pracy w domu postanowił piec sam pieczywo w domu. Tak więc zakwas otrzymałam, dokarmiałam zgodnie z instrukcjami i przyszedł czas, żeby upiec swój pierwszy chleb na zakwasie. Do tej pory piekłam chleby tylko na drożdżach, ale on wszedł mi na ambicje i to jest mój pierwszy chleb pszenny na zakwasie żytnim. Robił się aż 24 h co mnie prawie
Bernika - moj kulinarny pamietnikgdzie widać jego intensywny kolor a inaczej w chlebie na zakwasie. To zakwas spowodował zmianę koloru jak i długość pieczenia w dość wysokiej temperaturze. Piekłam dość dawno chleb ze szpinakiem na drożdżach, kolor był zdecydowanie intensywniejszy. Mleczny chleb ze szpinakiem, sezamem i orzeszkami pistacjowymi Na zaczyn, wieczór przed pieczeniem chleba 60g zakwasu, 170g wody, 120g mąki żytniej
Leśny ZakątekAleż on pachnie pięknie, uwielbiam aromatyczne chleby. Ten pieczony w garnku żeliwnym jak w małym piecu chlebowym ma chrupiąca skórkę i pyszny miękisz. Polecam gorąco do upieczenia. Chleb jest na drożdżach więc wyrasta dość szybko i nie trzeba długo czekać jak na chleb na zakwasie. Anyżowy chleb orkiszowy z garnka żeliwnego. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieskładnikiem do wypieku chleba. 50 dkg mąki 1,5 szkl.płatków owsianych 7 g suchych drożdży 0,5 opakowania zupy w proszku- grzybowa Cykoria 3 szkl.wody 0,5 łyżeczki kminku 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu 0,5 łyżeczki suszonego oregano 0,5 łyżeczki soli kilka łyżek nasion konopii Do ciepłej wody dodać drożdże, wymieszać i odstawić
Moje domowe kucharzenieJest to mój wypróbowany i często pieczony chlebek. Można dodać trochę więcej mąki razowe, ale wtedy zmniejszyć ilość białej mąki. Wszystkie suche składniki wsypać do miski
Kuchnia PokoleńJeśli wydaje Wam się, że dużo tu u mnie czosnkowych wypieków, dobrze Wam się wydaje ;P Czosnek i cebula to, zaraz po pomidorach, moje ulubione warzywa
brunetkawkuchninawet nie jadłem :) Przepis podpatrzyłem w książce Gertrud Weidenger i Marie-Theres Wiener "Pieczenie chleba w domu". I pomyślałem, że spróbuję :) No i jak pomyślał tak też zrobił :) Składniki: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej 200 g orzechów laskowych 350 ml wody 20 g swieżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru z trzciny cukrowej 1/2 łyżeczki soli Całą akcję musimy zacząć kilka godzin(...)wody namoczyć orzechy. Muszą tak sobie leżeć w wodzie przez kilka godzin. A jak już się namoczą to bierzemy dużą miskę (jak zawsze :)), wsypujemy tam mąkę, wkruszamy drożdże, zalewamy wodą, dajemy sól i cukier i mieszamy około 15 minut. Powinno nam wyjść ładne elastyczne ciasto niezbyt przywierające do dłoni. Po 5 minutach wrzucamy odsączone orzechy i mieszamy jeszcze
Marder&Marder ManufactureKolejne podejście do chleba Dukana. Wiele osób jest na tej diecie więc przepis pewnie się przyda. Mam już na blogu dwa, ten będzie trzeci - trochę inny
Marder&Marder Manufacturezalać bardzo gorącą wodą (prawie wrzątkiem), przykryć gazą i pozostawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej Po tym czasie przecedzić przez gęste sitko lub gazę, a chleb odcisnąc przez lnianą ściereczkę. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i dodać do odcedzonego kwasu, dodać resztę cukru rozpuszczonego w niewielkiej ilości przegotowanej wody (tak aby w naczyniu nadal było około 5 litrów
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawyrastania ciasta chlebowego, polepsza smak i aromat gotowego wypieku jak również strukturę miękiszu. Zakwas instant stosujemy razem z drożdżami (świeżymi lub również instant)." A ten cudny suszony zakwas dostałem w prezencie od BogutynMłyn . Zdecydowanie polecam kupno, bo naprawdę smak chleba okazał się doskonały. Poza tym jakby przeliczyć cenę tego zakwasu na ilość chlebów, do których go użyjemy to cena(...)temat? No i jeszcze przed ostatecznym podaniem przepisu wspomnę, że niestety konieczne było dodanie nieznacznej ilości drożdży - bałem się, że sam zakwas nie podoła i chleb nie urośnie. W końcu zakwasowce (bez drożdży) rosną po kilka/kilkanaście godzin. W maszynie tyle czasu nie mają. Dlatego też musiałem jakoś ten proces przyspieszyć. 250 g mąki orkiszowej ECCO typ 2000 250 mąki
Marder&Marder Manufactureidealnie. Moja propozycja chleba na śniadanie i kolację to taki z dużą ilością płatków owsianych i pestek słonecznika. Takiego z idealnie chrupiącą skórka i takiego gdy po naciśnięciu chlebek wraca. Upieczcie taki chleb, a będziecie zachwyceni :) Chleb upiekłam z użyciem płatków owsianych błyskawicznych, które otrzymałam o marki Kupiec . Potrzebujemy: Na ciasto: 5 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru(...)mała płaska łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy oliwa do posmarowania foremki płatki owsiane błyskawiczne do posypania blaszki Wykonanie pysznego chleba: 1. Ciasto: Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłym miejscu. Do miski wsypujemy suche składniki ( oprócz soli ) i wlewamy rozpuszczone drożdże, mieszamy dokładnie widelcem. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy
Izabelawkuchnichlebek piekłam w multicookerze ..przepis na chleb znalazłam tutaj. 700 g mąki 35 g świeżych drożdży albo 10 g suszonych 10 g (1 łyżeczka) cukru 3 łyżki ciepłego mleka 20 g (2 płaskie łyżeczki) soli 30 ml (2 łyżki) oliwy 450 ml letniej wody Do ciepłego mleka wsypać cukier, dodać rozkruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać(...)Zostawić na 10 minut, aby zaczyn ruszył (przy suszonych drożdżach etap zaczynu pominąć i od razu wszystkie składniki dodać razem)Mąkę przesiać , dodać sól i wymieszać. Wlać olej, wyrośnięty zaczyn i wodę. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest mocno lepiące, to podsypać niewielką ilością mąki, ale czym dłużej wyrabiane tym mniej się lepi. Ciasto przełożyć
Moje domowe kucharzeniekotletem, pozostał na polu boju właśnie chleb musztardowo-miodowy :) Połączenie w sumie całkiem ciekawe. Niestety Karolina unika musztardy jak ja modlitwy, więc tym razem nie będzie moim testerem. Trudno, niech żałuje :p A oto szybki i prosty przepis: 600 g mąki 250 ml mleka (może być lekko ciepłe) 125 wody 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki suszonego(...)estragonu 4 łyżki miodu 120 g musztardy francuskiej (takiej z kuleczkami) 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru Najpierw robimy zaczyn: 100 g mąki, wodę, wkruszamy drożdże i sypiemy cukier. Mieszamy łyżką i odstawiamy na 20 minut, niech zacznie rosnąć. W międzyczasie do dużej miski wrzucamy całą resztę składników. Jak zaczyn wyrośnie to dodajemy go do reszty i całość
Marder&Marder Manufacturerazem przygotuję ręcznie ale jeżeli chcemy to można użyć robota . W jednym jak i drugim przypadku kolejność przygotowania ciasta na chleb jest taka sama. Do miski wsypuję wszystkie składniki : mąkę pszenną , żytnią , sól , wodę , jogurt, cukier i drożdże I wyrabiam za pomocą drewnianej łyżki w misce Ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne i trudno by było(...)razem ciasta już nie wkładam do miski tylko po złożeniu zostawiam na blacie na 10 minut żeby odpoczęło , ciasto nakrywam ściereczką Po 10 minutach – formowanie chlebka Ciasto na chleb odpoczęło teraz formuję je na wielkość foremki ciasto wkładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia nakrywam folią i ściereczką ( użyłam foremki dość wysokiej więc wiedziałam że ciasto nie wyrośnie tak wysoko
Uwaga Babcia Piecze Chlebodwiedzi nas Marta, moja kumpela jeszcze z liceum. Ostatnio policzyłem, że przyjaźnimy się już 19 lat. Hmm, długo... W każdym razie Marta kiedyś tam w rozmowie wspomniała, że lubi chleby na zawasie. Więc pomyślałem, że ciachnę taki jeden dla niej. Tym bardziej, że spotkania z Martą nie są zbyt częste, bo obecnie życie wiedzie ona w Krakowie (znaczy się teraz(...)tego nie wiem :)) Zatem Kornik pisze tak: 500 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej, ale może być dowolna mąka pszenna) 1 płaska łyżeczka soli 300 g wody 8 g świeżych drożdży 150 g zakwasu żytniego Wszystkie składniki łączymy, najlepiej przy pomocy miksera. Ciasto powinno być dosyć gęste. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny. Następnie przekładamy ciasto do keksówki (o pojemności
Marder&Marder ManufactureWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Bardzo smaczny i szybki chleb pszenno – orkiszowy na drożdżach. Z chrupiącą skórką i lekkim miąższem. Polecam. Post Chleb pszenno – orkiszowy pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujesól (2%) - 0,16 g świeże drożdże (0.029%) W przypadku tego ciasta używamy bardzo małej ilości drożdży. Jeśli nie macie precyzyjnej wagi aby odważyć 0,160 g to postępujcie w następujący sposób: - odważyć 16 g drożdży, - rozpuścić DOKŁADNIE w 1000 g wody. - wziąć z tego 10 g do ciasta, - wodę w przepisie należy zmniejszyć wtedy o 10 g Dzień(...)właściwą konsystencję przypominającą kisielek (stanie się półprzezroczysta i lepka), natychmiast zdjąć z ognia i zostawić do wystygnięcia, aż osiągnie temperaturę pokojową. Po 6 godzinnej fermentacji przystępujemy do formowania chlebów. Ciasto po 14 godzinach fermentacji (10+4), zostawiłem je jeszcze na 2 godziny zanim przystąpiłem do formowania chlebów Kule ciasta wykładamy na stół obsypany otrębami pszennymi lub mąką pszenną pełnoziarnistą
Przepisy na domowy ser i chlebGrecki Wiejski Chleb czyli Horiatiko Psomi – χωριάτικο ψωμί, który można znaleźć w każdej Greckiej piekarnik Grecki Wiejski Chleb, czyli Horiatiko Psomi to tradycyjny Grecki chleb, który można znaleźć w każdej Greckiej piekarni, ale także do dziś można go kupić od gospodyń, które wypiekają ten chleb w domu. Kiedy pytałem mojego greckiego eksperta od potraw greckich 😊 Ilony, czy ten przepis(...)przywiozła jej Grecki Wiejski Chleb, który się studzi, bo jeszcze był gorący. Przede wszystkim musisz wiedzieć, że chleb w Grecji to podstawa Kuchni. Jest wiele rodzajów chleba, różniących się kształtem, wielkością, dodatkami, ale też technika pieczenie, smażenie, a nawet gotowania. Grecki Wiejski Chleb jest łatwy w przygotowaniu, najlepiej użyć świeżych drożdży i mocnej chlebowej mąki, bogatej w białko
RafalCookDomowy, prosty chleb pszenny na drożdżach. Ten chlebek bardzo wyrasta :-) Ciasto wyrabiaj wieczorem, a piecz następnego dnia rano. Chleb jest: - jednolity - puszysty - delikatny - równy - idealnie się kroi Warto spróbować! Czas przygotowywania: 5 minut + wyrastanie 12h + 1 h Czas pieczenia: około 50 minut Ilość porcji: wysoki bochenek o średnicy około
AniaGotuje.plsmaku zaczyna być dojrzałe, przyjemnie kwaskowato-ziemiste. Po 72 godzinach pieczenia już nie polecam – drożdże ledwo zipią, a w smaku ciasta dominuje kwasowość, podobna trochę do smaku chleba na dzikich drożdżach (zakwasie). Wiele przepisów na cienkie ciasto, z których próbowałam piec wcześniej, zawierało zbyt dużą i kompletnie niepotrzebną w tego typu wypiekach ilość drożdży. Chcemy cienkie ciasto, prawda
Karo in the Kitchen