chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:160/420)

Bułeczki pszenne bardzo puszyste! 110

Domowe bułeczki pszenne na drożdżach, nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo. Przepis na te pyszne bułeczki na drożdżach opracowywałam dość długo, charakteryzują się puszystym środkiem, idealne na co dzień, jak i dla dzieciaków.  Mają cieniutką i chrupiącą skórkę, miękisz miękki i puchaty. Bułeczki można wykonać o dowolnym kształcie, jak i dowolnie ponacinać. Bułeczki drożdżowe dzięki technice(...)drożdżowe, znajdziesz w moim najnowszym e-booku,  "DOMOWE WYPIEKANIE" . Teraz wyjątkowej cenie ! E-book jest efektem kilku miesięcy pracy, znajdziesz w nim bardzo dużo merytorycznej wiedzy o wypieku chleba na aktywnym zakwasie. Więcej informacji o e-booku znajdziesz -  DOMOWE WYPIEKANIE – KAROLINA SMYK

SMYKWKUCHNI
Kartoflnik 65

sposób dodać ciężkiemu, a przez to nie każdemu przypadającemu do gustu kuglowi lekkości. W efekcie powstało coś co można nazwać ziemniaczanym chlebem, z naciskiem na ziemniaczany. Składniki: - 6 kartofli - 2 szklanki mąki - pół paczki suszonych drożdży - szklanka wody Wykonanie: Ziemniaki gotujemy i gnieciemy. Dobrze ja tak pognieść nie do końca dzięki czemu większe kawałki będą w cieście. Dodajemy drożdży oraz

Kryzysowa Książka Kucharska
Chlebki Arlekin 220

Bardziej nazwałabym je paluchami ale to jednak są chleby. Zobaczyłam je na włoskiej liście lutowej Panissimo "Na zakwasie i na drożdżach" i postanowiłam je upiec. Stworzone przez Consuelo Tognetti. Wbrew pozorom są bardzo łatwe do zrobienia tylko trzeba się trochę zorganizować. Chlebki trzeba dobrze zrolować w papier aby nie rozwinęły się w trakcie wyrastania, natomiast ja zwinęłam(...)trochę za luźno i dlatego chleby trochę straciły swój kształt. Znakomicie nadają się takie małe talarki kolorowe do mini kanapek czy koreczków i uświetnią niejedno przyjęcie. Ja z tej porcji zrobiłam dwa chleby a w oryginale są 3 więc jeszcze mniejsze talarki. Polecam gorąco bo w smaku też są smakowe. Przepis z moimi poprawkami. Chlebki Arlekin. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kwietniowa piekarnia i chleb tostowy 111

rozmiarach 36x12 i 20x12. W zależności od wielkości kromek, możemy użyć foremek o nieco mniejszych rozmiarach. Ciasto w foremkach powinno sięgać do ¾ ich wysokości. W zależności od wielkości foremek chleb pieczemy od 40 – 60 minut. Ciasto po wyrobieniu przypomina ciasto na pierogi. Powinno dobrze wyrosnąć. W pierwszej fazie, co najmniej 60 minut. Powierzchnię ciasta posmarowałam rozbełtanym jajkiem. Można również spryskać(...)dodatkiem mąki z pszenicy durum, orkiszowej i sezamu Składniki 500g mąki pszennej chlebowej, 150g mąki orkiszowej jasnej, 150g mąki z pszenicy Durum, 5-6 łyżek prażonego sezamu 40g świeżych drożdży, 600g ciepłego mleka, 1 łyżka miodu, 2 łyżki oliwy, 10g soli himalajskiej, Robimy zaczyn z drożdży i odrobiny mleka. Do miski wsypujemy mąki i sezam mieszamy do połączenia. Do mleka

Leśny Zakątek
Kwietniowa piekarnia i chleb tostowy 137

rozmiarach 36x12 i 20x12. W zależności od wielkości kromek, możemy użyć foremek o nieco mniejszych rozmiarach. Ciasto w foremkach powinno sięgać do ¾ ich wysokości. W zależności od wielkości foremek chleb pieczemy od 40 – 60 minut. Ciasto po wyrobieniu przypomina ciasto na pierogi. Powinno dobrze wyrosnąć. W pierwszej fazie, co najmniej 60 minut. Powierzchnię ciasta posmarowałam rozbełtanym jajkiem. Można również spryskać(...)dodatkiem mąki z pszenicy durum, orkiszowej i sezamu Składniki 500g mąki pszennej chlebowej, 150g mąki orkiszowej jasnej, 150g mąki z pszenicy Durum, 5-6 łyżek prażonego sezamu 40g świeżych drożdży, 600g ciepłego mleka, 1 łyżka miodu, 2 łyżki oliwy, 10g soli himalajskiej, Robimy zaczyn z drożdży i odrobiny mleka. Do miski wsypujemy mąki i sezam mieszamy do połączenia. Do mleka

Leśny Zakątek
Reaktywacja...... 148

miłość do "garów" Rozpisywać się nie będę- czasu brak .... :) Sylwia specjalnie dla Ciebie :) :) :) A więc do dzieła !!!!!!                      Pszenny chleb na pszennym zakwasie                          - delikatnie puszyście i pysznie(...)Hollywood's "Bread" - 530 g zakwasu pszennego - 280 ml ciepłej (nie gorącej!) wody - 650-680 g mąki pszennej chlebowej  - 14 g soli - 5 g suchych drożdży(opcjonalnie - jeśli zakwas jest młody drożdże przyspieszą rośnięcie) - 40 ml oliwy z oliwek  Jeśli posiadacie maszynę do chleba, to według instrukcji obsługi wrzucacie składniki (najpierw mokre później suche) Nastawić program

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Zakwas żytni 171

dobrego chleba jest czynny zakwas, zrobić go jest bardzo łatwo, wystarczy przestrzegać kilku wskazówek, może więc skusicie się i zrobicie sobie sami ? Naprawdę warto. Chleb upieczony na zakwasie ma całkiem inny smak niż na drożdżach. Do przygotowania potrzebna jest nam żytnia mąka razowa typ 2000 ja użyłam Młynomag -polecam jest rewelacyjna! Pierwszego dnia: Odmierzam 3 czubate  łyżki mąki(...)lodówki-pozostanie w fazie uśpienia, może stać nawet i 2 tygodnie, wystarczy go raz dokarmić mąką i wodą  przed pieczeniem i zostawić w ciepłym miejscu i  robić chleb.                                            Życzę powodzenia

Wanilia i Kardamon
Irlandzki chleb na sodzie oczyszczonej 158

Irlandzki chleb na sodzie oczyszczonej  Przepis na chleb pochodzi z książki: "Wypieki", oczywiście nie byłabym sobą gdybym go nieco nie zmodifikowała :-) Chleb ten rośnie dzięki sodzie , nie ma w nim ani grama drożdż czy też zakwasu. Jego smak jest niepowtarzalny i przyznam szczerze ,że naprawdę kojarzy mi się z Irlandią :-) Z podanych składników wychodzi 1 bochenek , średnica(...)pszennej  pełnoziarnistej, 100 g mąki razowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżeczki soli, 60 g pokrojonego i schłodzonego masła, 300 ml maślanki, Irlandzki chleb na sodzie oczyszczonej  do smaku : czarnuszka, czubryca zielona, suszone pomidory z bazylią. Piekarnik należy rozgrzać w temperaturze 180 stopni. Blachę w której będziemy piec chleb, natłuścić i obsypać mąką

Aromatyczne Podróże
Chleb pszenno-żytni na jogurcie. 75

Wczoraj upiekłam nowy chleb. Jest pyszny, dlatego dzielę się przepisem.  Upiekłam go w naczyniu żaroodpornym, dlatego ma kształt podobny do bochenka.  Zawsze piekę chleby w keksówkach, dlatego ten mi się tak podoba.  Ponacinałam go nawet we wzorki :) Dziś, też będę piekła. Zrobię(...)wpis  i lecę do kuchni. Ale będzie pachniało...... Jeszcze taka rada, warto spryskać piekarnik wodą, tuż przed włożeniem chleba,  lub od razu po włożeniu chleba.  Składniki: 250 g. ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 20 g. drożdży 350 g. mąki pszennej typ 650 200 g. mąki żytniej pełnoziarnistej 100 g. jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli 1 łyżka octu

Agusiowe smakołyki
Chleb maślany 87

drożdży 1 łyżeczka cukru 250 ml mleka 1 płaska łyżeczka soli 75 g masła Mąkę wsypuję do miski, robię dołek i wkruszam drożdże, które zasypuję cukrem i zalewam dwiema łyżkami letniego mleka. Drożdże delikatnie mieszam i zostawiam do wyrośnięcia, w tym celu miskę przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut. Następnie do drożdży(...)ciepłe miejsce na 40 minut. Foremkę keksówkę długość 20 cm smaruję masłem i podsypuję delikatnie mąką, wykładam do niej ciasto i odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięty chleb maślany smaruję roztrzepanym żółtkiem i posypuję czarnuszką, sezamem lub makiem. Chleb wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut, aż skórka zrobi się złota. Po upieczeniu chleb wyciągam

Słodki sentyment
Tradycyjny chleb Ticino wprost z Włoch 90

kawałek chleba. Po prawej stronie postaci widać połamany kształt bochenka chleba. I jest to nasz chleb ze wspólnego wypiekania, idealny do biesiadowania przy stole i odrywania po kawałku, maczania w oliwie i delektowania się jego smakiem. Przepis na chleb pochodzi z bloga Moniki La luna sul cucchiaio . Ja do swojego chleba dałam ciemny słód jęczmienny i stąd mój chleb(...)karmelowy posmak i kolor. Dacie miód albo jasny słód a chleb będzie jasny i równie pyszny. Możemy upiec go na zaczynie lievito, na bidze lub samych drożdżach. Ważne jest użycie mocnej mąki, u mnie to włoska farina z zawartością białka 12,5 g. Można także bułki zwinąć mniejsze wtedy chleb "wyskoczy" bardziej w górę. Polecam serdecznie. Chleb

Moje Małe Czarowanie
Dietetyczny chleb bez mąki 217

oliwą lub obłożone plastrami awokado może być znakomitą bazą do kanapek.   Czas przygotowania: 50 minut Porcje: 2 chleby Składniki: 430 g białego sera półtłustego 120 g płatków owsianych (można zastąpić otrębami lub wymieszać pół/pół) 4 jajka 50 g drożdży 1 łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie) 1 łyżeczka czosnku w proszku  1 łyżeczka suszonego tymianku lub oregano 1 łyżeczka(...)foremek na kratkę. Wersja na thermomix Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Płatki owsiane zmiksuj 20 s/obr.5.  Dodaj pokruszone drożdże i pozostałe składniki, zmiksuj 25s/obr.6 (nie powinno być grudek). Nagrzej piekarnik do 180'C , piecz chleby 40 minut. Przestudź, wyjmij z foremek na kratkę

SzczyptaSmaQ
pszenno-grahamkowy chleb z sezamem... 159

łyżeczka, sól 1,5 łyżeczki, olej rzepakowy 2 łyżki, mąka pszenna typ 1850 1 szklanka, mąka pszenna typ 650 3 szklanki, ziarna sezamu 5 dag, otręby owsiane 2 łyżki drożdże wkruszyć do misy robota, wlać z 1/4 szklanki ciepłej wody, wsypać obie mąki po 1 łyżce ciut cukru i krótko wymieszać, zostawić na 30 minut do podrosnięcia zaczynu wsypać(...)posmarować olejem i posypać zmielonymi otrębami pszennymi - ciasto przełożyć do formy i wierzch też posypać otrębami piec w 200 C, grzanie góra/dół około 45-50 minut, chleb wyjąć z blaszki wystudzić na kratce - jest smacznie chrupiący z nutą smaku sezamu.......................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Chleb żytni z pestkami dyni 81

Czas czytania: 2 min Błyskawiczny chleb żytni z pestkami dyni. Pieczywo wypiekane na bazie zakwasu potrzebuje zazwyczaj długiego czasu do przerobienia zaczynu. Chleb z dzisiejszego przepisu nie wymaga wcześniejszego przygotowania zaczynu. Wszystkie składniki mieszamy na około trzy godziny przed planowanym pieczeniem. Fermentację ciasta chlebowego przyspieszyłam, dodając odrobinę drożdży, które skracają ten proces i powodują, że ciasto jest bardziej napowietrzone. Chlebek(...)jest wilgotny o fantastycznym delikatnym miąższu z pyszną chrupiącą skórką. Pestki dyni nadają cudownego dyniowego posmaku, chleb jest idealny na kanapki z każdego rodzaju dodatkami. Smacznego! Print Chleb żytni z pestkami dyni .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prosty chleb żytni z pestkami dyni. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword pestki dyni Prep Time 15 minutes Cook

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania