chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:28/420)

Chleb z dodatkiem jogurtu- bardzo prosty 241

zrobienia i co najważniejsze pyszny chlebek znalazłam  tutaj ..i żałuję , że piekłam z połowy porcji..polecam..chleb jest pyszny i warto upiec z takiej porcji jak podaje przepis..na dwie keksówki.. 80 dkg mąki pszennej (typ 650) 50 g świeżych drożdży 1/2 szkl.otrębów owsianych Kupiec 1/2  łyżeczki miodu 1 łyżka słodu 100 ml jogurtu naturalnego szczypta(...)letniej wody (w zależności od konsystencji) Drożdże rozrobić w szklance wody z dodatkiem miodu i dwóch łyżek mąki.Suche składniki (mąkę, przyprawy, otręby owsiane)wymieszać i połączyć z drożdżami. Dolewać stopniowo wodę ( w zależności od konsystencji) i dokładnie wyrobić ciasto.Przykryć i odstawić na 20 minut. Blaszki posmarować tłuszczem, obsypać płatkami owsianymi.  [u mnie blaszka wyłożona papierem

Moje domowe kucharzenie
DROŻDŻOWY CHLEB NA MAŚLANCE. Kilka odsłon. 157

wielkości chleba ze sklepu (takiego co ma ok. 350-400g).   DROŻDŻOWY CHLEB NA MAŚLANCE - PSZENNY. /wariant podstawowy;/ 1kg mąki pszennej 1 litr maślanki 1 kostka drożdży (100g) 2 łyżeczki soli Maślankę podgrzewam do ok. 45-50 stopni. W szklance ciepłej maślanki rozrabiam drożdże. Mąkę mieszam z solą. Wlewam ciepłą maślankę, rozrobione drożdże i całość dokładni zarabiam(...)dołu.  ********   Z MĄKI ŻURKOWEJ ZE SIEMIENIEM LNIANYM 0,3kg maki pszennej 0,7 kg mąki żurkowej 1 szklanka siemienia lnianego 2 łyżeczki soli 100g drożdży Postępujemy jak przy chlebie pszennym. ******** PSZENNO-ŻYTNI ZE SŁONECZNIKIEM I PŁATKAMI OWSIANYMI 0,5 kg mąki pszennej 0,5 kg mąki żytniej 3/4 szklanki słonecznika łuskanego 3/4 szklanki płatków owsianych 100g drożdży

W kuchni Karmel-itki
Chleb z chrupiącą skórką 88

mojprzepisna.pl | Chleb z chrupiącą skórką Nie ma nic lepszego z rana na śniadanko jak kanapeczka ze świeżo upieczonego chleba z bardzo chrupiącą skórką, do tego własnoręcznie pieczona karkóweczka ze śliwkami i domowej roboty ogórki kiszone. Zgodzicie się ze mną? Dziś przepis na chlebek, pszenno-żytni, z dodatkiem mąki z pełnego przemiału, siemienia lnianego, ziaren słonecznika i dyni. Przepis ogóreczki już(...)słonecznika 100 ml siemienia lnianego 100 ml ziaren dyni 670 ml ciepłej przegotowanej wody 20 gr świeżych drożdży 1 lub 1 i 1/2 łyżeczki soli W 100 ml wody rozpuścić drożdże. Mąki i resztę wody umieścić w misie miksera, dodać drożdże, sól, ziarna, wyrabiać hakiem do drożdżowego, do momentu aż wszystkie składniki się połączą, ciasto będzie się bardzo

moj przepis na
Chleb z chrupiącą skórką 85

mojprzepisna.pl | Chleb z chrupiącą skórką Nie ma nic lepszego z rana na śniadanko jak kanapeczka ze świeżo upieczonego chleba z bardzo chrupiącą skórką, do tego własnoręcznie pieczona karkóweczka ze śliwkami i domowej roboty ogórki kiszone. Zgodzicie się ze mną? Dziś przepis na chlebek, pszenno-żytni, z dodatkiem mąki z pełnego przemiału, siemienia lnianego, ziaren słonecznika i dyni. Przepis ogóreczki już(...)słonecznika 100 ml siemienia lnianego 100 ml ziaren dyni 670 ml ciepłej przegotowanej wody 20 gr świeżych drożdży 1 lub 1 i 1/2 łyżeczki soli W 100 ml wody rozpuścić drożdże. Mąki i resztę wody umieścić w misie miksera, dodać drożdże, sól, ziarna, wyrabiać hakiem do drożdżowego, do momentu aż wszystkie składniki się połączą, ciasto będzie się bardzo

moj przepis na
Chleb z chrupiącą skórką 163

mojprzepisna.pl | Chleb z chrupiącą skórką Nie ma nic lepszego z rana na śniadanko jak kanapeczka ze świeżo upieczonego chleba z bardzo chrupiącą skórką, do tego własnoręcznie pieczona karkóweczka ze śliwkami i domowej roboty ogórki kiszone. Zgodzicie się ze mną? Dziś przepis na chlebek, pszenno-żytni, z dodatkiem mąki z pełnego przemiału, siemienia lnianego, ziaren słonecznika i dyni. Przepis ogóreczki już(...)słonecznika 100 ml siemienia lnianego 100 ml ziaren dyni 670 ml ciepłej przegotowanej wody 20 gr świeżych drożdży 1 lub 1 i 1/2 łyżeczki soli W 100 ml wody rozpuścić drożdże. Mąki i resztę wody umieścić w misie miksera, dodać drożdże, sól, ziarna, wyrabiać hakiem do drożdżowego, do momentu aż wszystkie składniki się połączą, ciasto będzie się bardzo

moj przepis na
Chleb z chrupiącą skórką 178

mojprzepisna.pl | Chleb z chrupiącą skórką Nie ma nic lepszego z rana na śniadanko jak kanapeczka ze świeżo upieczonego chleba z bardzo chrupiącą skórką, do tego własnoręcznie pieczona karkóweczka ze śliwkami i domowej roboty ogórki kiszone. Zgodzicie się ze mną? Dziś przepis na chlebek, pszenno-żytni, z dodatkiem mąki z pełnego przemiału, siemienia lnianego, ziaren słonecznika i dyni. Przepis ogóreczki już(...)ziaren słonecznika 100 ml siemienia lnianego 100 ml ziaren dyni 670 ml ciepłej przegotowanej wody 20 gr świeżych drożdży 1 lub 1 i 1/2 łyżeczki soli W 100 ml wody rozpuścić drożdże. Mąki i resztę wody umieścić w misie miksera, dodać drożdże, sól, ziarna, wyrabiać hakiem do drożdżowego, do momentu aż wszystkie składniki się połączą, ciasto będzie się

moj przepis na
Pszenny chleb z czarnuszką 175

drożdże, dodać sól, cukier, ciepłą wodę, 1/2 szklanki wody, wymieszać obroty 2, czas 3 minuty, temp 37 C dodać pozostałą mąkę, olej, wyrobić ciasto naczynie zamknięte, interwał, czas 3 minuty zostawić w naczyniu do wyrośnięcia, mi urosło tak że aż miarka wypadła wyrobić ponownie, naczynie zamknięte, interwał, czas 20 sek wyjąć ciasto z thermomix i uformować bochenek chleba, przykryć

Kuchnia Pokoleń
Prosty chleb szklankowy 211

mojprzepisna.pl | Prosty chleb szklankowy Prosty chlebek na śniadanko, zdrowy, z mąki z pełnego przemiału, na drożdżach. Składniki na 1 keksówkę 35 na 12 cm: 1 szklanka mąki pszennej (typ 650) 1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 2000) 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka otrębów 1 szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000) 25 gr świeżych drożdży 2 szklanki ciepłej wody(...)nagrzać do 180 st. piec przez 45-50 min. Chleb ostukany od dołu ma wydawać głuchy odgłos. Po upieczeniu chleb wyjąć z formy, całkowicie ostudzić. Kroić na cienkie kromki nożem z piłką. Smacznego! Prosty chleb szklankowy Prosty chleb szklankowy Prosty chleb szklankowy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 szklanka mąki pszennej (typ 650) 1 szklanka mąki pszennej

moj przepis na
Pyszny chleb foremkowy. 214

Domowy chleb foremkowy z makiem. Chleb z mąki typ 650 z gotowanymi ziemniakami, jest pulchny, świeży i z chrupiącą skórką :)  Dwa chleby upieczemy z 1 kg mąki, dodatkowo... 3 ziemniaki, pół kostki drożdży, łyżeczkę cukru,  łyżkę soli, szklankę ciepłej wody, garstkę maku do posypania, ciut mleka do posmarowania.... Zaczyn nastawiamy z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, wody, łyżki mąki

chleba naszego
Chleb z nasionami na drożdżach 158

bochenki z mnóstwem nasionek. Chleb pszenno żytni, bo taki nam najbardziej smakuje. Uwielbiam domowe pieczywo! Zazwyczaj piekę bułki albo bagietki . Ale od czasu do czasu piekę i bochenki chleba. Chleb z nasionami…muszę zawsze coś dodać do środka. Czy to będzie słonecznik, pestki dyni…wszystko zależy od tego co akurat mam pod ręką. Chleb z nasionami Składniki(...)wyrośnięcia tym razem na 40 minut. Natnij bochenki wzdłuż. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego na 225ºC na termoobiegu lub wedle piekarnika. Piecz chleb przez 40 minut. Ostudź na metalowej kratce.   The post Chleb z nasionami na drożdżach appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Chleb pszenny na maślance z otrębami pszennymi i żytnimi 219

Chleb pszenny na maślance z otrębami pszennymi i żytnimi... Na maślance, z mąki pszennej. Z dodatkiem otrębów pszennych i żynich. Pełen ziaren słonecznika i siemienia lnianego. Dość dobrze się kroi i wyśmienicie smakuje. Polecam!   Składniki: 1 szklanka letniej wody + 2 łyżki do zaczynu; 1 szklanka maślanki naturalnej; 3 szklanki mąki pszennej; 50 g świeżych drożdży; 1/2 szklanki otrębów pszennych(...)można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba. Ciasto nie potrzebuje czasu na wyrośnięcie. Do zaczynu można dodać 1 łyżkę mąki, ale  nie jest to konieczne. Drożdże nie mogą wyrastać zbyt długo, maksymalnie 15 minut. Jest to przepis na keksówkę o wymiarach

Gospodyni Miejska
Chleb pszenny z dodatkiem płatków owsianych i miodu, na drożdżach 132

najbardziej przypomina chleb tostowy. kolejnym plusem tego chleba, jest brak konieczności wyrabiania. Kanapki z tego chleba doskonale smakują z dżemem, wędliną czy serami, w wersji zwykłej jak i z tostera. W zależności od grubości mąki jakiej użyjecie i od miodu lub melasy, zależeć będzie kolor miąższu chleba. Melasa da nam ciemniejszy kolor. Kolejny plus, to że chleba nie trzeba wyrabiać(...)Wystarczy wymieszać składniki. Jeśli chcecie, aby chleb nabrał wyjątkowego wyglądu i smaku, posmarujcie wierzch masłem, kiedy chleb będzie jeszcze gorący. Skórka zacznie się pięknie błyszczeć. Możecie dodać do środka dodatkowo płatki, czarnuszkę czy kminek, ale wtedy raczej mało tostowy to chleb będzie. Do chleba użyłam mąki pszennej chlebowej, ale również z popularną 650, chleb spokojnie wyjdzie, będzie jedynie nieco bledszy

Mieszam w Garnku
Chleb z orzechami włoskimi i marchewką Jeffreya Hamelmana 137

chleb z książki: „Chleb” - Jeffreya Hamelmana, która ukazała się w języku polskim na naszym rynku w listopadzie 2013r. Oryginalny przepis na ten chleb jest z dodatkiem drożdży. Oprócz zakwasu można dodać 5g drożdży instant. Ja drożdże pominęłam. Musiałam jednak przedłużyć wstępną fermentację ciasta właściwego z 1,5 godziny jak sugeruje autor przepisu do 2 godzin. Ostateczne wyrastanie ciasta również(...)trwało dłużej, bo nie jedną ale ponad dwie godziny. Czyli nie dodając drożdży czekałam na chleb ponad 1,5 godziny dłużej. Drożdże możecie dodać w czasie przygotowywania ciasta właściwego, albo je pominąć tak jak ja. Chleb z orzechami włoskimi i marchewką Zaczyn 30g zakwasu, 140g mąki żytniej typ 720, 170g wody. Zaczyn przygotowujemy na 12-16 godzin przed ciastem

Leśny Zakątek
Chleb z rabarbarem. Bo dlaczego by nie...? 135

Chleb z rabarbarem i rozmarynem Składniki: (na 1 bochenek) 150 g rabarbaru 3 gałązki rozmarynu 25 g świeżych drożdży 300 ml letniej wody 2 łyżki miodu 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju 100 g mąki żytniej 400 g mąki pszennej dodatkowo: 3 łyżki wody Mąki przesiać do dużej miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Dodać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb polski, na zakwasie 136

chleba na zakwasie..no i jest ...skorzystałam z przepisu znalezionego u Dorotki , ale jest to autorski przepis Tatter ...prosty do zrobienia i pyszny. 200  g zakwasu żytniego 550 g mąki białej pszennej chlebowej 50 g mąki pszennej razowej/ otrąb owsianych 1 łyżeczka słodu  1 płaska łyżka soli 300 g letniej wody opcjonalnie: 1/4 - 1/2 łyżeczki suchych drożdży opcjonalnie(...)godziny i złożyć w tym czasie 2 - 3 razy.Następnie przełożyć do keksówki i zostawić do wyrośnięcia na 1-1 ,5 godziny (krótko, gdy dodaliście drożdży, dłużej jeśli chleb jest na samym zakwasie). Po wyrośnięciu  naciąć.Piec z parą w piecu nagrzanym do 260ºC przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 230ºC i piec jeszcze 20-25 minut

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania