chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:22/420)

Fiński chleb żytni 169

tutaj. ..Ja dodatkowo dodałam słód jęczmienny ..moje ciasto zagniatał wypiekacz do chleba...zagniecione ciasto wyłożyłam do keksówki, tam "troszkę " rosło..i piekłam w keksówce, ale można także uformować bochenek i piec na blaszce lub kamieniu pizzy. 225 g mąki żytniej 300 g mąki pszennej  7 g drożdży suszonych lub 15 g świeżych  1 łyżeczka ciemnego cukru muscovado [ dałam(...)czasie włożyć chleb do piekarnika rozgrzanego do 190 C na około 50 min. Dobrze wypieczony chleb z brązową skórką wyjąć z piekarnika i gorący posmarować odłożoną łyżką masła [ zapomniałam] . Wystudzić. W maszynie do pieczenia chleba: Składniki dodajemy zgodnie z instrukcją, czyli najpierw płynne, potem sypkie i na koniec drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania ciasta i pozostawiamy w maszynie

Moje domowe kucharzenie
Chleb na dzikich drożdżach z wiśni i mięty 156

Zamęczam Was tymi chlebami na dzikich drożdżach ale na razie to już ostatni. Chciałam tylko pokazać że praktycznie z każdego owocu czy warzywa(...)można takie drożdże wyhodować a chleb będzie przepyszny. Poeksperymentuję także z pieczeniem ciasta drożdżowego słodkiego ale to już po urlopie. Tymczasem zapraszam na wyśmienity chleb na wodzie wiśniowej z suszonymi wiśniami. Chleb ma wyrazisty, głęboki smak a suszone owoce nadają mu charakteru, idealny z miodem, dżemem albo z wędliną. Chleb na dzikich drożdżach z wiśni i mięty. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Łatwy chleb na drożdżach 211

Kolejny prosty chleb na drożdżach. 1 kg mąki 400 ml wody 250 ml mleka 20 g drożdży 2 łyżki oleju 2 łyżeczki cukru 3 łyżeczki soli Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Mozna zrobić to ręcznie, albo za pomocą robota kuchennego. Odstawić do wyrośnięcia. Rośnięcie i teraz i potem jest bardzo istotnym czynnikiem. Bez dobrego

Polska Zupa
Chleb pszenno -żytni 136

gdzieś z internetu,nie pamietam gdzie .........      ..Chleb pszenno -żytni        2i1/4 szklanki mąki pszennej         1i1/3 szklanki mąki żytniej razowej,         opakowanie drożdży instant (lub2,5 dag świeżych ,kilka łyżek oliwy1 łyżeczka soli    1i1/4 szklanki wody(...)1i1/2 szklanki mąki pszennej       Mąke pszenną    wymieszac z mąka zytnią ,solą i drożdżami instant,dodać ciepłą wodę ,oliwę i wyrabia ,aż ciasto będzie odchodziło od ręki.     Odstawić do wyrośnięcia.                Powtórnie wyrobić dodając resztę mąki

w mojej kuchni
Chleb. 186

mąki 650, 1/2 kost. drożdży, 2 szkl. ciepłej wody, łyżkę cukru, łyżkę soli. dwa ugotowane i rozgniecione ziemniaki, z tego upieczemy dwa porządne  chleby :) Zaczyn drożdżowy robimy z wody, cukru i drożdży dokładnie mieszając...  potem odstawiamy na 10-15 min. pod przykryciem w ciepłe miejsce i już :) Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i wyrośnięty zaczyn...mieszamy do połączenia się

chleba naszego
Chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach 110

upieczeniu swojego pierwszego bochenka chleba jest ogromna, szczególnie gdy chleb będzie dobrze wyrośnięty i jak to z domowymi chlebami bywa wyjątkowo smaczny w co nie wątpię, skoro przepis jest taki prosty i sprawdzony, dlatego gwarantuję że po wypróbowaniu tego przepisu, domowy chleb będzie nieraz gościł na Waszych stołach. Chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach Składniki: 250ml wody 500g(...)mąki pszennej 100g zakwasu żytniego 20g drożdży 1 ½ łyżeczki soli (ok 9g) 2 łyżeczki cukru Opcjonalnie mak, czarnuszka lub sezam do posypania chleba z wierzchu Foremka 30x12x8cm Chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach Przygotowanie: Do przygotowania ciasta chlebowego używam robota kuchennego dzięki czemu wyrobienie ciasta zajmuje dosłownie kilka minut, natomiast tradycyjnie przy odrobinie wysiłku i czasu można również

Księga-Smaku
Chleb pszenno-żytni z kminkiem na drożdżach 182

Chleb pszenno-żytni z kminkiem window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 400 gr mąki pszennej chlebowej ( ja dałam 350 g) 360 ml ciepłej wody 75 g mąki razowej żytniej (ja dałam 120) 1 łyżeczka soli 2 łyżki kminku 4g suchych drożdży Wykonanie Mieszamy w misce wodę z mąkami w połączenia składników i odstawiamy na 20-30 min. Dosypujemy sól, drożdże(...)opaść, jeśli zbyt długo będzie wyrastał. Chleb pieczemy w 245 stopniach przez 30 min i potem kolejne 20 min bez przykrywki o ile piekliśmy chleb w naczyniu żaroodpornym/garnku. Dodatkowe informacje Pamiętajmy o naparowaniu piekarnika przed wstawieniem do środka chleba 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/chleb-pszenno-zytni-z-kminkiem/ BosowKuchni   Artykuł Chleb pszenno-żytni z kminkiem na drożdżach pochodzi z serwisu Mieszam

Mieszam w Garnku
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 164

świeżo upieczony. Mojemu mężowi i mi szalenie zasmakował. Myślę, że będę wracać do tego przepisu, tym bardziej, że wykonanie jest bardzo proste, zawiera mało drożdży, zawiera mąkę pełnoziarnistą i płatki owsiane (u mnie górskie). Chleb jest z tych bez dziur ale za to skórka jest chrupiąca. Aha, może się zdziwicie, że tyle miodu i soli, ale zaufajcie mi chlebek nada(...)płatkami owsianymi Chleb pszenny z płatkami owsianymi listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='150 gr płatków owsianych 570 gr ciepłej przegotowanej wody (ja brałam bardzo ciepłą) 100 gr mleka (ja zamiast mleka dałam dodatkowo 100 ml wody) 680 gr mąki pszennej chlebowej (typ 720) 230 gr mąki pszennej pełnoziarnistej (razowej - typ 2000) 10 gr świeżych drożdży

moj przepis na
Prosty chleb z oliwkami 148

pyszny chleb z oliwkami….:) Prosty chleb z oliwkami Składniki: 500 g mąki pszennej typu 650 lub 750 379 g letniej wody, 4 g suchych drożdży, 1 łyżeczka cukru/miodu, 2 łyżeczka soli, 100-125 g oliwek, otręby lub płatki owsiane do wysypania na dnie garnka Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól. Dodać letnią wodę i dobrze wszystko wymieszać(...)się zarumieni następne 15 – 20 minut. Upieczony chleb studzić na kratce. Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „ Na zakwasie i na drożdżach ” – w lipcu prowadzony przez Fabrykę Kulinarnych Inspiracji Post Prosty chleb z oliwkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Chleb drożdżowo-zakwasowy z figami oraz "Oświadczyny" 161

ciut więcej wolnego czasu postanowiłam upiec chleb, przy którym jest więcej pracy, czyli chleb kilka razy składany. W czasie pieczenia unosi się niesamowity zapach, jak to przy wypiekaniu chleba na drożdżach. W efekcie otrzymuje się chleb lekko słodki od fig i z fantastycznie wypieczoną, chrupiącą skórką. Trudno się powstrzymać do całkowitego ostudzenia i w rezultacie u mnie zniknęła jego(...)Składniki : Zaczyn (dla podkarmienia zakwasu kilka godzin przed zagniataniem chleba) 90 g mąki chlebowej 100 g wody 30 g zakwasu Ciasto 330 g mąki pszennej chlebowej (typ 650 – 850) 30 g mąki pszennej typu 1850 (wcześniej uprażonej na suchej patelni) 260 g wody 10 g soli saszetka (7 g) drożdży suszonych 210 g zaczynu 80 g uprażonego słonecznika

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb z San Francisco 142

aktywnego zakwasu żytniego 375 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki suchych drożdży 2 łyżki octu balsamicznego mleko do posmarowania chleba Do wody wsypujemy drożdże i cukier. Mieszamy i zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy 375 g mąki pszennej (jasnej), zakwas, ocet i sól. Dokładnie mieszamy żeby wszystkie składniki się połączyły, żeby(...)połowy formy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kilka godzin (2-5, w zależności od temperatury otoczenia) do wyrośnięcia. Ciasto powinno wyrosnąć do samych brzegów formy. Wówczas delikatnie smarujemy wierzch chleba mlekiem, nagrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy chleb 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 35 minut. Studzimy na kratce. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy

Marder&Marder Manufacture
Chleb na piwie 100

piekłam więc doświadczenia nie mam żadnego. Krótko mówiąc nie bardzo wiedziałam jak zabrać za pieczenie. Postanowiłam wypróbować przepisy z instrukcji obsługi.... i z efektów nie byłam zadowolona. Chleb pieczony na suchych drożdżach...myliłam się w ustawieniach wypiekacza ... Wszystkie chleby wychodziły takie sobie. Testowałam różne mąki...,różne drożdże..., mleko, maślanka, woda.... Aż w końcu wymyśliłam i nareszcie udało się(...)niezły, na pewno do powtórzenia. 340 ml piwa ciemnego łagodnego, 500 g mąki 12 g świeżych drożdży, łyżka cukru Użyłam mąki - chleb polski Sądecki wieloziarnisty z ziarnami trzech zbóż. Wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozetrzeć z cukrem, odstawić na 10 minut. Do pojemnika wlać piwo, wsypać mąkę i wlać drożdże. Uruchomić wypiekacz. Ja ustawiłam: program

królestwo garów
Włoski chleb z Como (Pane di Como) 149

znalazłam go na blogu http://www.amuamu.eu/amu/wloski-chleb-z-como-pane-di-como/ Zdecydowanie ten włoski chleb z Como jest wart aby go upiec nie raz… :)! Włoski chleb z Como (Pane di Como) Składniki (na 2 bochenki): Zaczyn: 1 łyżeczka suchych drożdży 1 łyżeczka syropu słodowego (dodałam 1 łyżeczkę miodu) 1/3 szklanki ciepłej wody 2/3 szklanki mleka 1 szklanka mąki pszennej Ciasto właściwe: wcześniej przygotowany(...)dużą ilością mąki i do durszlaka. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. - 4. Wstawiamy chleb do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na rozgrzany kamień do pizzy lub na rozgrzaną grubą blachę, posypaną lekko kaszą kukurydzianą. Chleb można naciąć przed włożeniem do piekarnika. Pieczemy około godziny. Chleb po upieczeniu wydaje głuchy odgłos, jeśli pukamy w jego spód, jeśli nie to musimy

UgotujmyTo.pl
Chleb orkiszowy 187

Chleb orkiszowy... Złocisty, o miękkiej skórce. Upieczony z  mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Na bazie drożdży. Prosty w przygotowaniu. Pyszny w smaku.  I łatwy w krojeniu. Polecam! Składniki: 650 g mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista); 450 ml ciepłej wody; Opakowanie drożdży suchych Instant (7 g); 2 łyżeczki soli; 1 łyżeczka białego cukru; 1 łyżka oleju; 1 jajo do posmarowania(...)piec chleb przez kolejne 20 minut. Upieczony chleb jeszcze ciepły skropić zimną wodą i owinąć w czystą ściereczkę. Chleb przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do upieczenia chleba można użyć zarówno mąki orkiszowej pełnoziarnistej/razowej jak i białej, a płatki owsiane zastąpić płatkami orkiszowymi. Zamiast jajka, do posmarowania chleba po wierzchu można użyć oleju, zimnej wody

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania