chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:37/420)

Chleb na maślance 91

Chleb na maślance posmakuje Wam z pewnością. Piekę ten chleb w sytuacjach kryzysowych a także kiedy tylko rodzina ma na niego ochotę, jest bardzo smaczny i

Pieprzyć z Fantazją
Chleb 194

Po co wychodzić z domu skoro można sobie upiec pyszny chleb samemu? Dostałam ten przepis od mojej mamy - jest bardzo prosty, zawsze wychodzi i smakuje przepysznie

Prosty przepis na
Chleb na zakwasie do żurku 94

Czas Przygotowania : 40 min Czas pieczenia : 50 min Gotowe w : 1,5 h Liczba porcji : 1 bochenek   Chleb, który możemy dziś kupić w sklepie, nie

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Żytni chleb na zakwasie 98

pieczywem jest tak, że mam do niego ogromną słabość. Upieczenie bułeczek to dla mnie żaden problem, chleb na drożdżach to również kilka chwil chociaż z drożdżami lubię się średnio. Chleb na zakwasie to już wyższy poziom wypieku pieczywa. Kilka lat temu z uporem maniaka robiłam zakwas, piekłam chleb, który nie był udany i lądował w śmietniku

Mango Papaja
Chleb 116

Przepis na ten chlebek wynalazła moja siostra..podesłała link , a ja zrobiłam.Małgoś dziękuję za przepis.[muszę w końcu kiedy upiec chlebek ten bez mąki, co

Moje domowe kucharzenie
Chlebek z łososiem wędzonym 167

Długo wzbraniałam się przed kontem na twarzoksiążce , ale... I na mnie przyszedł ten czas. W końcu dobrze jest być na czasie i trzymać rękę na pulsie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb tostowy orkiszowy na drożdżach z tartą dynią, z mąką z pszenicy durum i mąką z pestek dyni 214

dodawać mąkę z pestek dyni już w momencie przygotowywania zaczynu. Ostatnio smażyłam naleśniki również z jej dodatkiem a kruche ciasteczka z maszynki zyskały na kruchości i smaku. Chleb tostowy orkiszowy na drożdżach z tartą dynią,  z mąką z pszenicy durum i mąką z pestek dyni Składniki • 600g + 250g mąki orkiszowej jasnej, / 250g zostawiamy do drugiego etapu /, • 150g mąki

Leśny Zakątek
Chleb pszenny tostowy… 123

Ponieważ potrzeba matką wynalazku, a najlepsze pomysły często są wynikiem przypadku, mam dziś dla Was najprostszy z prostych, niewymagający zbyt wiele czasu ani pracy chleb pszenny

brunetkawkuchni
Pikantny chleb z chilli i pieprzem cayenne… 158

Po ostatnich kilku dniach wypełnionych wizytami u przyjaciół, przyjmowaniem gości i poznawaniem nowych, fantastycznych ludzi, z ulgą wróciłam dziś do kuchni i codziennych obowiązków. Tęskniliście trochę

brunetkawkuchni
Chleb z koperkiem i serkiem wiejskim (na drożdżach)… 158

Co prawda od dłuższego już czasu preferuję chleby na zakwasie (zwłaszcza nasz ulubiony super prosty chleb z ziarnami), ale od … Czytaj dalej →

brunetkawkuchni
chleb z chia-szałwią hiszpańską=== chia-pane con salvia spagnolo 158

  Składniki na 2 chlebki :                                          

w mojej kuchni
Ziołami pachnące pyszności 87

Ten chlebek upiekłam już dość dawno - i tak naprawdę nie mam pojęcia, dlaczego jeszcze nie pojawił się na blogu. Od pewnego czasu mam w kuchni na

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chlebek na ostro 166

Ten chlebek przygotowałam już jakiś czas temu, ale jakoś nie miałam okazji o nim napisać. Przed chwilą w oczy wpadł mi odpowiedni plik i stwierdziłam, że

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowy chleb pszenny. Najprostszy – bez wyrabiania 193

chyba najprostszy przepis na lekki, pszenny chleb jak możecie zrobić w domowym piekarniku. Chleb pszenny bez zakwasu – na drożdżach. Szybko rośnie, pięknie pachnie, każdemu smakuje. Chrupiąca złota skórka, miękki i puszysty jasny miąższ. Spróbujcie! Miód, mleko i wodę mieszamy, a następnie podgrzewamy razem na małym ogniu. Mieszanka płynna nie powinna być za gorąca – zbyt wysoka temperatura zamiast rozruszać, zabije(...)tymianek czy rozmaryn, suszoną czarnuszkę, kminek, albo nawet przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Swoje chleby zrobiłam z liofilizowaną szalotką i czarnuszką, którą w domu uwielbiamy. SKŁADNIKI 750g mąki pszennej, użyłam mąki typ 650 – bułkowa mąka do podsypania 14-15g (dwa opakowania) drożdży instant 2 płaskie łyżeczki soli 300 ml wody 300ml mleka 1 łyżka stołowa miodu

Karo in the Kitchen
Lepieszka/lepioszka z Astany 152

drożdżowym. Nie była tak piękna jak w Uzbekistanie czy Tadżykistanie, gdzie na chlebie stemplem odciska się jakiś wzór. Ta, którą kupiłam (na etykiecie widniał napis "lepieszka"), wyglądała jak codzienne pieczywo i tak jak większość potraw, które jadłam w Astanie, posypana była sezamem. Składniki : Zaczyn 5 g drożdży 4 g cukru 100 g wody 100 g pszennej mąki chlebowej Ciasto zaczyn(...)pszennej mąki chlebowej 5 g soli łyżka i łyżeczka oleju lnianego (w Kazachstanie pewnie dodają inny tłuszcz, skoro tam nawet herbatę pija się z mlekiem i łojem) łyżeczka sezamu Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać cukier i mąkę. Wymieszać. Zaczyn przykryć wilgotną ściereczką i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc. Do zaczynu dodać mąkę i sól. Wyrobić

Weekendy w domu i ogrodzie
Z cyklu: Domowe pieczywo - Chleb razowy z rozmarynem, bez drożdży (Pane integrale con rosmarino, senza lievito) 135

Chleb idealny, gdy mamy ma ł o czasu, nie mamy drożdży a chcemy upiec pyszne domowe pieczywo. Chleb bez drożdży, tzw. soda bread tym razem z dodatkiem m ą ki razowej i świeżego rozmarynu, chrupiący z zewnątrz, w środku miękki i bardzo aromatyczny.  Smacznego! **** Oggi Vi propongo una ricetta che permetterà di realizzare velocemente(...)robimy w środku wgłębienie. Do m ąki  wlewamy jogurt, olej i mleko.  W yrabiamy do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta.  Ciastu nadajemy okrągły kształt.  Chleb wykładamy  na form ę  wyłożoną papierem do pieczenia. Chleb pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 °C. **** PREPARAZIONE Setacciate in una ciotola i due tipi

La grande e la piccola cuoca
Ka'ak - libański chleb uliczny 72

wieszają chleb, aby ułatwić sobie jego transport. Ka’ak jest również nazywany chlebem w torebce ze względu na swój kształt. Występuje on na całym Bliskim Wschodzie w innym kształcie – bajgla lub owalnego obwarzanka i zwany jest "kaak z sezamem". Wielu piekarzy na Bliskim Wschodzie nadal używa sfermentowanej ciecierzycy jako zaczynu do tego chleba, ale współczesna wersja to drożdże piekarskie(...)często spotyka się ten chleb torebkowy polany polewą z mleka i cukru pudru. Ka’ak powinien być obficie posypany sezamem, ale przedtem należy go posmarować glazurą. Glazura najczęściej składa się z wody, mąki, oliwy i soli, którą doprowadza się do wrzenia i pozostawia do ostygnięcia. Glazurowanie ka’ak przed pieczeniem sprawia, że ​​chleb jest chrupiący na zewnątrz i miękki

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb baltonowski z czarnuszką – test chlebowej mieszanki z Polskich Młynów 196

czytania niestety nie najlepszego przepisu na opakowaniu. Odważamy pół porcji mieszanki — 500g. Szykujemy ciepłą wodę — w wypadku ręcznego zagniatania potrzebne nam 310ml, jeśli pieczemy chleb w maszynie — 290ml. Do mieszanki dodajemy opakowanie drożdży instant, wodę, mieszamy i zagniatamy. Dodałam jeszcze łyżkę czarnuszki (ok. 10g). Ja wszystko zrobiłam w misie KitchenAida i na koniec zagniotłam ręcznie. Odstawiamy ciasto do pierwszego wyrastania(...)dzień równie smaczny. Kompozycja mąk bardzo przyjemna, praca z samym ciastem łatwa. Spróbujcie, jeśli chcecie upiec domowy chleb — zniknie szybko! SKŁADNIKI 500g mieszanki na chleb baltonowski z Polskich Młynów 310ml ciepłej wody 1 opakowanie drożdży instant (7-8g) 1 łyżka czarnuszki

Karo in the Kitchen
Chleb jaglany bezglutenowy 173

raczej neutralny w smaku. Taki w sam raz na kanapki i tosty. Chleb prosty i szybki do zrobienia, a uzyskany efekt całkiem ciekawy. Korzystałem z przepisu znalezionego na stronie  GlutenFreeBaking.com Składniki na formę 20x11 cm:: 170 g letniej wody 7 g/ 2 łyżeczki  drożdży instant lub 20 g świeżych 170 g maki jaglanej 113 g tapioki - mąki skrobiowej(...)łyżki oleju lub oliwy 1 łyżeczka octu jabłkowego (lub innego octu) Drożdże rozpuścić w wodzie. Zostawić na 5 minut. W misce wymieszać wszystkie suche składniki ciasta. Dodać wodę z drożdżami, jajka, olej i ocet. Mieszać mikserem lub łyżką do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Przełożyć ciasto do formy 20x11 cm wyłożonej papierem do pieczenia i nakryć folią lub ściereczką. Zostawić

Przepisy na domowy ser i chleb
Ciemny chleb żytni 108

suszonych) 250ml maślanki 3 łyżki masła 100ml melasy 350g mąki żytniej 1,5 łyżeczki soli 600g mąki pszennej (mocnej, 00) 1 łyżka roztopionego masła Jak przygotować ciemny chleb żytni: Drożdże rozpuścić w 250ml letniej wody. Maślankę lekko podgrzać do temperatury około 40 stopni, dodać ją do rozpuszczonych drożdży i odstawić. Do 250ml wrzątku dodać 3 łyżki masła i melasę(...)nagrzanych keksówek. Chlebki lekko naciąć w poprzek bochenka (3-4 nacięcia), posmarować roztopionym masłem. Piec przez 45-50 minut, lub do czasu aż skóra będzie lekko brązowa, a chleb będzie wydawał głuchy odgłos, gdy popukamy w spód. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Chleb orkiszowy na zakwasie III 128

Kolejny chleb orkiszowy na moim blogu :) Kolejny na zakwasie. Prawdę mówiąc niezbyt często robię chleby zakwasowe. Głównie jest to spowodowane czasem jaki wymagają zakwasowce. Jednak chleby na drożdżach robi się zdecydowanie(...)szybciej. Ale tym razem czas miałem i wyszedł mi naprawdę pyszny chleb orkiszowy. Co prawda nieco skórka momentami odchodziła od chleba, ale czasami niestety tak się robi. Ale dramatu nie było, tylko przy niektórych kromkach skórka odchodziła :) Chleby na zakwasie smakują mi o wiele bardziej niż na drożdżach i zawsze przy takich okazjach mówię, że na pewno częściej będę

Marder&Marder Manufacture
Chleb mieszany na zakwasie 76

mąki pszennej 480 lub 550 - 1 płaska łyżka soli - 1 płaska łyżeczka suchych drożdży lub 8g świeżych - 20g siemienia lnianego - 20g sezamu - 50g słonecznika - 400g letniej wody  * drożdże można całkowicie pominąć, gdy będziecie mieć czas wyrastania podniesiony do 4-5 godzin  Robienie domowego chleba wymaga planowania, zatem zaczynam wieczorem od obudzenia zakwasu. Żeby mieć 100g używam około(...)stęchła z czasem.   Po odpowiednim czasie chleb wyraźnie przybliży się do krawędzi formy. Wkładamy go do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni na 30 minut, potem obniżamy do 190 i jeszcze pieczemy około 15 minut. Oczekiwanie na chleb trzeba wydłużyć do 4, a nawet 5 godzin, jeżeli nie stosowaliście drożdży. Upieczony prawidłowo chleb postukany od spodu powinien wydawać pusty

I tu będę miała takie te
Chlebek Pita 175

minut, aż zaczną tworzyć się pęcherzyki. Mąką wsypać do dużej miski, dodać pozostałe składniki, wlać wodę  z drożdżami i wyrobić miękkie elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć i zostawić do wyrośnięcia na co najmniej 1 godzinę(...)mniej cukru, nie smaruję chlebków przed pieczeniem olejem. Często formuję chlebki rękami, bez użycia wałka.  Wpis dołączam do listy  Na zakwasie i na drożdżach ,  prowadzonej na blogu  Zapach Chleba

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania