chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:49/420)

Chlebek ryżowy, proste pieczywo bez wyrabiania 112

pieczywo na drożdżach. Nie wymaga wyrabiania, potrzebuje tylko chwilę na wyrośnięcie. Jest zdrowe i pyszne! Ryżowy chleb drożdżowy z dodatkiem pełnoziarnistej mąki owsianej. Składniki wystarczy wymieszać łyżką i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. I domowe pieczywo mamy gotowe :) \ RYŻOWY CHLEB NA DROŻDŻACH Składniki za zaczyn drożdżowy 15g świeżych drożdży Łyżeczka cukru Ciepła woda Składniki na ciasto 20g nasion

HealthyCreations
Łatwy chleb mieszany 63

Czas czytania: 2 min Miał to być chleb półrazowy, ale w wyniku mojej pomyłki, wyszedł pszenno-żytni. Ta pomyłka wyszła naprawdę bardzo smaczna. Chleb jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. W oryginalnym przepisie jest mąka pszenna i pszenna razowa, ja dałam zamiast tej drugiej mąkę żytnią typu 720. Chleb wyszedł miękki z miękką błyszczącą skórką i białym delikatnym środkiem(...)żytniej typ 720 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka cukru 7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych 2 łyżki oleju słonecznikowego 300 ml wody Dodatkowo 1 małe jajko 1 łyżka mleka Instructions Mąkę, cukier, sól, suche drożdże wymieszać w misce. Jeśli używacie świeżych drożdży zróbcie rozczyn. Stopniowo do suchych składników dodawać wodę i olej. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiem 147

odgłos, jeśli nie wydaje to jeszcze go dopiekamy. Po upieczeniu wyjmujemy chleb na kratkę i studzimy. Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „ Na zakwasie i na drożdżach ” Post Chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Chleb z pieczarkami i "Rupieciarnia na końcu świata" 125

mąki pszennej 1 mała miarka drożdży suszonych 3-4 pieczarki Do pojemnika automatu do wypieku chleba wlać wodę, wsypać kolejno: sól, cukier, mąkę i drożdże. Włączyć automat na odpowiedni program (u mnie "chleb francuski"). Pieczarki oczyścić i pokroić na kawałki. Wrzucić do automatu kawałki pieczarek, gdy maszyna da nam sygnał. Wyjąć chleb z pojemnika zaraz po upieczeniu. Odłożyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb francuski pieczony w garnku 158

garnka do upieczenia tego chleba w mojej przepastnej kuchni nie znalazłam, ale może Wy znajdziecie, więc tytuł  pozostawiam taki jak u Berniki w Jej kulinarnym pamiętniku , to jest tam gdzie wypatrzyłam ten przepis. Mój chleb upiekłam w naczyniu żaroodpornym. Serdecznie polecam, jest rewelacyjny. Gdy nie mamy pod ręką aktywnego zakwasu chleb francuski będzie(...)faktycznie jak twierdzi Bernika, nie może się nie udać :) Chleb francuski pieczony w garnku Składniki: 30 g świeżych drożdży 1/3 szklanki letniej wody 3 1/2 szklanki mąki pszennej 650 1 1/2 łyżeczki soli 1 1/4 szklanki wody Wykonanie: W sporej misce drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy do nich pół łyżki mąki, mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Chleb z cukinią 155

orzechów włoskich [ nie dałam] 2 płaskie łyżeczki soli 1 jajko Dodatkowo: olej do posmarowania formy żółtko + trochę mleka do posmarowania chleba [ zapomniałam] Mąkę wsypać do dużej miski,w środku mąki zrobić dołek i wkruszyć drożdże, cukier i trochę lekko ciepłej wody. Składniki w środku lekko wymieszać i przysypać lekko mąką z brzegów. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce(...)wyrośnięcia na kolejne 45 min.Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.Ciasto posmarować żółtkiem z mlekiem i posypać posiekanymi orzechami [ zapomniałam] .Piec na dolnej półce piekarnika, około 50 minut.Po upieczeniu chleb pozostawić na chwilę w formie, wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia

Moje domowe kucharzenie
Czy chleb z prosa to chleb prosiany? 171

prostej recepturze chleba z dodatkiem jęczmienia, ale z braku owego dałem mąkę z prosa razową. Proso nadałą chlebowi chrakterystyczny smak i lekko rudawy kolor. Słód uzupełnił smak i zapach chleba, zaś całość dopełniła czarnuszka (w dawnej Polsce była używana przez biedną ludność jako przyprawa zastępująca zbyt drogie dla ludzi przyprawy wschodnie). Chlebek był pieczony w foremkach, aczkolwiek jesli ktoś lubi(...)przesianej mąki pszennej chlebowej 200 g mąki razowej z prosa (jaglana) 300 g wody 20 g drożdży świeżych 20 g oliwy 10 g soli 15 g cukru 10 g słodu przenicznego 15 g czarnuszk Przygotowanie chleba: W miseczce rozetrzyj drożdze z cukrem, dodaj 50 g wody i 2-3 łyżki mąki pszennej. Dokładnie wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut

Grahamka, weka i kajzerka
Lekki graham na drożdżach 104

łyżeczki soli Przygotowanie: W dużym naczyniu wymieszać obie mąki, zrobić dołek i pokruszyć drożdże. Wlać połowę mleka (o temperaturze pokojowej) i dokładnie wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą (patrz krok 2). Zaczyn oprószyć mąką, nakryć naczynie ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę składników(...)wysmarować masłem. Ciasto jeszcze raz wyrobić przez 5 minut i przełożyć do formy. Odstawić na kolejne 30 minut. Chleb piec 45 minut w 200 stopniach. Krok po kroku: 1. Wymieszać obie mąki 2. Drożdże pokruszyć i zalać mlekiem 3. Rozpuszczone drożdże oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia 4. Dodać resztę

KuchniaWeDwoje.pl
Chleb Baltonowski na dwa sposoby 88

stronie oficjalnego sklepu tej marki! Tymczasem miksujcie szpinakowe liście i odważajcie drożdże, bo już czas na rozpoczęcie przedwiosennego wypiekania! :) Chleb Baltonowski klasyczny i ze szpinakiem Potrzebujesz: 500g mieszanki Chleb Baltonowski Polskie Młyny 300ml wody 15g świeżych drożdży Pasta ze szpinaku: 60g świeżych liści szpinaku 5 dużych liści bazylii 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki soli 2 szczypty czarnego pieprzu(...)łyżki łyskanych ziaren słonecznika 50ml oleju rzepakowego / słonecznikowego Sposób przyrządzenia: 1. Do wody dodaj pokruszone drożdże i wymieszaj. 2. Do misy wsyp mieszankę do chleba i zalej wodą z drożdżami - wyrabiaj do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta (ok.10-15min) - możesz to zrobić rękami lub wyrobić mikserem z hakiem do wyrabiania ciasta. 3. Odstaw na 20min. do wyrośnięcia. 4. Wstępnie

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Chleb żytni razowy na drożdżach ze słonecznikiem i pestkami dyni 157

Najlepszy razowy chleb na drożdżach, jaki wyszedł z mojego piekarnika. Delikatny w smaku z pysznymi pestkami dyni na górze. Długo utrzymuje świeżość i nie kruszy się podczas krojenia. Polecam zrobić swój własny, razowy (i nie tylko) chleb - a nie kupicie już tego ze sklepu. Kto już piekł w domu i trafił na swój przepis - wie o czym mówię ;) Składniki(...)ciepłej, przegotowanej wody - 1 łyżka oliwy z oliwek Mąki wymieszać z solą i drożdżami. Umieścić w misce miksera. Stopniowo dodawać przegotowaną wodę i oliwę. Wyrabiać przez 20 minut. Pod koniec dodać nasiona słonecznika i pestki dyni (zostawić trochę (10g) pestek na wierzch chleba). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 40 minut (do podwojenia objętości). Przełożyć do keksówki

CookYourself
Chleb żytni razowy na drożdżach ze słonecznikiem i pestkami dyni 351

Najlepszy razowy chleb na drożdżach, jaki wyszedł z mojego piekarnika. Delikatny w smaku z pysznymi pestkami dyni na górze. Długo utrzymuje świeżość i nie kruszy się podczas krojenia. Polecam zrobić swój własny, razowy (i nie tylko) chleb - a nie kupicie już tego ze sklepu. Kto już piekł w domu i trafił na swój przepis - wie o czym mówię ;) Składniki(...)ciepłej, przegotowanej wody - 1 łyżka oliwy z oliwek Mąki wymieszać z solą i drożdżami. Umieścić w misce miksera. Stopniowo dodawać przegotowaną wodę i oliwę. Wyrabiać przez 20 minut. Pod koniec dodać nasiona słonecznika i pestki dyni (zostawić trochę (10g) pestek na wierzch chleba). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 40 minut (do podwojenia objętości). Przełożyć do keksówki

CookYourself
Chleb bez zagniatania z żurawiną i orzechami laskowymi – pieczony na 2 sposoby 157

piekarnikiem, a w tym czasie chleb wyrasta sobie spokojnie na blacie. Zanim włożycie chleb do naczynia żeliwo musi być maksymalnie rozgrzane.   Wyrośnięty chleb ostrożnie wkładamy do gorącego garnka razem z papierem i z powrotem zamykamy garnek pokrywką. Pieczemy chleb w zamkniętym garnku przez 35 minut – garnek sprawia, że woda odparowująca z chleba zamienia się w parę, a zamknięty obieg(...)Prawidłowo upieczony chleb puknięty dłonią od spodu powinien wydać głuchy dźwięk. Studzimy świeżo upieczone chleby na kratce, tak by dać ujście wilgoci. Kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu. UWAGA 1 Krojenie ciepłego chleba drożdżowego często kończy się “kluchem” – po przekrojeniu rozbijamy zasklepioną, chrupiącą chlebową skorupkę i uwalniamy szybo i nierównomiernie parę wodną, która chleb rozpulchnia i unosi. Chleb po upieczeniu już

Karo in the Kitchen
Tęczowy chleb na starterze Tang Zhong 202

drożdży instant) 60 g mleka pełnego w proszku 48 g masła lub oliwy 24 g cukru barwniki naturalne niebieski, zielony, czerwony i pomarańczowy, lub wg uznania  Przygotowanie chleba: Przygotuj Tang Zhong z mąki chlebowej i mleka w proporcji 60 g mąki i 300 g wody. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć do temperatury pokojowej, jeśli zaś(...)spożywczą lub włóż do worka foliowego i odstaw na 20 minut w temperaturze pokojowej (autoliza). W tym czasie rozrób drożdże z cukrem. Dodaj do ciasta rozrobione z cukrem drożdże i wyrabiaj kilka minut, do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze, po czym dodaj sól i kontynuuj wyrabianie przez około 5 minut. Dodaj do ciasta oliwę lub roztopione wcześniej

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb z ziemniakami 113

obiadu, przekonajcie się sami. Chleb z ziemniakami Składniki dla 4 osób: 500 g mąki (użyłam chlebowej typ 1050) 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 130-150 g tłuczonych ziemniaków (z poprzedniego dnia) 3 łyżki oliwy woda do spryskania piekarnika lub kostki lodu Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Dodać ziemniaki(...)oliwę, wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Foremkę do pieczenia chleba wysmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki, przykryć ściereczką i ponownie odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 240°C. Wierzch chleba oprószyć mąką. Zwykłą blaszkę

Pełny talerz
Chleb pszenny z siemieniem lnianym 104

razem stosunkowo szybki chleb. Szybciej nieco wyrasta niż inne chleby. A to przez nieco większą ilość drożdży. Ale spokojnie, w smaku tego nie czuć. Środek jest przyjemnie miękki, a skórka fajnie chrupiąca. A siemię lniane doda nam zdrowia :) Przepis podpatrzyłem na blogu Przepis na chleb . I nieznacznie zmodyfikowałem :) To kolejny przepis z opisywanej ostatnio przeze mnie niedzieli, którą nazwałem Niedzielna(...)piekłem pieczywo :) Składniki na 2 bochenki: 700 g mąki pszennej typ 550 3 łyżeczki soli 150 g siemienia lnianego 80 g płatków owsianych 700 g letniej wody 18 g drożdży instant (ok. 50 g świeżych) 1 łyżeczka cukru Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w dużej misce. Ciasto będzie raczej luźne i lepkie więc możemy mieszać łyżką. Najlepiej jakąś dużą drewnianą

Marder&Marder Manufacture