chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:105/420)

Chleb bezglutenowy z siemieniem i słonecznikiem 199

bardziej spodobał się mojemu mężowi, który po nocy podjadał jeszcze ciepły bochenek. Chleb bezglutenowy z siemieniem i słonecznikiem: 2 i 1/2 szklanki mąki gryczanej 1 i 1/2 szklanki mąki ryżowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (skrobi) 2 szklanki lekko ciepłej wody 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1 opakowanie drożdży instant (7-8 g) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego (mielonego lnu) 3 łyżki(...)termoobiegiem (200°C bez termoobiegu) i pieczemy jeszcze ok. 50 minut. W czasie pieczenia można pryskać chlebek wodą, aby wytworzyła się chrupiąca skórka, ale nie jest to konieczne. Post Chleb bezglutenowy z siemieniem i słonecznikiem pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem 57

Ostatnio staram się robić trochę więcej pieczywa, tak żeby blog nieco powrócił do korzeni. Bo nie wiem czy pamiętacie, ale powstał on jako wyłącznie blog chlebowy

Marder&Marder Manufacture
Ciabatta z rodzynkami i słonecznikiem oraz "Świąteczne marzenie" 186

temp. pokojowej. Ciasto 770 g mąki pszennej chlebowej (typ 650 – 850) 50 g zarodków pszennych, prażonych (użyłam mąki pszennej typu 1850) 560 g wody 20 g soli 5 g drożdży instant 210 g levain 160 g orzechów włoskich, prażonych (u mnie uprażony słonecznik) 160 g rodzynek Mieszamy wszystkie składniki oprócz bakalii na pierwszej prędkości (mieszarka spiralna), do połączenia składników(...)nagrzewamy do 240 st. i pieczemy z parą (spryskujemy piekarnik lub foremka z gorącą wodą na dno piekarnika – foremkę wyciągamy po ok. 15 minutach) przez ok. 34-38 minut. Chleby muszą być dobrze wypieczone. Lubię sięgać po książki Amandy Prowse , więc gdy pojawiło się jej "Świąteczne marzenie" , wiedziałam, że wcześniej czy później i tę pozycję przeczytam. Od najmłodszych

Weekendy w domu i ogrodzie
Irish soda bread - Irlandzki chleb na sodzie 168

Popularny w Irlandii, ekspresowy pszenno-razowy chleb pieczony bez dodatku drożdży czy też zakwasu, rośnie pięknie dzięki sodzie. Nie trzeba go zagniatać, zagniatanie wręcz mu szkodzi... Bardzo prosty do zrobienia i bardzo smaczny. Można dodać do niego orzechy, rodzynki, ja lubię go z kminkiem :-) Polecam! Składniki: Na 1 spory chlebek: 250 g mąki pszennej razowej 250 g mąki pszennej(...)Szybko wymieszać składniki dużą łyżką, aż powstanie w miarę jednolita masa. Ręce i blat oprószyć mąką. Wyjąć ciasto z miski, uformować z niego około 20 cm okrągły bochenek. Przełożyć chleb na przygotowaną blachę. Ostry nóż oprószyć mąką. Na wierzchu chleba zrobić nacięcie w kształcie krzyża na głębokość około 1 cm. Piec przez 30 - 40 minut, do momentu aż chleb ładnie

maniapieczenia
Bagietka na maślance 123

Miałam ochotę na świeże domowe pieczywo, ale takie, które robi się szybko i bez większego wysiłku. Miałam w lodówce jeszcze trochę maślanki, więc chciałam ją wykorzystać

dom-agi.pl
Razowy chlebek 200

drożdży świeżych 1,5 łyżeczki soli 1 /2 szklanki otrąb pszennych 1 torebka przyprawy do chleba z suszonymi pomidorami 1 łyżeczka cukru 1 litr wody 100 ml czynnego zakwasu chlebowego Sposób przygotowania Do rondelka wlewamy szklankę ciepłej wody wsypujemy łyżeczkę cukru, wkruszamy drożdże i dodajemy do zaczynu łyżkę czubatą mąki razowej. Zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia(...)dużej miski wsypujemy mąki pszenną i razową dodajemy otręby i sól oraz wlewamy resztę wody i kwas,wsypujemy przyprawę ,na koniec dodajemy zaczyn z drożdży i wyrabiamy ręką . Tak wyrobione ciasto na chleb przekładamy do foremek natłuszczonych lub wyłożonych pergaminem ja miałam dwie o wym 27/15,i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 godz aby ciasto urosło. Po tym czasie

Wanilia i Kardamon
Focaccia z rozmarynem, tymiankiem i skórką cytryny – bomba aromatu 232

To nie jest zwykłe pieczywo. Ta włoska focaccia jest nad wyraz aromatyczna – zioła i skórka z cytryny w połączeniu z dobrą oliwą działają cuda. Przy pieczeniu

Karo in the Kitchen
Bułeczki z oliwkami i czarnuszką 67

Tym razem mam dla Was przepis na pyszne, mini bułeczki z oliwkami i czarnuszką. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu, bo są

Natka Pietruszki
Bułka z masłem, czyli domowe bułeczki na drożdżach 65

pożądanym. Szczególnie gdy wakacje dobiegają końca i kanapki są pomysłem na łatwe drugie śniadanie. Od lat mam w domu aktywny zakwas, dzięki któremu mogą piec różne chleby, ale nie gardzę też wypiekami na drożdżach. Istotne różnice to czas, i ten potrzebny do przygotowania od podstaw chleba, i ten związany z długością przechowywania gotowanego wyrobu. Pieczywo na zakwasie wymaga dłuższego

I tu będę miała takie te
Zdrowy chleb z nasionami i goji 144

jedzących i od czasu do czasu upiekę sobie zdrowy chleb, bo po prostu lubię to pieczywo. Równie często zdarza mi się, że akurat nie mam mąki lub drożdży, więc przepis na taki chleb jest jak znalazł po prostu z czysto praktycznych przyczyn. Poza tym chleb jest naprawdę smaczny. Warto więc wypróbować przepis. Zdrowy chleb Składniki: podłużna foremka o pojemności

codojedzenia
Chlebek czosnkowy z ziołami – nikt mu się nie oprze 170

drożdży suchych dwie łyżeczki cukru dwie łyżeczki soli 400 ml ciepłej wody łyżka oleju łyżka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią   Pasta ziołowa: 4 łyżki oliwy 4 ząbki czosnku garść bazylii świeżej i łyżeczka suszonej (mogą też być inne ulubione zioła: oregano, tymianek czy natka pietruszki) szczypta soli   Przygotowanie Do miski wsypujemy mąkę i drożdże(...)Zobacz inne przepisy na domowe pieczywo: Bułki pszenne na jogurcie Bułeczki drożdżowe z owocami – przepis na słodkie bułki odrywane Bułki pszenno-żytnie z serem żółtym i cebulą Chleb pszenny na suchych drożdżach – prosty i szybki przepis Bułki drożdżowe z serem białym     Artykuł Chlebek czosnkowy z ziołami – nikt mu się nie oprze pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Domowy chleb z makiem pieczony w garnku. 152

wysokości zadania,  być wiarygodną i uczciwą względem zleceniodawcy, musiałam sama się wziąć do roboty. 😉 500 g mąki pszennej  250 g mąki żytniej do wypieku chleba 25 g świeżych drożdży  płaska łyżka cukru płaska łyżka soli 2 szklanki wody Oraz: łyżka oleju 0,5 szklanki  wody  szklanka mąki mak metalowy garnek z pokrywką Mąki przesiewamy razem(...)naczynia  wlewamy ciepłą wodę ( temp. pokojowa), wsypujemy cukier i kruszymy drożdże. Mieszamy aż się wszystko ładnie rozpuści, robimy w mące dołek i wlewamy płyn. Przykrywamy pokrywką, aby drożdże zaczęły pracować. Po około 15 - 20 minutach mieszamy wszystko razem ( łyżką), tylko tyle aby połączyć składniki. Nakrywamy garnek folią spożywczą  aby nam nie wysechł,  dociskamy  pokrywką

Dieta moja pasja
Rosyjski chleb żytni z zaparką w 3 dni od zera 140

Chleb bez zakwasu i drożdży, zrobiony  w 3 dni od zera, na fermencie ze słodu i rodzynek wg przepisu z kanału rusbrot  https://youtu.be/CXthAdo7HYc (robiłem z połowy składników). Upiekłem go w foremce, w wersji a'la Borodiński, posypany kolendrą. Dzień pierwszy godz. 14:00 Ferment na słodzie: słód żytni jasny 25 g słód żytni fermentowany(...)Zostawiamy zaparkę do scukrzenia na 3-4 godziny w temperaturze 63-65°C. Po tym czasie zaparka powinna stać się bardziej płynna i nabrać wyraźnie słodkawego smaku. Zaparka: - nadaje chlebom charakterystyczny słodkawy smak i aromat - przyspiesza fermentację - zwiększa wodochłonność mąki i opóźnia czerstwienie. Zaparka Dzień III rano - przygotowanie zaczynu. Po 43 h ferment na słodzie i rodzynkach nabrał "mocy", nadal

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb z San Francisco na zakwasie 235

pyszny. Ma równo dziurkowny, wilgotny, bardzo przyjemny w smaku miąższ. Ma równiż bardzo apetyczną, chrupiacą skórkę. Pasuje zarówno do dżemow jak i wytrawnych dodatków. Przepis orginalny pochodzi stąd . Prowadzenie chleba mocno skróciłam. Na smaku i wyglądzie nic nie stracił, a jest dużo łatwiejszy do przygotowania. Składniki: 250 g zakwasu żytniego lub pszennego (u mnie 100 % żytni pełnoziarnisty) 200 g mąki(...)miód ) 2 łyżki octu balsamicznego ciemnego( u mnie Aceto Balsamico di Modena ) 1 i 1/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki drożdży instant  375 ml wody 2 łyżki sezamu do posypania ( płatki owsiane lub inne ziarna) WYKONANIE: Dzień poprzedzający pieczenie chleba przygotować zakwas, tak odmierzając wodę, mąkę i zaczyn, by otrzymać 250 g aktywnego, gęstego zakwasu W czasie gdy mikser miesza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bezglutenowy chleb gryczany z czarnuszką i migdałami – bez mąki i drożdży 233

chleb może odmienić życie wszystkich, którzy muszą unikać glutenu, drożdży, czy mąki kurydzianej, która tak często pojawia się w bezglutenowych przepisach. Robi się go bardzo prosto, a wystarczy jedynie uzbroić się w cierpliwość i zaplanować wcześniej jego pieczenie. Oto bezglutenowy chleb gryczany z czarnuszką Read More Artykuł Bezglutenowy chleb gryczany z czarnuszką i migdałami – bez mąki i drożdży pochodzi

Flymetothespoon