Ciabatta to chleb (niektórzy twierdzą, że bułka) zrobiony z mąki pszennej i drożdży, pochodzący z Włoch. Kształt bochenka jest prostokątny i płaski (w języku włoskim słowo to oznacza "kapeć"). Przepis, jest moim tłumaczeniem przepisu na ciabattę ze strony browneyedbaker.com Zaczyn: 1 szklanka mąki pszennej ⅛ łyżeczki drożdży instant ½ szklanki wody o temperaturze pokojowej Mąkę, drożdże i wodę dokładnie
Przepisy na domowy ser i chlebChlebek zmodyfikowany z książki Konrada Gacy "Kuchnia Fit". Pieczywo na bazie otrębów z niewielką ilością skrobi kukurydzianej oraz suchych drożdży. Piekłam już sporo zdrowych chlebów i ten jest na mojej liście ulubionych. Smakuje bardzo podobnie jak oszukane bułeczki z mikrofalówki w 5 minut . Polecam nie tylko osobom, które chcą odżywiać się zdrowo i dobrze wyglądać. Polecam poszukiwaczom nowych smaków(...)może ten chlebek za jakiś czas zastąpi Wasz rodzinny bochenek ze sklepu. Składniki: Ciasto: 150 g otrębów żytnich 10 łyżek otrębów owsianych 5 g suchych drożdży 3 jajka rozmiar L 150 g jogurtu naturalnego 1/2 szkl letniego mleka 3-4 łyżki skrobi kukurydzianej Dodatkowo: 1 łyżka sezamu do posypania chlebka Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować na jednolite ciasto. Przełożyć
Nastoletnie WypiekanieProsty chleb pszenny z dodatkiem mąki żytniej. Wygodny w robieniu, smaczny. Przepis ze strony Moje Wypieki składniki 150 g zakwasu żytniego 300 g letniej wody 400 g mąki pszennej chlebowej (część można zastąpić mąką razową) 100 g mąki żytniej jasnej (chlebowej) 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych (pominęłam) przygotowanie Wszystkie(...)jajkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypać nasionami. Piec w temperaturze 240ºC przez około 40 - 45 minut, do zbrązowienia skórki. Studzić na kratce. Smacznego! Uwagi: Użyłam tylko zakwasu, drożdże pominęłam. Pieklam w foremce. Chleb wyszedł smaczny, ale nie tak ładnie wyrośnięty jak oryginalny, mój troszkę bardziej zbity. Wpis dołączam do lutowej listy Na zakwasie i na drożdżach , prowadzonej
Stare Garyzastrzeżenia. Ale nie wielkie, naprawdę. Bo w smaku wyszły jak ciabatty po prostu, takie jak miały wyjść. Ale jakoś tak ogromniasto nam wyrosły, jak małe bochenki chleba. Rosły jak - nomen omen - na drożdżach, hehe :) Mogłyby być zdecydowanie mniejsze. A druga rzecz: ciabatty się charakteryzują takimi fajnymi dużymi dziurami. Nasze ciabatty co prawda dziury miały, ale nie duże(...)pieczywa, które w Lidlu sprzedają pod nazwą "chleb typu włoskiego" Przepis do tej odsłony Wypiekania na Śniadanie podpatrzony został u Tatter , a ja jak zawsze musiałem wnieść do niego swoje autorskie poprawki ;) Biga: 175 g mąki pszennej tortowej typ 450 175 g mąki pszennej typ 650 2 g świeżych drożdży Ciasto właściwe: 225 g mąki pszennej tortowej
Marder&Marder Manufacturechlebek wymaga przygotowania dzień wcześniej zaczynu, więc roboty jest z nim troszkę więcej niż z bochenkami na samych drożdżach. No cóż, ale dobry chleb rządzi się swoimi prawami! ;). Z poniższego przepisu otrzymacie cudownie aromatyczny chlebek okraszony podsmażaną cebulką, która zapewnia ciekawy posmak. Gorąco polecam! Składniki Zaczyn: 100 g mąki pszennej typ 650 65 g aktywnego zakwasu żytniego(...)łyżka oleju rzepakowego Ciasto właściwe: cały powyższy zaczyn 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 450 g mąki pszennej typ 650 300 ml ciepłej wody 6 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka melasy (opcjonalnie można zastąpić miodem) 1 łyżeczka mielonego kminku Przygotowanie: Zaczyn: Do zakwasu wlać ciepłą wodę, wymieszać. Wsypać mąkę, ponownie wymieszać. Miskę
Nastoletnie Wypiekaniewszystkie przepisy wymagają przygotowania zaczynu. Kolejną kwestią jest ilość drożdży w stosunku do mąki. Do ciasta na zaczynie drożdżowym w domowych wypiekach wykorzystuje się zazwyczaj proporcje 1:20, czyli na 50g świeżych drożdży bierzemy 1kg mąki. Nie polecam dodawania większej ilości drożdży. Widzieliście zapewne przepisy typu „upiecz domowy chleb w 5 minut albo pączki gotowe w kwadrans”. Owszem(...)potrzebnej ilości mąki. Gdy jednak takiej informacji nie ma, stosuję przelicznik 1:2,5, czyli 10g suchych drożdży to jak 25g świeżych, czyli na 10 g suchych drożdży dodajemy 500g mąki. No to do dzieła;) Ja właśnie nastawiłam rozczyn na pszenny chleb baton , do jego przygotowania użyłam 5g świeżych drożdży na 500g mąki. Już rośnie;) Udanych wypieków
Obiad gotowypotem zrobić zakwas i zarobić chleb, polecam taką metodę bo jest prosta. Chleb rośnie sobie swoim tempem i pieczemy go gdy uznamy że jest gotowy. Miłego wypiekania. Chleb na dzikich drożdżach z jabłek, mirabelek i rozmarynu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieChleb anyżowy pszennożytni na drożdżach i na zakwasie . Kiedyś nie lubiłam anyżu, ale odkąd przekonałam się do włoskiego kopru (fenkuł) to i polubiłam anyż. Anyż jest nieco intensywniejszy w smaku, więc jak dla mnie początkującej odrobina wystarczy zupełnie. Lubię wypiekać pieczywo z anyżem, a zdarzyło się, że dodałam anyż do potrawy(...)która niedawno przyrządzałam. Chleb anyżowy jest bardzo aromatyczny, ale jego smak jest jedynie delikatnie anyżowy. Chleb anyżowy to idealne pieczywo do serów i tostów. Chleb anyżowy pszennożytni Składniki: 2 bochenki 800 g pszennej mąki, u mnie wysokoproteinowa 150 g mąki razowej żytniej + 3 łyżki do oprószenia chleba 300 g zakwasu, u mnie zakwas pszenny 10 g drożdży
codojedzeniadrożdży instant lub 0,5 g drożdży świeżych Składniki na ciasto właściwe 250 g mąki pszennej razowej 230 g wody o temperaturze około 38 st C 11 g soli morskiej 2 g drożdży instant lub 4 g drożdży świeżych Instructions Wieczorem przygotować zaczyn Do dużej miski wyspać mąkę, drożdże i wlać wodę, całość wymieszać ręką lub łyżką do połączenia(...)odkryć pokrywkę i przełożyć chleb, chwycić za ściereczkę i szybkim ale delikatnym ruchem przełożyć chleb do garnka, teraz łączenie powinno znaleść się na górze, przykryć garnek pokrywką i szybko wstawić do piekarnika. Chleb pieczemy przez 30 minut z pokrywką, następnie odkrywamy i dopiekamy chleb przez kolejne 20 minut do zbrązowienia bochenka. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z garnka na kratkę
SprawdzonaKuchnia.plokoło 150 g ziaren (u mnie było 50 g słonecznika, 50 g siemienia lnianego i 50 g pestek dyni). forma w której piekłam chleb ma wymiary 24 cmx14 cmx7 cm Przygotowanie: W letniej, przegotowanej wodzie rozpuść drożdże z cukrem. Do przesianej mąki dodaj wszystkie składniki. Wymieszaj ciasto dłonią lub dużą łyżką. Miskę z ciastem zakryj szczelnie folią spożywczą(...)godziny (do godziny). Nie trzeba przykrywać ciasta. Rozgrzej piekarnik do 190-200 C i piecz chleb pszez około 50 minut na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu. OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA Artykuł Chleb nr 2: wieloziarnisty chleb pszenny na drożdżach pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfNagle naszła mnie ochota na taki zwykły, najprostszy chleb pszenny. Ale taki naprawdę zwykły, ze zwykłej mąki i bez żadnych dodatków. Po prostu mąką pszenna, woda, drożdże sól i cukier. Nic więcej. Nie chciało mi się myśleć ile czego dać, jakie proporcje itd, więc odpaliłem internet żeby jakiś przepis sobie znaleźć. I wiecie(...)prostu nic! Same jakieś wyszukane chleby. A to z pszenną pełnoziarnistą, a to z ziarnami, a to jeszcze z czymś, a takich absolutnie zwykłych chlebów to nikt nie robi. Więc jednak musiałem się wysilić przez jakieś 30 sekund i wymyśliłem swój przepis. Proporcje są idealne, chleb wyszedł doskonały, dokładnie taki jak sobie zaplanowałem. Chrupiąca skórka, miękki miąższ. Super
Marder&Marder Manufacturedrożdże to takie które same się wyhodują i potem rozmnażają dzięki pożywce jaką tym razem jest cytryna z czosnkiem i cukier w nich zawarty. Zachęcam do pieczenia. Chleb na dzikich drożdżach z wody zakwasowej cytrynowo - czosnkowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniechlebek" z tradycyjnym chlebem nie ma prawie nic wspólnego. To tak naprawdę słodkie czekoladowe ciasto na drożdżach ze startymi jabłkami, które nadają dużej wilgotności. Chlebek oryginalny o ciekawej strukturze i smaku. Łatwo się kroi, może posłużyć jako deser, podając go np. ze słodkim czekoladowym kremem i owocami. Ze szklanką ciepłego mleka też będzie extra! Polecam ;). Składniki: (na keksówkę
Nastoletnie WypiekanieCiasto na chleb: cały zaczyn 500 g mąki pszennej 100 g ciepłej wody 230 g ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju sezamowego Tygrysia skorupka: 7 g drożdży instant 125 ml ciepłej wody 2 łyżeczki cukru 1 łyżka oleju sezamowego 1/2 łyżeczka soli 120 g mąki ryżowej Robimy zaczyn: do miski wsypujemy drożdże, dodajemy cukier(...)wyrabiamy przez kilka sekund. Formujemy bochenek i zostawiamy na blasze do wyrośnięcia na 1 godzinę (pod przykryciem). Na 15 minut przed końcem rośnięcia robimy tygrysią pastę do posmarowania chleba. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy trzepaczką. Smarujemy cały chleb dokładnie grubą warstwą pasty (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany). I czekamy 20 minut, już nie przykrywając chleba. Po tym czasie
Marder&Marder ManufactureMięciutki, pyszny chleb z dodatkiem dyni, wilgotny, wyśmienity na śniadanie. Prosty w wykonaniu, szybko rośnie i jeszcze szybciej znika, polecam gorąco. Chleb dyniowy na drożdżach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie