przepis na chleb jest przeznaczony na sytuacje kryzysowe, kiedy w piekarniach braknie chleba, drożdży w sklepie ani śladu a na zakwas nie macie czasu albo ochoty. Przepis jest niezwykle prosty, kilka ruchów łyżką, pół godziny w piekarniku i chlebek gotowy. Czas przyrządzenia: 15 min Czas pieczenia: 30 min Składniki: (na keksówkę ok. 20 cm) 1 łyżka mleka 1/2 łyżeczki(...)klejącego się ciasta (w razie potrzeby dolej więcej maślanki). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30 min, do suchego patyczka. Moje uwagi i spostrzeżenia: Ten chleb nie smakuje mi w wersji słonej, następnym razem zrezygnuję z soli, a dodam odrobinę cukru. Taki chlebek na słodko można z powodzeniem podawać z miodem lub konfiturą. [Głosów
Słodki BlogDomowy chleb na maślance i na drożdżach, przygotowany z mąki pszennej oraz mąki żytniej, z dodatkiem masła. Wychodzi pyszniutki - z miękkim wnętrzem i chrupiącą skórką. Nie kruszy się. Dzięki dużej ilości maślanki długo utrzymuje świeżość i nawet po 2 dniach dobrze smakuje. Z podanej porcji wychodzi duży, rodzinny bochen, na kilka dni. Przepis nie jest skomplikowany w przygotowaniu(...)piekłam. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 3 szklanki mąki żytniej (typ 720) 100 ml wody 2 szklanki maślanki 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 50 g masła Wykonanie: Rozkruszone drożdże mieszamy w misce z ciepłą wodą o temp. około 30 stopni, cukrem oraz 2 łyżkami mąki żytniej. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy
Kuchnia MagdaLenyDomowy chleb na maślance i na drożdżach, przygotowany z mąki pszennej oraz mąki żytniej, z dodatkiem masła. Wychodzi pyszniutki - z miękkim wnętrzem i chrupiącą skórką. Nie kruszy się. Dzięki dużej ilości maślanki długo utrzymuje świeżość i nawet po 2 dniach dobrze smakuje. Z podanej porcji wychodzi duży, rodzinny bochen, na kilka dni. Przepis nie jest skomplikowany w przygotowaniu(...)piekłam. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 3 szklanki mąki żytniej (typ 720) 100 ml wody 2 szklanki maślanki 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 50 g masła Wykonanie: Rozkruszone drożdże mieszamy w misce z ciepłą wodą o temp. około 30 stopni, cukrem oraz 2 łyżkami mąki żytniej. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy
Kuchnia MagdaLenymleka 2 łyżki masła 7 g suchych drożdży 2 łyżki masła (ok. 50 g ) 1 łyżeczka soli 1/3 szklanki melasy 4 łyżeczki kawy zbożowej ( typu Inka ) 100 g rodzynek Wykonanie; Suche drożdże wymieszać z mąką. Mleko podgrzać, dodać do niego masło i melasę. Ostudzić, musi być letnie. Do mieszaniny mąki i drożdży wlać letnie mleko z dodatkami, sól, kawę(...)sztuk. Podrośnięte chlebki/bułki posmarować na wierzchu jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Chleb piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 . Bułki około 20 minut. Wersja dla tych którzy mają maszynę do chleba; Wszystkie składniki umieścić według kolejności, płynne, sypkie na końcu drożdże. Nastawić program na wyrabianie i wyrastanie ciasta drożdżowego ok. 1:35 minut. Po tym czasie delikatnie
SprawdzonaKuchnia.plproblemem poradzić. Mamy do wyboru 4 rozwiązania. 1. Do zaczynu latem używamy zawsze zimnej wody. 2. Zaczyn do chleba, który mamy zamiar piec w dniu następnym, wstawiamy do lodówki na noc. 3. Zmniejszamy ilość zakwasu do zaczynu. 4. Zaczyn stawiamy(...)Użyłam kaszy gryczanej niepalonej, zamiast miodu dodałam melasę. Do ciasta właściwego dodałam mąkę orkiszową jasną, zmniejszyłam ilość wody o 50g, chociaż taka ilość nie ma większego znaczenia. Nie dodawałam drożdży, chleb urósł w niespełna 2 godziny. Ciasto właściwe po wyrobieniu, zanim włożyłam do foremki, odpoczywało około 30 minut. Foremkę i wierzch ciasta wyłożyłam liśćmi pokrzywy, ale to już bardziej zabieg
Leśny Zakąteksoli; 2 łyżki oliwy/oleju; 425 ml ciepłej wody; 7 g suchych drożdży. Sposób przygotowania: W dużej misce (ja użyłam misy od miksera) wymieszać ze sobą mąkę, ziarna sezamu, sól, drożdże i oliwę/olej. Następnie powoli dolewać wodę, stale wyrabiając ciasto mikserem. Po dodaniu wody wyrabiać ciasto mikserem jeszcze przez około 10 minut, do momentu, aż ciasto będzie gładkie(...)Dobrze upieczone chlebki wydają głuchy dźwięk, gdy postuka się w ich spód. Chlebki wystudzić na kratce. SMACZNEJ ŚWIĘCONKI! Uwag i do przepisu: Z podanych składników wychodzi 5 małych bochenków chleba. Drożdże instant (suche) można zastąpić świeżymi. 7g drożdży instant to 25g drożdży świeżych. W przypadku użycia drożdży świeżych, nie ma konieczności ich rozrabiania. Wystarczy je pokruszyć
Gospodyni Miejskawody; 1 łyżeczka białego cukru; 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika do oprószenia po wierzchu chleba. Dodatkowo: 2 formy keksowe o wymiarach 34 x 12 cm; Papier do pieczenia. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Drożdże pokruszyć do miski, wlać letnie mleko i wodę, wsypać cukier i wymieszać, aż do całkowitego(...)drożdży. Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać mąkę, płatki owsiane, płatki jęczmienne, pokruszone płatki kukurydziane, otręby pszenne i sól. Wymieszać (u mnie mikserem, przy pomocy mieszadła). Dodać drożdże rozpuszczone w wodzie (zaczyn nie musi wyrastać) i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (u mnie mikserem, przy pomocy mieszadła). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na 1 godzinę
Gospodyni Miejskatutaj. ..Ja dodatkowo dodałam słód jęczmienny ..moje ciasto zagniatał wypiekacz do chleba...zagniecione ciasto wyłożyłam do keksówki, tam "troszkę " rosło..i piekłam w keksówce, ale można także uformować bochenek i piec na blaszce lub kamieniu pizzy. 225 g mąki żytniej 300 g mąki pszennej 7 g drożdży suszonych lub 15 g świeżych 1 łyżeczka ciemnego cukru muscovado [ dałam(...)czasie włożyć chleb do piekarnika rozgrzanego do 190 C na około 50 min. Dobrze wypieczony chleb z brązową skórką wyjąć z piekarnika i gorący posmarować odłożoną łyżką masła [ zapomniałam] . Wystudzić. W maszynie do pieczenia chleba: Składniki dodajemy zgodnie z instrukcją, czyli najpierw płynne, potem sypkie i na koniec drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania ciasta i pozostawiamy w maszynie
Moje domowe kucharzenieZamęczam Was tymi chlebami na dzikich drożdżach ale na razie to już ostatni. Chciałam tylko pokazać że praktycznie z każdego owocu czy warzywa(...)można takie drożdże wyhodować a chleb będzie przepyszny. Poeksperymentuję także z pieczeniem ciasta drożdżowego słodkiego ale to już po urlopie. Tymczasem zapraszam na wyśmienity chleb na wodzie wiśniowej z suszonymi wiśniami. Chleb ma wyrazisty, głęboki smak a suszone owoce nadają mu charakteru, idealny z miodem, dżemem albo z wędliną. Chleb na dzikich drożdżach z wiśni i mięty. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowanieKolejny prosty chleb na drożdżach. 1 kg mąki 400 ml wody 250 ml mleka 20 g drożdży 2 łyżki oleju 2 łyżeczki cukru 3 łyżeczki soli Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Mozna zrobić to ręcznie, albo za pomocą robota kuchennego. Odstawić do wyrośnięcia. Rośnięcie i teraz i potem jest bardzo istotnym czynnikiem. Bez dobrego
Polska Zupagdzieś z internetu,nie pamietam gdzie ......... ..Chleb pszenno -żytni 2i1/4 szklanki mąki pszennej 1i1/3 szklanki mąki żytniej razowej, opakowanie drożdży instant (lub2,5 dag świeżych ,kilka łyżek oliwy1 łyżeczka soli 1i1/4 szklanki wody(...)1i1/2 szklanki mąki pszennej Mąke pszenną wymieszac z mąka zytnią ,solą i drożdżami instant,dodać ciepłą wodę ,oliwę i wyrabia ,aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Powtórnie wyrobić dodając resztę mąki
w mojej kuchnimąki 650, 1/2 kost. drożdży, 2 szkl. ciepłej wody, łyżkę cukru, łyżkę soli. dwa ugotowane i rozgniecione ziemniaki, z tego upieczemy dwa porządne chleby :) Zaczyn drożdżowy robimy z wody, cukru i drożdży dokładnie mieszając... potem odstawiamy na 10-15 min. pod przykryciem w ciepłe miejsce i już :) Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i wyrośnięty zaczyn...mieszamy do połączenia się
chleba naszegoupieczeniu swojego pierwszego bochenka chleba jest ogromna, szczególnie gdy chleb będzie dobrze wyrośnięty i jak to z domowymi chlebami bywa wyjątkowo smaczny w co nie wątpię, skoro przepis jest taki prosty i sprawdzony, dlatego gwarantuję że po wypróbowaniu tego przepisu, domowy chleb będzie nieraz gościł na Waszych stołach. Chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach Składniki: 250ml wody 500g(...)mąki pszennej 100g zakwasu żytniego 20g drożdży 1 ½ łyżeczki soli (ok 9g) 2 łyżeczki cukru Opcjonalnie mak, czarnuszka lub sezam do posypania chleba z wierzchu Foremka 30x12x8cm Chleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach Przygotowanie: Do przygotowania ciasta chlebowego używam robota kuchennego dzięki czemu wyrobienie ciasta zajmuje dosłownie kilka minut, natomiast tradycyjnie przy odrobinie wysiłku i czasu można również
Księga-SmakuChleb pszenno-żytni z kminkiem window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 400 gr mąki pszennej chlebowej ( ja dałam 350 g) 360 ml ciepłej wody 75 g mąki razowej żytniej (ja dałam 120) 1 łyżeczka soli 2 łyżki kminku 4g suchych drożdży Wykonanie Mieszamy w misce wodę z mąkami w połączenia składników i odstawiamy na 20-30 min. Dosypujemy sól, drożdże(...)opaść, jeśli zbyt długo będzie wyrastał. Chleb pieczemy w 245 stopniach przez 30 min i potem kolejne 20 min bez przykrywki o ile piekliśmy chleb w naczyniu żaroodpornym/garnku. Dodatkowe informacje Pamiętajmy o naparowaniu piekarnika przed wstawieniem do środka chleba 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/chleb-pszenno-zytni-z-kminkiem/ BosowKuchni Artykuł Chleb pszenno-żytni z kminkiem na drożdżach pochodzi z serwisu Mieszam
Mieszam w Garnku