chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:30/420)

Chleb kaszubski na podmłodzie 288

nią wyłożyłem z koszyka wyrośnięty chleb, który od razu wjechał do piekarnika. Dzięki temu chleb wylądował na rozgrzanej blasze, i sądzę, że dzięki temu lepiej podrósł podczas wypiekania. A przynajmniej w to święcie wierzę :) Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo (#20) . podmłoda : 250 g mąki żytniej chlebowej 250 g letniej wody(...)świeżych drożdży Rozprowadź w wodzie drożdże, następnie dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną podmłodę odstaw pod przykryciem do fermentacji na 6-8 godzin. Optymalna temperatura fermentacji wynosi 27 - 28 °C. Składniki (na chleb a 800 g) : cała podmłoda 250 g mąki pszennej typu 550 50 g letniej wody 8 g soli 30 g mleka w proszku

Grahamka, weka i kajzerka
CHLEB BEZGLUTENOWY LOW FODMAP, ŁATWY 257

natknęłam się na tej stronie . Nie wprowadzałam żadnych zmian, z wyjątkiem pominięcia cukru, wiem bowiem iż drożdże do wzrostu go nie potrzebują, to po cóż go dodawać... Jest pyszny w smaku, ma chrupiacą skórkę i sprężysty miąższ (co jest rzadkością wsród chlebów bezglutenowych) i ponoć długo pozostaje świeży. Ponoć gdyż osobiście tego jeszcze nie mogę stwierdzić, na razie wierzę(...)lniane, sezam, itp. - 2 łyżki nasion chia - 500-600g ciepłej wody (ja dałam 550g) Do miski odważyć mąki: gryczaną i ryżową, dodać skrobię (ja dałam kukurydzianą), sól, suche drożdże, nasiona (dałam słonecznik, siemię lniane i sezam) oraz nasiona chia i zamieszać, następnie dodać ciepłą wodę. Ja wlałam od razu 500g (ml), dokładnie wymieszałam, następnie dolałam partiami jeszcze

Smaczne Zdrowe
Prosty chleb szklankowy 41

mojprzepisna.pl | Prosty chleb szklankowy Prosty chlebek na śniadanko, zdrowy, z mąki z pełnego przemiału, na drożdżach. Składniki na 1 keksówkę 35 na 12 cm: 1 szklanka mąki pszennej (typ 650) 1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 2000) 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka otrębów 1 szklanka mąki żytniej(...)razowej (typ 2000) 25 gr świeżych drożdży 2 szklanki ciepłej wody 2 łyżeczki soli Do misy miksera wsypać sypkie składniki, wymieszać. W wodzie rozpuścić drożdże. Do sypkich składników dodać mokre, wyrabiać, tak długo aż ciasto dobrze się połączy i będzie się rozciągać jak pajęczyna, ok 10 min intensywnego wyrabiania. Ciasto na chleb ma być gęste, ale nie da się

moj przepis na
Prosty chleb szklankowy 42

mojprzepisna.pl | Prosty chleb szklankowy Prosty chlebek na śniadanko, zdrowy, z mąki z pełnego przemiału, na drożdżach. Składniki na 1 keksówkę 35 na 12 cm: 1 szklanka mąki pszennej (typ 650) 1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 2000) 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka otrębów 1 szklanka mąki żytniej(...)razowej (typ 2000) 25 gr świeżych drożdży 2 szklanki ciepłej wody 2 łyżeczki soli Do misy miksera wsypać sypkie składniki, wymieszać. W wodzie rozpuścić drożdże. Do sypkich składników dodać mokre, wyrabiać, tak długo aż ciasto dobrze się połączy i będzie się rozciągać jak pajęczyna, ok 10 min intensywnego wyrabiania. Ciasto na chleb ma być gęste, ale nie da się

moj przepis na
Prosty chleb szklankowy 77

mojprzepisna.pl | Prosty chleb szklankowy Prosty chlebek na śniadanko, zdrowy, z mąki z pełnego przemiału, na drożdżach. Składniki na 1 keksówkę 35 na 12 cm: 1 szklanka mąki pszennej (typ 650) 1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 2000) 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka otrębów 1 szklanka mąki żytniej(...)razowej (typ 2000) 25 gr świeżych drożdży 2 szklanki ciepłej wody 2 łyżeczki soli Do misy miksera wsypać sypkie składniki, wymieszać. W wodzie rozpuścić drożdże. Do sypkich składników dodać mokre, wyrabiać, tak długo aż ciasto dobrze się połączy i będzie się rozciągać jak pajęczyna, ok 10 min intensywnego wyrabiania. Ciasto na chleb ma być gęste, ale nie da się

moj przepis na
Chleb z garnka 60

chleb i to z minimalnej ilości składników, dziś upieczemy chleb z garnka. Ciasto na chleb przygotowujemy kilkanaście godzin przed jego pieczeniem. Przygotowanie sprowadza się do szybkiego, a można nawet powiedzieć niedbałego połączenia składników, ponieważ jest to przepis bez wyrabiania i długiego czasochłonnego zagniatania ciasta. Do upieczenia tego chleba potrzebny jest garnek żeliwny lub naczynie ceramiczne z pokrywką, chleb upieczony(...)drożdżach, szybki przepis! Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword mąka pszenna Prep Time 10 minutes Cook Time 45 minutes Total Time 55 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients 400 g mąki pszennej + do podsypania blatu 4 g świeżych drożdży lub 1 g suchych drożdży 300 g wody 8 g soli Instructions Do miski wsypać mąkę z solą i drożdżami

SprawdzonaKuchnia.pl
CHLEB PSZENNO - ŻYTNI NA ZAKWASIE 190

skórką (bardzo taką lubimy), taki zwykły chleb mojego dzieciństwa, jak ten sklepowy z tą różnicą, że tu wiem co jem, tam nie zawsze. Jest to taki chleb powszedni, jak ten na drożdżach z tą różnicą iż ten jest na zakwasie, więc zdrowszy. Dla osób niedowierzających mocy zakwasu można dodać odrobinę drożdży, dla tych pewnych jego mocy, proponuję na samym(...)proponuję jeszcze skropić górę wodą, by mak się lepiej przykleił. Z ciastem z dodatkiem drożdży postępujemy po włożeniu do form identycznie, czyli oliwa, posypanie i odstawienie do wyrośnięcia. Chleby z dodatkiem drożdży odstawiamy na ok.1-2h aż ciasto nam ładnie wyrośnie. Chleby na samym zakwasie odstawiamy pod przykryciem na czas trochę dłuższy, tak by ładnie wyrosły i dopiero wówczas wsuwamy

Smaczne Zdrowe
chleb z kaszą gryczaną 145

Dobry domowy chleb, pachnący, świeży i pożywny :)  Skład: 1 kg mąki, 2 torebki kaszy, pół kostki drożdży, łyżka cukru, łyżka soli,  dwie szklanki ciepłej wody, pół szklanki tłuszczu. Jak zrobić: zaczyn... z rozkruszonych drożdży, cukru, łyżki mąki i szklanki wody.Kaszę gotujemy na sypko,  do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn, ostudzona kaszę, sól, tłuszcz i szklankę wody(...)wyrosło po minimum 1/2 h ... dzielimy i wkładamy do blaszek. Odstawiamy do wyrośnięcia, jak nie ma dobrego miejsca to można wstawić po prostu do zimnego piekarnika... Po kolejnym wyrośnięciu chlebów, smarujemy wodą i nacinamy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na minimum 1 h. Pieczemy najpierw w 220 st. C/ 10 min., następnie 10 min. w 200st.C i potem

chleba naszego
Pachnący chlebek 110

idealny - mięciutki, z chrupiącą skórką, niezwykle aromatyczny. W dodatku łatwy i szybki do przygotowania. Czego chcieć więcej w sobotni poranek...? Chleb z porem i koprem włoskim Składniki: (na keksówkę 11x22 cm) 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 300 ml letniej wody 1 jajko 1 por 30 g masła 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)nasion kopru włoskiego Por przeciąć wzdłuż, a następnie pokroić w półplasterki. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, dodać por i przyprawy. Kiedy por zmięknie, zdjąć patelnię z palnika i ostudzić. Drożdże pokruszyć. Wymieszać z cukrem, 2 łyżkami wody i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie do mąki dodać rozczyn, sól, resztę wody i jajko. Zagnieść ciasto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb pszenny z oliwkami i estragonem 167

dźwięk, gdy postuka się w jego spód. Upieczony chleb wyjąć z keksówki. Wystudzić na kratce. SMACZNEGO! Uwag i do przepisu: Czas pieczenia może się różnić w zależoności od wielu czynników np. wilgotności mąki, itp. U mnie wynosi średnio 30 - 35 minut (piekarnik elektryczny). Drożdż instant (suche) można zastąpić świeżymi. 7g drożdży instant to 25g drożdży świeżych. W przypadku użycia drożdży(...)konieczności ich rozrabiania. Wystarczy je pokruszyć i tak jak drożdże instant wrzucić do miski. Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 12x34 cm (objętość 2 litry). Zamiast używać keksówki można także uformułować bochenek i upiec go na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. W przypadku przygotowywania chleba miksrem, należy użyć haka/haków do ciasta drożdżowego. Oprószenie oliwek mąką

Gospodyni Miejska
Jak mrozić chleb 86

MROZIĆ CHLEB Pieczywo, które chcemy zamrozić musi być całkowicie zimne – dlatego jeśli sami pieczemy chleb czy przynosimy ciepły z piekarni – musimy pozostawić go do całkowitego wystudzenia . Chleb najlepiej mrozić od razu w dniu pieczenia / zakupu! Pamiętajcie, że w chwili rozmrożenia chleb będzie taki jak w chwili zamrożenia, więc im świeższy zamrozimy taki będzie po rozmrożeniu. Chleb, bułki, bajgle(...)szybciej się rozmrozi. W sytuacji kiedy się śpieszymy – zamrożoną kromkę chleba, bułki czy bajgla wrzucamy do tostera i po minucie mamy ciepłe, świeże pieczywo. rozmrożonego pieczywa nie można zamrażać ponownie! raczej nie rozmrażaj chleba w mikrofalówce bo straci na smaku i podeschnie. Jak mrozić chleb na drożdżach? Jak mrozić chleb na zakwasie? Jak mrozić chleb bezglutenowy? – wszystkie

Dorota Smakuje
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 117

chlebom piękną, ciemną barwę. Chleb pszenno-żytni na zakwasie ze słonecznikiem to najlepszy chleb jaki można sobie wymarzyć, obłędny smak, piękna barwa i zapach, któremu nie dorówna żaden chleb na drożdżach. Ciasto na chleb pszenno-żytni na zakwasie - proporcje na dwie małe foremki lub jedną dużą okrągłą 250 g mąki pszennej typ 550 lub 650 150 g mąki żytniej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chleb gryczany z ziarnami 95

Chleb wychodzi  ciężki,  dość ale miękki. Chleb: 50 g drożdży 600 ml przegotowanej letniej wody 400 g mąki gryczanej 100 g mąki żytniej 100 g płatków owsianych 100 g wyłuskanych pestek słonecznika 100 g wyłuskanych pestek dyni 100 g siemienia lnianego 1 łyżka soli 1 łyżka octu balsamicznego Drożdże pokruszyć do miseczki i całkowicie rozpuścić w szklance

Pełny talerz
Chleb orkiszowy 58

pszenicy uprawia się w niewielu gospodarstwach, stąd wysoka cena mąki orkiszowej. Warto, jednak wprowadzić chleb orkiszowy do codziennej diety ze względu na właściwości tego ziarenka. Orkisz wzmacnia odporność, zapewnia zdrową krew i poprawia samopoczucie. Ma ogromne ilości białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów i witamin. Chleb orkiszowy spożywany codziennie wzmacnia odporność i usuwa toksyny. Obniża cholesterol, zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę(...)smaczny. Polecam. Print Chleb orkiszowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Pieczywo Prep Time 2 hours Cook Time 50 minutes Total Time 2 hours 50 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients 400 g mąki orkiszowej jedna łyżeczka soli jedna łyżeczka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek 4 g suszonych drożdży 300 ml wody ulubione nasiona

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb słonecznikowy 178

Chleb słonecznikowy, a skąd taka nazwa ? ...ponieważ dodajemy aż  250 ml/ szklankę słonecznika/ Potrzebujemy 1 kg mąki 650, 50 g drożdży, ~2 szkl. ciepłej wody, łyżkę cukru, łyżkę soli, słonecznik. Wszystko robimy jak w innych przepisach  pieczywo  tylko tym razem przyspieszamy :)  Wyrobione ciasto ogrzewamy do wyrośnięcia w piekarniku ... Po wyrośnięciu wyrabiamy 2 chleby... Po raz kolejny

chleba naszego