chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:56/420)

Chleb pszenny na maślance 124

Dużą zaletą chleba na maślance jest jego puszystość i długi czas zachowania świeżości. Minusem jest za to częste przypalanie się skórki w trakcie jego pieczenia. SKŁADNIKI 120 ml letniej wody 15 g świeżych drożdży 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750 100 g mąki orkiszowej 200 g maślanki w temperaturze pokojowej 10 g soli dodatkowo: mąka pszenna chlebowa do podsypywania(...)WYKONANIE Do miski wlać 120 ml letniej wody, dodać drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki pszennej typ 750, wymieszać i odstawić na 30-60 minut do powstania zaczynu. Do dużej miski wsypać pozostałe składniki (200 g mąki pszennej typ 750, 100 g mąki orkiszowej, 200 g maślanki, 10 g soli), dodać zaczyn i wymieszać. Przed wyrabianiem ręce

Passions hobbies life
Fiński chleb świąteczny w grudniowej piekarni 159

chleba uzmysłowiła mi, że najwyższy czas nastawić ciasto na pierniczki, które od lat robię z ciasta dojrzewającego . Składniki (na 2 bochenki) : podaję za Guciem – klik! Starter około 1 g świeżych drożdży 75 ml zimnej wody 150ml/90g mąki pszennej (dałam typ 720) 1/2 łyżeczka soli Ciasto 125 ml wody o temperaturze pokojowej 125 ml ciemnego piwa ok. 25 g świeżych drożdży(...)dużej zawartości białka (ok.12,5g) (dałam 350 g) Skórka piwna (kruszonka ): około 2,5 g świeżych drożdży 100 ml ciemnego piwa 100ml/60g mąki żytniej razowej (użyłam orkiszowej) 1/4 łyżeczki soli około 25ml/15g mąki żytniej razowej - do ewentualnego obsypania skórki Przygotować starter: rozpuścić drożdże w wodzie, dodać mąkę i wyrabiać przez około dziesięć minut. Dodać sól i wymieszać. Przykryć folią

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb pszenno-żytni z kaparami 91

kaparów wraz z zalewą 300 ml wody 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży No i bez większej  filozofii mieszamy wszystkie składniki w misce. I wyrabiamy ciasto przez 15 minut. W sumie procedura identyczna jak przy większości moich chlebów. Sprawdzona i właściwie niezawodna: wyrabiamy ciasto przez 15 minut i zostawiamy przykryte ściereczką na 1 godzinę

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenny – najłatwiejszy przepis 118

Chleb pszenny – najłatwiejszy przepis Dziś mam dla Was przepis na pyszny domowy chleb. Chrupiąca skórka i miękki środek. Dla mnie coś cudownego. Taki pszenny chleb przygotowuje się naprawdę prosto i wyjątkowo szybko – nie licząc czasu wyrastania ciasta, ale to nie ominiecie Osobiście uwielbiam ten chlebek. Udaje się zawsze. Pamiętajcie tylko by dobrze wyrobić ciasto i poczekać aż urośnie(...)późniejszy wygląd (struktura) chleba. Ten cudowny i pachnący domowy chleb drożdżowy z chrupiącą skórką smakuje z każdym dodatkiem. Ja osobiście nie mogę się nigdy doczekać, aż wystygnie by zjeść z dobrym masłem i odrobiną soli. Czasem nie trzeba nic więcej. A poza tym od razu przypomina się dzieciństwo Polecam i Wam ten najłatwiejszy przepis na pszenny chleb. Kto się skusi

Słodkie okruszki
Jak zrobić łatwy chleb na drożdżach 253

Zapraszam na bardzo łatwy przepis na chleb pszenny na drożdżach. Zapach świeżego chlebka jest nieporównywalny z niczym innym, najlepiej smakuje świeżutki z odrobiną masła. Struktura chleba jest bardzo delikatna, jest on niezwykle puszysty i przypomina włoski wypiek o nazwie ciabatta. Zapraszam! Czas przygotowania: 40 min Czas oczekiwania: 120-150 min Czas pieczenia: 30 min   Składniki: na prostokątną foremkę(...)suszonych drożdży 6 g cukru 6 g soli olej do posmarowania foremki i odrobina mąki do jej oprószenia * Do przygotowania tego chleba polecam użycie miksera stacjonarnego z końcówkami w kształcie haków. Przygotowanie: Do miski wlej wodę, wsyp drożdże i cukier i wymieszaj. Dodaj ok. 2/3 mąki i wymieszaj mikserem lub łyżką. Przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw

Słodki Blog
Chleb z otrębami 180

drożdży świeżych 200 ml letniej wody 3/4 szkl. letniego mleka 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Pokruszone drożdże wymieszać z łyżeczką cukru.Gdy drożdże się rozpuszczą, dodać 4 łyżki letniej wody i 2 łyżki mąki.Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia. Płatki i obie mąki przełożyć(...)ponownego wyrastania. Foremkę z wyrośniętym ciastem wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika i piec 10 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 25 minut. Chleb jest upieczony, gdy pukając w jego spód słychać głuchy odgłos. Chleb wyłożyć z foremki na kratkę kuchenną do wystudzenia

Moje domowe kucharzenie
Chleb pszenno - żytni a ' la pizza 167

chleb po wierzchu. :) Potrzebujemy zmielić w młynku 100g ziaren żyta. Taki młynek do kawy wystarczy w zupełności, można także kupić mąkę żytnią i po zabawie ;) Zaczyn robimy z: - 100 g zmielonych ziaren żyta - 40 g świeżych drożdży - 30 g miodu - 300 g ciepłego mleka. Powyższe składniki mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, aby drożdże zaczęły(...)była 1 łyżka ziół. Na końcu wszystko rozprowadziłam po powierzchni ciasta: Później zwinęłam ciasto w rulon i końce włożyłam pod spód: Jeśli macie długa keksówkę to jest szansa, że chleb się zmieści, ja swój przeciełam na pół i włożyłam do kwadratowej silikonowej foremki: Dałam im jeszcze 15 minut, aby urosły i następnie piekłam przez 25 minut w piekarniku nagrzanym

MamaOskarka
Chleb orkiszowy na drożdżach z ziemniakami 160

pieczywu wilgoci i dzięki nim dłużej utrzymuje świeżość. Chociaż kto to bada.. skoro domowy chleb schodzi w mgnieniu oka ;) Potrzebujemy: 150 g mąki orkiszowej typ 1850, ja użyłam tej mąki 350 g mąki pszennej 125g wody 125g jogurtu naturalnego 50 g świeżych drożdży 150 g ugotowanych ziemniaków (pokrojonych w drobną kostkę, bądź utłuczonych) 1 jajko 2 łyżeczki siemienia lnianego(...)łyżeczki pestek słonecznika 2 łyżeczki czarnego sezamu 2 łyżeczki płatków owsianych 1 łyżeczka dowolnych ziół, np. zioła prowansalskie 1 łyżka oleju opcjonalnie 1 łyżeczka soli Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, łączymy z jogurtem będącym w temperaturze pokojowej i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie do drożdży dodajemy resztę składników, plus sól (jeśli potrzebujecie) ale dopiero na końcu

MamaOskarka
Chleb pszenno – żytni z makiem (na drożdżach) 57

, to pyszny i szybki chlebek . Idealne rozwiązanie dla tych, którzy nie mają zakwasu. Do wypieku tego chleba używałam mąki Gdańskie młyny (nie jest to reklama ;p), ale można również użyć mąki The post Chleb pszenno – żytni z makiem (na drożdżach) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Chleb łyżką mieszany pieczony w naczyniu żaroodpornym 180

pieczywo należy upiec w naczyniu żaroodpornym.  Na początku wszystkie składniki na chleb należy wymieszać ze sobą (za pomocą łyżki) i ciasto p ozostawić do dwukrotnego wyrośnięcia. Gotowe ciasto chlebowe przełożyć do gorącego naczynia żaroodpornego i upiec. Prawda, że przygotowanie domowego chleba brzmi bardzo prosto? 😊 Ps. Chleb najlepiej smakuje w dniu pieczenia.  Składniki na 1 duży bochenek: 5 szklanek(...)szklanki letniej, przegotowanej wody 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżeczka zwykłego cukru 1 łyżka oleju 25 g świeżych drożdży Drożdże pokruszyć, wsypać do nich cukier, 1 łyżeczkę mąki i wlać 1/3 szklanki letniej, przegotowanej wody. Drożdże rozpuścić i rozczyn pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, sól, wlać olej, pozostałą ilość wody i wyrośnięty rozczyn. Za pomocą łyżki

Ugotować
chleb na wodzie z kiszonych ogórków 142

Tymczasem mamy akcję: stop marnowaniu żywności! Może warto znaleźć więc sposób na wykorzystanie tego zdrowego "poogórkowego" soku? Przypomniałam sobie o przepisie, który jakiś czas temu wypatrzyłam tutaj . Prosty chleb, na drożdżach, z dodatkiem kwaśnej wody z ogórków. Dzięki dodaniu tego niecodziennego składnika smakuje niemal jak taki na zakwasie. Całość przygotowujemy w mikserze, nie wymaga wyrabiania. Przygotowałam go z mieszanki(...)piekę chleb) Chleb wyrósł pięknie, miał chrupiącą skórkę i delikatny, mięciutki środek. Kroiłam jeszcze ciepły, średnio ostrym nożem dlatego na zdjęciach wygląda średnio, w rzeczywistości ładnie się kroił i nie kruszył. Warto znać ten przepis bo jest naprawdę łatwy i szybki. składniki: 400 g mąki (moja mieszana, opisałam wyżej) 250 ml wody z kiszonych ogórków 20 g świeżych drożdży łyżeczka

6niebo
Chleb z Garnka Żeliwnego - Łatwy i Długo Świeży 197

chleb u mnie pieczony jest co trzy dni i Młody nie ma go dość, bo i smak i struktura jest mega! Składniki: 600 g mąki pszennej typ 650 360 g wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 25 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki suchych  Wykonanie: Tu nie ma żadnej filozofii, ani trudności. Ja piekłam na świeżych drożdżach(...)mąkę, łyżką zrobiłam sobie dołek w mące, do którego wsypałam cukier, wkruszyłam drożdże i wlałam do niego ciepłą wodę. Wlewając wodę mieszałam zawartość w dołku starając się rozetrzeć drożdże o dno miski. Jednym słowem zrobiłam rozczyn. Miskę przykryłam ściereczką, odstawiałam na około 10-15 minut. Kiedy rozczyn podwoił objętość całą zawartość miski wymieszałam łyżką, a potem wyrobiłam ciasto

Blondynka Gotuje
Najlepszy chleb tostowy 119

notatnika Mariana Karczmarczyka . Zapraszam po przepis na najlepszy chleb tostowy. Składniki na 2 formy keksowe o wymiarach 30 cm x 12 cm: - 6 i 1/4 szklanki Strong White Flour (w oryginale mąka tortowa) - 263 ml letniej wody - 262 ml letniego mleka - 3 czubate łyżki miękkiego masła - 50 g świeżych drożdży - 2,5 płaskiej łyżeczki cukru - 2,5 łyżeczki soli - ziarna(...)sezamu (miałam użyć, ale… zapomniałam) Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, wkruszamy drożdże. Do drożdży wlewamy 6 łyżek letniej wody, dodajemy cukier – mieszamy z niewielką ilością mąki. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut, aż rozczyn się spieni. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy (wyrabiałam robotem z hakami i chwilę ręcznie), aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto (przez 10 – 15 minut

mojewypiekiinietylko
CHLEB BEZGLUTENOWY NA ZAKWASIE 207

Trochę długo wyrasta w porównaniu z chlebami na zakwasie żytnim, ale coś za coś. Najważniejsze, że daje radę, u mnie wyrasta ok.10h. Inspiracją był przepyszny  chleb bezglutenowy Low FODMAP na drożdżach. Piekłam w ciemnej, metalowej formie, o wym.: 31,5x8,5cm (dno formy) Moja mała uwaga: na młodym zakwasie (takim pierwszy i drugi raz dożywionym, cały cykl trzydniowy(...)chleb wyrasta jakby mniej, ale daje radę. Ja po 2 wypiekach trochę już zrezygnowana dodałam 1/3 paczki suchych drożdży, był genialny- szybko wyrósł, a miał wszystkie walory chlebów na zakwasie: smak wilgotność... Jeżeli nie przeszkadza Wam dodatek drożdży lub zależy Wam na czasie, możecie postąpić w ten sam sposób. W tej chwili mój zakwas jest po 3 cyklu dokarmiania

Smaczne Zdrowe
Czy można mrozić drożdże? 83

Mrożenie drożdży Wielu z Was zadaje sobie to pytanie: "Czy można mrozić drożdże?" wtedy, kiedy drożdże tracą ważność, albo tak jak obecnie - drozdze są trudno dostępne. Drożdże można kupić w postaci sypkiej i w postaci świeżej kostki, ale jak wiadomo chodzi nam o świeżą kostkę, bo tych w proszku z wiadomych względów nie musimy mrozić. Na rynku(...)kostki drożdży nie da się nijak pokroić. Jak podzielić kostkę drożdży? Kostkę drożdży dzielimy na takie porcje jakich będziemy później używać do wypieków, każdą porcję owijamy folią spożywczą i wkładamy do pojemnika lub woreczka. Przykładowo do pizzy będziecie potrzebowali 10 g drożdży na 250 g mąki, inne: bułeczki drożdżowe około 15 - 20 g drożdży na 500 g mąki chleb

MamaOskarka

Proponowane wyszukiwania