chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:43/420)

Chleb graham 130

zapachu roznoszącym się w domu w trakcie pieczenia, bo to już wiecie. Po prostu go upieczcie!   Jeśli Wasza przygoda z pieczeniem chleba na zakwasie dopireo się zaczyna, spróbujcie dodać do niego 1 łyżeczkę (płaską) suchych drożdży.   Składniki 200g zakwasu żytniego 400g mąki graham typ 1850 100g mąki żytniej typ 720 400ml wody 1 łyżka oleju 1,5 łyżeczki(...)minut. Uwaga! Nie wkładamy niewyrośniętego ciasta do piekarnika. Jeżeli jeszcze nie masz doświadczenia w pieczeniu chleba na zakwasie, możesz dodać do w/w składników 1 płaską łyżeczkę suchych drożdży. Artykuł Chleb graham pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Chrupki chlebek ze słonecznika i lnu 140

się oszukiwać. Czasem po prostu miło zjeść kanapkę! Z dobrą pastą, "masełkiem" czosnkowym albo z dżemem. Pieczenie tradycyjnego chleba wymaga czasu. Chleb na drożdżach musi mieć czas wyrosnąć. O chlebie na zakwasie nawet nie wspominam. Zaś wafle ryżowe czy kukurydziane warto mocno ograniczyć. Od samego początku mojej bezglutenowej diety na ratunek przychodzi mi chrupki chlebek

Smakuje zdrowo
bezglutenowe & wegańskie drożdżówki z malinami 279

był mój pierwszy bezglutenowy wypiek z drożdżami (nie licząc chlebów) i obawiałam się czy się uda...W dodatku postanowiłam jeszcze bardziej "utrudnić" sobie zadanie i stworzyć drożdżówki nie tylko bezglutenowe, ale i wegańskie ;) Efekt mnie zadowolił! Może i nie wyrosły tak jak to sobie wyobrażałam, ale smakowo wszystko nadrobiły! ♥ Jak to mówią - pierwsze koty za płoty ;) Na pewno dalej(...)WEGAŃSKIE przepis autorski // 6-8 bułeczek ~szklanka mąki bezglutenowej (u mnie mix bezglutenowy "do wypieku chleba") ~20g świeżych drożdży ~1/4 szklanki mleka roślinnego, lekko ciepłego - "letniego" ~3 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego (w drugim przypadku - rozpuszczonego i ostudzonego) ~3 łyżki cukru ~szczypta soli Drożdże rozcieramy z cukrem w miseczce, dolewamy mleko, dodajemy łyżeczkę mąki i mieszamy. Odstawiamy rozczyn

chili & sugar
Normandzki chleb jabłkowy (bezcydrowy) wg Hamelmana 206

miało wpływ dodanie zakwasu przennego razowego i mąki orkiszowej razowej. A smak? Bardzo fajny, chleb warty repety...i mimo, że był jabłkowy (a może właśnie dlatego), największym wzięciem cieszyły się kanapki z jabłkiem :D Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo (#21) . Zaczyn: 15 g zakwasu pszennego razowego o hydracji(...)orkiszowej razowej (lub mąka pszenna razowa) 260 g soku jabłkowego (lub 155 g cydru + 105 g wody) 10 g soli 10 g świeżych drożdży 6 g zmielonego słodu jęczmiennego (opcjonalnie) 70 g suszonych jabłek Przygotowanie chleba: Odpowiednio wcześnie przygotuj suszone jabłka. Średniej wielkości 4 jabłka obierz, przekrój na ćwiartki, usuń komory nasienne, i pokrój na plastry o grubości około

Grahamka, weka i kajzerka
Jesienny chleb 176

magię pieczenia chleba na zakwasie, poolish może być pierwszym krokiem w jego kierunku - nie wymaga tyle czasu, przygotowuje się tylko jego akuratną do danego przepisu ilość, a jednak jest nieco bardziej, hmm... Zaawansowany. Dla mnie była to pierwsza próba z poolish, ale z pewnością nie ostatnia. Chleb ten wymaga czasu - zaczęłam mieszać składniki o godzinie szesnastej, chleb z piekarnika wyciągnęłam(...)spróbować! Pszenny chleb z chorizo i pieczonym czosnkiem na poolish Składniki: (na 1 bochenek) poolish: 150 ml zimnej wody 150 g mąki pszennej 3 g świeżych drożdży dodatkowo: 350 g mąki pszennej 3 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli 150 ml letniej wody 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 100 g chorizo 4 duże ząbki czosnku Drożdże, wodę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chlebek naan z czosnkiem i kolendrą (z automatu i nie tylko) 200

kolendry 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonych drożdży (instant) olej słonecznikowy (do smarowania) Przygotowanie: W automacie do pieczenia chleba:  Do formy wlać wodę, dolać jogurt, miód i roztopione masło. Następnie dodajemy sól, czosnek, zmieloną kolendrę, mąkę, a na koniec drożdże (uważając, aby nie zetknęły się z solą). Wybrać program: Ciasto rosnące (nie ma cyklu pieczenia).  Gdy automat

Domowa Cookierenka Agi
Świąteczny chleb z gara z morelami, figami i rozmarynem. 111

Chleb na świąteczny stół, obiecałam Wam przepis na domowy chleb, ale taki bardzo świąteczny. Postanowiłam przygotować chleb na drożdżach, żeby każdy mógł bez problemu go  przygotować. Przepis na domowy chleb na święta, z morelami, figami i rozmarynem. zaczyn: - 1 kulka wielkości zielonego groszku świeżych drożdży - 100 g wody - 100 g mąki pszennej typ 480 Bardzo dokładnie wymieszaj(...)cieście ale nie dłużej niż 5 minut. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 1 do 1,5 godziny. Koszyczek podłużny lub durszlak, wyłóż ściereczką, oprósz mąką bezglutenową np. ryżową uformuj chleb i zlepieniem ułóż go w koszyku. Pamiętaj chleb po wyjęciu z koszyczka odwracasz do góry nogami więc to zlepienie idzie wtedy na spód, jeśli zrobisz to odwrotnie chleb się rozleje

SMYKWKUCHNI
Orkisz, Tang Zhong, podmłoda i czekolada 181

P.S.Właśnie zorientowałem się, że robiąc chleb pomyliłem łyżkę z łyżeczką - dałem mniej kakao, niż powinienem był dać. I dlatego na zdjeciach chleb jest ciut blady :D Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo . Tang Zhong: 125 g mleka pełnego 25 g mąki orkiszowej Zgodnie z recepturą przygotuj Tang Zhong, przykryj go folią(...)odstaw do ostygnięcia. Podmłoda: 115 g mleka pełnego 175 g mąki orkiszowej 15 g drożdży świeżych Rozprowadź w mleku drożdże, następnie dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną gęstą podmłodę odstaw pod przykryciem do fermentacji na 3 godziny. Optymalna temperatura fermentacji wynosi 26 - 27 °C. Składniki (na 2 foremki a 18 cm): cała podmłoda 120 g Tang Zhong

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pszenny na podmłodzie 136

wyrabia się ciasto na chleb dodając znowu mąkę, wodę, sól, drożdże i olej. I muszę przyznać, że choć na taki chleb czeka się długo to warto bo chleb jest o wiele lepszy niż taki na całkiem świeżych drożdżach. Jak spróbujecie to na pewno będziecie piekli chleb na podmłodzie. Do chleba użyłam mąki z Kłos - Pol Rozwiń i czytaj

Ewa w kuchni
Chleb portugalski (Pão de água) 66

chleb to tak ja ja gwarantuję wam że się w nim zakochacie i długo nie będzie chciał jeść innego. To portugalski chleb (Pão de água) zapewne dobrze znany osobom podróżujących do Portugalii. Dla mnie to odkrycie, jeden z najpyszniejszych chlebów jakie jadłam i które sama upiekłam, a także chyba najprostszy na świecie, bo wymaga tylko mąki, wody, drożdży i soli

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chleb pszenny wg Hamelmana 223

pieczenie chleba jest nudne i nie dostarcza emocji. Ostatnio postanowiłam zagłębić temat chlebów pszennych. Kupiłam mąkę, uzbroiłam się w wiedzę i postawiłam zakwas pszenny, który elegancko wystawił mi środkowy palec i szlag go trafił. Z pomocą przyszedł mi pan Hamelman i jego książka „Chleb”. Postawiłam na Pain Rustique. Postawiłam następny zaczyn i wyszedł bardzo przyzwoity chleb. Prosty do zrobienia, wymagający(...)dziurek i zostawiamy na 12-16h. Trzeba sprawdzać, zaczyn jest gotowy, gdy jego powierzchnia jest pokryta bąbelkami. Ciasto na chleb: 450 g mąki tego samego typu co do zaczynu 170 g wody cały zaczyn 25 g soli drożdże instant 5 g. Przygotowanie: Ciasto jest dość klejące, więc dobrze mieszać je hakami miksera, robotem planetarnym lub jeśli ktoś posiada

ladykitchen
Chleb pszenno - żytni ze słonecznikiem 205

również pełne ziaren słonecznika. Unoszący się aromat świeżo upieczonego chleba. Słonecznikowa pychota!   Składniki: 500 g mąki pszennej; 1 szklanka mąki żytniej razowej; 3/4 szklanki ziaren łuskanego słonecznika + odrobina do posypania po wierzchu; 3/4 łyżki soli; 50 g świeżych drożdży; 500 ml ciepłej wody; 1 jajo. Sposób przygotowania: Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 500 ml ciepłej wody i wymieszać(...)drożdże rozpuszczone w wodzie (zaczyn nie musi wyrastać) i wyrobić ciasto (u mnie mikserem, przy pomocy mieszadła). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 10 minut. Po tym czasie chleb

Gospodyni Miejska
Chleb Hokkaido mleczny na Tang Zhongu 207

średnie jajko 59 g śmietanki kremowej 54 g mleka 184 g Tang Zhong 49 g roztopionego masła Przygotowanie chleba: W misce wymieszaj wszystkie płynne składniki (mleko, śmietankę, jajko), następnie dodaj suche składniki (sól, cukier, mleko w proszku i drożdże. Wymieszaj dokładnie, tak aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły, następnie dodaj masło ostudzone do temperatury pokojowej. Wygniataj ciasto(...)rolki do każdej formy. P rzykryj i pozostaw do wyrastania przez około 40-45 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość), najlepiej w temperaturze 38 ° C i wilgotności 85%. Posmaruj chleb roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego na 180 ° C piekarnika. Piecz około 30 minut, aż do zbrązowienia chleba. Wyjmij z formy i pozostaw do wystygnięcia na kratce.  Chleb zaczyna

Grahamka, weka i kajzerka

Proponowane wyszukiwania