chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:63/420)

Czarne bułki 139

O istnieniu czarnych bułek wiem odkąd poznałam "azjatyckie burgery", a jak zobaczyłam je na blogu Blue Raven , to wiedziałam, że muszę je zrobić. W oryginale jest

Czerwony Gupik
Obwarzanki 105

Pozostajemy w temacie pieczywa, czas na obwarzanki. Te kojarzone z krakowskim rynkiem (i gołębiami) zazwyczaj są zbite i ciągnące się, te domowe są znacznie lżejsze, no

Czerwony Gupik
Pszenny chleb na zakwasie 176

zakwasie piekę od niedawna, bo nastawienie zakwasu wydawało mi się czarną magią, do czasu gdy na necie znalazłam wspaniały przepis na dobry zakwas,  od tamtej pory przepadłam, chleby na drożdżach mogą dla mnie nie istnieć. Przepis tak że  prosty uda się każdemu! Składniki: 55 dag mąki pszennej typ 700 22 dag czynnego zakwasu 2 łyżki mąki graham(...)23/11 cm natłuszczonej wcześniej i wysypanej otrębami pszennymi.Formujemy, robimy nacięcia, zostawiamy do wyrośnięcia .Nagrzewamy do 210*c piekarnik na półkę niżej stawiamy naczynie żaroodporne z wodą . Wstawiamy wyrośnięty chleb pieczemy 10 minut po czym temp zmniejszamy do 200*ci pieczemy jeszcze 25 minut. Studzimy na kratce

Wanilia i Kardamon
Prosty chleb pszenny na drożdżach 119

Przepis na podstawowy codzienny chleb pszenny na drożdżach. Pięknie wyrasta, doskonale smakuje, a jeśli użyjecie robota to praktycznie nie wymaga włożenia wysiłku! Czas przygotowania: 30 min Czas oczekiwania: 90 min Czas pieczenia: 30-35 min   Składniki: (na dwa średnie bochenki lub jeden duży) 700 g mąki pszennej chlebowej saszetka suchych drożdży (7g) 1,5 łyżeczki soli(...)zmniejsz temp. do 200°C i piecz jeszcze 20-25 min * Po upieczeniu skórka powinna być rumiana, a bochenki powinny wydawać głuchy odgłos podczas pukania od spodu. Do zrobienia chleba wykorzystałam mikser planetarny z serii Classica marki Ariete www.ariete.pl/miksery/860-mikser-planetarny-1588.html Najważniejsze cechy miksera: – moc urządzenia – Urządzenie zostało wyposażone w silnik o wysokiej mocy maksymalnej wynoszącej 2400 W, który

Słodki Blog
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 92

Szybki przepis na chleb pszenny z płatkami owsianymi przygotowanie ciasta na chleb zajmuje tylko kilka minut. Można więc przygotować je rano przed pracą, a po powrocie do domu upiec pyszny chleb. Moje ciasto wyrastało 2 godziny, ale spokojnie proces ten może trwać nawet 10 godzin. Po czasie wyrastania należy uformować bochenek w dowolnym kształcie. Przygotowany chleb umieszczamy w foremce(...)wytworzyć odpowiednią ilość pary. Para wodna sprawia, że skórka chleba po upieczeniu będzie cienka, a jednocześnie chrupiąca . Chleb po upieczeniu ma właśnie taką wspaniałą skórkę. Wnętrze kryje pyszny jędrny miąższ z siemieniem i patkami owsianymi, które nadają pieczywu delikatnej wilgoci, dzięki czemu chleb zachowuje długo świeżość. Gorąco polecam. Print Chleb z pszenny z płatkami owsianymi .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating

SprawdzonaKuchnia.pl
Rzecz o gubieniu kilogramów :) 187

żywy organizm będzie reagował podobnie :) 1. POSIŁKOWY BAŁAGAN Rano nie jadłam albo jadłam. W zależności od tego, o której wstałam i ile miałam czasu. A jak już jadłam to chleb tostowy z masłem orzechowym i dżemem, rogalika albo drożdżówkę. W pracy nie umiałam kompletnie zorganizować się ze śniadaniami. Brałam owoce, jogurty, serki wiejskie, pomidory, kabanosy, coś co zostało(...)myśli sobie: jak tak można? Więc mówię: niestety, można... choć nie powiem, bywały też lepsze dni :) 2. DROŻDŻE, BIAŁE PIECZYWO I CZEKOLADA Nigdy nie ukrywałam: kocham drożdże, knedle, chleb, pierogi i kluski śląskie. Kocham czekoladę, żeby nie napisać ogólnie "słodycze", bo ta czekolada to jednak jest taka NAJ. Silnej woli najczęściej starczało mi na dwa dni... I choć

bistro mama
Chleb pszenny z formy z dodatkiem mąki pełnoziarnistej 117

taki chleb z formy, żebyście nie musieli się męczyć z formowaniem bochenka. Więc ze 3 minuty zaoszczędzicie. Całkiem przyjemny chleb z tego wyszedł. Miękka skórka, miękki i sprężysty środek, wyraźnie czuć dodatek mąki pełnoziarnistej. Mi smakował, Ani smakował, wszyscy zadowoleni. Mam nadzieję, że i Wam spodoba się przepis. PRZEPIS NA CHLEB PSZENNY Z FORMY Z DODATKIEM MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ Chleb pszenny(...)formy z dodatkiem mąki pełnoziarnistej – składniki: 350 g mąki pszennej jasnej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 325 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki drożdży instant (lub 20-25 g świeżych) Chleb pszenny z formy z dodatkiem mąki pełnoziarnistej – wykonanie: Ciasto może być dość klejące więc dobrze by było wyrabiać je przy pomocy robota kuchennego. Ale jeśli nie macie

Marder&Marder Manufacture
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 160

amarantusa – mąka z szarłatu wyniosłego. Mielone ziarno nadaje się do wypieków ciast i ciasteczek, do deserów, kleików. Ma działanie spulchniające. Sprawdzi się jako dodatek do racuchów i chleba na drożdżach (w ilości maksymalnie do 25% całej zawartości mąki w danym przepisie)– nadaje potrawom lekko orzechowy smak. Przydatna do panierowania. Popping z amarantusa (amarantus ekspandowany, jak popcorn, pod wpływem gorącego(...)lekko natłuszczonej patelni. Mieszankę można wzbogacić o przyprawy – cynamon, kardamon, gałkę, lub dodać je dopiero przy przygotowywaniu pancakes, wtedy mieszanka pozostanie bardziej uniwersalna.     Mieszanka uniwersalna do chleba, bułek i ciast, a także do zagęszczania i zasmażki – 1 szklanka mąki kukurydzianej żółtej – 1 szklanka mąki z brązowego ryżu – 1 szklanka skrobi kukurydzianej białej – 1 łyżka

Karo in the Kitchen
Chleb na maślance – prosty przepis 76

przepis na pyszny domowy chleb na maślance. Chleb ma chrupiącą skórkę i miękki środek. Jest naprawdę prosty w przygotowaniu. A smak… Musicie koniecznie spróbować Taki chleb idealnie smakuje z samym masłem i odrobiną soli, dżemem, warzywami lub serem i wędliną. Pyszny domowy chleb z minimalnej ilości składników. Spróbujcie Jak pokroić chleb na idealne kromki? Ja używam krajalnicy marki ZELMOTOR(...)łyżeczka soli 1,5 szklanki maślanki w temp. pokojowej 50 g świeżych drożdży 1 płaska łyżka cukru 1/4 szklanki ciepłej wody sezam po posypania chleba Przygotowanie: Do 1/4 szklanki ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy składniki. Odstawiamy na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, maślankę i zawartość szklanki. Wstępnie mieszamy składniki łyżką, a następnie wyrabiamy

Słodkie okruszki
Chleb z garnka 138

jestem fanką chleba pieczonego na drożdżach, ale czego nie robi się dla towarzystwa;) Chleb z garnka piekłam wraz innymi blogerami w Czerwcowej Piekarni Amber.  Chleb upiekł się znakomicie, ma chrupiącą skórkę i miękki, elastyczny miękisz. Do pieczenia potrzebujemy garnek żeliwny lub średniej wielkości naczynie żaroodporne (średnica 25 cm, wysokość 8 cm) Składniki: 350 g mąki pszennej(...)naczynka, zasypać łyżeczką cukru i mąki, a następnie zalać połową ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia się drożdży. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn „ruszy”. Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dolać oliwę, resztę ciepłej wody i rozczyn z drożdży. Wymieszać składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Gdyby ciasto będzie zbyt twarde, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki wody

Codziennik Kuchenny
Chleb pszenny starodubski (Rosja) 192

Rosyjski chleb pszenny z zaparzaną mąką, na zakwasie i drożdżach. Bardzo smaczny, lekko słodkawy. Ma puszysty miękisz i chrupiącą skórkę. Oryginalny przepis podaje dodatek rodzynek, ja zastąpiłem je suszonymi śliwkami, zmniejszyłem też o połowę ilość miodu. Ja wolę taki mniej słodki, ale oczywiście można dodać tak jak podaje przepis oryginalny. Źródło przepisu: blog Siergieja ХЛЕБ & ХЛЕБ  Sposób(...)mąki): 500 g. - mąka pszenna typ 1050 15 g - słód żytni jasny 7,5 g - drożdże prasowane 7,5 g sól 25 g - syrop cukrowy (dałem 12 g miodu) 50 g - rodzynki; 275-285 g - woda (hydratacja 57%) Kolejne etapy wykonania chleba rozłożyłem w czasie w następujący sposób: 00:00 Zakwas  10:00 Zaparka  12:00 Zakwaszona

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb bezglutenowy ziarnowiec 44

Chlebek samo zdrowie! Bez mąki, glutenu, bez drożdży, jajek. Chleb na bazie ziaren, nasion, migdałów i orzechów, gdzie spoiwem jest ryż i banany. Można go jeść na słodko z dżemem i na wytrawnie jako dowolną kanapkę. Fajnie chrupie i jest bardzo sycący. Składniki: – 3/4 szklanki ziarna słonecznika – 3/4 szklanki siemienia lnianego – 3/4 szklanki pestek dyni

To co kocham
Chlebek odrywany hot-dog 304

Latem przy okazji grilla bardzo często piekę odrywany chlebek. Jednak ten nasz klasyczny, czosnkowy już nam się znudził, dlatego postanowiłam przygotować coś innego. Wśród przepisów na

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chleb na mące 00 54

Nie ma nic lepszego niż domowy chleb. Dlatego dobrze, gdy ma się zawsze pod ręką sprawdzony przepis na chleb, w sytuacji gdy zabraknie go w domu

Bernika - moj kulinarny pamietnik