chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:67/420)

Chlebek pita - orkiszowy, pełnoziarnisty 154

Chlebek pita to jeden z najstarszych rodzajów chleba przygotowywany przez człowieka. Prawdopodobnie pochodzi ze starożytnej Syrii. Popularny w krajach arabskich i tak jest tam nazywany: libański, syryjski lub arabski chleb. Pita to placek z drożdżowego ciasta, który podczas pieczenia pęcznieje tworząc kieszonkę na farsz. Kieszonka napełniona farszem mięsnym lub warzywnym fajnie trzyma nadzienie i nic nie wypadnie podczas jedzenia. Chlebek(...)szklanki mąki   orkiszowej (1 szklanka mąki 1050 i 1 szklanka 2000) 2/3 szklanki letniej wody 2 łyżki oleju 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 czubata łyżeczka drożdży instant Wykonanie: wszystkie składniki odmierzyć i umieścić w misie robota. Zagnieść hakiem gładkie ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i odstwić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia gdy ciasto podwoi objętość, wyjąć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb Pumpernikiel- autentyczny Roggebrood 212

obok ziemniaków głównym pożywieniem mieszkańców części Europy (min. Niemców, Holendrów i Belgów). Konsystencja chleba jest zwarta i wilgotna i lekko krucha. Na chlebie nie tworzy się tzw. "skórka", ponieważ nie zawiera takich spulchniaczy jak zakwas czy drożdże. 7 powodów dlaczego powinniśmy jeść częściej oryginalny pumpernikiel z całych ziaren niż standardowy chleb z ziaren mielonych czyli z mąki: mniej węglowodanów

Sztuka gotowania w/g Samiry
Chleb Pszenny z Płatkami Owsianymi 147

łyżeczkę soli 1 łyżeczkę cukru olej do posmarowania blatu podczas wyrabiania lub mąka do podsypania Link do filmu z przygotowania : Chleba z płatkami owsianymi  https://www.youtube.com/watch?v=GRVsGi-g4l4 Przygotowanie : Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , dodaję łyżeczkę cukru ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam(...)papierem do pieczenia , nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut . Jeżeli nie chcemy zaplatanego chlebka to formujemy ciasto na wielkość foremki i też odstawiamy do wyrośnięcia Pieczenie chleba : Chleba przed pieczeniem niczym nie maluję . Foremkę z chlebem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na drugą od dołu półkę . Po 10 minutach pieczenie zmniejszam temperaturę do 180 stopni

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Lekki graham na drożdżach 59

Składniki: 400 g mąki pszennej 400 g mąki pszennej razowej 40 g drożdży 500 ml mleka (2 szklanki) 125 ml oleju 2 łyżeczki soli Przygotowanie: W dużym naczyniu wymieszać obie mąki, zrobić dołek i pokruszyć drożdże. Wlać połowę mleka (o temperaturze pokojowej) i dokładnie wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą (patrz krok 2). Zaczyn oprószyć mąką, nakryć naczynie ścierką(...)wysmarować masłem. Ciasto jeszcze raz wyrobić przez 5 minut i przełożyć do formy. Odstawić na kolejne 30 minut. Chleb piec 45 minut w 200 stopniach. Krok po kroku: 1. Wymieszać obie mąki 2. Drożdże pokruszyć i zalać mlekiem 3. Rozpuszczone drożdże oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia 4. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto 5. Odstawić ciasto

KuchniaWeDwoje.pl
Chleb orkiszowo-pszenno-żytni na zakwasie 114

przy tym przepisie, że znalazłem go na blogu Liski . A skoro tak zapisałem, to pewnie tak było. Zmieniłem tylko czas wyrastania chleba. Zasadniczo nie preferuję chlebów jednocześnie na zakwasie i na drożdżach. Jakoś nie trafia to do mnie. Albo jedno, albo drugie. Ale, że Liska cieszy się w blogowym świecie nie małym szacunkiem to przepis spróbowałem. I dobrze zrobiłem(...)wody 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka miodu 1,5 łyżeczki soli Wszystko razem do kupy i wyrabiamy ciasto przez jakieś 15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1,5 godziny. Po tym czasie znowu krótko wyrabiamy i przekładamy do dwóch keksówek. Ponownie przykrywamy i znowu zostawiamy na 1,5 godziny. Chleby powinny ładnie wyrosnąć. I pieczemy 10 minut

Marder&Marder Manufacture
Chleb z orzechami i płatkami owsianymi 110

bardzo dobry :) Ja chyba po prostu wolę chleby na zakwasie, stąd też pewnie ten mój zachwyt. Ale teraz już bez zbędnego gadania przejdźmy do sedna: 550 g mąki pszennej 115 g płatków owsianych (plus trochę na posypanie) 15 g masła 150 ml mleka 200 ml wody 2 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 2 łyżki miodu 80 g orzechów laskowych

Marder&Marder Manufacture
chleb litewski (na drożdżach) 132

kuchenne szuflady znalazłam torebkę przyprawy do chleba litewskiego. Na opakowaniu był przepis na chleb na zakwasie ale ponieważ akurat nie posiadam zakwasu upiekłam szybki chlebek na drożdżach z dodatkiem tej przyprawy. Chleb wyszedł przepyszny: sprężysty, pulchny i miał grubą chrupiącą skórkę. Był bardzo aromatyczny, z wyraźnym smakiem czarnuszki. Jeśli nie posiadacie gotowej mieszanki możecie taką przyprawę zrobić sami(...)kminek, majeranek, oregano.  Składniki: 450 g mąki 25 g drożdży 300 ml letniej wody 1,5 łyżeczki soli łyżka cukru łyżka przyprawy do chleba litewskiego Mąkę przesiać i wymieszać z solą i przyprawą. Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier i wlać do mąki. Wyrabiać ciasto około 10 minut, aż całkowicie będzie odchodzić od ścianek miski. Przykryć ściereczką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Domowy kwas chlebowy do picia 128

przygotowanie. Składniki: 20 dag żytniego razowego chleba 1 dag drożdży 8 dag rodzynków 10-20 dag cukru Wykonanie: Chleb pokroić w kostkę i wysuszyć w piekarniku. Przełożyć do dzbanka i zalać 5 szklankami gorącej, przegotowanej wody. Po ostudzeniu dodać drożdże, wymieszane w niewielkiej ilości wody z cukrem. Przykryć ściereczką i odstawić na 24 godz. w ciepłe miejsce. Następnie zlać

Tradycyjna Kuchnia
Chleb na dzikich drożdżach z czarnej porzeczki 134

Kolejny pyszny bochen na dzikich drożdżach wyrósł w mojej kuchni. Bardzo aromatyczny, rósł jak szaleniec, w rezultacie pyszne kromki chleba na śniadanie zajadałam. Koniecznie upieczcie sobie taki chlebek, zdrowy, pachnący i mało przy nim pracy. Chleb na dzikich drożdżach z czarnej porzeczki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenny 75

chleb pszenny ze świeżych drożdży, który zawsze się udaje. Chleb pięknie wyrasta, ma chrupiącą skórkę i można go jeść od razu po upieczeniu. Czas przygotowania:  7-8 godzin Pieczenie: 50 minut Ilość porcji:  6 osób Trudność przygotowania:  łatwe Cena:  tanie SKŁADNIKI: 800g mąki pszennej 25g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 3 łyżeczki soli 2 łyżki oleju(...)500ml ciepłej wody 1. Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę i rozpuszczamy drożdże,cukier i sól. 2. Przesiewamy mąkę dodajemy olej i całość dokładnie mieszamy. 3. Całość szczelnie owijamy folią i wkładamy do lodówki na 7-8 godzin. 4. Po tym czasie wyciągamy na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiamy ciasto tak żeby przestało się kleić do rąk

karolgotuje
Chleb pszenny na drożdżach / Wheat bread yeast 118

Scroll down for recipe in English. Dzisiaj łatwy przepis na chleb pszenny na drożdżach. Łącznie z pieczeniem przygotowanie go zajmie Wam troszkę ponad 2 godziny. Ja uwielbiam swoje domowe pieczywo, ten zapach wydobywający(...)się z piekarnika jest uzależniający, sprawia, że marzysz o własnym chlebie podanym do każdego śniadania :) Składniki: 20 g. świeżych drożdży 1 łyżka cukru 130 g. lekko ciepłego mleka 1 łyżeczka soli 600 g. mąki pszennej (nie chlebowej, zwykłej 450, 500 lub 550) 300 g. lekko ciepłej wody Drożdże rozkrusz do miski. Posyp cukrem, wlej mleko i dobrze wymieszaj. Odstaw

Delicious Place
Chleb dyniowy na drożdżach 138

Piękny bochen z udziałem drożdży dziś się upiekł. Dynia hokkaido nadaje mu pięknej, żółciutkiej barwy. Szybki w wykonaniu i szybko znikający, polecam. Chleb dyniowy na drożdżach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb razowy 66

mój ulubiony i sprawdzony przepis na chleb razowy , który jest niesamowicie prosty do zrobienia. Nie potrzebujesz ani zakwasu, ani nawet świeżych drożdży. - wystarczy wymieszać razem wszystkie składniki - chleb razowy pieczony na drożdżach suszonych instant - w treści dużo pomocnych rad oraz zdjęcia szykowania krok po kroku

AniaGotuje.pl
Chleb orkiszowy 143

chleb orkiszowy na zakwasie i drożdżach. Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki i odstawić ciasto do wyrastania. Chleb jest pyszny, wilgotny i bardzo zdrowy. - tylko 10 minut szykowania ciasta - wystarczy wymieszać razem składniki - super chleb na suszonym zakwasie i drożdżach

AniaGotuje.pl
Chleb Pszenny z Jogurtem Naturalnym 113

łyżeczki) użyłam foremki o wymiarach 27 cm x 7,5 cm x 6,5 cm Link do filmu z przygotowania : Chleb pszenny z jogurtem https://www.youtube.com/watch?v=ijXj7uqdE_g Przygotowanie : Najpierw przygotuję rozczyn : Do miseczki rozkruszam drożdże , dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ) mleko , jedną dużą łyżkę mąki pszennej . Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około(...)kilka razy przerabiam i formuję chlebek na wielkość foremki .  Uformowany chlebek przekładam do foremki i nacinam od góry w kliku miejscach żyletką ( ostrym nożem ) .  Teraz foremkę z chlebem nakrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut do wyrośnięcia . Po około 30 minutach – pieczenie chleba : Chleba przed wstawieniem do piekarnika maluję od góry olejem . Foremkę z chlebem wstawiam

Uwaga Babcia Piecze Chleb