chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:159/420)

Tradycyjny chleb Ticino wprost z Włoch 119

kawałek chleba. Po prawej stronie postaci widać połamany kształt bochenka chleba. I jest to nasz chleb ze wspólnego wypiekania, idealny do biesiadowania przy stole i odrywania po kawałku, maczania w oliwie i delektowania się jego smakiem. Przepis na chleb pochodzi z bloga Moniki La luna sul cucchiaio . Ja do swojego chleba dałam ciemny słód jęczmienny i stąd mój chleb(...)karmelowy posmak i kolor. Dacie miód albo jasny słód a chleb będzie jasny i równie pyszny. Możemy upiec go na zaczynie lievito, na bidze lub samych drożdżach. Ważne jest użycie mocnej mąki, u mnie to włoska farina z zawartością białka 12,5 g. Można także bułki zwinąć mniejsze wtedy chleb "wyskoczy" bardziej w górę. Polecam serdecznie. Chleb

Moje Małe Czarowanie
Dietetyczny chleb bez mąki 238

oliwą lub obłożone plastrami awokado może być znakomitą bazą do kanapek.   Czas przygotowania: 50 minut Porcje: 2 chleby Składniki: 430 g białego sera półtłustego 120 g płatków owsianych (można zastąpić otrębami lub wymieszać pół/pół) 4 jajka 50 g drożdży 1 łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie) 1 łyżeczka czosnku w proszku  1 łyżeczka suszonego tymianku lub oregano 1 łyżeczka(...)foremek na kratkę. Wersja na thermomix Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Płatki owsiane zmiksuj 20 s/obr.5.  Dodaj pokruszone drożdże i pozostałe składniki, zmiksuj 25s/obr.6 (nie powinno być grudek). Nagrzej piekarnik do 180'C , piecz chleby 40 minut. Przestudź, wyjmij z foremek na kratkę

SzczyptaSmaQ
pszenno-grahamkowy chleb z sezamem... 180

łyżeczka, sól 1,5 łyżeczki, olej rzepakowy 2 łyżki, mąka pszenna typ 1850 1 szklanka, mąka pszenna typ 650 3 szklanki, ziarna sezamu 5 dag, otręby owsiane 2 łyżki drożdże wkruszyć do misy robota, wlać z 1/4 szklanki ciepłej wody, wsypać obie mąki po 1 łyżce ciut cukru i krótko wymieszać, zostawić na 30 minut do podrosnięcia zaczynu wsypać(...)posmarować olejem i posypać zmielonymi otrębami pszennymi - ciasto przełożyć do formy i wierzch też posypać otrębami piec w 200 C, grzanie góra/dół około 45-50 minut, chleb wyjąć z blaszki wystudzić na kratce - jest smacznie chrupiący z nutą smaku sezamu.......................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Chleb żytni z pestkami dyni 102

Czas czytania: 2 min Błyskawiczny chleb żytni z pestkami dyni. Pieczywo wypiekane na bazie zakwasu potrzebuje zazwyczaj długiego czasu do przerobienia zaczynu. Chleb z dzisiejszego przepisu nie wymaga wcześniejszego przygotowania zaczynu. Wszystkie składniki mieszamy na około trzy godziny przed planowanym pieczeniem. Fermentację ciasta chlebowego przyspieszyłam, dodając odrobinę drożdży, które skracają ten proces i powodują, że ciasto jest bardziej napowietrzone. Chlebek(...)jest wilgotny o fantastycznym delikatnym miąższu z pyszną chrupiącą skórką. Pestki dyni nadają cudownego dyniowego posmaku, chleb jest idealny na kanapki z każdego rodzaju dodatkami. Smacznego! Print Chleb żytni z pestkami dyni .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prosty chleb żytni z pestkami dyni. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword pestki dyni Prep Time 15 minutes Cook

SprawdzonaKuchnia.pl
Zawijany chleb o smaku pizzy 188

mnie tortowa typ 450 100g mąki pszennej pełnoziarnistej - graham drobna typ 1850 30g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy + 2 łyżki do posmarowania chleba przed pieczeniem   150 ml wody - letniej   150 ml mleka - letniego NADZIENIE: 1 cebula 2 łyżki oliwy 40g sera - u mnie twardy ser wędzony Radamer 150 ml ketchupu łagodnego Kotlin(...)miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę pełnoziarnistą, sól i oliwę. W garnuszki podgrzać lekko mleko - musi być ciepłe, lecz nie gorące, bo inaczej drożdże si ę zagotują. Wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę mąki pszennej jako pożywkę i dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce, aby rozczyn "ruszył". Roztwór drożdżowo-mleczny wlać

Grunt to przepis!
Chlebek owsiany bez wyrabiania 1168

dzień i od święta Kinga podała przepis na ten mój dzisiejszy chlebek. Nie trzeba dodawać zakwasu , wystarczą świeże drożdże i różna ziarna i można się cieszyć pysznym i swoim domowym chlebkiem :) Z okazji Światowego Dnia Chleba post jak najbardziej mile widziany :) Wymiary blaszki : 36 x 16 cm Czas pieczenia : 65 min. Temp. pieczenia : 180 C Składniki : 1 l ciepłej(...)garść siemienia lnianego 1 garść łuskanego słonecznika ( można dodawać ziarna jakie tylko chcecie ) Sposób przygotowania: Ciepłą wodę nalać do miski. Wsypujemy kolejno : płatki owsiane, sól ,cukier , pokruszone drożdże , dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na 20 min. Mąkę przesiać i wsypać do zaczynu. Wszystkie składniki mieszamy łychą i wlewamy do foremki pokrytej papierem do pieczenia

Słodkości i nie tylko
Chleb ProBody - low carb 808

chleba, ponieważ nie zawsze chcemy jeść kanapki. Przebywając też w mieszkaniu bez piekarnika domowy chleb ma małe szanse zaistnieć, dlatego zdarza się, że chodzimy do pobliskiej piekarni aby kupić chleb ProBody . Ma on szereg właściwości a możecie przeczytać o nich tutaj (nie jest to post sponsorowany!). Naszym zdaniem warto poświęcić mu chwilę uwagi ;) Nazwa: Pieczywo o wysokiej zawartości białka(...)jednak wilgotne w środku. Miąższ jest bardzo delikatny ale ziarna trzymają całość i nie kruszy się po przełamaniu kromki. Smak chleba bardzo różni się od klasycznych wypieków na zakwasie. Jest delikatny w smaku ale bez nuty kwasku czy drożdży a ziarna przyjemnie oporują podczas jedzenia. Należy przechowywać go w suchym miejscu w papierowej torebce bo dość szybko pleśnieje, jednak najlepiej

Candy Pandas
Pszenny chleb z suszonymi pomidorami 102

Pszenny chleb z suszonymi pomidorami to pyszne pieczywo o mniej typowym smaku. Jest to prosty smoczy przepis, który nie wymaga wielu umiejętności piekarskich i kucharskich. Chleb poleca też wersję chleba pszennego bez dodatków w środku. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/chleb-z-suszonymi-pomidorami-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/chleb-z-suszonymi-pomidorami-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020(...)minut w 220st."],"recipeYield":"1 chleb","keywords":"chleb,chleb pszenny,dro\u017cd\u017cowe,przyprawy,suszone pomidory","totalTime":"PT2H30M"} Drukuj Pszenny chleb z suszonymi pomidorami Czas przygotowania: 2 godzin/y Czas gotowania/pieczenia: 30 minut/y Czas całkowity: 2 godzin/y, 30 minut/y Porcje: 1 chleb Składniki: 300g ciepłej wody, pół łyżeczki cukru, 1 saszetka suszonych drożdży (lub 20g świeżych drożdży), 500g mąki pszennej

Bardzo Gruby Smok
Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem i fetą 231

garści świeżego szpinaku 2 dojrzałe pomidory oliwa z oliwek EV sól suszone oregano Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżówki z masą kajmakową i jabłkami 170

wyrośnięciu ciasto ponownie dokładnie wyrobić, aby usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie). W maszynie do chleba: wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta. Po skończeniu programu ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według poniższego przepisu. Ciasto rozwałkować na prostokąt,posmarować masą kajmakową

Moje domowe kucharzenie
Chleb pszenny z prażoną cebulką 115

Jeżeli lubicie eksperymentować z wypiekami chleba, to chleb pszenny z prażoną cebulką to pozycja idealna dla Was. Niby zwykły pszenny chleb , a jednak tak inny w smaku! Nie trzeba wiele, żeby zmienić sporo. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/chleb-z-prazona-cebulka-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/chleb-z-prazona-cebulka-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/chleb-z-prazona-cebulka-320x200.jpg(...)minut w 220st."],"recipeYield":"1 chleb","keywords":"chleb,chleb pszenny,dro\u017cd\u017cowe,pra\u017cona cebulka","totalTime":"PT2H30M"} Drukuj Chleb pszenny z prażoną cebulką Czas przygotowania: 2 godzin/y Czas gotowania/pieczenia: 30 minut/y Czas całkowity: 2 godzin/y, 30 minut/y Porcje: 1 chleb Składniki: 300g ciepłej wody, pół łyżeczki cukru, 1 saszetka suszonych drożdży (lub 20g świeżych drożdży), 500g mąki pszennej

Bardzo Gruby Smok
Pizza z burakami i cukinią 137

mozzarelli oliwa z oliwek EV    listki świeżych ziół płatki chili   Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić

Kulinarne przygody Gatity
Chleb jęczmienny z serem pleśniowym i kminkiem - Wrześniowa piekarnia 178

przystałam na pomysł wrześniowej Piekarni - pieczenie jęczmiennego chleba z serem pleśniowym i kminkiem. Chlebek wybrała Magda z bloga Konwalie w kuchni , a chleb pochodzi z bloga Wisły  Zapach chleba. Pomimo mojego entuzjazmu do pieczenia od początku szło jak po grudzie. Ponieważ nie miałam na stanie mąki jęczmiennej, ale kaszę jęczmienną i owszem, przystąpiłam do mielenia. Ciężko szło(...)nieco gęstsze niż naleśnikowe, dosypałam 3 kopiaste łyżki mąki. Chlebek nie chciał rosnąć pomimo dodatku drożdży. Cud, że w ogóle urósł i był jadalny i się nie rozleciał. Takiego razowca - 100% jeszcze nie piekłam. W piekarniku zaś ser pachniał, skwierczał i wypływał na kamień. Chleb zjedliśmy, ale upieczony z jasnej mąki na pewno były dużo smaczniejszy. Dodatek sera jest super

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenny razowy 93

u017cych dro\u017cd\u017cy),\r","300g m\u0105ki pszennej,\r","200g m\u0105ki razowej,\r","3 \u0142y\u017cki oleju,\r","siemi\u0119 lniane,\r","s\u00f3l."],"name":"Chleb pszenny razowy","recipeCategory":"chleby, inne","cookTime":"PT0H30M","prepTime":"PT2H0M","recipeInstructions":["Cukier i dro\u017cd\u017ce dobrze wymiesza\u0107 z wod\u0105.\r","Doda\u0107 m\u0105k\u0119 pszenn\u0105, m\u0105k\u0119(...)Piec 30 minut w 220st."],"recipeYield":"1 chleb","keywords":"chleb,chleb pszenny,dro\u017cd\u017cowe,m\u0105ka razowa","totalTime":"PT2H30M"} Drukuj Chleb pszenny razowy Czas przygotowania: 2 godzin/y Czas gotowania/pieczenia: 30 minut/y Czas całkowity: 2 godzin/y, 30 minut/y Porcje: 1 chleb Składniki: 300g ciepłej wody, pół łyżeczki cukru, 1 saszetka suszonych drożdży (lub 20g świeżych drożdży), 300g mąki pszennej, 200g

Bardzo Gruby Smok

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję