chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:160/420)

Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie 239

ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia. Składanie ciasta chlebowego polega na jego delikatnym rozciągnięciu, następnie złożeniu na 3 (tak jak listu do podłużnej koperty), a następnie obróceniu o 90 stopni i złożeniu na pół. Źródło przepisu :   Przyślij przepis . Przepis zgłoszony do listopadowej listy  Na zakwasie i na drożdżach  prowadzonej na blogu  Grahamka

Gospodyni Miejska
szybciutki chlebek bezglutenowy 304

odpowiada może częściowo lub w całości mąkę jaglaną zastąpić mąką ryżową albo gryczaną. Jeżeli użyjesz mąki ryżowej chleb wyjdzie bardziej kruchy i delikatny w smaku. Przygotowanie: Szklankę napełnij w połowie ciepłą wodą i rozpuść w niej drożdże z częścią cukru. Odstaw na kilka minut, aż drożdże zaczną rosnąć. W tym czasie wszystkie mąki przesiej na sitku do dużej(...)miski i dodaj resztę suchych składników (sól, ziarna). Wszystko dokładnie wymieszaj. Zacznij dodawać drożdże i resztę ciepłej wody (resztę cukru rozpuść w wodzie). Mieszaj łyżką do dokładnego połączenia składników. Ciasto jest kleiste i niezbyt gęste (konsystencja podobna do ciasta na pączki). Miskę nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na przynajmniej pół godziny (ja stosuję zasadę podwójnej

Gar Zdrowia
Chleb z orzechami laskowymi, rodzynkami i rozmarynem 130

bardzo jest dobry i jak skradł moje serce. Jego przygotowanie zajęło mi dosłownie kilka chwil a efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Bez drożdży, bez zakwasu- jedynie na proszku do pieczenia. Uznałam, iż jest to najlepszy chleb na Święta. Może to dodatek orzechów laskowych, rodzynek i rozmarynu. A może ta chrupiąca skórka albo mięciutki środek. Nie wiem, wiem natomiast

Mango Papaja
BAGIETKI Z PŁASKURKI I ORKISZU 234

trafiłam na mąkę z płaskurki dodaję ją do chlebów, bułek, ciast, pyszne są z jej dodatkiem także naleśniki i wiele innych potraw. Ostatnio zajadamy się także bagietkami z mąki z płaskurki* z dodatkiem orkiszu. Mają cudowny aromat i niezapomniany smak. Są bardzo wilgotne i jak na jasne pieczywo na drożdżach dość długo pozostają świeże. Piekę je zwykle wieczorem(...)przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku.  Źródła:   Stressfree ,  superpokarmy Składniki: - 250g mąki z płaskurki typ650 - 250g mąki orkiszowej typ750 - 100g mąki żytniej typ720 - 10g soli himalajskiej (zwykłej trochę mniej) - 30g świeżych drożdży - 30g masła klarowanego (lub oliwy z oliwek) - 400g

Smaczne Zdrowe
Pizza z cukinią i serem pleśniowym 173

sól morska płatki chili oliwa z oliwek EV    listki świeżych ziół Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić

Kulinarne przygody Gatity
Chlebek na zakwasie żytnim z mąki pszennej i żytniej 187

Przepis -200 g zakwasu żytniego -4 g drożdży suchych -szklanka wody -dwie płaskie łyżeczki soli -200 g mąki pszennej typ 450 -150 g mąki żytniej typ

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb irlandzki bez drożdży 229

swojego pieczywa trwa u mnie nie przerwanie. Kolejny z ciekawych propozycji chlebowych dotyczy pieczywa irlandzkiego.  Ten chlebek co dziwne piecze się bez drożdży i tylko na sodzie, która pozwoli mu delikatnie podrosnąć. Jest to najszybszy chleb jaki robiłam, bez wyrastania i oczekiwania, po prostu wyrabiamy formujemy i pieczemy. Polecam. Zapraszam... Stopień trudności - prosty Skala smaku - 10/10 jest pyszny

Kubki smaku
Chleb z makiem ( z automatu ) 170

różowa himalajska 70 g  mielonego maku   1 duża łyżka oleju kokosowego extra virgin  Skworcu szczypta gałki muszkatołowej pół opakowania suchych drożdży Włóż składniki do formy, nastaw program NORMALNE lub PODSTAWOWE. I wyjmij chleb pachnący i świeży. Skórka chrupiąca, miękki , nie rozlatujący środek. Pyszny z masłem, a u mnie? Z filiżanką dobrych ziółek i dżemem truskawkowym. Pycha

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb dyniowy 203

chlebie. Ci, który mogli go spróbować, określili go jako najlepszy swojak na świecie. Składniki 500 g mąki pełnoziarnistej + 1 łyżka do posypania chleba przed pieczeniem ½ dyni hokkaido 250 ml wody 8 g suchych drożdży 2 łyżki tymianku 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka czarnuszki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka soli kilka szczyp cynamonu kilka szczypt kardamonu Dynię myjemy, usuwamy(...)miękkości ok. 20 minut. Odcedzamy na sicie i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie blendujemy dolewając stopniowo wodę. Powinno powstać puree dyniowe. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wszystkie przyprawy i drożdże, mieszamy. Dodajemy puree dyniowe i wyrabiamy ciasto, które powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni. Jeżeli jest za rzadkie dodajemy więcej mąki, jeżeli za gęste – więcej wody. Wyrobione

My Chcemy Jeść
Bułki drożdżowe, pieczone metodą solno - drożdżową 282

regulować optymalny czas fermentacji chleba, przyspieszonej przez wyższą temperaturę otoczenia. Co jeszcze możemy dowiedzieć się o roli soli w chlebie? Sól najlepiej rozpuścić w wodzie i dodawać razem z wodą. Oprócz smaku, odpowiedzialna jest za jakość wypiekanego pieczywa. Dodatek soli (zwykle stosuje się od 1 do 3% względem masy mąki) nadaje wypieczonemu chlebowi, a konkretnie jego skórce, ładny brązowy kolor(...)jest bardziej chrupiąca, a miękisz delikatniejszy niż w chlebach bez dodatku soli. Sól wpływa na wiązanie wody, strukturę glutenową, aktywność enzymów w cieście, no i oczywiście na rozwój mikroorganizmów. Wpływa też na trwałość pieczywa. Gdy przechowujemy chleb w otoczeniu o małej wilgotności powietrza, sól opóźnia procesy czerstwienia pieczywa, zaś gdy przechowujemy chleb w wilgotnym otoczeniu, skórka nam szybko mięknie

Grahamka, weka i kajzerka
Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem i mozzarellą 254

suszonych pomidorów w oliwie z ziołami oliwa z oliwek EV sól suszone oregano Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić

Kulinarne przygody Gatity
Chleb na Maślance ze Słonecznikiem 116

media(min-width: 500px) { .elast { width: 720px; height: 180px; } } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy chleb, pieczony samodzielnie smakuje najlepiej. Najsmaczniejszy jest jeszcze ciepły, dopiero wyciągnięty z piekarnika, posmarowany masłem. W tym wpisie znajdziecie przepis na domowy chleb ze słonecznikiem na maślance. Składniki: 650 g mąki pszennej, 10g drożdży instant, 400 ml kefiru, 100 g słonecznika, płaska łyżka soli. Ważne jest(...)wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, nastawimy na grzanie góra, dół. Chleb należy piec 45-50 minut. .handg460 { width: 300px; height: 250px; } @media(min-width: 500px) { .handg460 { width: 720px; height: 180px; } } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Chleb na Maślance ze Słonecznikiem pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Pizza z zielonymi szparagami 165

oregano sól morska świeże oregano oliwa z oliwek EV      Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić

Kulinarne przygody Gatity
Niemiecki chleb wiejski / Kräftiges Bauernbrot 297

wkruszamy drożdże, posypujemy szczyptą cukru, wlewamy odrobinę wody, odstawiamy, czekamy 30 min. aż drożdże zaczną pracować. 3. Mieszamy wszystko razem - zaczyn z zakwasu, zaczyn drożdżowy, pozostałą mąkę i przyprawy, dodając ok. 600-650 ml ciepłej wody - wlejmy najpierw nieco mniej, żeby konsystencja chleba nie była za rzadka. Ciasto powinno być miękkie, lekko klejące ale zwarte. Wyrabiamy mikserem

Kuchnia Prezydentowej