chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:19/420)

Chleb pszenno gryczany z czarnuszką 178

łyżeczki różowej soli himalajskiej - 3 łyżki oleju kokosowego - 2 łyżki czarnuszki Dodatkowo: - garnek rzymski - olej kokosowy do wysmarowania garnka - orkiszowe płatki pełnoziarniste (do oprószenia garnka) - czarnuszka do posypania chleba Drożdże kruszymy do miski, dodajemy cukier, ½ szklanki ciepłej wody (125 ml) oraz 2 łyżki mąki luksusowej (odejmujemy ją z całości – 500 g) – mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)przykrywamy i wstawiamy do zimnego piekarnika na najniższą półkę. Ustawiamy temperaturę na 210ºC i pieczemy 75 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia ostrożnie zdejmujemy pokrywę i dopiekamy wierzch chleba. Upieczony chleb wyjmujemy z garnka studzimy na kratce. Kroimy po ostudzeniu. Chleb pszenno gryczany z czarnuszką, pieczony w garnku rzymskim zagości u mnie jeszcze wielokrotnie. Aromatyczny, porowaty, sprężysty, idealnie wypieczony

mojewypiekiinietylko
Chleb pszenno żytni na zakwasie 44

chleba w różnych wariantach. Tak naprawdę wystarczy że dodacie wodę do takiej mieszanki, drożdże  i chleb już gotowy. Chciałabym pokazać Wam wariant chleba pszenno żytniego pieczonego na zakwasie, takiego jak robiła moja babcia. Oczywiście ten sam chleb zrobicie z dodatkiem drożdży kto co lubi.Taki chleb domowy możecie jeść kilka dni, nie starzeje się tak szybko. Dodatkowo można taki

wesoła kuchnia
Chleb razowy na drożdżach 89

Składniki: (dwie foremki keksowe) 40 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant 1/2 szklanki ciepłego mleka szklanka mąki pszennej typ 500 4 szklanki mąki pszennej razowej (typ 2000) 2 szklanki wody 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki miodu 2 łyżki soli (dałam 1,5 ) Przygotowanie: Drożdże pokruszyć, zalać ciepłym mlekiem (max. 40°C), delikatnie zamieszać by się(...)naciąć nożem, posmarować oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut . Dane z programu “Rewolucja na talerzu”: kromka tradycyjnego chleba ma 90 kcal, tej wersji-70 kcal Czytaj więcej: Chleb razowy na drożdżach The post Chleb razowy na drożdżach appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Jasny chleb na zakwasie, łatwy 210

drożdżach , YeastSpotting i Panissimo (#26) . Składniki (na 1 bochenek): 500 g mąki pszennej chlebowej 300 g wody 150 g zakwasu żytniego razowego 8 g świeżych drożdży 6 g soli Przygotowanie: Przed robieniem chleba odśwież zakwas - dodaj 50 g mąki żytniej razowej i 50 g letniej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Do małej miseczki(...)niej sól. W drugiej miseczce rozpuść drożdże w pozostałej części wody. Do dużej miski odmierz 150 g zakwasu, następnie dodaj przesianę mąkę. Dodaj wodę z solą oraz rozpuszczone drożdże. Dokładnie wszystko wymieszaj (można mikserem na wolnych obrotach) i wyrabiaj dopóty, dopóki ciasto nie zacznie odklejać się od ścianek miski. Wtedy wyjmij ciasto na oprószony mąką roboczy blat

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pszenny szybki 75

niewielką ilością drożdży , które przyspieszają wyrastanie chleba. W czym piec chleb? Mój upiekłam w naczyniu ceramicznym z pokrywką, ale piekłam również w formach typu keksówka . W każdej formie wychodzi świetny. Chleb jest przepyszny puszysty z dużą ilością maleńkich dziurek i pyszną chrupiącą skórką. Smakuje fantastyczne z dodatkami wytrawnymi i słodkimi . Gorąco polecam! Print Chleb pszenny szybki .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm(...)rating-star-full svg * { fill: #343434; } Błyskawiczny chleb pszenny z dodatkiem zakwasu żytniego. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword zakwas Prep Time 10 minutes Total Time 55 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients 70 g zakwasu żytniego 430 g wody letniej 8 g świeżych drożdży 12 g soli 530 g mąki pszennej 1 łyżka miodu Instructions Do dużej miski odmierzyć wszystkie

SprawdzonaKuchnia.pl
Weizenbrot-niemiecki chleb pszenny wolnorosnący 115

prostu był odrywany ..zresztą widać to na zdjęciu... 500 g mąki pszennej chlebowej 360 g wody 1 i 1/2 łyżeczki soli 10 g świeżych drożdży Do miski wsypać mąkę i sól, wlać drożdże rozrobione z wodą. Wymieszać i wyrobić krótko, do momentu dokładnego połączenia składników. Uformować ciasto w kulę, miskę przykryć szczelnie i po 30 minutach umieścić w lodówce(...)dwie części. Nie niszczyć struktury wewnętrznej ciasta - nie wyrabiać i nie zagniatać! Lekko uformować podłużne chleby, po czym skręcić je dwukrotnie spiralnie (jak paluszki z ciasta francuskiego) [ zapomniałam skręcić] posypać mąką i przykryć ściereczką. Jeżeli będziemy piec na blasze, to umieszczamy chleby od razu na niej - posypanej mąką lub otrębami. Pozostawić do napuszenia na ok 40-60 minut

Moje domowe kucharzenie
Chleb na zakwasie pszenno-żytni (podstawowy) 158

jest najładniejszy. Piekę swoje chleby od ponad czterech lat w niemal każdy weekend. Zaczynałam od chleba na drożdżach, wypiekanego w wypiekaczu (maszynie do wypieku chleba). W niektóre niedziele nadal piekę chleb na suszonych drożdżach, bo maszynie wystarczą 4 godziny na wyrobienie, wyrośnięcie i upieczenie chleba. Największy sentyment mam jednak do chleba na zakwasie. Wymaga to czasu, ale przy

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb pszenno-żytni z ziarnami 159

ziarenek. Gdy chleb będzie upieczony automat wyda z siebie charakterystyczny dźwięk. Wyjąć wtedy formę z automatu i wyciągnąć z niej chleb. Przed spożyciem wystudzić. Chleb dodaję do marcowej listy  "Na zakwasie i na drożdżach"  prowadzonej przez Akacjowy blog

Moje domowe kucharzenie
Na poprawę nastroju 92

chleb. Wolę go upiec sama, wybrać dowolną mąkę, nasiona, poolish , drożdże , zakwas czy warzywa . Domowy chleb na święta lub po prostu chleb na co dzień. Chleb można upiec na każdą okazję i bez okazji. Zapach świeżo upieczonego chleba poprawi nastrój. Bułki na drożdżach z nasionami to najprostszy przepis na bułki, z którego często korzystam. Modyfikuję go od czasu(...)mąkę na inną. Po prostu piekę chleb z produktów, które mam pod ręką , na które mam ochotę. Czasami wpadnie mi jakaś wysokobiałkowa mąka. Chleb z takiej mąki jest po prostu super. Mąki z małych młynów są bardzo smaczne i mają dużą biodostępność… czyli są lepiej przyswajalne i bardziej energetyczne. Bułki na drożdżach 12 bułek Składniki: 200 g mąki

codojedzenia
Chleb pszenno-żytni 140

użyć zdjęć z motywem choinki. Czyż nie jest uroczy? Chleb pszenno-żytni 2018-01-15 21:30:38 Z podanej proporcji uzyskałam 2 bochenki o wadze około 700 g każdy. Zapisz przepis Drukuj przepis Zaczyn 450 g mąki pszennej typ 650 270 g wody 10 g soli 1/8 łyżeczki drożdży instant Gotowe(...)ciasto 270 g mąki pszennej typ 650 90 g mąki pszennej razowej 90 g mąki żytniej razowej 350 g wody 10 g soli 2 g drożdży instant cały zaczyn Wskazówki wykonania Zaczyn. Drożdże i sól połączyć z wodą, dodać mąkę i mieszać do osiągnięcia gładkiego ciasta. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze około

Chlebki.pl
Chleb bez drożdży 910

Chleb bez drożdży – to ostatnia deska ratunku, gdy nie chcemy biegać codziennie do piekarnik, a drożdży wokół brak. No chyba, że zrobiliście zapasy drożdży, to super ;) My niestety upolowaliśmy tylko jedną kostkę, więc trzeba było sobie poradzi The post Chleb bez drożdży appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Chlebek cynamonowy 108

Mój pierwszy chleb! Drożdże ze mną wyjątkowo dobrze współpracowały, ciasto nie lepiło się aż tak do rąk, nie pobrudziłam nim całej kuchni a przede wszystkim chleb jest gotowy do spożycia. W końcu udało mi się przełamać, bo ile można odkładać jego pieczenie, kiedy tylko włączam komputer zawsze na dzień dobry ktoś zrobi dobry bochenek. Dawno nie jadłam takiego ciepłego(...)Przepis na chlebek cynamonowy wzięłam z blogu Wielki apetyt . Składniki 450 g mąki pszennej 270 ml mleka 20 g świeżych drożdży 2 łyżki oleju pół łyżeczki soli 2 łyżki cukru zmielony cynamon Sposób przygotowania Mąkę wymieszać z pokruszonymi drożdżami, olejem i cukrem. Dodać ciepłe mleko i sól. Całość wymieszać na gładką masę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

pink envelope
Wiejski chleb Jeffreya Hamelmana w nowej odsłonie 79

Chleb wiejski , który piekłam z połowy porcji, tym razem przygotowałam z całości składników przeznaczonych do wypieku w domu. Zaczyn podzieliłam na 2 a w jednym z nich zamiast wody dodałam sok z marchwi. Chleb oczywiście na drożdżach, to dla tych, którzy nie pieką na zakwasie. To duży bochen z samej mąki orkiszowej z wagą około 1,5 kg. Zamiast(...)135g wody, 5g soli, 1/8 łyżeczki suchych drożdży / 0,375g /. Zaczyn II na 12-16 godzin w temperaturze 21st. godz.19.20 225g mąki orkiszowej jasnej typ 630,  135g soku z marchwi, 5g soli, 1/8 łyżeczki suchych drożdży / 0,375g /. Do niedużej miski wsypałam mąkę, sól i wodę wymieszaną z drożdżami. Wyrobiłam ciasto do dobrego połączenia składników, przykryłam folią spożywczą

Leśny Zakątek
Chleb z ziaren czyli chleb bez mąki 469

Chleb z ziaren chleb czystoziarnisty lub inaczej chleb bez mąki czy też chleb bez glutenu. Pyszny domowy chleb bez tłuszczu i bez mąki, za to z masą ziaren. Nie jest to raczej chleb fit, ale raz na jakiś czas można sobie upiec taki chleb z ziarnami. Słonecznik, dynia, sezam, siemię lniane i co kto lubi. Można dodać orzechy, suszone owoce(...)pieczenia. Jeśli ktoś woli wersję bardziej wytrawną, może zamiast suszonych owoców dodać do chleba suszonej lub prażonej cebuli. Chleb z ziaren Domowy chleb z ziaren jest bardzo prostym w wykonaniu, smacznym wypiekiem. Aromat jaki roznosi się w domu w trakcie pieczenia jest cudowny. Chleb bez mąki i tłuszczu. Mąkę zastąpiłam otrębami owsianymi, a tłuszczu w ogóle nie użyłam. Jest

Dieta moja pasja