chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:38/420)

Chleb jogurtowy 55

Rzadko piekę chleby i raczej wybieram te łatwiejsze na drożdżach. Jednak tradycją jest już że na święta, na świąteczne śniadanie chleb zawsze piekę. W tym roku zamiast chleba 7 ziaren upiekłam chleb jogurtowy, wg przepisu który znałam w bazie termomiksa. Chleb wyszedł rewelacyjnie, podbił serca i podniebienia rodziny, która się nim zachwyciła. Tata wręcz oświadczył że taki chleb

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zwijany chleb z suszonymi pomidorami i serem 132

Dzisiaj jest Światowy Dzień Chleba a chlebem trzeba się dzielić. Dlatego ja dzielę się dzisiaj z wami przepisem na chleb wytrawny, nadziewany serem i pomidorami. Chleb jest prosty, bo na drożdżach, łatwy, szybki, idealny na kolację czy imprezę ze znajomymi. Tak naprawdę to co do niego dodacie to już wasza inwencja i wasze smaki. Ważne by były to smaki(...)wyraziste, by chleb był aromatyczny. Polecam. Chlebek ten dołączam do Akcji World Bread Day 2019 . I zachęcam wszystkich do wspólnego pieczenia. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chleb orkiszowo - gryczany / Spelt and Buckwheat Bread 102

Chleb orkiszowo - gryczany   Dziś mam dla Was przepis na pełnoziarnisty chleb orkiszowo - gryczany . Ten zdrowy chlebek z mąką gryczaną jest bardzo sycący, łatwy w przygotowaniu i pyszny, idealny do stworzenia kolorowych kanapek. Pełnoziarnisty chleb orkiszowy z mąką gryczaną przypomina odrobinę chleby na zakwasie. Jest dość ciężki, ale nie zbity; powinien Wam posmakować nawet jeśli nie przepadacie za gryką(...)zdrowe pieczywo, koniecznie wypróbujcie, polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na domowy chleb, a TUTAJ więcej przepisów na bułki:) Jeśli lubicie chleb pełnoziarnisty, polecam również mój błyskawiczny chleb bez zagniatania : Przepis na chleb orkiszowo - gryczany, składniki: na blaszkę o wymiarach 10x20cm: 5 g suchych drożdży, 85g pełnoziarnistej mąki gryczanej, 250 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 250 ml ciepłej wody, łyżka

Lekcje w kuchni
Chleb razowy – żytni 89

chleb możecie przygotować bez dodatku drożdży, ponieważ mocny zakwas i czas, jaki jest potrzebny do przygotowania tego chleba wystarczy, żeby chleb odpowiednio wyrósł. Jeśli jednak nie macie pewności, czy Wasz zakwas poradzi sobie z dość ciężkim ciastem, to dodajcie odrobinę drożdży, które wspomogą słabszy zakwas(...)Więcej o zakwasie przeczytacie we wpisie jak zrobić zakwas żytni . Chleb jest bardzo smaczny ciemny i dość wilgotny idealny z dodatkami wytrawnymi długo zachowuje świeżość! Print Chleb razowy żytni .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pachnący i pyszny chleb żytni! Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword chleb, zakwas Prep Time 15 minutes Cook Time 1 hour Total

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb szwajcarski na zakwasie pszennym 148

pyszny pszenny chleb. Ostatnio eksperymentuję z zakwasem pszennym. Zawsze używałem tylko żytniego, ale postanowiłem nadrobić zaległości. Na pierwszy ogień poszedł więc mój ulubiony chleb szwajcarski , hit każdej imprezy. Do tej pory robiłem go na drożdżach i w tej postaci(...)zrobił furorę. To zdecydowanie najlepszy chleb jaki wymyśliłem. Zresztą to nie tylko moje zdanie. Zabieramy go zawsze każdą imprezę, każdego grilla, każde jakiekolwiek spotkanie z kimkolwiek. I zawsze znika w mgnieniu oka. Chciałem więc sprawdzić czy na pszennym zakwasie wyjdzie równie dobry. Otóż tak, wyszedł całkiem nieźle. Ja osobiście jestem zwolennikiem chlebów na drożdżach więc bardziej mi smakuje wersja

Marder&Marder Manufacture
Chleb marchwiowy 151

zupełnie bez niczego. Chleb marchwiowy 3 szklanki mąki chlebowej plus więcej do podsypania, 1 1/4 łyżeczki soli kuchennej, 1/4 łyżeczki drożdży instant lub innych suchych drożdży, 1 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z marchwi, 3/4 szklanki rodzynek, 3/4 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżka nasion kminku. W średniej misce wymieszaj mąkę, sól i drożdże; dodaj(...)ściereczki – górą do dołu, do garnka lub na kamień /blachę /.Garnek przykryj pokrywą i piecz przez 25 minut. Następnie zdejmij pokrywę i piecz kolejne 15-20 minut, aż chleb będzie miał głęboki brązowy kolor. Za pomocą łopatki żaroodpornej lub rękawicy, ostrożnie wyjmij chleb z garnka i umieść go na kratce

Leśny Zakątek
PROSTY CHLEB GRAHAM NA DROŻDŻACH 55

moim domu co kilka dni pachnie domowym pieczywem. No i dziś właśnie nadszedł ten czas, upiekłam prosty chleb graham na drożdżach . Wyszedł obłędny w smaku, szybki w przygotowaniu i już wiem, że będę go przygotowywała częściej. Ciasto rośnie ekspresowo, chleb po upieczeniu nie kruszy się i można go kroić praktycznie od razu po wyjęciu z piekarnika. Kochani, jeśli lubicie(...)pewno jutro będę piekła kolejny bochenek :) Prosty chleb graham na drożdżach - składniki: * 400 g mąki graham * 100 g mąki pszennej * 370 ml letniej wody * 7 g suchych drożdży * 1 płaska łyżeczka cukru * 1 płaska łyżeczka soli Wykonanie: Do miski wsypać cukier i suche drożdże, wlać 100 ml letniej wody, wymieszać, wsypać 50 g mąki pszennej, wymieszać. Miskę zakryć

Zrób to smacznie
Chleb orkiszowy z dynią z okazji Światowego Dnia Chleba 98

Chleb z okazji Światowego Dnia Chleba. Testowany dwukrotnie i za każdym razem wychodził identyczny. Z miękką skórką, wilgotnym miąższem i pięknym kolorem. Świetnie się kroi a smakuje wyśmienicie! Przepis ten nie jest archiwalny! W ciągu ostatnich 2 tygodni piekłam 2 razy, bo znikał w tempie allegro.  Za pierwszym razem użyłam pieczonej dyni /piekłam do zupy krem /, za drugim(...)soli, 1 płaska łyżeczka drożdży / opcjonalnie /. Ciasto właściwe z dynią gotowaną 490g zaczynu, całość, 390g zmiksowanej dyni, x) 580g mąki orkiszowej typ 630, 300g wody, 15g soli, 1 płaska łyżeczka drożdży / opcjonalnie /. x) Dynię gotujemy jak ziemniaki, ale nie dopuszczamy do jej rozgotowania. Miksujemy. Wodę z gotowania możemy użyć, zamiast zwykłej wody do upieczenia tego chleba. Składniki ciasta właściwego łączymy

Leśny Zakątek
Chleb "zdrówko" - bez wyrabiania 141

łyżki płatków owsianych (45 g) 4 łyżki ziaren słonecznika (50 g) 5 łyżek siemienia lnianego (50 g) 1 łyżka zwykłego cukru 1 łyżeczka soli *chleby przygotowałam w dwóch podłużnych foremkach (o średniej długości) Drożdże pokruszyć do miseczki i zasypać je cukrem. Całość rozetrzeć, aż do rozpuszczenia drożdży. Pozostałe sypkie składniki wsypać do miski. Następnie wlać letnią wodę i drożdże(...)godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto drożdżowe wyraźnie podrośnie to przełożyć je do formy do pieczenia (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia). Piec około 50 minut w 180ºC (do zarumienienia chleba). Upieczony chleb wyjąć z formy i przełożyć na kratkę. Kroić po wystudzeniu. Od prawej: sypnie składniki; dodane mokre składniki; ciasto po wyrośnięciu

Ugotować
Żytni chleb zagrodowy 135

Żytni chleb zagrodowy Pieczenie chleba nie jest trudne , co prawda ja zazwyczaj piekę chleby na drożdżach , ale nie ustępują smakiem tym na zakwasie . Poza tym zakwas wymaga czasu , a ja go nie mam , drożdże są zawsze pod ręką . Dobry przepis dla początkujących . Trzeba(...)dobrać odpowiednio wysoką formę , bo ciasto tego chleba jest dość luźne i kleiste , a mocno wyrasta . Smaczny , długo zachowujący świeżość chleb codzienny, a jak w domu będzie pachnieć…niebiańsko ! Składniki : 2 szklanki mąki żytniej typ 1400 1 szklanka mąki żytniej typ 2000 1,5 szklanki mąki pszennej 750 2 opakowania suchych drożdży ( 2 x 7g ) 1,5 łyżki cukru

Ogrodnik w podróży
Pumpernikiel - styczniowa piekarnia 147

pomysł na jego upieczenie podsunęła Marzena z bloga  Zacisze kuchenne .  Nie obyło się bez kłopotów i być może one wpłynęły na moją końcową ocenę chleba. Zamiast drożdży świeżych,  dałam drożdże instant. Niestety przez nieuwagę dałam ich za dużo ( 7 g a nie 4 g).  Ciasto zagniatałam w robocie, utworzyło zgrabną kulę. Ale po trzech godzinach(...)Był też jak dla mnie zbyt słodki, mimo iż dałam znacznie mniej miodu. Bardzo dobrze sprawdził się jako chleb tostowy Może jeszcze kiedyś do tego przepisu wrócę.  cytuję za Amber: Pumpernikiel na zaczynie oryginalny przepis – klik! Zaczyn 1,5 dag drożdży 250 ml ciepłej wody 4 łyżki mąki pszennej (dałam chlebową 750) 4 łyżki mąki żytniej   (dałam chlebową

Stare Gary
Selkirk bannock - szkocki chlebek rodzynkowy 200

Bannock" to pochodzenia celtyckiego słowo szkockie i północnoangielskie, oznaczające po prostu chleb. Najstarsze ślady użycia tego słowa pochodzą z roku 1000, zaś najstarsza znana definicja pochodzi z roku 1562. Pierwotnie bannoki były ciężkimi, płaskimi plackami z mąki jęczmiennej lub przaśnego ciasta owsianego. Bochenki miały okrągły lub owalny kształt, pieczone były na płaskiej blasze. W Szkocji, przed XIX wiekiem, pieczone były(...)miękiego masła 1/4 łyżeczki soli 500 g letniego mleka i wody po połowie 450 g rodzynek sułtańskich odrobina mleka z cukrem do poglazurowania Przygotowanie chleba: W misce rozpuść w letnim mleku drożdże i na moment odstaw. W tym czasie w innej misce utrzyj masło z cukrem. Do utartego masła z cukrem dodaj mąkę, sól, wodę i mleko z drożdżami

Grahamka, weka i kajzerka
Dlaczego w sklepach nie ma drożdży? 97

następnych dni. Piątego dnia zakwas jest gotowy do użycia. Drożdże świeże, a drożdże instant Drożdże świeże to produkt, z którego przygotowuje się zaczyn i w takiej postaci dodaje się je do ciast lub innych wypieków. Są bardziej wymagające niż drożdże instant. Drożdże instant – z drożdży instant nie przygotowuje się zaczynu. Miesza się(...)Przyjmuje się zasadę, że: 25 gramów drożdży świeżych =  7 gramów drożdży instant To, które drożdże wybierzemy zależy w większości przypadków od naszego wyboru. Dlatego w przepisach możecie wybrać taki rodzaj drożdży, jaki macie lub jaki wolicie Przepisy z wykorzystaniem drożdży Na koniec zostawiam Was z pysznymi przepisami, w których możecie wykorzystać drożdże Bułki drożdżowe z gruszką

365 dni dookoła kuchni
Domowe bajgle 127

suchych drożdży 480g mąki do wypieku chleba 2¾ łyżeczki soli 1 łyżka jasnego, brązowego cukru lub miodu Do gotowania: 1 łyżka jasnego, brązowego cukru lub miodu 2 łyżki sody mąka kukurydziana lub semolina do posypania blachy dodatki: np. sezam, mak lub inne ziarna Przygotowanie: Zakwas: W dużej misce łączymy mąkę i drożdże. Następnie dolewamy wodę mieszając, aż masa stanie

Mostek w kuchni
Szybki chleb pszenny 68

Szybki chleb pszenny to jeden z moich ulubionych domowych wypieków. Ciasto jest bardzo podobne do ciasta na pizzę, więc można go wykorzystać także do słonych wypieków. Ten chleb nie wymaga żadnych wymyślnych składników, maszyn do wyrabiana chleba. Szybko i prosto przygotujemy go w domowym zaciszu. Składniki 500g mąki pszennej 270 ml wody 8g drożdży suchych szczypta soli 1 łyżeczka cukru(...)łyżeczka oliwy Bardzo ważne jest w tym przepisie aby woda miała temperaturę pokojową. Szybki chleb pszenny – jak przygotować Do miski przesiewamy mąkę, następnie dodajemy drożdże i mieszamy. Dodajemy wodę, sól, oliwę i cukier. Całość wyrabiamy aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Ciasto przekładamy do miseczki, obsypanej mąkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jedną godzinę. Następnie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania