chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:64/420)

Chleb emigrantów 126

Po raz drugi z wielką przyjemnością dołączyłam do akcji World Bread Day, którą Zorra prowadzi na swoim blogu już od 10 lat! Chwilę myślałam czym uczcic

Polska Zupa
Chleb jabłkowo orzechowy 190

dziś takiego linia, że nie miałam ochoty pójść do sklepu po chleb? Pomyślałam sobie, a co mi tam, gorąco nie jest, to upiekę. Miałam w zamyśle jakiś prosty chleb na drożdżach.. No to zrobiłam, prosty ale bez drożdży. Za to z jabłkami i bakaliami. Coś wspaniałego :) Czytaj więcej » Skomentuj

MamaOskarka
Chleb biały upieczony w ramach sierpniowej piekarni 121

Muszę się przyznać, bez bicia, że o mały włos, a wpis wcale by się nie pojawił na blogu. Kiedy zaczęłam go piec okazało się, że muszę

Polska Zupa
Sałatka z jajkiem i szynką 179

jajka z szynką, szczypiorkiem, majonezem i jogurtem. Dopraw sałatkę solą i pieprzem. Sałatka świetnie nadaje się na kanapki i ja takie nie omieszkałam zrobić. Do kanapek wykorzystałam żytni chleb na drożdżach

codojedzenia
Popękany chlebek z octem 181

Ocet i chleb? Brzmi nieco dziwnie, ale ocet dodany w niewielkiej ilości sprawia, że chleb pieczony na drożdżach ma delikanty posmak, o wiele bardziej skomplikowanego, pieczywa wypiekanego na zakwasie. Nie bójcie się tego połączenia, octu w ogóle nie czuć, a chlebek w środku jest po prostu cudowny :) To jest idealny przepis dla początkujących, wystarczy wykonać wszystkie czynności punkt

DefinicjaSmaku
Chleb miodowy na drożdżach 149

swoja pierwszą przygodę z domowym pieczywem jestem bardzo zadowolona z tego wypieku :) Ów chlebek jest kolejną propozycją do 7-dniowego Wyzwania blogowego. Dzisiejszy temat to "Drożdżowelove", zatem mój chleb na drożdżach doskonale wpisuje się w temat. Składniki: 60 dag mąki pszennej 320 ml ciepłej wody 2 dag świeżych drożdży 2 i 1/2 łyżki oliwy 1 i 1/2 łyżki płynnego

My simple kitchen
Chleb pszenno-żytni 149

Chlebek robiony według tego  ..tylko , że bez ziaren i pieczony tradycyjnie w piekarniku. 2 łyżki oleju  1 łyżka miękkiego masła  100 ml mleka

Moje domowe kucharzenie
Brzoskwiniowa chlebo-babka (Peach Bread) 130

Stanach Zjednoczonych. Ponieważ u nas wciąż panuje brzoskwiniowa nadwyżka, zrobiłam jego brzoskwiniową wersję. Właściwie sama nie wiem czy nazwać go chlebem czy babką. W Polsce jednak chleb to chleb- z drożdżami, najlepiej na zakwasie i jeszcze żeby się z zimnym masłem dało zjeść. To jest ewidentnie ciasto- wilgotne, słodkie i pachnące cynamonem. I kanapki z niego nie zrobisz (chociaż

les mirabelles
chleb z ziarnami 154

łyżki soli ,,,3 łyżki cukru,,,, 5 dag pokruszonych drożdży,,,,                    1 litr wody ,,,,, chleb z ziarnami

w mojej kuchni
Tydzień w moim telefonie XXXXXXIX 114

Przez te wichury i ciągły brak prądu nie jestem znowu na bieżąco. Chciałam upiec chleb to drożdże się zbuntowały, piekarnik oczywiście na prąd więc nie działa. Póki co zostaje mi poczekać i już powoli zaczynam przygotowania do Styczniowego Wyzwania Blogerek.  Jak ten czas ucieka... Wracając do zdjęć : * wieczór przy świecach - bo nie było prądu  * raz na jakiś

Magiczne Życie Marty
Razowo - pszenny chleb 154

razem do ciasta na chleb wykorzystałam drożdże suszone. I tu zauważyłam jedną rzecz, do suszonych drożdży należy dodawać wodę cieplejszą niż przy użyciu drożdży świeżych. Ale drożdże same w sobie spełniają swoją funkcję jak należy, no troszkę więcej czasu potrzebują aby ciasto wyrosło ale jest okey. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Szybki chleb półrazowy 149

Bardzo prosty, puszysty  chleb na drożdżach z mąką pszenną razową. Składniki; 250 g mąki pszennej razowej 250 g mąki pszennej 300 ml wody 1 łyżeczka cukru białego lub brązowego 1 łyżeczka soli 25 g drożdży 2 łyżki oleju słonecznikowego Drożdże pokruszyć w 100 ml wody, dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić na 10 minut, aby zrobił się

wyzwania kuchenne
Drożdżowe rwane bułeczki z pesto 354

To był strzał w dziesiątkę, te bułeczki rozeszły się w mgnieniu oka. Pyszne, drożdżowe lekkie, z nadzieniem z pesto były idealnym dodatkiem do leniwej niedzieli. Nie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chlebek pita - orkiszowy, pełnoziarnisty 166

Chlebek pita to jeden z najstarszych rodzajów chleba przygotowywany przez człowieka. Prawdopodobnie pochodzi ze starożytnej Syrii. Popularny w krajach arabskich i tak jest tam nazywany: libański, syryjski lub arabski chleb. Pita to placek z drożdżowego ciasta, który podczas pieczenia pęcznieje tworząc kieszonkę na farsz. Kieszonka napełniona farszem mięsnym lub warzywnym fajnie trzyma nadzienie i nic nie wypadnie podczas jedzenia. Chlebek(...)szklanki mąki   orkiszowej (1 szklanka mąki 1050 i 1 szklanka 2000) 2/3 szklanki letniej wody 2 łyżki oleju 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 czubata łyżeczka drożdży instant Wykonanie: wszystkie składniki odmierzyć i umieścić w misie robota. Zagnieść hakiem gładkie ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i odstwić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia gdy ciasto podwoi objętość, wyjąć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb Pumpernikiel- autentyczny Roggebrood 246

obok ziemniaków głównym pożywieniem mieszkańców części Europy (min. Niemców, Holendrów i Belgów). Konsystencja chleba jest zwarta i wilgotna i lekko krucha. Na chlebie nie tworzy się tzw. "skórka", ponieważ nie zawiera takich spulchniaczy jak zakwas czy drożdże. 7 powodów dlaczego powinniśmy jeść częściej oryginalny pumpernikiel z całych ziaren niż standardowy chleb z ziaren mielonych czyli z mąki: mniej węglowodanów

Sztuka gotowania w/g Samiry