chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:58/420)

Chleb Rodolpha Coustona w marcowej piekarni 163

składników. Składniki (na 2 duże chleby): przepis podaję za Guciem –  klik! Link do oryginalnego przepisu – klik! 850 g mąki pszennej typ 650 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej (zastąpiłam pełnoziarnistą mąką orkiszową) 680 g letniej wody (wodę dolewałam stopniowo i w rezultacie użyłam jej mniej; temperatura wyliczona poniżej) 18 g soli 5 g świeżych drożdży 300 g aktywnego zakwasu pszennego(...)godziny. Piec w temp. 250 stopni przez 15 min z parą. Obniżyć temp. do 190-210 stopni, wypuścić parę i piec ok. 45 min. W marcowej piekarni chleb wspólnie wypiekali autorzy blogów

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb z semoliny z nasionami w kwietniowej piekarni 199

pachniało cudnie po wyjęciu chleba z piekarnika 😊 Zamiast nasion chia użyłam babki płesznik. Przygotowałam jeden bochenek, zmniejszając o połowę ilości poniższych składników. Składniki (na 2 keksówki): 800 g mąki z pszenicy Durum (semoliny) 150 g mąki żytniej razowej 5-6 łyżek prażonego sezamu 3 łyżki prażonej dyni 3 łyżki prażonego słonecznika 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru(...)minut, by je uaktywnić. Do miski wsypujemy mąki, prażone ziarna, mieszamy do połączenia. Do pozostałego mleka z wodą dodajemy olej i sól. Do wymieszanych mąk dodajemy rozczyn z drożdży, mleko z wodą wymieszane z olejem i solą. Następnie namoczone płatki owsiane z nasionami chia (babki płesznik) i lnu. Zagniatamy ciasto aż będzie lśniące i elastyczne. Ciasto na początku wyrabiania jest

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb na zakwasie ręcznie wyrabiany 189

lodówce. Tak minęło trochę czasu, zakwas się wzmocnił i dlatego dodajemy już tylko troszkę drożdży, gdy już minie więcej czasu, nie będziemy ich dodawać. Drożdże skracają również czas oczekiwania na wyrośnięcie chleba. Pół szklanki ciepłej wody wlewamy do miski, dodajemy drożdże i miód. Rozpuszczamy. Teraz dorzucamy zakwas ze słoika, trochę zostawiamy na dnie i dokarmiamy. Do tej masy(...)zmniejszamy temperaturę do 200 °. Moje foremki są dość grube, więc po 40 min. wyjmuję z nich chleb i piekę jeszcze 10 minut od dołu na termoobiegu. Warto spróbować upiec chleb samemu, bo nie przypomina on w niczym tego kupnego.  Jeżeli użyłeś drożdży (50 g) zamiast zakwasu, to chleb musisz wyrabiać dłużej ok. 15-20 min.Ciasto powinno być elastyczne

Pasje Jolki
Chleb wieloziarnisty z otrębami 164

Zdrowy, pyszny i wartościowy chleb. Ciemny chlebek z mąki żytniej i gryczanej z mnóstwem ziaren. Bardzo sycący i długo utrzymujący świeżość. Czas wykonania: 4 h Ilość porcji: 1 bochenek (1,2 kg) Składniki: 215 g mąki żytniej 270 g mąki gryczanej 115 g razowej żytniej 50 g siemię lniane(...)pestek dyni 50 g słonecznika 50 g płatków owsianych 50 g otrębów pszennych 2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju 2 szklanki wody zakwas: 10 g drożdży 125 ml letniej wody Przygotowanie: Zakwas: Drożdże wymieszać z wodą i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Zaczyn: Mąki (w sumie 400 g – nie trzeba trzymać się

KuchniaWeDwoje.pl
Chleb marchewkowo-dyniowy 172

Dziś mój kolejny przepis na chleb, tym razem z mąką i drożdżami. Następnym razem pokuszę się i zrobię na zakwasie. Akurat w szafce nie miałam pieczywa, a przypomniał mi się chleb, który jadłam dawno dawno temu... Postanowiłam go odtworzyć. Oto co mi wyszło !  Chleb z marchewką i pestkami dyni Składniki : 450 g mąki (100 g pszennej(...)łyżki oliwy z oliwek; 1 łyżeczka soli; 1/2 łyżeczki cukru. Dodatkowo: 1 łyżeczka oliwy do posmarowania formy; 1 łyżka otrębów żytnich. Działamy !                Drożdże rozpuszczam w odrobinie letniej wody z cukrem oraz łyżką mąki i pozostawiam w ciepłym miejscu. Po 15 minutach przelewam zaczyn do miski z mąką, pestkami i marchewką startą

Życie na widelcu
PYSZNY I CHRUPIĄCY CHLEB Z GARNKA 104

domu juz pół bochenka nie było. Do wypieku tego chleba uzyłam Mąki Szymanowskiej z Polskich Młynów.Jednej z najlepszych mąk pszennych jakich używałam :). Polecam Wam serdecznie produkty od nich. Tutaj jest ich strona  POLSKIE MŁYNY Tutaj jest ich sklep  POLSKIE MŁYNY SKŁADNIKI 750g mąki pszennej szymanowskiej 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju

Mała w garnku miesza
Domowy chleb pszenny z garnka 138

Przeglądałam portale internetowe i różne blogi by znaleść wytłumaczenie, czemu zakwas mi nie rośnie, lecz pewnego dnia postanowiłam odpocząć od fermentacji i poszukałam przepisów na pieczywo przygotowywane na drożdżach. Pierwszy chleb wyszedł tak drożdżowy, że nie mogliśmy go […] The post Domowy chleb pszenny z garnka appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Chleb ziemniaczany II 85

podpatrzony u Pauliny z kotlet.tv  (którą u nas w domu ze względu na nazwę jej bloga nazywamy Kotleciarą. Tylko nie mówicie o tym nikomu :)). Dodatek ziemniaków w tym chlebie sprawia, że zachowuje on świeżość przez kilka dni. Do tego jest nieco bardziej wilgotny i niesamowicie delikatny. Któregoś razu chętnie go zrobię raz jeszcze, ty razem z dodatkiem koperku(...)lecą do chałki. Składniki na 2 bochenki: 800 g mąki pszennej 440 ml wody 14 g drożdży instant (5-6 płaskich łyżeczek) 2 łyżeczki cukru 2-3 roztłuczone ugotowane ziemniaki (200-220 g) 10 łyżek oleju 1 łyżeczka soli jajko do posmarowania chleba Wszystkie składniki jak zawsze wyrabiany na gładkie ciasto, przez około 15 minut. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką

Marder&Marder Manufacture
Fougasse z oliwkami Hamelman'a - Marcowa Piekarnia 170

łyżki) oliwy z oliwek  40 g  oliwek nicejskich całość pâte fermentée przygotowanie pâte fermentée Połączyć drożdże z wodą, dodać mąkę i mieszać do osiągnięcia gładkiego ciasta. Pâte fermentée powinno mieć konsystencję gotowego ciasta na chleb. Przykryć dzieżę folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze około 21 C. Dojrzały zaczyn będzie wyrośnięty i zacznie się(...)można posmarować oliwą i posypać gruboziarnistą solą i ziołami lub czarnym pieprzem i parmezanem. Smacznego! Wpis dołączam do marcowej listy  Na zakwasie i na drożdżach ,  prowadzonej na blogu   Zapach Chleba  Wspólnie piekli i zabawę mieli świetną: Aciri  Bajkorada Aga  W sezonie  Amber  Kuchennymidrzwiami.pl Ania  Jswm AniaW Magnolia i rozmaryn Ankawell

Stare Gary
3 x chleb z garnka 456

rośnie tak szybko, jednak w perspektywie całonocnego wyrastania chleba, nie ma to tak wielkiego znaczenia. Co do naczynia, w którym ma rosnąć chleb, musi być ono wysokie. Chleb bardzo dużo urośnie. Raczej nie polecamy metalowych misek, podobnie, zresztą z łyżkami do mieszania, lepiej robić to drewnianymi, drożdże nie lubię metalu. Garnek do pieczenia nie musi być rzymski, wystarczy(...)drewnianą łyżką i przykrywamy ściereczkę na ok. 15 minut. Tak samo postępujemy z suszonymi drożdżami. Proces ten nie jest konieczny, ale dzięki  niemu po upieczeniu, chleb nie będzie pachniał fermentowanymi drożdżami. Do gotowego zaczynu wrzucamy resztę składników zostawiając pół łyżki czarnuszki i mieszamy na gładkie ciasto. Powinno być elastyczne i rozciągliwe.  Wyrabianie nie jest konieczne

Kuchnia od dwojga
Prosty chleb pszenny na drożdżach 318

mój ulubiony, super prosty przepis na chleb na drożdżach instant. Piekę go według przepisu na uniwersalne ciasto drożdżowe na pizzę . Ten niezastąpiony przepis wykorzystuję tez do innych wypieków na słono. Chlebek pięknie wyrasta, ma chrupiącą skórkę i można go jeść od razu po upieczeniu. Szukasz szybkiego przepisu na chleb, który zawsze się udaje? Bardzo proszę! A przy okazji, zobacz

AniaGotuje.pl
...zapach chleba 132

Ludzie wyprzedają to co im zalega w piwnicy, na strychu. M kupił mi wypiekacz do chleba za 1f.  Najpierw nieśmiało piekłam chleby na drożdżach,  były one pyszne, ale na drugi dzień stawały się suche i nie kusiły już tak bardzo. Znalazłam przypadkiem stronę w internecie -moja(...)domowa piekarnia- http://www.chleb.info.pl/  i popłynęłam. Nie chce Was zanudzać, jak to raz mi się udało upiec piękny chleb, a  dwa razy nie wyszło zachwycająco. Po ponad dwóch latach doświadczeń, udaje mi się upiec piękny bochenek i zapach już bliższy jest ideału chleba babcinego. To na prawdę

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chleb orkiszowy 165

przyniesie wam to wiele radości.  W moim chlebku użyłam mąki orkiszowej, dlaczego? Uważam, że mąka orkiszowa jest bardzo zdrowa i ma na prawdę wiele właściwości zdrowotnych.  Chleb orkiszowy jest źródłem białka, witaminy A, D i E, cynku, miedzi, selenu, żelaza, wapnia. Już nie długo osobny post o mące orkiszowej.  Kochani zapraszam was również do skorzystania(...)otrzymacie aż 10% zniżki.  Przepis: Składniki: 500 g mąki orkiszowej 400 ml wody 7 g suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 czubata łyżeczka soli pół szklanki słonecznika odrobina słonecznika i mąki pszennej do posypania  Wykonanie: 1. Drożdże zasypać łyżeczką cukru i odrobiną wody. Wymieszać i odstawić na 10 min w ciepłe miejsce.  2. Słonecznik prażymy

Mój pomysł na
Chlebki Pita 126

Chlebki pita, szybkie do zrobienia, puszyste, doskonałe do wszelkiego typu kebabów, albo nadziewania  wszystkim co lubimy, Proporcje na około 4  średnie  chlebki. Składniki

Gotuj z Rumcajsem
Chleb na niedzielę 99

samym masłem jak i z wędlinami. Z pewnymi obawami go robiłem (chociaż to nie mój pierwszy słodki chleb), bo w końcu przywykliśmy jednak do tradycyjnego „słonego” pieczywa. Ale wyszedł naprawdę smaczny chlebek :) Składniki: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej 40 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 3 łyżki miodu 1 łyżeczka soli 1 jajko 50 g masła 150 g rodzynek(...)żółtko (na glazurę) Najpierw, jak to często bywa, robimy zaczyn: W jakimś dużym kubku (ja mam do tego celu taki litrowy metalowy) mieszamy mleko, pokruszone drożdże, miód i łyżkę mąki. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 30 minut żeby wyrosło. Jak wyrośnie to do dużej miski wsypujemy mąkę, zalewamy naszym zaczynem, dodajemy resztę składników (oczywiście oprócz jednego żółtka, które zostawiamy

Marder&Marder Manufacture