chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:30/420)

Chleb pszenno-żytni na zakwasie 168

chlebom piękną, ciemną barwę. Chleb pszenno-żytni na zakwasie ze słonecznikiem to najlepszy chleb jaki można sobie wymarzyć, obłędny smak, piękna barwa i zapach, któremu nie dorówna żaden chleb na drożdżach. Ciasto na chleb pszenno-żytni na zakwasie - proporcje na dwie małe foremki lub jedną dużą okrągłą 250 g mąki pszennej typ 550 lub 650 150 g mąki żytniej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chleb gryczany z ziarnami 149

Chleb wychodzi  ciężki,  dość ale miękki. Chleb: 50 g drożdży 600 ml przegotowanej letniej wody 400 g mąki gryczanej 100 g mąki żytniej 100 g płatków owsianych 100 g wyłuskanych pestek słonecznika 100 g wyłuskanych pestek dyni 100 g siemienia lnianego 1 łyżka soli 1 łyżka octu balsamicznego Drożdże pokruszyć do miseczki i całkowicie rozpuścić w szklance

Pełny talerz
Chleb orkiszowy 106

pszenicy uprawia się w niewielu gospodarstwach, stąd wysoka cena mąki orkiszowej. Warto, jednak wprowadzić chleb orkiszowy do codziennej diety ze względu na właściwości tego ziarenka. Orkisz wzmacnia odporność, zapewnia zdrową krew i poprawia samopoczucie. Ma ogromne ilości białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów i witamin. Chleb orkiszowy spożywany codziennie wzmacnia odporność i usuwa toksyny. Obniża cholesterol, zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę(...)smaczny. Polecam. Print Chleb orkiszowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Pieczywo Prep Time 2 hours Cook Time 50 minutes Total Time 2 hours 50 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients 400 g mąki orkiszowej jedna łyżeczka soli jedna łyżeczka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek 4 g suszonych drożdży 300 ml wody ulubione nasiona

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb słonecznikowy 223

Chleb słonecznikowy, a skąd taka nazwa ? ...ponieważ dodajemy aż  250 ml/ szklankę słonecznika/ Potrzebujemy 1 kg mąki 650, 50 g drożdży, ~2 szkl. ciepłej wody, łyżkę cukru, łyżkę soli, słonecznik. Wszystko robimy jak w innych przepisach  pieczywo  tylko tym razem przyspieszamy :)  Wyrobione ciasto ogrzewamy do wyrośnięcia w piekarniku ... Po wyrośnięciu wyrabiamy 2 chleby... Po raz kolejny

chleba naszego
Prosty chleb razowy bez wyrabiania 368

Można powiedzieć nawet, że w ogóle się nie dzieje. Ciągle obiecuję sobie, że tym razem wezmę się do roboty i jakiś niechciej mnie dopada. Mam taki chleb, razowy całkiem smaczny, na drożdżach. Nie wymaga wyrabiania i zachowuje świeżość nawet 2 dni. Właściwie przepis może się wydać Wam znajomy, bo już pojawił się na blogu pod postacią bułek. Ten przepis(...)korzyść. Na 1 bochenek : namaczanka: 1/2 szklanki płatków owsianych łyżeczka miodu (w oryginalnym przepisie jest więcej, ale dla mnie wówczas chleb wychodzi za słodki) łyżeczka masła szczypta soli szklanka gorącej wody + 75 ml ciepłej wody zaczyn: 15 g drożdży świeżych łyżeczka cukru 3 łyżki ciepłej wody suche składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej drobno mielonej 1/2 szklanki mąki

Niebieski kubek z kawa
Prosty chleb pszenny 206

soli 2 łyżki cukru 7 g drożdży instant 75 g masła Prosty chleb pszenny - przepis:  W rondelku podgrzewamy mleko z wodą do temperatury ok. 40 stopni. Mleko z wodą nie powinno wrzeć, tylko być ciepłe, jeżeli będzie gorące, czyli powyżej 60 stopni, to może ,,zabić" drożdże.  W misie łączymy mąkę, sól, cukier, drożdże i zalewamy mlekiem(...)rozgrzanym do 250 stopni piekarniku przez ok. 10-15 min, aż zbrązowieje. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejnych 30 min.  Po upieczeniu całkowicie studzimy chleb, bo gorącego spożywać nie wolno! Smacznego

Kuchnia Łukasza
Miękki chleb pszenny 128

bochenek, ale aja go lubię robić. Jest prosty przy wyrabianiu, na początku lekko lepki, a potem tak fajnie zaczyna odchodzić od ręki i tak sodko pachnie drożdżami i masłem, lubię zapach tego chleba już na etapie ciasta. A potem tym bardziej". Ja od siebie naprawdę nic już więcej dodać nie mogę, wszystko zostało powiedziane. Chleb jest naprawdę pyszny(...)przepis: Składniki na 2 bochenki: 600 g mąki pszennej 50 g mąki żytniej typ 2000 8 g drożdży instant (około 3 płaskich łyżeczek) 2 łyżeczki cukru 350 ml wody 40 g miodu 40 g masła 2 łyżeczki soli Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy na gładkie ciasto, około 15 minut. Na koniec zagniatamy w kulkę, smarujemy ją lekko olejem

Marder&Marder Manufacture
Chleb tostowy 172

keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 1-1,5 godziny. Piec 40 minut w naparowanym piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C. Chleb dodaję do marcowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej przez Akacjowy blog

Moje domowe kucharzenie
Chleb pszenny z ziarnami 133

chleb 750g, dobrze wypieczony. Czekać aż się upiecze. W thermomiksie – do naczynia miksującego wrzucić wszystkie składniki. Nastawić na interwał, czas 3 minuty. Zostawić aż urośnie. Wyjąć z naczynia, włożyć do formy w której chcecie piec. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Jak już ładnie wyrośnie to piec jak poniżej opisałam. Wyrabianie zwykłe – w letniej wodzie wymieszać drożdże dodać łyżkę(...)mąki i łyżeczkę cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać wszystkie składniki i wymieszać. Wlać wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto na gładką i sprężysta masę. Włożyć ciasto do miski i przykryć ręczniczkiem kuchennym. Zostawić w ciepłym miejscu aż ciasto wyrośnie. Formę do pieczenia chleba posmarować olejem, można obsypać ziarnami słonecznika. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 190 C i piec

Kuchnia Pokoleń
Chleb pszenny na drożdżach 141

wolne na uczelni z powodu koronawirusa. Ogranicza się wyjścia do sklepu, więc ciężej magazynować świeże pieczywo. Robię własny zakwas, ale jeszcze nie mam sprawdzonych przepisów. Z pomocą przychodzą suche drożdże, bardzo się polubiliśmy ;)  Nie psują się a piecze się nawet szybciej. Chlebek piekłam już 3 razy i jak dla mnie wychodzi pyszny.  Znika tak szybko, że kończymy(...)zupy. Przepis znalazłam na YouTube, ale na grupie o pieczeniu chleba również często się pojawia jako "Chleb z garnka". Do pieczenia najlepsze jest naczynie żaroodporne lub garnek, ważne żeby miały pokrywkę. Podczas pieczenia pod przykryciem wytwarza się para, która pozwala chlebkom ładnie rosnąć. Składniki na mały bochenek: łyżeczka drożdży suchych (12,5 g świeżych) 375g mąki pszennej 250 ml wody

W kuchni bez szafek
Chleb pszenny hiszpański Pan Rustico 146

naszym comiesięcznym wspólnym pieczeniu Przepis na chleb pszenny beż żadnych zmian podaję za Amber. Chleb pszenny hiszpański Pan Rustico STARTER 150 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 26 g świeżych drożdży ( 7 g suchych) 125 g mąki pszennej chlebowej Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty(...)podsypywania 100 g mąki pszennej razowej 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na 10 minut. Mąki wymieszać z solą, starterem, rozpuszczonymi drożdżami oraz oliwą. Mieszać łyżką do osiągnięcia lepkiego ciasta. Przenieść na stolnicę i zagniatać przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie (rozciągać ciasto i składać z powrotem

UgotujmyTo.pl
Domowy chleb z pastą jajeczną. 226

Miałam upiec chleb w tygodniu kanapkowym. Niestety nie udało się. Ale jak mawiają, co się odwlecze to nie uciecze. A więc jest, pszenny chleb na drożdżach. Do niego zaś pasta jajeczna z suszonymi pomidorami i szczypiorkiem. Nie wypiekam chleba regularnie, ale zdarza mi się i to zarówno na drożdżach, jak i na zakwasie. Daje to dużo(...)satysfakcji. Zapewne dlatego, że chleb jest czymś podstawowym w naszej diecie, ma znaczenie symboliczne. Oprócz smaku i wspomnianej satysfakcji, największą zaletą domowego wypieku jest zapach pieczonego chleba, "otulający" mieszkanie, absolutnie przyciągający i wprawiający w dobry nastrój. O rany, a miało być o jajkach. Wybaczcie ;) Jeżeli domowy chleb to tylko z własnoręcznie przygotowaną pastą jajeczną :) Składniki: Chleb: 600 g mąki pszennej

zadanie-gotowanie
Bardzo łatwy chleb pszenno-żytni 224

też ze 12 godzin… A potem nadchodzi niedziela, godzina 16 i orientuję się, że na poniedziałek nie ma pieczywa na kanapki do pracy. No i znowu na szybko chleb na drożdżach trzeba robić. Nie to żebym nie lubił. Wręcz przeciwnie, bardzo lubię. Ale przydałoby się też więcej zakwasowych na blogu, bo wiem, że Wy lubicie i bardzo sobie cenicie

Marder&Marder Manufacture
Chleb z kaszą gryczaną 161

niego suszonych pomidorów… zobaczymy co z tego wyjdzie ;)! Zapraszam do pieczenia – oto szybki i pyszny chleb z kaszą gryczaną. Chleb z kaszą gryczaną Składniki: 1.5 szklanki ciepłej wody 0.5 łyżki miodu 0.5 łyżki soli 2.5 dkg drożdży (u mnie 2 opakowania po 7g drożdży instant) 0.5 kg mąki tortowej 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej opcjonalnie- garść siemienia lnianego(...)ciepłej wody dodać miód i sól i dobrze wymieszać. Jeśli używamy świeżych drożdży to je też rozpuszczamy w wodzie. Mąkę przesypujemy do miski z kaszą gryczaną (przestudzoną) i siemieniem, jeśli je dodajemy. Dolewamy wodę i mieszamy wszystko drewnianą łyżką do połączenia. Ciasto jest dość luźne. Zostawiamy je do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłym miejscu, przykryte folią. Następnie przekładamy

UgotujmyTo.pl
Przepis na szybki chleb 193

jest jak najbardziej uzasadnione;)! Dzisiaj proponuję przepis na szybki chleb dla zapracowanych znaleziony na blogu White Plate. Przepis na szybki chleb – składniki: 100 g mąki żytniej razowej 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli 2 g świeżych drożdży lub 1/4 łyżeczki suchych 250 ml wody (ja dodałam więcej bo przy mojej mące ta ilość nie wystarczyła do połączenia(...)składników)   1. Bez względu na to których drożdży używam to najpierw je rozpuszczam w małej ilości ciepłej wody, żeby je aktywować. 2. Wszystkie składniki mieszam i odstawiam pod przykryciem na 12 -18 godzin. 3. Przekładam ciasto do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami lub płatkami owsianymi, obsypuję mąką i odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. godzinę. 4. Wstawiam

UgotujmyTo.pl