Słodka chałka sezamowa to delikatne, maślane pieczywo zaplecione w piękny warkocz. Cieszy oko i smakuje bosko. Uwielbiam świeże pieczywo posmarowane masłem i dżemem. Przepyszne śniadanie na
codojedzeniaCzasami cieszę się, że uda mi się przewidzieć różne sytuacje. Właśnie taka się zdarzyła. Nie kupiłam pieczywa na weekend. No ale po co ma się mąkę i drożdże? Z chleba zrezygnowałam a upiekłam dla odmiany bułeczki. To akurat pomysł mojej córki. Kiedyś z samego rana zanim obudziliśmy się z mężem, córka razem z przyjaciółką upiekły nam na śniadanie właśnie(...)szklanki mąki * 3/4 szklanki ciepłej wody * opakowanie suchych drożdży albo 2 dkg z kostki * 2 łyżki roztopionego masła * 1 jajko roztrzepane * 1 łyżeczka soli * 1,5 łyżeczki cukru Składniki podobne jak do ciasta na pizzę, które robię. Różnią się może tylko dodatkiem masła, jajka i ilością soli i cukru. Drożdże rozpuściłam w wodzie i dodałam cukier i trzy łyżki
Pieprzyć z FantazjąTego się zupełnie nie spodziewałam. Od słów „nigdy nie będę weganką” (po miesiącu nią zostałam) do „po co robić chleb w domu, skoro mogę go kupić bez problemu w piekarni”, kolejny raz zrobiłam coś czego nie przewidywałam i przepadłam. Karmienie zakwasu to teraz dla mnie niemal tamagotchi (moje niespełnione marzenie z dzieciństwa). Pamiętam ten dzień kiedy(...)zapach i formę. A później dzieje się coś co ludzie robią od setek lat i bez czego osobiście nie wyobrażam sobie życia, czyli CHLEB . Jak wspomniałam na początku zakwas lubi reguły. Pieczenie to zbiór reguł. Robienie chleba ma swoje zasady. Ciężko było mi to zaakceptować, bo w kuchni jestem typem eksperymentatora i uwielbiam zmieniać spontanicznie składniki. Ale zakwasu nie oszukasz
rabarbarowochlebem. Znajomi moi- tubylcy, również podzielają mój zachwyt. Często proszą mnie o upieczenie im choć małego kawałka. Przedstawiam dziś chleb rustykalny, ciabatowy w smaku i wyglądzie. Chleb na drożdżach- tak tak wiem, że to nie to samo co na swojskim zakwasie. Mimo wszystko spróbujcie a zobaczycie jak wspaniałą ma strukturę i jak jest pyszny. Przepis pochodzi(...)Używam do tego miksera z końcówką - hak. Miksować 2 minuty, przykryć szczelnie, odstawić na około 30 minut. Następnie dodać drożdże i sól. Nigdy nie sypie w jedno miejsce drożdży i soli, zawsze w przeciwległych końcach miski. Zmiksować - około 2 minuty. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut. Po tym czasie wyjąć z miski na stolnice, delikatnie
Piekarz-Kucharz-Garkotłukdlatego, że takie dobre, choć to też ;), ale właśnie ze względu na bezpieczeństwo moje i moich bliskich. Zapraszam Was więc na kolejne pieczywo w moim wydaniu- najzwyklejszy chleb na drożdżach, który swój kształt zawdzięcza wyrastaniu w specjalnym koszyczku. Śmiało jednak możecie do jego wypieku użyć dwóch form "keksówek". Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE(...)Składniki na 1 duży bochenek: 700g mąki pszennej + do podsypywania 15g świeżych drożdży 300ml letniej wody 150ml letniego mleka 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 30g roztopionego masła 4 łyżki dyni Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do wielkiej miski. W odrobinie mleka rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Dodajemy łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy do podwojenia objętości. Rozczyn dodajemy do mąki razem
Kuchnia w czekoladziesilikonowej). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny (może nawet starczyć 1 godzina, aż chleb wypełni całą foremkę). Uwaga, chleb rośnie jak - nomen omen - na drożdżach! :) Wypełniamy więc foremkę maksymalnie do połowy. Pieczemy 25 minut w 220 stopniach. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej
Marder&Marder ManufactureSypany chlebek drożdżowy to idealna alternatywa dla ludzi nie mających zakwasu na chleb lub nie lubiących prac kuchennych, natomiast lubiących domowy chlebek. Wystarczy, że wsypiemy do misy wg ustalonej kolejności składniki, odstawimy na 2 godziny pod przykryciem, wymieszamy silikonową łyżką i mamy gotowe ciasto drożdżowe na chlebek bez wyrabiania ! Jest to świetny pomysł dla początkujących lub dla leniwych, albo(...)szklanka mąki pszennej 1 szklanki mąki żytniej 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 1/2 szklanki wody 1 jajko 1/3 szklanki oleju 1/2 łyżeczki czarnuszki płatki owsiane do posypania Do misy wsypujemy warstwami kolejno: 1 szklankę mąki (pszenna i żytnia pół na pół), pokruszone drożdże, cukier, wodę, rozbełtane jajko, olej, sól, czarnuszkę i drugą szklankę mąki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBułki które robią się praktycznie same. Wystarczy dzień wcześniej wymieszać wszystkie składniki, by rano móc cieszyć się smakiem prostego, domowego pieczywa. Dla leniwych i zabieganych, którzy
Karo in the Kitchenbędzie tylko lepiej :) Bardzo dziękuję również Monice, która cierpliwie wszystko mi tłumaczy :) Wiem, że po świętach każdy odpoczywa po obfitej wyżerce i dlatego proponuję przepis na pyszny chleb na drożdżach z dodatkiem ziemniaków, dzięki którym długo utrzymuje świeżość. Muszę też dodać, że przepis został wyróżniony w konkursie kulinarnym z Młyn Kopytowa 16.00 16.00 Normal 0 21 false false false(...)Składniki: 400g mąki pszennej 250 ml wody 100g ugotowanych ziemniaków 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oliwy z oliwek 10g świeżych drożdży Wykonanie: Zrobić zaczyn z drożdży, cukru oraz 100ml ciepłej wody i pozostawić na 15 minut. Po tym czasie mąkę połączyć z solą, ziemniakami wcześniej przeciśniętymi przez praskę, resztą wody oraz z zaczynem i oliwą
W garach u GosiSypany chlebek drożdżowy z pomidorami to idealna alternatywa dla ludzi nie mających zakwasu na chleb lub nie lubiących prac kuchennych, natomiast lubiących domowy chlebek. Głównym dodatkiem do chleba są pokrojone w kostkę tegoroczne pieczone pomidory . Wystarczy, że wsypiemy do misy wg ustalonej kolejności składniki, odstawimy na 2 godziny pod przykryciem, dodamy pokrojone pomidory, wymieszamy silikonową łyżką i mamy gotowe ciasto(...)szklanka mąki pszennej 1 szklanki mąki żytniej 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 1/2 szklanki wody 1 jajko 1/3 szklanki oleju 10 sztuk pieczonych pomidorów płatki owsiane do posypania Przygotowanie: Do misy wsypujemy warstwami kolejno: 1 szklankę mąki (pszenna i żytnia pół na pół), pokruszone drożdże, cukier, wodę, rozbełtane jajko, olej, sól, czarnuszkę i drugą szklankę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięChleb pszenny na drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Składniki: 10 g świeżych drożdży 500 ml ciepłej wody 150 g płatków owsianych plus porcja do obsypania 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 10 g soli (1 łyżeczka) 1. W miseczce połączyć drożdże ze 100 ml wody oraz 100 g mąki. Wymieszać. Przykryć ściereczką i zostawić(...)najmniej podwoić objętość). 4. Keksówkę posmarować masłem i przełożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć na 1 h do ponownego wyrośnięcia. 4. Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Chleb naciąć, posmarować wodą i posypać płatkami owsianymi. Na chwilę przed włożeniem chleba powinno się zaparować piekarnik, dzięki temu wierzch chleba będzie bardziej nawilżony i elastyczny. Zapewni to też lśniącą i chrupiącą
Moja Galeria SmakuZdrowe mąki całkowicie zdominowały moją kuchnię w ostatnich tygodniach, wszędzie ich pełno :) A mąką orkiszowa hmm... co by tu o niej napisać... nie mam pojęcia dlaczego
DefinicjaSmakuDziś przedstawiam kolejny przepis z czasów PRLu - przepyszne drożdżowe bułeczki z marmoladą , które piekła moja mama . Ciasto jest bardzo wdzięczne , świetnie się zagniata, nie klei
Kawa z mlekiemDawno nie piekłam chleba, tak więc jest, a raczej był, bo został tylko kawałeczek. 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 20 g oliwy 350 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej 1 łyżeczka soli 300 g wody Do naczynia miksującego wlać wodę, wsypać drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37*C/obr.2. Dodać resztę składników. Wyrobić 3 min/Interwa(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.1 godzinę.[u mnie zostało w naczyniu miksującym]. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzić dłonią zwilżoną wodą. Odstawić ponownie do wyrośnięcia.Chleb naciąć w dowolny sposób, posmarować wodą ,poczekać az podrośnie. Piec ok. 50 min w temperaturze 180 stopni
Moje domowe kucharzenie