chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:159/420)

Tradycyjny chleb Ticino wprost z Włoch 139

kawałek chleba. Po prawej stronie postaci widać połamany kształt bochenka chleba. I jest to nasz chleb ze wspólnego wypiekania, idealny do biesiadowania przy stole i odrywania po kawałku, maczania w oliwie i delektowania się jego smakiem. Przepis na chleb pochodzi z bloga Moniki La luna sul cucchiaio . Ja do swojego chleba dałam ciemny słód jęczmienny i stąd mój chleb(...)karmelowy posmak i kolor. Dacie miód albo jasny słód a chleb będzie jasny i równie pyszny. Możemy upiec go na zaczynie lievito, na bidze lub samych drożdżach. Ważne jest użycie mocnej mąki, u mnie to włoska farina z zawartością białka 12,5 g. Można także bułki zwinąć mniejsze wtedy chleb "wyskoczy" bardziej w górę. Polecam serdecznie. Chleb

Moje Małe Czarowanie
Dietetyczny chleb bez mąki 261

oliwą lub obłożone plastrami awokado może być znakomitą bazą do kanapek.   Czas przygotowania: 50 minut Porcje: 2 chleby Składniki: 430 g białego sera półtłustego 120 g płatków owsianych (można zastąpić otrębami lub wymieszać pół/pół) 4 jajka 50 g drożdży 1 łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie) 1 łyżeczka czosnku w proszku  1 łyżeczka suszonego tymianku lub oregano 1 łyżeczka(...)foremek na kratkę. Wersja na thermomix Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Płatki owsiane zmiksuj 20 s/obr.5.  Dodaj pokruszone drożdże i pozostałe składniki, zmiksuj 25s/obr.6 (nie powinno być grudek). Nagrzej piekarnik do 180'C , piecz chleby 40 minut. Przestudź, wyjmij z foremek na kratkę

SzczyptaSmaQ
pszenno-grahamkowy chleb z sezamem... 203

łyżeczka, sól 1,5 łyżeczki, olej rzepakowy 2 łyżki, mąka pszenna typ 1850 1 szklanka, mąka pszenna typ 650 3 szklanki, ziarna sezamu 5 dag, otręby owsiane 2 łyżki drożdże wkruszyć do misy robota, wlać z 1/4 szklanki ciepłej wody, wsypać obie mąki po 1 łyżce ciut cukru i krótko wymieszać, zostawić na 30 minut do podrosnięcia zaczynu wsypać(...)posmarować olejem i posypać zmielonymi otrębami pszennymi - ciasto przełożyć do formy i wierzch też posypać otrębami piec w 200 C, grzanie góra/dół około 45-50 minut, chleb wyjąć z blaszki wystudzić na kratce - jest smacznie chrupiący z nutą smaku sezamu.......................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Chleb żytni z pestkami dyni 124

Czas czytania: 2 min Błyskawiczny chleb żytni z pestkami dyni. Pieczywo wypiekane na bazie zakwasu potrzebuje zazwyczaj długiego czasu do przerobienia zaczynu. Chleb z dzisiejszego przepisu nie wymaga wcześniejszego przygotowania zaczynu. Wszystkie składniki mieszamy na około trzy godziny przed planowanym pieczeniem. Fermentację ciasta chlebowego przyspieszyłam, dodając odrobinę drożdży, które skracają ten proces i powodują, że ciasto jest bardziej napowietrzone. Chlebek(...)jest wilgotny o fantastycznym delikatnym miąższu z pyszną chrupiącą skórką. Pestki dyni nadają cudownego dyniowego posmaku, chleb jest idealny na kanapki z każdego rodzaju dodatkami. Smacznego! Print Chleb żytni z pestkami dyni .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prosty chleb żytni z pestkami dyni. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword pestki dyni Prep Time 15 minutes Cook

SprawdzonaKuchnia.pl
Zawijany chleb o smaku pizzy 211

mnie tortowa typ 450 100g mąki pszennej pełnoziarnistej - graham drobna typ 1850 30g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy + 2 łyżki do posmarowania chleba przed pieczeniem   150 ml wody - letniej   150 ml mleka - letniego NADZIENIE: 1 cebula 2 łyżki oliwy 40g sera - u mnie twardy ser wędzony Radamer 150 ml ketchupu łagodnego Kotlin(...)miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę pełnoziarnistą, sól i oliwę. W garnuszki podgrzać lekko mleko - musi być ciepłe, lecz nie gorące, bo inaczej drożdże si ę zagotują. Wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę mąki pszennej jako pożywkę i dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce, aby rozczyn "ruszył". Roztwór drożdżowo-mleczny wlać

Grunt to przepis!
Chlebek owsiany bez wyrabiania 1192

dzień i od święta Kinga podała przepis na ten mój dzisiejszy chlebek. Nie trzeba dodawać zakwasu , wystarczą świeże drożdże i różna ziarna i można się cieszyć pysznym i swoim domowym chlebkiem :) Z okazji Światowego Dnia Chleba post jak najbardziej mile widziany :) Wymiary blaszki : 36 x 16 cm Czas pieczenia : 65 min. Temp. pieczenia : 180 C Składniki : 1 l ciepłej(...)garść siemienia lnianego 1 garść łuskanego słonecznika ( można dodawać ziarna jakie tylko chcecie ) Sposób przygotowania: Ciepłą wodę nalać do miski. Wsypujemy kolejno : płatki owsiane, sól ,cukier , pokruszone drożdże , dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na 20 min. Mąkę przesiać i wsypać do zaczynu. Wszystkie składniki mieszamy łychą i wlewamy do foremki pokrytej papierem do pieczenia

Słodkości i nie tylko
Chleb ProBody - low carb 844

chleba, ponieważ nie zawsze chcemy jeść kanapki. Przebywając też w mieszkaniu bez piekarnika domowy chleb ma małe szanse zaistnieć, dlatego zdarza się, że chodzimy do pobliskiej piekarni aby kupić chleb ProBody . Ma on szereg właściwości a możecie przeczytać o nich tutaj (nie jest to post sponsorowany!). Naszym zdaniem warto poświęcić mu chwilę uwagi ;) Nazwa: Pieczywo o wysokiej zawartości białka(...)jednak wilgotne w środku. Miąższ jest bardzo delikatny ale ziarna trzymają całość i nie kruszy się po przełamaniu kromki. Smak chleba bardzo różni się od klasycznych wypieków na zakwasie. Jest delikatny w smaku ale bez nuty kwasku czy drożdży a ziarna przyjemnie oporują podczas jedzenia. Należy przechowywać go w suchym miejscu w papierowej torebce bo dość szybko pleśnieje, jednak najlepiej

Candy Pandas
Pszenny chleb z suszonymi pomidorami 122

Pszenny chleb z suszonymi pomidorami to pyszne pieczywo o mniej typowym smaku. Jest to prosty smoczy przepis, który nie wymaga wielu umiejętności piekarskich i kucharskich. Chleb poleca też wersję chleba pszennego bez dodatków w środku. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/chleb-z-suszonymi-pomidorami-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/chleb-z-suszonymi-pomidorami-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020(...)minut w 220st."],"recipeYield":"1 chleb","keywords":"chleb,chleb pszenny,dro\u017cd\u017cowe,przyprawy,suszone pomidory","totalTime":"PT2H30M"} Drukuj Pszenny chleb z suszonymi pomidorami Czas przygotowania: 2 godzin/y Czas gotowania/pieczenia: 30 minut/y Czas całkowity: 2 godzin/y, 30 minut/y Porcje: 1 chleb Składniki: 300g ciepłej wody, pół łyżeczki cukru, 1 saszetka suszonych drożdży (lub 20g świeżych drożdży), 500g mąki pszennej

Bardzo Gruby Smok
Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem i fetą 262

garści świeżego szpinaku 2 dojrzałe pomidory oliwa z oliwek EV sól suszone oregano Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżówki z masą kajmakową i jabłkami 194

wyrośnięciu ciasto ponownie dokładnie wyrobić, aby usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie). W maszynie do chleba: wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta. Po skończeniu programu ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według poniższego przepisu. Ciasto rozwałkować na prostokąt,posmarować masą kajmakową

Moje domowe kucharzenie
Chleb pszenny z prażoną cebulką 135

Jeżeli lubicie eksperymentować z wypiekami chleba, to chleb pszenny z prażoną cebulką to pozycja idealna dla Was. Niby zwykły pszenny chleb , a jednak tak inny w smaku! Nie trzeba wiele, żeby zmienić sporo. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/chleb-z-prazona-cebulka-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/chleb-z-prazona-cebulka-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/chleb-z-prazona-cebulka-320x200.jpg(...)minut w 220st."],"recipeYield":"1 chleb","keywords":"chleb,chleb pszenny,dro\u017cd\u017cowe,pra\u017cona cebulka","totalTime":"PT2H30M"} Drukuj Chleb pszenny z prażoną cebulką Czas przygotowania: 2 godzin/y Czas gotowania/pieczenia: 30 minut/y Czas całkowity: 2 godzin/y, 30 minut/y Porcje: 1 chleb Składniki: 300g ciepłej wody, pół łyżeczki cukru, 1 saszetka suszonych drożdży (lub 20g świeżych drożdży), 500g mąki pszennej

Bardzo Gruby Smok
Pizza z burakami i cukinią 159

mozzarelli oliwa z oliwek EV    listki świeżych ziół płatki chili   Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić

Kulinarne przygody Gatity
Chleb jęczmienny z serem pleśniowym i kminkiem - Wrześniowa piekarnia 204

przystałam na pomysł wrześniowej Piekarni - pieczenie jęczmiennego chleba z serem pleśniowym i kminkiem. Chlebek wybrała Magda z bloga Konwalie w kuchni , a chleb pochodzi z bloga Wisły  Zapach chleba. Pomimo mojego entuzjazmu do pieczenia od początku szło jak po grudzie. Ponieważ nie miałam na stanie mąki jęczmiennej, ale kaszę jęczmienną i owszem, przystąpiłam do mielenia. Ciężko szło(...)nieco gęstsze niż naleśnikowe, dosypałam 3 kopiaste łyżki mąki. Chlebek nie chciał rosnąć pomimo dodatku drożdży. Cud, że w ogóle urósł i był jadalny i się nie rozleciał. Takiego razowca - 100% jeszcze nie piekłam. W piekarniku zaś ser pachniał, skwierczał i wypływał na kamień. Chleb zjedliśmy, ale upieczony z jasnej mąki na pewno były dużo smaczniejszy. Dodatek sera jest super

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenny razowy 107

u017cych dro\u017cd\u017cy),\r","300g m\u0105ki pszennej,\r","200g m\u0105ki razowej,\r","3 \u0142y\u017cki oleju,\r","siemi\u0119 lniane,\r","s\u00f3l."],"name":"Chleb pszenny razowy","recipeCategory":"chleby, inne","cookTime":"PT0H30M","prepTime":"PT2H0M","recipeInstructions":["Cukier i dro\u017cd\u017ce dobrze wymiesza\u0107 z wod\u0105.\r","Doda\u0107 m\u0105k\u0119 pszenn\u0105, m\u0105k\u0119(...)Piec 30 minut w 220st."],"recipeYield":"1 chleb","keywords":"chleb,chleb pszenny,dro\u017cd\u017cowe,m\u0105ka razowa","totalTime":"PT2H30M"} Drukuj Chleb pszenny razowy Czas przygotowania: 2 godzin/y Czas gotowania/pieczenia: 30 minut/y Czas całkowity: 2 godzin/y, 30 minut/y Porcje: 1 chleb Składniki: 300g ciepłej wody, pół łyżeczki cukru, 1 saszetka suszonych drożdży (lub 20g świeżych drożdży), 300g mąki pszennej, 200g

Bardzo Gruby Smok
Probiotyki na zdrowie 176

ostatnim dziesięcioleciu naukowcy postanowili uważniej przyjrzeć się ich dobroczynnemu wpływowi na nasz organizm. Czym są probiotyki? Probiotykami nazywamy podawane doustnie wyselekcjonowane kultury bakterii (najczęściej bakterie kwasu mlekowego - Lactobacillus) lub drożdży, których zadaniem jest korzystne dla zdrowia działanie w przewodzie pokarmowym. Według przeprowadzonych dotychczas badań właściwości probiotyków zależą od konkretnego szczepu. Oznacza to, że aby ich stosowanie dało zamierzony skutek trzeba(...)kapusta czy ogórki. Również tutaj ważne jest, aby produkty kiszone były w sposób naturalny, bez substancji dodatkowych. Do probiotyków zaliczyć można także ciastka i chleby pieczone na naturalnym zakwasie - produkowane są bowiem z użyciem drożdży i bakterii kwasu mlekowego. Stosunkowo mało znanym w Polsce, choć bardzo dobrym probiotykiem jest japońska zupa miso - zawiera ona dodatek pasty z fermentowanej soi, która

Z notatnika dietetyka