chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:60/420)

Drożdżowy chleb z garnka – orkiszowy z kuskusem 98

piekarni Amber  zaproszenie do wspólnego wypiekania prostego i ciekawego chleba z mąki orkiszowej i kaszki kuskus. Przepis pochodzi  z bloga From- Snuggs – Kitchen . Jest to chleb przygotowywany na drożdżach piekarskich i pieczony w żeliwnym garnku.  Od jakiegoś czasu piekę chleby na zakwasie, więc zastanawiałam się czy brać udział we wspólnym wypiekaniu. Wiem jednak(...)się upiecze! Składniki na chleb o wadze 750 g 80 g suchego kuskusu 8 g świeżych drożdży 75 g pełnoziarnistej mąki żytniej 300 g mąki orkiszowej  typ 650 ( u mnie typ 630) 12 g soli 300 ml wody Wykonanie Kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie studzimy. W 300 ml wody rozpuszczamy drożdże i mieszamy z przestudzonym

Tajemnice Smaku
Chleb z garnka orkiszowy z kuskusem 70

piekarni Amber  zaproszenie do wspólnego wypiekania prostego i ciekawego chleba z mąki orkiszowej i kaszki kuskus. Przepis pochodzi  z bloga From- Snuggs – Kitchen . Jest to chleb przygotowywany na drożdżach piekarskich i pieczony w żeliwnym garnku.  Od jakiegoś czasu piekę chleby na zakwasie, więc zastanawiałam się czy brać udział we wspólnym wypiekaniu. Wiem jednak(...)się upiecze! Składniki na chleb o wadze 750 g 80 g suchego kuskusu 8 g świeżych drożdży 75 g pełnoziarnistej mąki żytniej 300 g mąki orkiszowej  typ 650 ( u mnie typ 630) 12 g soli 300 ml wody Wykonanie Kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie studzimy. W 300 ml wody rozpuszczamy drożdże i mieszamy z przestudzonym

Tajemnice Smaku
Chlebek na poolish z garnka 132

Chlebek ma ładny miękisz. Być może byłby jeszcze ładniej wyrośnięty, gdybym użyła wyższego naczynia do pieczenia 😉 Przykrycie pokrywką sprawiło, że wyszedł też płaski 😉 Smakuje jak dobrze osolone pieczywo na drożdżach. Zabrakło mi kwaskowatego smaku pieczywa na zakwasie. Mam wrażenie, że mąka, której używa Zorra ma inną wilgotność, bo kolejny raz okazuje się, że podana przez Nią ilość wody(...)zawyżona. Składniki (na garnek o średnicy 22 cm): podaję za  Zorrą ; oryginał stąd –   klik! poolish 50 g mąki pszennej typ 550 50 g wody 1 kulka świeżych drożdży (użyłam 3 g) zakwas pszenny 70 g mąki pszennej typ 550 70 g wody 5 g zakwasu pszennego ciasto końcowe zakwas i poolish 175 g wody 200 g mąki pszennej

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułki śniadaniowe III 128

Kolejna wersja bułeczek, tym razem mleczne. Wyjątkowo lekkie i smaczne, doskonałe na słodko i na słono. A przede wszystkim rzeczywiście łatwo się je robi. Oryginalny przepis

Czerwony Gupik
Bułki jeże 142

Bułki  z tego przepisu  od razu urzekły mnie kształtem, więc musiałam sama wypróbować. Jeżyki trochę nazbyt wyrosły, a przy tym zostały gęste i sycące

Czerwony Gupik
ZAKRĘCONY CHLEB PIECZARKOWY 95

domu często pieczywa mimo, że najlepsze jest takie domowe. Uwielbiam zapach drożdży. Niestety ale na zrobienie dobrego chleba potrzeba jest trochę czasu. Jako, że już mąż mi marudził, że dawno nie piekłam żadnych bułek czy chleba przygotowałam zakręcony chlebek z sosem pieczarkowym. Chleb jest na drożdżach, klasyczny pszenny. Środek to pyszny sos pieczarkowy.  Składniki: 3 szklanki mąki pszennej(...)można oczywiście przygotować swój, ale tym razem zabrakło czasu). Użyłam sosu Łowicz. 40 g parmezanu 1 żółtko 1 łyżeczka oregano Przygotowujemy pieczywo: Z połową szklanki wody wymieszać cukier oraz drożdże. Zostawić na 5 minut. Po tym czasie dodać pozostałą wodę, mleko, oliwę z oliwek, sól oraz połowę mąki. Wymieszać. Dodać pozostałą mąkę. Zmiksować aż składniki połączą się a ciasto

Kuchnia w oparach
Mini chlebki do koszyczka 162

moim wielkanocnym koszyczku oprócz pisanek, chrzanu , wędliny, itd., nie może zabraknąć pieczywa. Do niedawna kupowałam mały chleb (bułkę) do święcenia, ale zazwyczaj nie powalały one smakiem i szybko traciły świeżość. Zaparłam się i postanowiłam przygotować swoje własne mini chlebki do koszyczka. Są pyszne, urocze i idealnie pasują do święconki. Mini chlebki do koszyczka około 8 chlebków Składniki: 160 g mąki tortowej(...)mąki graham 75 g mąki żytniej około 160-180 ml letniej wody 2 łyżki mleka 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju płaska łyżka miodu sól Dodatkowo: jajko do posmarowania sezam mak siemię lniane gruboziarnista sól Drożdże rozpuszczamy w cukrze. Dodajemy 3 łyżki wody i pozostawiamy na około 10 minut, żeby zaczęły pracować. Do miski przesiewamy

PatiGotuje
DOMOWY CHLEB PSZENNY Z MAKIEM 63

chleb . Teraz piekę go praktycznie kilka razy w tygodniu. Bo domowe najlepsze i niczemu nie równa się temu ze sklepowych półek :) Przepisy na inne chleby lub bułki-->  kliknij tutaj Domowe masło-->  kliknij tutaj Składniki na domowy chleb pszenny z makiem: Zaczyn: * 50 ml mleka * 1 łyżka mąki pszennej * 1 łyżeczka cukru * 25 g świeżych drożdży(...)suchych drożdży Ciasto na chleb: * 550 g mąki pszennej * 2 łyżki rozpuszczonego masła * 330 ml letniej wody * 1 płaska łyżeczka soli Dodatkowo: * mak do posypania na wierzch Wykonanie: Chleb należy rozpocząć od wykonania zaczynu. Do miski wkruszyć drożdże (wsypać świeże), dodać cukier, wlać letnie mleko. Wymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Wsypać mąkę, ponownie zamieszać. Miskę z zaczynem zakryć

Zrób to smacznie
Szybki pszenno-żytni chleb z formy 52

będzie tylko jedno. Same zalety. A chleb naprawdę smakuje dobrze. Uwierzcie mi, że nie mam mu nic do zarzucenia. Osobiście tego nie sprawdzałem, ale podejrzewam, że równie dobrze by wyszedł, gdyby dodać do niego jakieś 50 g ziaren słonecznika czy pestek dyni. PRZEPIS NA SZYBKI PSZENNO-ŻYTNI CHLEB Z FORMY Szybki pszenno-żytni chleb(...)formy – składniki: 400 g mąki pszennej jasnej 100 g mąki żytniej typ 2000 450 g wody 2 łyżeczki (7-8 gramów) drożdży instant lub 20-25 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli Szybki pszenno-żytni chleb z formy – wykonanie: Sprawa jest naprawdę prosta. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy łyżką przez minutę, góra dwie minuty. Po prostu aż uzyskamy

Marder&Marder Manufacture
Bochenek Doris Grant (Doris Grant Loaf) 177

Prosty i szybki chleb na drożdżach bez konieczności zagniatania. Przepis został wymyślony w 1940  roku przez Brytyjkę Doris Grant. Dzięki mące razowej bochenek jest bardzo sycący i długo utrzymuje świeżość. Składniki: 225 g mąki pszennej chlebowej 225 g mąki razowej 1 łyżeczka soli 7 g drożdży suszonych 300 ml ciepłej wody olej roślinny 2-3 łyżki mleka(...)posmarowania bochenka Blachę oprószyć mąką. Do dużej miski przesiać obie mąki oraz sól. Odłożyć łyżkę otrąb, które zostały na sicie po przesianiu mąki razowej. Dodać do miski drożdże, wymieszać. Zrobić na środku dołek, do którego wlać wodę oraz miód. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką lub ręcznie do uzyskania gładkiego ciasta. Uformować niewielki bochenek i umieścić go na blaszce.  Folię

wyzwania kuchenne
Orkiszowy chleb z żurawiną na drożdżach 119

Zdecydowanie jest to najsmaczniejszy chleb na drożdżach na tym blogu. Jest wprost idealny. W środku miękki a z zewnątrz chrupiący. Ma się go ochotę tylko jeść i jeść! :) Składniki (na formę keksową o długości 25 cm): 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 szklanki mąki orkiszowej typ 2000 25 gram świeżych drożdży 1 łyżka miodu 1 łyżeczka(...)soli 500 ml ciepłej wody 1/2 szklanki płatków orkiszowych (lub owsianych) 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1/3 szklanki nasion słonecznika Drożdże wymieszać z miodem i 1/2 szklanki ciepłej wody. Odstawić na 15-20 minut. Następnie dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto należy przełożyć

Mango Papaja
Chleb żytni na piwie 75

Chleb żytni na piwie to najbardziej miękki chleb jaki można sobie wyobrazić! Jest to jeden z tych chlebów, który jest świeży przez wiele dni. Pięknie pachnie kminkiem i delikatnie piwem. Przepis pochodzi z książki ‚Chleb pieczemy w domu’ Beatrice Ojakangas. Smakuje wybornie ze wszystkim dodatkami, ale mi najbardziej smakuje z serami i pysznymi pastami warzywnymi. Spróbujcie koniecznie. Print Chleb żytni(...)chleba do piekarnika należy spryskać jego wnętrze wodą, kilka pryśnięć. Piec około 30 minut do zarumienienia skórki. Po upieczeniu wyjąć z formy i przełożyć na kratkę, pozostawić do wystygnięcia. Smacznego! Notes Rada dla maszynistów. W przypadku tego chleba użyłam maszyny do wyrobienia i wyrośnięcia ciasta, sprawdza się bardzo dobrze. Wszystkie składniki umieścić według kolejności; płynne, suche i na końcu drożdże

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb pszenny na podmłodzie 152

Moja przygoda z pieczeniem chleba trwa nadal:) Po najprostszym chlebie na drożdżach (przepis tutaj ) przestawiam Wam kolejny. W tym przepisie rozmnażamy drożdże przygotowując zaczyn drożdżowy tzw. podmłodę. Dzięki temu młode drożdże, które sami rozmnożymy będą działać lepiej niż ich "matka", co pozwoli na uzyskanie lepszych/intensywniejszych walorów smakowych i zapachowych.  Składniki na z aczyn: 200 g mąki(...)soli Dzień przed pieczeniem: 1. W miseczce połączyć wszystkie składniki na zaczyn. Przykryć ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin do fermentacji. W dniu pieczenia: 2. Drożdże rozpuścić w reszcie wody i razem z pozostałymi składnikami dodać do zaczynu.  Wyrobić ciasto ręcznie bądź robotem (końcówka z hakiem) przez około 5-7 minut. Aż będzie elastyczne

Moja Galeria Smaku
PROSTY DOMOWY CHLEB PSZENNY. NA DROŻDŻACH 130

Prosty, ale bardzo smaczny chleb na drożdżach. Upiekłam go w naczyniu żaroodpornym z dużej porcji. Jeśli ktoś nie ma bardzo dużej foremki czy naczynia (albo też garnka) polecam podzielić składniki na 2 porcje. Mój chlebek uświetniłam prażoną cebulką, którą uwielbiam. Równie dobrze możemy pominąć dodatki, lub dodać to co lubimy najbardziej.  Składniki: 1 kg mąki pszennej(...)ciepłej wody 42 g  świeżych drożdży  2 łyżeczki cukru 3 czubate łyżeczki soli dodatki dowolne: ziarna słonecznika, dyni, siemię lniane, czarnuszka. U mnie dodatek prażonej cebulki.  Wykonanie : Wlewamy do garnuszka 200 ml ciepłej wody, dodajemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki. Mieszamy i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn

Walijskie Pichcenie
Zakwas chlebowy- krok po kroku 177

chleb na zakwasie, to innych nie będziecie chcieli jeść! Nie wspominam już o kupowaniu...       Pieczenie chleba jest dla mnie sprawą MAGICZNĄ ! Ten zapach, smak i aromat unoszący się po domu jest niesamowity. W szczególności chleby na zakwasie- mają w sobie coś, czego w sklepowych coraz trudniej znaleźć. Chodzi oczywiście o taką zwykłą naturalność. By upiec chleb(...)recepturę oparłam na książce Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa Piekarnia", który zawarł w niej chyba wszystkie przydatne wskazówki dla początkującego "piekarza". Zapraszam do lektury!       Zacznijmy od tego, czym w ogóle jest ten zakwas... Zakwas to rodzaj dzikich drożdży, który uzyskuje się poprzez zmieszanie mąki z wodą. Podczas kwaszenia mąki dzikie drożdże są pobierane z powietrza. Mąka jest

Nastoletnie Wypiekanie