chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:73/420)

Chleb z musztardą 111

Dawno nie piekłam chleba, a że miałam mało wolnego czasu wyręczyłam się automatem do chleba..wystarczy włożyć składniki , ustawić program i gotowe..Ja do chleba dodałam musztardę sarepską Develey ..wcześniej musztardę wykorzystałam do sosu  z klopsikami ..Chlebek wyszedł pyszny..musztarda nie jestem wyczuwalna po upieczeniu, polecam..a do chlebka świeżo wędzone mięsko...Pomysł na chlebek z dodatkiem musztardy znalazłam(...)tutaj . 500 g mąki białej (typ 650) 300 ml wody 3 łyżki musztardy sarepskiej Develey 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 2 łyżki masła  op drożdży suszonych Do automatu włożyć najpierw składniki płynne, a potem suche.Automat nastawić na program podstawowy, waga 750 g, średnio spieczona skórka

Moje domowe kucharzenie
"Chleba naszego poprzedniego..." 154

jest piec chleb w domu, jakie to wymagające, mogłabym patrzeć wówczas, jaki podziw to budzi. Czułabym jednak, że nie zachęcam do tego nikogo. Tymczasem nieomal tak samo cieszy mnie robienie chleb dla mojej rodziny, jak i to, kiedy zachęcone przeze mnie i obdarowane zakwasem siostra i mama częstują wypieczonym przez nie chlebem. Najczęściej piekę teraz bardzo prosty chleb wypiekany(...)przykład prosiła o obdarowanie chlebem nie "powszednim", a "poprzednim", bała się też wodzenia nie na "pokuszenie" lecz prosiła "i nie wódź nas na poduszenie". Udało się, chleb mamy i powszedni i poprzedni pamiętamy, wciąż też nic nas nie podusiło i każdego dnia każdym oddechem cieszymy się z tego. Dlatego zachęcam do skutecznej próby pieczenia chleba Waszego powszedniego w Waszym własnym

I tu będę miała takie te
Mleczny chleb Hokkaido 88

Czas czytania: 4 min Mleczny chleb Hokkaido to mało znany u nas Japoński biały chleb przypominający nasz chleb tostowy . Choć prawdę mówiąc, chleb z Hokkaido bije na głowę, każdy nawet najlepszy tostowy wypiek. Dlaczego jest tak dobry? Myślę, że jest to zasługa tangzhong , a co to jest? Najprościej ujmując, jest to lekki budyń przygotowany z niewielkiej ilości mąki i mleka(...)drożdże umrą) dodajemy świeże drożdże, łyżkę cukru oraz 1 łyżkę mąki, całość mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby drożdże zaczęły pracować, mieszanina urośnie, a na powierzchni pojawi się dużo bąbelków. Mąkę odmierzyć do miski miksera, dodać pozostały cukier ( suche drożdże, jeśli takich używacie) i sól, całość wymieszać. Następnie dodać jajka , zaczyn (lub mleko jeśli używacie drożdży

SprawdzonaKuchnia.pl
Warsztaty kulinarne „Chlebem i solą” 153

plus, sprawniej nam się pracowało, można było swobodnie porozmawiać z prowadzącym i samymi uczestnikami, niektórych znałam tylko wirtualnie. Wypiekanie chleba i bułek nie jest nam obce, ale do tej pory pracowaliśmy w domu tylko na drożdżach, a tutaj Tomek opowiadał o produkcji zakwasów: żytniego i ryżowego bezglutenowego, podzielił się też z nami swoim zakwasem na chleb. Podczas warsztatów pracowaliśmy(...)rodzaje pieczywa: – orkiszowe bułki drożdżowe z mixem ziaren – ryżowy chleb bezglutenowy na zakwasie ryżowym – socca z mąki z ciecierzycy (forma pieczywa bez zakwasu i drożdży, która przypomina naleśnik) – chleb żytni figami i orzechami na zakwasie żytnim oraz dwa smarowidła: – pastę z fasoli z czosnkiem i majerankiem – masło kokosowe z miodem, świeżym tymiankiem i sezamem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Warsztaty kulinarne „Chlebem i solą” 185

plus, sprawniej nam się pracowało, można było swobodnie porozmawiać z prowadzącym i samymi uczestnikami, niektórych znałam tylko wirtualnie. Wypiekanie chleba i bułek nie jest nam obce, ale do tej pory pracowaliśmy w domu tylko na drożdżach, a tutaj Tomek opowiadał o produkcji zakwasów: żytniego i ryżowego bezglutenowego, podzielił się też z nami swoim zakwasem na chleb. Podczas warsztatów pracowaliśmy(...)rodzaje pieczywa: – orkiszowe bułki drożdżowe z mixem ziaren – ryżowy chleb bezglutenowy na zakwasie ryżowym – socca z mąki z ciecierzycy (forma pieczywa bez zakwasu i drożdży, która przypomina naleśnik) – chleb żytni figami i orzechami na zakwasie żytnim oraz dwa smarowidła: – pastę z fasoli z czosnkiem i majerankiem – masło kokosowe z miodem, świeżym tymiankiem i sezamem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb pszenny na maśle z makiem 72

Domowy chleb jest najlepszy. Smakuje nawet z samym masłem. Na śniadanie i na kolację. Delikatny i puszysty. Prosta receptura, więc uda się każdemu. Bardzo często piekę różne chleby drożdżowe, ponieważ bardzo lubimy :) Upieczcie taki i dajcie znać czy smakował.     Potrzebujemy:   Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka  1 łyżka mąki tortowej 2 łyżeczki(...)szklanki mąki tortowej 5 dag masła 82% 1 łyżeczka soli   Dodatkowo:  1 jajko 2 łyżki maku sypkiego mąka pszenna do posypania stolnicy  Wykonanie pysznego chleba: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, dodajemy mąkę i mieszamy. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. 2. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę

Izabelawkuchni
Bułeczki filipińskie - pan de sal 155

przez około 20 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce. w maszynie do chleba Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba zgodnie z instrukcją. U mnie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej(...)miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut. uwagi : Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Wpis dołączam do lutowej listy  Na zakwasie i na drożdżach ,  prowadzonej na blogu   Zapach Chleba

Stare Gary
Chleb nocny – szybki, mięciutki i długo świeży! 334

miękkość przez kilka dni. Składa się z niewielu składników, z których nieoczywistym i trochę zadziwiającym jest dodatek twarogu, dzięki czemu chleb tak szybko nie czerstwieje. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!     Składniki: 550g mąki pszennej typu 650 7g suchych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 200g chudego lub półtłustego twarogu 330ml ciepłej wody (nie gorącej(...)ciepłej wody wsypujemy drożdże, cukier oraz sól, mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozdrobniony palcami lub za pomocą widelca twaróg, wlewamy wodę z drożdżami. Całość wyrabiamy na jednolite ciasto – ręcznie lub za pomocą robota z hakiem *** *** Ciasto przekładamy do keksówki lub foremki do wypieku chleba wyłożonej papierem do pieczenia *** *** Foremkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki

Blog z Apetytem
Chleb żytni 125

odmówić takiej kromki? Zapraszam na drożdżowy chleb żytni." Składniki:  350 g maki żytniej 150 g mąki pszennej 5 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli  szklanka ciepłej przegotowanej wody 1/2 szklanki mleka mak ziarna słonecznika Sposób przygotowania: Na sam początek, do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, sól, rozkruszone na małe kawałki drożdże., mieszamy. Następnie łączymy ciepłą wodę z mlekiem(...)iasto odkładamy zgięciami w dół na ścierkę i odstawiamy pod przykryciem jeszcze na około 20 - 30 minut. Gdy piekarnik nabierze odpowiedniej temperatury, wyjmujemy nagrzane naczynie w które przekładamy chleb. Wierzch obsypujemy makiem i posypujemy ziarnami słonecznika - przykrywamy pokrywką. Pieczemy 30 minut w 230`C, następnie około 10 minut bez pokrywki to uzyskania złotego koloru. Studzimy w naczyniu - bez przykrycia. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Chleb z mąki ryżowej 93

Zachciało mi się chleba. Znaczy się zrobić mi się zachciało. No i tak myślę jaki zrobić, myślę, szafki przeglądam żeby zobaczyć co mam. No i widzę, że wciąż mam całkiem pokaźną ilość dziwnych produktów z naturo.pl . Tak patrzę na nie i widzę, że co jeden to dziwniejszy. A tak mi wysłali, bo chcieli sprawdzić jaki twardziel jestem(...)dopasować składniki, podumałem i dopasowałem. 250 g mąki ryżowej 50 g mąki sojowej 175 g mąki pszennej pełnoziarnistej 40 g siemienia lnianego 300 ml wody 20 g świeżych drożdży 1 łyżka oleju z pestek winogron 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Zacznijmy od wyprażenia siemienia. Znaczy się wrzucamy go na suchą patelnię na malutki ogień. Tak na jakąś minutę

Marder&Marder Manufacture
Bułki maślane z suszoną żurawiną - Na zakwasie i na drożdżach XI 2014 194

rozpoczęła, i koordynuje, Wisła z blogu Zapach chleba , dzięki której co miesiąc możemy obejrzeć listę wypieków upieczonych, sfotografowanych, umieszczonych na naszych blogach, a na koniec z apetytem zjedzonych. Na blogu Wisły zapoznajcie się ze wszystkimi szczegółami związanymi z uczestnictwem w akcji. Jeśli upieczecie w listopadzie chleb, bułki lub inny wypiek na zakwasie, drożdżach, albo coś przaśnego bez spulchniaczy

Grahamka, weka i kajzerka
Chlebki i zajączki do koszyczka wielkanocnego 187

moim domu, odkąd pamiętam, zawsze w koszyczku są stałe pozycje: na dno 3 ziemniaki, które potem są sadzone, przykryte są pergaminem, żeby nie ubrudziły pozostałej zawartości. Koniecznie musi być chleb , jajka (do podzielenia się z rodziną i barszczu), tarty chrzan , sól , kawałek kiełbasy , kawałek pieczonego schabu , kawałek babki wielkanocnej , baranek cukrowy lub chociaż plastikowy. Koszyczek zawsze przygotowuje Mama, dekoruje zieleniną(...)przykład piekąc takie mini bochenki (a'la bułeczki) na śniadanie, czy formując jeden duży bochenek. Domowe - najlepsze! Składniki: 2,5 szkl. mąki pszennej 2/3 szkl. mleka 12 g świeżych drożdży (w temp. pokojowej) 2 łyżki masła 82% 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli Dodatkowo: 1 jajko (w temp. pokojowej) goździki, sezam, pieprz, wykałaczki, nożyczki Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy

Kolorowy Przepisownik
Chleb graham II 148

moich czytelniczek. I Grażyna żaliła się, że chleb ten jej nieco opadł i pytała dlaczego tak się stało. Sugerowałem wtedy, że za dużo drożdży i za dużo płynów. I mówiłem, że zrobię według swoich uwag ten chleb żeby zobaczyć jak wyjdzie. No i wyszedł... Wyszedł tak samo jak Grażynie :) No cholera jasna, ładnie rósł, a pod sam koniec pufff, jakby(...)smacznego :) EDIT: Właśnie dopiero co, na ciepło jeszcze, dostałem maila od wspomnianej tutaj Grażyny. No i Grażyna pisze, że zrobiła kolejny raz ten chleb, tym razem według moich sugestii, czyli mniej drożdży (15 g) i bez wody. I w ogóle nie opadł. Chleby po prostu są nieprzewidywalne - tyle tylko mam do powiedzenia :)  --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto

Marder&Marder Manufacture