chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:35/420)

Prosty chleb z kaszą gryczaną 73

mojprzepisna.pl | Prosty chleb z kaszą gryczaną Ten chleb jest wyjątkowy, nie tylko ze względu na wyśmienity smak, ale przede wszystkim ze względu na łatwość wykonania i ogólnodostępne składniki. Chleb gryczany jest banalny w wykonaniu, trzeba jedynie wymieszać składniki, nie trzeba go nawet wyrabiać, nie wymaga użycia zakwasu, jest pyszny, wilgotny i zdrowy, a kasza jest ledwo wyczuwalna. W oryginalnym przepisie(...)mąki żytniej razowej (typ 2000) 160 gr ciepłej wody 150 gr mąki pszennej (typ 2000) 20 gr świeżych drożdży 300 g kaszy ugotowanej na sypko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka całego lub zmielonego kminku 1-2 łyżeczki miodu W wodzie rozpuścić drożdże, dodać miód, dwie łyżki mąki pszennej, wymieszać, dodać resztę składników, dokładnie wymieszać. Ciasto będzie gęste, ale lekko

moj przepis na
Prosty chleb z kaszą gryczaną 71

mojprzepisna.pl | Prosty chleb z kaszą gryczaną Ten chleb jest wyjątkowy, nie tylko ze względu na wyśmienity smak, ale przede wszystkim ze względu na łatwość wykonania i ogólnodostępne składniki. Chleb gryczany jest banalny w wykonaniu, trzeba jedynie wymieszać składniki, nie trzeba go nawet wyrabiać, nie wymaga użycia zakwasu, jest pyszny, wilgotny i zdrowy, a kasza jest ledwo wyczuwalna. W oryginalnym przepisie(...)mąki żytniej razowej (typ 2000) 160 gr ciepłej wody 150 gr mąki pszennej (typ 2000) 20 gr świeżych drożdży 300 g kaszy ugotowanej na sypko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka całego lub zmielonego kminku 1-2 łyżeczki miodu W wodzie rozpuścić drożdże, dodać miód, dwie łyżki mąki pszennej, wymieszać, dodać resztę składników, dokładnie wymieszać. Ciasto będzie gęste, ale lekko

moj przepis na
Prosty chleb z kaszą gryczaną 101

mojprzepisna.pl | Prosty chleb z kaszą gryczaną Ten chleb jest wyjątkowy, nie tylko ze względu na wyśmienity smak, ale przede wszystkim ze względu na łatwość wykonania i ogólnodostępne składniki. Chleb gryczany jest banalny w wykonaniu, trzeba jedynie wymieszać składniki, nie trzeba go nawet wyrabiać, nie wymaga użycia zakwasu, jest pyszny, wilgotny i zdrowy, a kasza jest ledwo wyczuwalna. W oryginalnym przepisie(...)mąki żytniej razowej (typ 2000) 160 gr ciepłej wody 150 gr mąki pszennej (typ 2000) 20 gr świeżych drożdży 300 g kaszy ugotowanej na sypko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka całego lub zmielonego kminku 1-2 łyżeczki miodu W wodzie rozpuścić drożdże, dodać miód, dwie łyżki mąki pszennej, wymieszać, dodać resztę składników, dokładnie wymieszać. Ciasto będzie gęste, ale lekko

moj przepis na
Chleb pszenny bez wyrabiania 464

popełnić błąd. Dodatkowo zdjęcia ułatwiają pracę.  Chleb pszenny bez wyrabiania jest naprawdę cudownie smaczny. Jak czasami mówię na takie wypieki: „jest glutenową chmurką”. Jest bardzo puszysty, napowietrzony, a jednocześnie lekko zwarty, tak jak dobry chleb i z apetycznie zapieczoną skórką, która cudownie chrupie. Dużą zaletą jest to, że to chleb na drożdżach, więc to jeszcze bardziej ułatwia pracę(...)chleby na zakwasie wymagają o wiele więcej wysiłku). Smakiem nie przegrywa dla chleba na zakwasie. Chlebek pszenny bez wyrabiania znikł ze stołu z taką samą szybkością jak i na zakwasie, a domownicy byli zachwyceni jego puszystością i lekkim smakiem. Wszystko to dzięki temu, że do ciasta dodaję mleko, które dodatkowo napełnia go białkiem, a białko odpowiada za pulchność wypieków

Kuchnia Łukasza
Ciabatta 151

Ciabatta to moje ulubione włoskie pieczywo. Jest pyszne – jak jest świeże – maczane tylko w ulubionej oliwie… Oczywiście można też przygotować kanapkę lub jeśli

UgotujmyTo.pl
Fougasse – chlebek z oliwkami 135

zaczyn będzie wyrośnięty i zacznie się w środku lekko zapadać. Ciasto właściwe: 320 g mąki chlebowej 48 g mąki pszennej razowej 255 ml wody 6 g soli 3 g drożdży instant 26 g (2 łyżki) oliwy z oliwek extra virgin całość pâte fermentée 40 g oliwek Do misy włożyć wszystkie składniki oprócz oliwek, oliwy i pâte fermentée. Wymieszać na małej(...)wrzucając kilka kostek lodu, piec 20 minut na kamieniu do pieczenia, aż fougasse będą rumiane i chrupiące, ale nadal miękkie w środku. Smacznego Przepis J. Hamelmana z książki Chleb W marcowej piekarni udział wzięli: Aciri Bajkorada Aga W sezonie Amber Kuchennymidrzwiami.pl Ania Jswm AniaW Magnolia i rozmaryn Ankawell Życie od kuchni Alucha Nie -ład mAlutki Arnika Arnikowa kuchnia Asia Asia

UgotujmyTo.pl
Rustyklane bułki na zaczynie poolish wg przepisu Jeffreya Hamelmana 82

Zaproszenie do styczniowej Piekarni Amber – bułki na zaczynie poolish Bułki rustykalne według receptury Jeffreya Hamelmana to przepis z bloga Oli Cake & Bread a wypiekaliśmy

Tajemnice Smaku
Chleb z orzechami włoskimi 152

orzechowy, w stylu francuskim pasuje do niego ser, ale mi wystarcza samo masło. Po raz pierwszy skorzystałam z metody powolnego wyrastania chleba w lodówce. Proces fermentacji przebiega wolno bo min. 12 h, ale dzięki temu można dodać mniej drożdży. Skorzystam z tej metody pewnie jeszcze nie raz. W przepisie wykorzystałam 3 różne mąki, ale spokojnie można użyć jedynie mąki chlebowej(...)orzechów włoskich 1 łyżka syropu z agawy 1 łyżeczka drożdży instant 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie 1. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Przykryć ściereczką i odstawić do lodówki do powolnego wyrastania (minimum 12h, u mnie 20h). 2. Ponownie ciasto wyrobić, uformować bochenek i przykryć ściereczką. Odstawić na ok. 2h. 3. Chleb piecze się przez 10 minut w temperaturze

coolinarnastrefa.blogspot.com
CHLEB Z ZIOŁAMI, ODRYWANY CHLEBEK ZIOŁOWY 87

 Błyskawiczny, prosty i pyszny chlebek ziołowy. To ostatnie dzieło mojej nastolatki- zaraziła się manią pieczenia od rodzicielki i starszej siostry... 🙈 Idealny jako dodatek do oliwy

Smaczne Zdrowe
Focaccia na oleju rzepakowym 141

Ponieważ z wielką przyjemnością zostaliśmy częścią akcji Pokochaj olej rzepakowy organizowanej przez portal pokochajolejrzepakowy.pl , postanowiłam sprawdzić czy olej rzepakowy nazywany oliwą Północy sprawdzi się w przepisach

UgotujmyTo.pl
Chleb żytnio pszenny z otrębami 157

pyszny. Przepis na wykonanie w thermomix na dole. Przygotowanie ciasta – drożdże pokruszyć, dodać sól, cukier i letnią wodę.Rozmieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Do drożdży dodać obie mąki, otręby, ziarna, siemienie lniane. Dokładnie wyrobić ciasto na gładką masę. Miskę wysmarować oliwą i włożyć wyrobione ciasto, przykryć ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia. Jak masa chlebowa wyrośnie(...)piec 40 minut. Chleb jest upieczony jak górna warstwa chleba jest chrupiąca. Wystarczy popukać w górę chlebka. Zostawić chlebek w blaszce 10 minut, następnie wyjąć i położyć na raszkach. Wtedy chlebek odparuje i ostygnie. Wykonanie thermomix do naczynia miksującego włożyć drożdże, cukier, sól, wlać letnią wodę, temp 37, czas 3 minuty, interwał dodać mąki, otręby, siemienie lniane, wyrobić ciasto

Kuchnia Pokoleń
Chleb na maślance 100

Chleb na maślance posmakuje Wam z pewnością. Piekę ten chleb w sytuacjach kryzysowych a także kiedy tylko rodzina ma na niego ochotę, jest bardzo smaczny i

Pieprzyć z Fantazją
Chleb 207

Po co wychodzić z domu skoro można sobie upiec pyszny chleb samemu? Dostałam ten przepis od mojej mamy - jest bardzo prosty, zawsze wychodzi i smakuje przepysznie

Prosty przepis na

Proponowane wyszukiwania