chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:163/420)

Bułki z rozmarynem 202

już chleba, spróbujecie też upiec domowe bułki z  rozmarynem .  Składniki: 20 gramów świeżych drożdży lub 10 gramów suchych drożdży ½ łyżeczki cukru 2 łyżki mleka 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki soli 50 gramów roztopionego masła 2 łyżki stołowe świeżego posiekanego rozmarynu 280 gramów letniego mleka Z podanej ilości wychodzi 12 bułek.  Wykonanie: Jeśli użyjecie świeżych drożdży, należy(...)stołowe mleka. Następnie całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.  W przypadku, gdy użyjecie drożdży suchych, należy je dodać bezpośrednio do mąki wraz z cukrem, z pominięciem dwóch łyżek stołowych mleka.  Mąkę należy przesiać, dodać sól, roztopione masło, rozpuszczone drożdże oraz posiekany drobno świeży  rozmaryn . Na końcu dodać letnie mleko. Zagnieść ciasto, około

Garniec Magalie
Chleb drożdżowy na lodowatej wodzie 91

mąkę żytnią. Chrupiąca skórka i miękkie wnętrze czyli bardzo dobry chleb drożdżowy. Składniki : - około 250 ml zimnej wody, - 5 kostek lodu, - 20 g świeżych drożdży, - 450 g mąki pszennej, - 150 g mąki żytniej, - łyżeczka soli, - łyżeczka miodu. Wykonanie : Kostki lodu wrzucić do wody i poczekać, aż się rozpuszczą. Drożdże rozetrzeć z miodem, dolać lodowatą wodą i resztę składników. Wyrobić(...)ciasto i odstawić na noc przykryte folią. Rano zagnieść, rozpłaszczyć i zwinąć w roladę, obrócić i czynność powtórzyć w drugą stronę. Uformowany bochenek chleba wyłożyć na blachę, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do zrumienienia

Przepisy Mikołaja
Chleb pszenno owsiany z pestkami dyni. 121

piekarnik najczęściej zostaje odpalany po to, ab upiec chleb. Oto jeden z nich. Płatki owsiane, trochę mąki owsianej....  i wchodzi pyszny domowy chleb. Składniki: 300 g maki pszennej 100 g mąki owsianej 50 g płatków owsianych   Skworcu 1 łyżka cukru 1.5 łyżeczki soli   Skworcu 20 g świeżych drożdży 400 ml chłodnej wody pół szkl pestek dyni(...)się piekł chleb. Po około 15 minutach ostrożnie wyjmujemy garnek i delikatnie wsuwamy do niego chleb ze ściereczki, łączeniem do góry. Przykrywamy. Pieczemy pod przykryciem 20 min w temp.210C. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze około 20 min w nieco niższej temp. Sprawdzając co jakiś czas aby za bardzo się nie przypalił. Jeśli się tak dzieje, chleb nakrywamy folią aluminiową

Radość kipiąca uśmiechem.
Pizza ze szparagami i jajkiem 139

plastry sera pleśniowego sól morska oliwa z oliwek EV    listki kolendry Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić

Kulinarne przygody Gatity
Pszenny chleb z ziarnami z mąki krupczatki 135

ciepła/letnia 500 ml Sól 2 łyżeczki Cukier łyżka Otręby 1/2 szklanki ( dowolne, użyłam owsianych) Dodatkowo do posypania chleba: siemię lniane, słonecznik, sezam Przygotowanie: Do miski przesiać mąkę, dodać otręby oraz sól. W osobnej misce wymieszać wodę z cukrem oraz drożdżami. Mokre składniki wlać di suchych i dokładnie wymieszać przez kilka minut. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe(...)minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni i piec około 50 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, a po lekkim przestudzeniu wyjąć z keksówki. Chleb najlepiej kroić po całkowym przestudzeniu. Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy

Kulinarne przygody
Chleb na zaczynie biga 207

pyszny, pięknie wygląda, wiemy co w nim jest, ma same plusy. źródło : kulinarne szaleństwa maniusi Z podanego przepisu wychodzą dwa bochenki chleba zaczyn : 800g mąki pszennej typ 750 544 g wody o temp. 27st. C 0,6g suszonych drożdży (ja dałam ok.1/6 łyżeczki świeżych drożdży) ciasto : 200g mąki pszennej chlebowej typ 750 206g wody o temp. 41st. C 22g soli(...)łyżeczki świeżych drożdży lub 2 g świeżych cały zaczyn 3 łyżki płatków owsianych 3 łyżki płatków żytnich Przygotowanie : W dużej misce w której będziemy później wyrabiali chleb mieszamy łyżką składniki na zaczyn. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 12 - 14 godzin. Po tym czasie do zaczynu dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto do czasu, aż będzie nam ładnie odchodziło

charlotte gotuje
Zielona pizza ze szparagami 184

natki pietruszki i orzeszków oliwa z oliwek EV suszone oregano sól pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić drożdże

Kulinarne przygody Gatity
Chleb z ziemniakami – jak wykorzystać ziemniaczane resztki 121

irańskie ogórki albo piekliście chleb z ziemniakami? Chleb z ziemniakami Składniki: na 10 płaskich bułek 50 g świeżych drożdży 300 ml ciepłego mleka 2 łyżki oliwy + 4 łyżki do posmarowania 2 łyżki miodu 200 g puree z ziemniaków 500 g pszennej mąki 225 g mąki grahamki 1 łyżka soli Rozpuść drożdże i miód w mleko. Dodaj oliwę, obie mąki(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 25 minut. Wyrośnięte bułki posmaruj oliwą i wstaw do nagrzanego na 250ºC piekarnika. Piecz chleb na dolnym poziomie piekarnika przez 8 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze przez 5 – 8 minut. Taka temperatura pieczenia idealnie sprawdza się w moim piekarniku. Wyjmij bułki

codojedzenia
Focaccia prostym domowym sposobem 51

FOCACCIA CHLEB WŁOSKI SKŁADNIKI 500 gramów pszennej mąki; 25 gramów świeżych drożdży; 1 łyżka cukru; 1 łyżeczka soli; 3 łyżki oliwy extra vergine; garść czarnych oliwek; kilkanaście kostek lodu; sól gruboziarnista; przepis na focaccia Artykuł Focaccia prostym domowym sposobem pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Dyniowa ciabatta z pestkami dyni – drożdżowe pieczywo 74

Jesienna dyniowa ciabatta, oliwa z oliwek, kieliszek wina – pomysł na pyszną kolację Ciabatta to rustykalny włoski chleb wytwarzany z mąki, wody, oliwy z oliwek, soli i drożdży. Jesienna pora i sezon na dynię zainspirowała mnie do małego eksperymentu. Pozwoliłam sobie na lekkie odstępstwo od tradycji i dodałam do ciasta mus z pieczonej dyni i pestki. Miąższ ciabatty po upieczeniu

Tajemnice Smaku
Najlepsza domowa ciabatta, jak z włoskiej piekarni… 139

Dzisiejszy przepis to gratka dla fanów glutenu – włoska ciabatta prosto z domowej piekarni :) Ze wszystkich kuchni świata, to właśnie włoska jest najbliższa memu sercu. Te

brunetkawkuchni
Chleb z ziarnami na zakwasie 120

żytniego chleba,  który piekłam parę dni temu i trzeba pomyśleć o nowym. Przewidziałam to wcześniej i już rano aktywowałam mój niezawodny zakwas żytni, aby był gotowy do wieczornego pieczenia chleba. Niech to będzie zdrowy, pełnoziarnisty chleb urozmaicony ziarnami. U mnie dziś ze słonecznikiem, ale w przypadku wypieków z ziarnami z reguły można kombinować z dowolnymi. Czas przygotowania chleba jest(...)zmniejszam do 190 dopiekając kolejne 15 do 20 minut.  Upieczony chleb powinien przy pukaniu w jego spód wydawać dosyć głuchy dźwięk. Studzę chleb zawsze na kratce. I to koniec, gotowe, zdrowe, swojskie i w sumie proste. Chleb na zakwasie jest zdecydowanie dłużej świeży niż pieczony na drożdżach. Najlepiej przechowuje się zawinięty po prostu w bawełnianą ściereczkę.  Smacznego

I tu będę miała takie te
Najlepsza domowa ciabatta, jak z włoskiej piekarni… 244

Dzisiejszy przepis to gratka dla fanów glutenu – włoska ciabatta prosto z domowej piekarni :) Ze wszystkich kuchni świata, to właśnie włoska jest najbliższa memu sercu. Te

brunetkawkuchni
DOMOWY CHLEB ORKISZOWO - GRYCZANY (BEZ ZAKWASU, DROŻDŻY, ZE SKIEŁKOWANYCH ZIAREN) 174

typu blendtex lub vitamix). Jeśli takiego nie posiadacie, możecie dodać więcej wody i przyrządzić bardziej płynne ciasto, a następnie dodać ulubioną mąkę. Polecam ten chleb, bo jest magiczny. Dlaczego? Bo rośnie bez zakwasu czy drożdży, jest zwarty, nie kruszy się zbytnio, ładnie się kroi i jest pyszny! Składniki na dużą keksówkę (30 cm x 11 cm): 1 litrowy słoik ziaren

Jeść, by żyć w zdrowiu
Chleb na mące pszennej - chlebowej na drożdżach 157

mnie Kujawski 3 ziarna Wykonanie: Mleko i wodę razem połączyć dodać cukier oraz drożdże, wymieszać. Do miski wsypać obie mąki, sól, rozpuszczone drożdże oraz olej. Dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Jeśli chcemy chleb z nasionami , to jest ten moment aby je dodać. U mnie przeważnie jest to siemię lniane, sezam lub słonecznik. Czasami też pestki dyni lub prażona

W garach u Gosi
Chleb który odmienia życie, bez glutenu, bez laktozy 96

kolejna jest zaskakująca. Ja również przepis zmodyfikowałam, adekwatnie do naszych potrzeb. Sposób przyrządzania tego cuda jest bardzo prosty, dodatkowo można wykorzystać swoje preferencje smakowe:) Chleb jest bardzo smaczny i zdrowy. Nie zawiera mąki, ani drożdży. Składniki: 1 szklanka ziaren słonecznika pół szklanki ziaren siemienia lnianego 1 szklanka płatków gryczanych pół szklanki płatków jaglanych pół szklanki płatków quinoa 1 szklanka rodzynek

nietadieta
Bułki do hamburgerów 134

Z tego miejsca pragnę serdecznie podziękować Madzi i Pawłowi za przepis [ klik ] na te buły bo one są idealne i nie mogą się nie udać. Robiłam

Moje Małe Czarowanie
Bułeczki ziemniaczane z makiem 169

Kolejny weekend i kolejne "Wypiekanie na śniadanie" [ klik ] ale tym razem niespodzianka. Gocha zaproponowała dwie opcje do wyboru : pierwsza dla osób które nie mają

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim 159

Pyszny, aromatyczny bochenek dziś dla Was mam. Robi się chlebek szybko, szybko rośnie ale nie można się potem doczekać bo za wolno stygnie. Pachnie w całym

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno - jaglany na zakwasie pszennym 136

Dziś do wypieku chleba użyłam mąki jaglanej, bardzo zdrowej i bardzo smacznej w wypiekach. W rezultacie wyszedł pyszny chleb a zakwas sprawił że jest on wilgotny

Moje Małe Czarowanie
Chleb z makiem i estragonem 160

Bochenek chleba dla niektórych niedościgniony ideał wypiekania a to takie proste, naprawdę polecam pieczenie własnego chleba. Tym razem proponuje cudny bochen z makiem i estragonem, orzechami

Moje Małe Czarowanie
Szybki chleb pszenno-żytni 141

auto'); ga('send', 'pageview'); SZYBKI CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Składniki: - 1/4 szklanki mleka - 25 gram drożdży świeżych - 1/2 łyżeczki cukru - 1 szklanka mąki żytniej - 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej - 1 szklanka mąki pszennej z pełnego przemiału - 2 łyżki oliwy - 1 szklanka wody - 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Mleko podgrzewamy, dodajemy cukier i drożdże (mleko ma być ciepłe, nie gorące, bo inaczej

Życie zamknięte w smaku
Glukoza - dodaje nam energii, zdrowsza niż cukier ? 174

niej działającego glukagonu. Glukoza w stanie wolnym występuje w miodzie, owcach (np. winogrona) i sokach owocowych.  Glukoza dodana do domowego wina przyśpiesza fermentację. Drożdże z dodatkiem glukozy lepiej wyrosną. Glukoza dodana do domowego chleba przyśpiesza brązowienie skórki. Glukozą można słodzić herbatę, będziemy wtedy mieć dużo energii i nie będziemy czuć się osłabieni, np. na wiosnę.  Warto

Przepisy i porady kulinarne
Smak Lata - relacja z warsztatów 153

uczestnikami do domu. O obfite prezenty zadbała także firma Dr.Oetker , która po raz pierwszy towarzyszyła naszym warsztatom.  Dzięki niezawodnym kuchennym "pomocnikom" nasze ciasta, chleby i brioszki wyrastały i piekły się dosłownie jak na drożdżach. Miłośnicy konfitur, które "gotują się same" wracali hojnie obdarowani produktami Dr.Oetkera, wśród których znalazły się nie tylko te już uznane, ale i sporo wprowadzanych

KUCHARNIA
Chleb pszenny z dynią na zakwasie 190

złożeniu na 3 (tak jak listu do podłużnej koperty), a następnie obróceniu o 90 stopni i złożeniu na pół. Źródło przepisu:   Zapach chleba . Przepis zgłoszony do listopadowej listy  Na zakwasie i na drożdżach  prowadzonej na blogu  Grahamka, weka i kajzerka

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania