chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:32/420)

Chleb serowy 136

masełkiem smakuje wybornie… Więc nie ma się co zastanawiać, tylko zabrać się do pieczenia! Chleb serowy – składniki: 400 g mąki pszennej 200 g sera (żółtego, fety, lub pleśniowego) pokrojonego w kawałki lub startego 1 łyżeczka soli 3/4 łyżeczki suchych drożdży (ja aktywowałam je w małej ilości wody) ok. 300 ml wody   1. Wszystkie składniki wymieszać, przykryć ściereczką(...)przerzucić do niego chlebek. Przykryć garnek pokrywką i piec ok. 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiekać jakieś 20-30 minut. Studzić na kratce. 4. Można do chleba również dodać oliwki, zioła, suszone pomidory czy orzechy. Smacznego Znalezione na: http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.co.uk/2013/01/chleb-serowy_10.html http://kuchennefascynacje.blox.pl/2012/10/Serowy-chleb-z-bardzo-chrupiaca-skorka.html   Post Chleb serowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Pieczemy chleb - cześć 2 159

kilka ważnych szczegółów. Wiemy już jaką mąkę wybrać do jakiego chleba, ale nawet z najlepszej mąki chleba nie będzie jeśli nie użyjemy drożdży Drożdże to mikroorganizmy jednokomórkowe należące do rodziny grzybów. Żywią się prostymi cukrami zawartymi w cieście chlebowym, wytwarzając dwutlenek węgla i alkohol.  Dwutlenek węgla powoduje że ciasto rośnie. Alkohol wyparuje podczas pierwszych kilku minut pieczenie chleba(...)mąki i suszonych drożdży, które odstawia się na krótki czas- czasem tylko godzinę - przed dodaniem do ciast. Taki zaczyn zawiera zwykle dużo drożdży, dlatego nie stosuje się ich później do ciast. Zaczyn Polski (polish) Wilgotny typ zaczynu do którego dodaje się mniej drożdży i pozwala na dłuższą fermentacje (12 nawet do 16 godzin).  Przepis na chleb z tym rodzajem

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chleb na piwie bez zagniatania 168

jeszcze zrobić i wybór padł na chlebek, tym razem [ kilka przepisów na chleb z piwem na blogu już jest ] skorzystałam z tego przepisu.Chlebek wyszedł pyszny , a u mnie czas przygotowania zaczynu i wyrastania był znacznie krótszy niż 4 godziny jak jest wg oryginału. Zaczyn 3 łyżeczki suszonych drożdży 150 ml letniej wody 150 g mąki pszennej typ 750 ciasto właściwe

Moje domowe kucharzenie
Chleb pszenno-żytni z czosnkiem i rozmarynem 198

podgrzanego na 50⁰C piekarnika, na około 30-40 minut. Gdy chleb zwiększy już swoją objętość podczas drugiego wyrastania wyjmujemy go, a piekarnik rozgrzewamy do 220⁰C i na jego dno wkładamy żaroodporne naczynie lub blaszkę z wodą, która parując utworzy na chlebie chrupiącą, wyraźną skórkę. Chleb bezpośrednio przed włożeniem do pieczenia nacinamy z wierzchu żyletką, skalpelem lub ostrym nożem(...)chleby jeszcze przez 15-20 minut , w temperaturze 200⁰C. Prawidłowo upieczony chleb, puknięty dłonią od spodu, powinien wydać głuchy dźwięk. Studzimy świeżo upieczone chleby na kratce, tak by dać ujście wilgoci. Kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu. SKŁADNIKI proporcje składników na 2 bochenki 450g mąki żytniej T720 300g mąki pszennej T650 zapas mąki do formowania i podsypania chleba 15g drożdży

Karo in the Kitchen
Chleb pszenny z otrębami owsianymi 88

znowu te drożdże i drożdże. Lubię robić chleby na zakwasie. Lubię obserwować jak powoli rosną, jak na przestrzeni kilkunastu godzin z nijakiego ciasta robi się fajny chleb, lubię zapach zakwasu. Ale takie chleby robi się bardzo długo. Kilkanaście godzin, dobę… A przeważnie jest tak, że potrzebujemy chleb na następny dzień, a zrobić go mogę dopiero, gdy z pracy(...)nawet gdy nadchodzi weekend, to zwykle też mam ręce pełne roboty i zanim sobie przypomnę, że miałem ten weekend poświęcić w końcu na zrobienie chleba na zakwasie, to weekend mija. No i znowu robię na drożdżach… Ale wiecie, następny już będzie na zakwasie, serio ;) »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Chleb dyniowy 407

się idealnie jako pieczywo śniadaniowe. Chleb można przygotować w formie o wymiarach 30x11cm lub nieco większej. Chleb dyniowy Składniki: 300g mąki pszennej TYP 650 300g mąki żytniej TYP 720 250g purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 400ml wody 25g drożdży 1 łyżka (10g) czarnuszki 1 łyżka (10g) siemienia lnianego 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru(...)więcej) pestek dyni Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - czarnuszkę i siemię lniane zemleć - drożdże rozkruszyć, dodać cukier i 100ml wody oraz kilka łyżek mąki, składniki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia rozczynu - do miski przesiać obie mąki, dobrze ze sobą wymieszać - do mąki dodać sól, zmielone ziarna czarnuszki i siemienia oraz pestki dyni

Smakołyki Bereniki
Chleb na maślance i drożdżach, z pestkami dyni i ziarnami słonecznika 232

Jeden z najsmaczniejszych chlebów na drożdżach, jakie jadłam. Lekko zbity, nie kruszy się i długo zachowuje świeżość. Prosty w wykonaniu i ze składników ogólnodostępnych. Polecam z czystym sumieniem. Jako potwierdzenie jego pysznego smaku, powiem Wam, że od tygodnia, tylko taki chlebek w domu piekę. Ahhh ta chrupiąca skórka!  'chleb na maślance i drożdżach, z pestkami dyni(...)mąkę, wlać maślankę, dodać drożdże (bez wcześniejszego zaczynu), sól i cukier. Całość zagnieść. Pod koniec dodać pestki dyni i ziarna słonecznika. Dokładnie wgnieść ziarna. Ciasto odstawić w ciepłe na 1,5h pod przykryciem (do podwojenia ilości). Formę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i je dokładnie rozprowadzić. Piekarnik nagrzać do 180C (z termoobiegiem). Chleb piec ok.50 minut

CookYourself
Chleb pszenny wieloziarnisty na drożdżach 163

mieszanych ziaren (np. słonecznik, siemię lniane, dynia, sezam) 10 g soli dodatkowo: mąka do podsypywania stolnicy i oprószenia rąk, ziarna do posypania chleba WYKONANIE Do miski wlać 100 ml letniej wody (nie gorącą, bo zabije drożdże), dodać drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki pszennej typ 750, ponownie wymieszać i odstawić na 30-60 minut do powstania(...)dwoma żeby nie uciekała nam wilgoć z ciasta i drożdże miały odpowiednio ciemno) i odłożyć do wyrastania na 2-3 godziny. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i uformować podłużny, wąski bochenek. Blachę (zwykłą z wyposażenia piekarnika) oprószyć lekko mąką, przełożyć chleb, zwilżyć go lekko z góry, posypać ziarnami i przykryć

Passions hobbies life
Chleb mieszany na drożdżach. 223

twarożkiem. Pieczenie chleba nie jest trudne, ponieważ ciasto nie wymaga wiele składników. Podając świeżo upieczony chleb mieszany na drożdżach na pewno zaskoczysz swoich gości i rodzinę :) Chleb mieszany na drożdżach Składniki · 2 szkl mąki pszennej typ 750 · 2 szkl mąki żytniej typ 720 · 2 szkl mąki

Kulinarne pyszności Molki
Chleb z surowymi ziemniakami. 188

zapiecekjagi.blogspot.com   polecam zajrzeć :) Znajdziecie tam również inne ciekawe przepisy :) Mój chleb jest upieczony po mojemu :) ale inspiracją była wizyta na  Zapiecku Jagi   :)  Potrzebujemy 1 kg mąki 650, 1-2 szklanki mąki żytniej 2000, 2 szklanki ciepłej wody, 2 duże ziemniaki,  1/2 kost. drożdży, łyżkę cukru, łyżkę soli, trochę nasion: mak, siemię, słonecznik... Z wody(...)cukru, drożdży i dwóch łyżek mąki robimy zaczyn. Ziemniaki ucieramy na tarce i dorzucamy  do przesianej mąki,tam też dodajemy sól i nasiona...ja dodałem o etap później :) Gdy zaczyn wyrośnie po 10 minutach... dolewamy go do mąki z ziemniakami... i mieszamy,  jak produkty się połączą wyrabiamy ciasto...dosypując mąki żytniej... Po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia...minimum

chleba naszego
Sernik dyniowy i "Królowa" 183

przechowaniu w lodówce przez tydzień został wykorzystany do sernika 😉 Składniki (na blachę 36 x 23 cm): 150 g amerykańskiego pumpernikla na drożdżach (może być inny chleb na drożdżach; ewentualnie masę na spód trochę posłodzić) 5 herbatników kakaowych 70 - 80 g masła 340 g upieczonej dyni (jedynie z małą ilością oleju, bez dodatków) 1 kg mielonego sera(...)mascarpone skórka starta z cytryny 160 g cukru 10 g cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej budyń waniliowy 3 jajka esencja cytrynowa Chleb drobno pokroić. Herbatniki rozkruszyć. W rondelku roztopić masło. Zdjąć z palnika i wrzucić do masła pumpernikiel i herbatniki. Wymieszać dokładnie. Formę na sernik wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie na dnie rozprowadzić chleb z herbatnikami. Dynię zmiksować

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 210

wierzchu; 2 łyżki ziaren siemienia lnianego + odrobina do posypania po wierzchu; 2 łyżki mleka do posmarowaniu po wierzchu chleba. Sposób przygotowania: Do miski (u mnie od robota kuchennego) wlać ciepłą wodę. Dodać płatki owsiane, cukier i pokruszone drożdże. Wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Zaczyn przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut do podrośnięcia. Do podrośniętego zaczynu dodać

Gospodyni Miejska
Chleb toskański. Sierpniowa piekarnia 240

Upiekłam toskański chleb na drożdżach, tym samym dołączyłam do Sierpniowej piekarni. Chlebek do wspólnego pieczenia wybrała Ania z bloga "Kuchennymi drzwiami", a przepis pochodzi stąd . Faktycznie jest(...)idealny chleb na lato. Lekki, a przez dodatek większej niż zazwyczaj ilości wody ma bardzo mięciutki miękisz. Ponieważ orginalny chleb toskański jest dodatkiem do innych potraw pieczony jest bez soli, do mojego jednak sól dodałam. Mając w pamięci chleb upieczony przez moje gapiostwo bez soli, wolałam nie ryzykować i dodałam sól. Co tu dużo mówić, był niejadalny. Chleb toskański upiekłam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb typu Graham z automatu i nie tylko 225

łyżeczki zakwasu do chleba w proszku 2,5 łyżeczki soli 1 i 3/4 łyżeczki drożdży instant ewentualnie: 50 g pestek dyni lub słonecznika Przygotowanie: Do formy wlać wodę o temp. pokojowej, następnie miód. W osobnej misce wymieszać oba rodzaje mąki, zakwas i sól. Mieszankę wsypać na wodę. Na środek mieszanki wsypać drożdże. Ustawić program "Razowy" lub "Chleb pełnoziarnisty", wybrać

Domowa Cookierenka Agi
Chleb z orzechami i rozmarynem 174

orzechami i rozmarynem kilka razy – zawsze wychodzi piękny i smaczny. Zapraszam.   Chleb z orzechami i rozmarynem – składniki: 450 g mąki pszennej chlebowej* 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek (plus ze 2 łyżki do smarowania) 3-4 łyżeczki suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 300 ml ciepłej wody (100 ml wrzątku + 200 ml zimnej) 170 g pokruszonych(...)przepisie na Proste i szybkie bułeczki z makiem   Odrobinę (50-100 ml) ciepłej wody wlewamy do kubka, dodajemy cukier i drożdże. Odstawiamy na 5-10 minut aż drożdże zaczną pracować i „wyłazić” z kubka. Mąkę po przesianiu wsypujemy do miski, formujemy na środku mały otwór, do którego wlewamy 3 łyżki oliwy i wsypujemy sól. Dodajemy zaprawę

UgotujmyTo.pl

Proponowane wyszukiwania