chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:48/420)

Chleb orkiszowo-pszenno-żytni na żurku 108

stopniach. Wyjmujemy, studzimy i zjadamy - w tej właśnie kolejności :) Smacznego! A zamiast suchych drożdży możemy użyć 25 g świeżych. Z tym, że możliwe, że wówczas chleb będzie musiał dłużej wyrastać. Suche drożdże reagują znacznie szybciej. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenny na drożdżach 93

pół gwizdka zrobiłem. 6 chlebów i parę czosnkowych bułeczek. Od dawana chodził za mną taki zupełnie zwykły pszenny chleb. Taki najprostszy. Przez moment miałem już dość wymyślnych chlebów i zachciało mi się takiego zupełnie zwykłego. Chociaż gdy już zacząłem robić to zdecydowałem się "zepsuć" jego zwykłość dodając odrobinę mąki pełnoziarnistej. Ale to właśnie dodało mu charakteru. A chrupiąca skórka(...)mąki pszennej 170 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000) 300 ml mleka 300 ml wody 30 g roztopionego masła 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 10 g drożdży instant Wykonanie jak zwykle proste. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i intensywnie wyrabiamy przez 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne i nie lepiące się do dłoni. Wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy

Marder&Marder Manufacture
Najsmaczniejszy chleb dyniowy 165

najbardziej udanych. Dyniowy chleb na poolish Składniki: (na keksówkę 22x11 cm) poolish: 150 g mąki pszennej 150 ml wody 3 g drożdży ciasto: 3 g drożdży 100 ml letniej wody 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki soli 250 g puree z dyni 1/2 łyżeczki kurkumy 45 g pestek dyni dodatkowo: 2 łyżki wody Drożdże na poolish rozpuścić w wodzie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Orkiszowy graham, na starterze Tang-Zhong 173

drożdży instant) 30 g mleka pełnego w proszku 20 g miodu 48 g oliwy 24 g cukru 10 g słodu pszenicznego 60 g rodzynek  Przygotowanie chleba: Przygotuj Tang Zhong z mąki orkiszowej i mleka w proporcji 60 g mąki i 300 g mleka. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć do temperatury pokojowej, jeśli zaś przygotowałeś wcześniej(...)odstaw na 20 minut w temperaturze pokojowej (autoliza). W tym czasie rozrób drożdże z cukrem, a w oddzielnej miseczce zalej rodzynki wrzątkiem. Dodaj do ciasta rozrobione z cukrem drożdże i wyrabiaj kilka minut, do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze, po czym dodaj sól i kontynuuj wyrabianie przez około 5 minut. Dodaj do ciasta oliwę i wyrabiaj około

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb orkiszowy -pyszny 156

wykonaniu i bardzo smaczny. Może będzie dobrym wyborem między ciastem, a domowym chlebem. Składniki na 2 bochenki: u mnie foremka 30 x 12 cm 800 g mąki orkiszowej , u mnie typ 1850 Bio 2 łyżeczki soli 1 saszetka suchych drożdży (7 g) lub 14 g drożdży świeżych 2 łyżki oliwy z oliwek, ja dodałam 3 łyżki 1 łyżeczka miodu(...)przez około 40 - 50 min, aż chleb będzie brązowy i będzie brzmiał głucho po uderzeniu od spodu. Bochenki wyjdą raczej płaskie niż wyrośnięte. Studzić na kratce. Rozczyn przygotowujemy dodając do drożdży niewielką ilość letniego mleka, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i pozostawić garnuszek w ciepłym miejscu, aż podwoją objętość. Uważać, bo drożdże lubią "wyjść"niespodziewanie z garnuszka

Proste Potrawy
Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny - grudniowa piekarnia 163

piękna. Chleb jest bardzo korzenny, a ponieważ dałam tylko połowę melasy, nie jest zbyt słodki - co mnie akurat odpowiada. Jest bardo puszysty. Polałam kromkę melasą i to było bardzo smaczne połączenie. Warto upiec, ale jednak pozostanę miłośniczką zakwasowców. Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny cytuję przepis od Gucia–  klik! (2 chlebki) "Poszukując przepisu na Joululimppu – Fiński Chleb na Boże Narodzenie(...)pozostawić na 30 min. Odgazować i pozostawić na kolejne 30 minut. Skórka piwna Rozpuścić drożdże w piwie. Dodać sól i mąkę i szybko wymieszać. Pozostawić przykryte folią na 30 minut. Wykończenie Ciasto podzielić na dwie części i uformować okrągłe bochenki (składałem jak chleb w celu napięcia wierzchniej skórki). Każdą kulę ciasta przełożyć na papier do pieczenia (łatwiej będzie przenosić

Stare Gary
Biało-brązowy chleb na Tang Zhongu 221

masła Pasta czekoladowa: 11 g kakao w proszku 11 g cukru 11 g gorącej wody  Przygotowanie chleba: Przygotuj pastę czekoladową: w miseczce wymieszaj kakao z cukrem, zalej gorąca wodą i dobrze rozetrzyj. W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, drożdże, cukier, sól, mleko w proszku. Dodaj następnie Tang Zong i mleko o temperaturze pokojowej, wymieszaj i wyrabiaj

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb wiejski z otrębami 90

Author Anna Ingredients Skłądniki na poolish 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 250 g wody letniej około 27 st C 0,5 g świeżych drożdży co odpowiada połowie wielkości orzeszka laskowego lub 0 2 g suchych drożdży czyli odrobina na czubku łyżeczki Składniki na ciasto właściwe 200 g mąki pszennej białej może być mąka chlebowa lub tortowa 50 g mąki pszennej(...)soli morskiej jeśli używacie soli kamiennej należy dać jej mniej 3 g świeżych drożdży 5 g drożdży suchych 25 g zarodków pszennych 10 g otrąb pszennych Instructions Wieczorem przygotowujemy poolish: w dużej misce umieszczamy mąkę i drożdże, dolewamy wodę i mieszamy ciasto, aż będzie jednolite, trwa to około 2 minut. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb orkiszowy 169

dobroczynnych właściwościach orkiszu pewnie nie raz słyszeliście. Jest to rodzaj mąki pszennej, ale tej o wiele zdrowszej! Od razu wpadłam na pomysł zrobienia chleba na drożdżach jedynie z mąki orkiszowej. Skórka jest bardzo chrupiąca a środek puszysty i lekki. Długo utrzymuje świeżość, oczywiście jeśli przechowujemy go w ciemnym miejscu, pod ściereczką(...)temperaturze pokojowej. Jeśli nigdy nie piekliście domowego pieczywa koniecznie musicie to zrobić. Nie da się porównać smaku sklepowego chleba z tym przyrządzonym w domowym piekarniku. Chleb orkiszowy 1 duży bochenek Składniki: 800 g mąki orkiszowej jasnej 2 łyżeczki soli 15 g drożdży świeżych 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1/3 szklanki pestek dyni, nasion słonecznika 600 ml wody

Jaglusia
Chleb pszenny z oliwkami i estragonem 82

Kolejny chleb z ostatniego niedzielnego wypieku. Kolejny chleb obiecany teściowej ;) Pamiętajcie: każda obietnica, którą złożycie musi zostać spełniona. Ja dwa lata temu obiecałem upiec teściowej chleb z pomidorami i chleb z oliwkami i w końcu mnie to dopadło, wstałem o 5 rano i muszę to zrobić, bo teściowa przyjeżdża. Więc najlepiej nic nigdy nikomu nie obiecujcie ;) Przepis właściwie wygląda prawie(...)bochenki: 1 kg mąki pszennej 615 ml wody 75 g oliwek 3 łyżeczki estragonu 3 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy z oliwek 10 g drożdży instant Oliwki kroimy na ćwiartki i łączymy z resztą składników. Wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Powinno być elastyczne i bardzo nieznacznie kleić się do dłoni. Jeśli tak nie jest (jest za suche

Marder&Marder Manufacture
Chleb z bulgurem i daktylami 147

takich "wynalazków"..jak chleb to bez żadnych dodatków a tym bardziej słodkich].Przepis na ten chlebek znalazłam tutaj . 375 ml wody 2 łyżeczki oliwy z oliwek 2 łyżki cukru 2 łyżeczki soli morskiej Piątnica 420 g mąki chlebowej typ 650 125 g mąki żytniej typ 720 90 g suchej kaszy bulgur Piątnica 25 g świeżych drożdży około 20 daktyli(...)jajko ulubione ziarna do posypania z wierzchu  Umieścić w pojemniku składniki według kolejności wypisanej w liście składników: woda, olej, cukier, sól, jedna i druga mąka, kasza, rozkruszone świeże drożdże.Ustawić program na wyrabianie - u mnie 8, po tym czasie chwilę wyrobić ciasto na posypanej mąką stolnicy.Uformować okrągły bochenek lub przełożyć ciasto do blaszki.Zostawić do wyrośnięcia

Moje domowe kucharzenie
Chleb orkiszowy ze szczypiorkiem 93

chleb z trzech różnych mąk orkiszowych? Czyli potrójnie zdrowy! Do tego jeszcze maślanka (zamiast wody) i cały pęczek szczypiorku do środka. Taki naprawdę wiosenny chleb. Parę dni temu ten chleb robiłem i wyszedł naprawdę niezły. Dwa bochenki właściwie wyszły. Jeden już dzisiaj właśnie skończyłem (jadłem go 3 dni i cały czas był świeżutki) i przed chwilą wyjąłem drugi z zamrażalnika(...)mąki orkiszowej typ 850 170 g mąki orkiszowej typ 1850 475 ml maślanki 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 8 g suszonych drożdży pęczek szczypiorku Bez jakiś tam zbędnych ceregieli drobno siekamy szczypiorek i wszystkie składniki łączymy ze sobą. W misce, na stolnicy, na blacie, co tam lubimy. Technika dowolna. I wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Przykrywamy

Marder&Marder Manufacture
Krakersy na zakwasie wg Aleex 73

razem z Wami mogę wykonywać ten piękny zawód.  Zbliża się także Międzynarodowy Dzień Chleba. Z tej okazji przygotowałam dla Was nowe przepisy. Ten dzień świętuję systematycznie, ponieważ przynajmniej raz w tygodniu piekę w swojej kuchni chleb. Różne są to chleby: na drożdżach, na zakwasie, mieszam różne rodzaje mąk. Przygodę z pieczeniem chleba zaczęłam na początku pandemii, tuż przed

W mojej kuchni
Chleb Cztery Zboża, na starterze Tang Zhong 216

godzinę przed robieniem chleba. W dużej misce wymieszaj Tang Zhong, mleko, jajko i zakwas żytni (odżywiony dzień wcześniej), następnie dodaj mąki, zmielony słód i sól. Mieszaj w misce, aż do równomiernego połączenia się składników. Przykryj folią spożywczą lub włóż do torebki foliowej, i odstaw na 20 minut w temperaturze pokojowej. W tym czasie rozrób drożdże z cukrem. Dodaj(...)ciasta rozrobione z cukrem drożdże. Ponieważ skład mąk i wilgotność masy nie zachęcają do ręcznego wyrabiania ciasta, najlepiej użyj miksera; i wyrabiaj mikserem kilka minut, aż do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze. Dodaj roztopiony tłuszcz, i kontynuuj wyrabianie mikserem przez około 5 minut. Dodaj do masy suszone żurawiny i posiekane orzechy włoskie (lub co tam chcesz wg Twojego gustu

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb - bez zagniatania, bez wyrastania 57870

Łatwiejszego chleba chyba już nie znajdziecie..prosto i szybko..bez zagniatania , bez wyrastania...wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką [ drewnianą ! ], przełożyć do foremki , posmarować wodą [ o tym to ja zapomniałam] i wstawić do zimnego piekarnika..załączyć piekarnik i gotowe..polecam..mój chlebek wyrósł w górę i pękł..byłam zdziwiona dlaczego..nigdy wcześniej tak mi się nie zdarzyło..aż dopiero teraz szykując(...)wpis..okazało się, że dałam za dużo drożdży..Polecam taki chlebek..jest pyszny...dodatki dowolne..wedle uznania..przepis od mojej koleżanki .. 1 kg mąki   5 dkg drożdży  1 l wody ciepłej  4 łyżki cukru  2 łyżki płaskie soli  4 łyżki octu balsamicznego po 6 łyżek otrąb, siemienia lnianego,  sezamu,  słonecznika  Wszystkie

Moje domowe kucharzenie