chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:62/420)

Chleb tostowy III 118

silikonowej). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny (może nawet starczyć 1 godzina, aż chleb wypełni całą foremkę). Uwaga, chleb rośnie jak - nomen omen - na drożdżach! :) Wypełniamy więc foremkę maksymalnie do połowy. Pieczemy 25 minut w 220 stopniach. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej

Marder&Marder Manufacture
Chleb owsiany 153

Jeżeli zapomni się o dokarmieniu zakwasu,  to trzeba robić chleb na drożdżach.  Ten pochodzi z książki Hamelmana.  Jest smaczny, z lekko słodkawym posmakiem, ale pasuje też to wędlin.  Jak na drożdżowca, to naprawdę dobry,  dość długo świeży i wilgotny.  Polecam.     Składniki: 680 g mąki pszennej chlebowej 230 g mąki pszennej pełnoziarnistej(...)płatków owsianych zwykłych lub górskich 570 g wody 100 g mleka 75 g miodu 75 g oleju 20 g soli 5 g drożdży instant   Wykonanie:   Płatki wsypać do misy robota i zalać wodę.  Wymieszać tak, aby płatki dobrze namokły i odstawić na około 15 - 20 minut do zmiękczenia.  Dodać pozostałe składniki i wyrabiać na najniższej prędkości

Sto kolorów kuchni
Chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) 136

Sypany chlebek drożdżowy to idealna alternatywa dla ludzi nie mających zakwasu na chleb lub nie lubiących prac kuchennych, natomiast lubiących domowy chlebek. Wystarczy, że wsypiemy do misy wg ustalonej kolejności składniki, odstawimy na 2 godziny pod przykryciem, wymieszamy silikonową łyżką i mamy gotowe ciasto drożdżowe na chlebek bez wyrabiania ! Jest to świetny pomysł dla początkujących lub dla leniwych, albo(...)szklanka mąki pszennej 1 szklanki mąki żytniej 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 1/2 szklanki wody 1 jajko 1/3 szklanki oleju 1/2 łyżeczki czarnuszki płatki owsiane do posypania   Do misy wsypujemy warstwami kolejno: 1 szklankę mąki (pszenna i żytnia pół na pół), pokruszone drożdże, cukier, wodę, rozbełtane jajko, olej, sól, czarnuszkę i drugą szklankę mąki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rustykalne bułki nocne 169

Bułki które robią się praktycznie same. Wystarczy dzień wcześniej wymieszać wszystkie składniki, by rano móc cieszyć się smakiem prostego, domowego pieczywa. Dla leniwych i zabieganych, którzy

Karo in the Kitchen
Chleb z dodatkiem ziemniaków 107

będzie tylko lepiej :) Bardzo dziękuję również Monice, która cierpliwie wszystko mi tłumaczy :) Wiem, że po świętach każdy odpoczywa po obfitej wyżerce i dlatego proponuję przepis na pyszny chleb na drożdżach z dodatkiem ziemniaków, dzięki którym długo utrzymuje świeżość. Muszę też dodać, że przepis został wyróżniony w konkursie kulinarnym z Młyn Kopytowa 16.00 16.00 Normal 0 21 false false false(...)Składniki: 400g mąki pszennej 250 ml wody   100g ugotowanych ziemniaków 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oliwy z oliwek 10g świeżych drożdży Wykonanie:  Zrobić zaczyn z drożdży, cukru oraz 100ml ciepłej wody i pozostawić na 15 minut.   Po tym czasie mąkę połączyć z solą, ziemniakami wcześniej przeciśniętymi przez praskę, resztą wody oraz z zaczynem i oliwą

W garach u Gosi
Chlebek drożdżowy z pomidorami 143

Sypany chlebek drożdżowy z pomidorami to idealna alternatywa dla ludzi nie mających zakwasu na chleb lub nie lubiących prac kuchennych, natomiast lubiących domowy chlebek. Głównym dodatkiem do chleba są pokrojone w kostkę tegoroczne pieczone pomidory . Wystarczy, że wsypiemy do misy wg ustalonej kolejności składniki, odstawimy na 2 godziny pod przykryciem, dodamy pokrojone pomidory, wymieszamy silikonową łyżką i mamy gotowe ciasto(...)szklanka mąki pszennej 1 szklanki mąki żytniej 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 1/2 szklanki wody 1 jajko 1/3 szklanki oleju 10 sztuk pieczonych pomidorów płatki owsiane do posypania Przygotowanie: Do misy wsypujemy warstwami kolejno: 1 szklankę mąki (pszenna i żytnia pół na pół), pokruszone drożdże, cukier, wodę, rozbełtane jajko, olej, sól, czarnuszkę i drugą szklankę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb z płatkami owsianymi 171

Chleb pszenny na drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Składniki: 10 g świeżych drożdży 500 ml ciepłej wody 150 g  płatków  owsianych plus porcja do obsypania 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 10 g soli (1 łyżeczka) 1. W miseczce połączyć drożdże ze 100 ml wody oraz 100 g mąki. Wymieszać. Przykryć ściereczką i zostawić(...)najmniej podwoić objętość). 4. Keksówkę posmarować masłem i przełożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć na 1 h do ponownego wyrośnięcia. 4. Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Chleb naciąć, posmarować wodą i posypać płatkami owsianymi. Na chwilę przed włożeniem chleba powinno się zaparować piekarnik, dzięki temu wierzch chleba będzie bardziej nawilżony i elastyczny. Zapewni to też lśniącą i chrupiącą

Moja Galeria Smaku
Bułeczki maślane z żurawiną 158

Bułeczki maślane na mleku za to bez jajek. Ciasto wyrabia się gładko i szybko, nie wymaga nawet podsypywania mąką. Do podawania na słodko lub wytrawnie - mi

Czerwony Gupik
Chałka 229

Domowa chałka z kruszonką to doskonały sposób na śniadanie lub kolację. Doskonale smakuje z miodem, dżemem czy po prostu masłem. Najlepsza zaraz po wyciągnięciu z piekarnika

Czerwony Gupik
Chleb orkiszowy z suszonymi pomidorami 151

Zdrowe mąki całkowicie zdominowały moją kuchnię w ostatnich tygodniach, wszędzie ich pełno :) A mąką orkiszowa hmm... co by tu o niej napisać... nie mam pojęcia dlaczego

DefinicjaSmaku
Drożdżówki z jabłkiem 164

Jedną z najczęstszych form przetwarzania jabłek w moim domu to zasmażanie. Jabłka się ściera lub kroi i zasmaża w rondlu z cukrem aż będą takie przezroczyste

Czerwony Gupik
Bułeczki drożdżowe z marmoladą + filmik 193

Dziś przedstawiam kolejny przepis z czasów PRLu - przepyszne drożdżowe bułeczki z marmoladą , które piekła moja mama .  Ciasto jest bardzo wdzięczne , świetnie się zagniata, nie klei

Kawa z mlekiem
Mleczne bułeczki 232

Bułeczki smakują jak te sklepowe, słodziutkie idealne do dżemu lub same do kawy. W mojej wersji zrobiłam je jako "odrywane" i posypałam kruszonką ( taką jak w

Czerwony Gupik
Chleb 108

Dawno nie piekłam chleba, tak więc jest, a raczej był, bo został tylko kawałeczek. 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 20 g oliwy 350 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej 1 łyżeczka soli 300 g wody Do naczynia miksującego wlać wodę, wsypać drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37*C/obr.2.  Dodać resztę składników. Wyrobić 3 min/Interwa(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.1 godzinę.[u mnie zostało w naczyniu miksującym]. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzić dłonią zwilżoną wodą. Odstawić ponownie do wyrośnięcia.Chleb naciąć w dowolny sposób, posmarować wodą ,poczekać az podrośnie. Piec ok. 50 min w temperaturze 180 stopni

Moje domowe kucharzenie
Chleb z ryżem 133

pomysł na obiadek] i w końcu postanowiłam wypróbować przepis na chleb z ryżem, a znalazłam  tutaj ..Ja co prawda piekłam w multicookerze, ale to bez różnicy..pyszny chlebek, smaczny nawet na drugi dzień ..na zdjęciu krojony na ciepło... 350 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki drożdży instant 200 g ugotowanego białego ryżu(...)Ugotować ryż i wystudzić.Mąkę wymieszać z solą i drożdżami, dodać ryż i powoli wlewać wodę.Zagnieść ciasto i przełożyć do misy multicookera ,ustawić program Yogurt - na 1 godzinę do wyrośnięcia .Ustawić program Bake na 2 godziny ,temperatura 180 stopni. Po połowie czasu pieczenia chleb przewrócić na drugą stronę.Po upieczeniu wystudzić na kratce. Przepis zacytuję też

Moje domowe kucharzenie