chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:165/420)

Irlandzki chleb na sodzie oczyszczonej 151

Irlandzki chleb na sodzie oczyszczonej  Przepis na chleb pochodzi z książki: "Wypieki", oczywiście nie byłabym sobą gdybym go nieco nie zmodifikowała :-) Chleb ten rośnie dzięki sodzie , nie ma w nim ani grama drożdż czy też zakwasu. Jego smak jest niepowtarzalny i przyznam szczerze ,że naprawdę kojarzy mi się z Irlandią :-) Z podanych składników wychodzi 1 bochenek , średnica(...)pszennej  pełnoziarnistej, 100 g mąki razowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżeczki soli, 60 g pokrojonego i schłodzonego masła, 300 ml maślanki, Irlandzki chleb na sodzie oczyszczonej  do smaku : czarnuszka, czubryca zielona, suszone pomidory z bazylią. Piekarnik należy rozgrzać w temperaturze 180 stopni. Blachę w której będziemy piec chleb, natłuścić i obsypać mąką

Aromatyczne Podróże
Chleb pszenno-żytni na jogurcie. 71

Wczoraj upiekłam nowy chleb. Jest pyszny, dlatego dzielę się przepisem.  Upiekłam go w naczyniu żaroodpornym, dlatego ma kształt podobny do bochenka.  Zawsze piekę chleby w keksówkach, dlatego ten mi się tak podoba.  Ponacinałam go nawet we wzorki :) Dziś, też będę piekła. Zrobię(...)wpis  i lecę do kuchni. Ale będzie pachniało...... Jeszcze taka rada, warto spryskać piekarnik wodą, tuż przed włożeniem chleba,  lub od razu po włożeniu chleba.  Składniki: 250 g. ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 20 g. drożdży 350 g. mąki pszennej typ 650 200 g. mąki żytniej pełnoziarnistej 100 g. jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli 1 łyżka octu

Agusiowe smakołyki
Chleb maślany 82

drożdży 1 łyżeczka cukru 250 ml mleka 1 płaska łyżeczka soli 75 g masła Mąkę wsypuję do miski, robię dołek i wkruszam drożdże, które zasypuję cukrem i zalewam dwiema łyżkami letniego mleka. Drożdże delikatnie mieszam i zostawiam do wyrośnięcia, w tym celu miskę przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut. Następnie do drożdży(...)ciepłe miejsce na 40 minut. Foremkę keksówkę długość 20 cm smaruję masłem i podsypuję delikatnie mąką, wykładam do niej ciasto i odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięty chleb maślany smaruję roztrzepanym żółtkiem i posypuję czarnuszką, sezamem lub makiem. Chleb wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut, aż skórka zrobi się złota. Po upieczeniu chleb wyciągam

Słodki sentyment
Tradycyjny chleb Ticino wprost z Włoch 84

kawałek chleba. Po prawej stronie postaci widać połamany kształt bochenka chleba. I jest to nasz chleb ze wspólnego wypiekania, idealny do biesiadowania przy stole i odrywania po kawałku, maczania w oliwie i delektowania się jego smakiem. Przepis na chleb pochodzi z bloga Moniki La luna sul cucchiaio . Ja do swojego chleba dałam ciemny słód jęczmienny i stąd mój chleb(...)karmelowy posmak i kolor. Dacie miód albo jasny słód a chleb będzie jasny i równie pyszny. Możemy upiec go na zaczynie lievito, na bidze lub samych drożdżach. Ważne jest użycie mocnej mąki, u mnie to włoska farina z zawartością białka 12,5 g. Można także bułki zwinąć mniejsze wtedy chleb "wyskoczy" bardziej w górę. Polecam serdecznie. Chleb

Moje Małe Czarowanie
Dietetyczny chleb bez mąki 214

oliwą lub obłożone plastrami awokado może być znakomitą bazą do kanapek.   Czas przygotowania: 50 minut Porcje: 2 chleby Składniki: 430 g białego sera półtłustego 120 g płatków owsianych (można zastąpić otrębami lub wymieszać pół/pół) 4 jajka 50 g drożdży 1 łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie) 1 łyżeczka czosnku w proszku  1 łyżeczka suszonego tymianku lub oregano 1 łyżeczka(...)foremek na kratkę. Wersja na thermomix Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Płatki owsiane zmiksuj 20 s/obr.5.  Dodaj pokruszone drożdże i pozostałe składniki, zmiksuj 25s/obr.6 (nie powinno być grudek). Nagrzej piekarnik do 180'C , piecz chleby 40 minut. Przestudź, wyjmij z foremek na kratkę

SzczyptaSmaQ
pszenno-grahamkowy chleb z sezamem... 153

łyżeczka, sól 1,5 łyżeczki, olej rzepakowy 2 łyżki, mąka pszenna typ 1850 1 szklanka, mąka pszenna typ 650 3 szklanki, ziarna sezamu 5 dag, otręby owsiane 2 łyżki drożdże wkruszyć do misy robota, wlać z 1/4 szklanki ciepłej wody, wsypać obie mąki po 1 łyżce ciut cukru i krótko wymieszać, zostawić na 30 minut do podrosnięcia zaczynu wsypać(...)posmarować olejem i posypać zmielonymi otrębami pszennymi - ciasto przełożyć do formy i wierzch też posypać otrębami piec w 200 C, grzanie góra/dół około 45-50 minut, chleb wyjąć z blaszki wystudzić na kratce - jest smacznie chrupiący z nutą smaku sezamu.......................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Chleb żytni z pestkami dyni 76

Czas czytania: 2 min Błyskawiczny chleb żytni z pestkami dyni. Pieczywo wypiekane na bazie zakwasu potrzebuje zazwyczaj długiego czasu do przerobienia zaczynu. Chleb z dzisiejszego przepisu nie wymaga wcześniejszego przygotowania zaczynu. Wszystkie składniki mieszamy na około trzy godziny przed planowanym pieczeniem. Fermentację ciasta chlebowego przyspieszyłam, dodając odrobinę drożdży, które skracają ten proces i powodują, że ciasto jest bardziej napowietrzone. Chlebek(...)jest wilgotny o fantastycznym delikatnym miąższu z pyszną chrupiącą skórką. Pestki dyni nadają cudownego dyniowego posmaku, chleb jest idealny na kanapki z każdego rodzaju dodatkami. Smacznego! Print Chleb żytni z pestkami dyni .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prosty chleb żytni z pestkami dyni. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword pestki dyni Prep Time 15 minutes Cook

SprawdzonaKuchnia.pl
Zawijany chleb o smaku pizzy 166

mnie tortowa typ 450 100g mąki pszennej pełnoziarnistej - graham drobna typ 1850 30g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy + 2 łyżki do posmarowania chleba przed pieczeniem   150 ml wody - letniej   150 ml mleka - letniego NADZIENIE: 1 cebula 2 łyżki oliwy 40g sera - u mnie twardy ser wędzony Radamer 150 ml ketchupu łagodnego Kotlin(...)miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę pełnoziarnistą, sól i oliwę. W garnuszki podgrzać lekko mleko - musi być ciepłe, lecz nie gorące, bo inaczej drożdże si ę zagotują. Wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę mąki pszennej jako pożywkę i dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce, aby rozczyn "ruszył". Roztwór drożdżowo-mleczny wlać

Grunt to przepis!
Chlebek owsiany bez wyrabiania 1137

dzień i od święta Kinga podała przepis na ten mój dzisiejszy chlebek. Nie trzeba dodawać zakwasu , wystarczą świeże drożdże i różna ziarna i można się cieszyć pysznym i swoim domowym chlebkiem :) Z okazji Światowego Dnia Chleba post jak najbardziej mile widziany :) Wymiary blaszki : 36 x 16 cm Czas pieczenia : 65 min. Temp. pieczenia : 180 C Składniki : 1 l ciepłej(...)garść siemienia lnianego 1 garść łuskanego słonecznika ( można dodawać ziarna jakie tylko chcecie ) Sposób przygotowania: Ciepłą wodę nalać do miski. Wsypujemy kolejno : płatki owsiane, sól ,cukier , pokruszone drożdże , dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na 20 min. Mąkę przesiać i wsypać do zaczynu. Wszystkie składniki mieszamy łychą i wlewamy do foremki pokrytej papierem do pieczenia

Słodkości i nie tylko
Chleb ProBody - low carb 774

chleba, ponieważ nie zawsze chcemy jeść kanapki. Przebywając też w mieszkaniu bez piekarnika domowy chleb ma małe szanse zaistnieć, dlatego zdarza się, że chodzimy do pobliskiej piekarni aby kupić chleb ProBody . Ma on szereg właściwości a możecie przeczytać o nich tutaj (nie jest to post sponsorowany!). Naszym zdaniem warto poświęcić mu chwilę uwagi ;) Nazwa: Pieczywo o wysokiej zawartości białka(...)jednak wilgotne w środku. Miąższ jest bardzo delikatny ale ziarna trzymają całość i nie kruszy się po przełamaniu kromki. Smak chleba bardzo różni się od klasycznych wypieków na zakwasie. Jest delikatny w smaku ale bez nuty kwasku czy drożdży a ziarna przyjemnie oporują podczas jedzenia. Należy przechowywać go w suchym miejscu w papierowej torebce bo dość szybko pleśnieje, jednak najlepiej

Candy Pandas
Pszenny chleb z suszonymi pomidorami 81

Pszenny chleb z suszonymi pomidorami to pyszne pieczywo o mniej typowym smaku. Jest to prosty smoczy przepis, który nie wymaga wielu umiejętności piekarskich i kucharskich. Chleb poleca też wersję chleba pszennego bez dodatków w środku. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/chleb-z-suszonymi-pomidorami-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/chleb-z-suszonymi-pomidorami-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020(...)minut w 220st."],"recipeYield":"1 chleb","keywords":"chleb,chleb pszenny,dro\u017cd\u017cowe,przyprawy,suszone pomidory","totalTime":"PT2H30M"} Drukuj Pszenny chleb z suszonymi pomidorami Czas przygotowania: 2 godzin/y Czas gotowania/pieczenia: 30 minut/y Czas całkowity: 2 godzin/y, 30 minut/y Porcje: 1 chleb Składniki: 300g ciepłej wody, pół łyżeczki cukru, 1 saszetka suszonych drożdży (lub 20g świeżych drożdży), 500g mąki pszennej

Bardzo Gruby Smok
Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem i fetą 199

garści świeżego szpinaku 2 dojrzałe pomidory oliwa z oliwek EV sól suszone oregano Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżówki z masą kajmakową i jabłkami 137

wyrośnięciu ciasto ponownie dokładnie wyrobić, aby usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie). W maszynie do chleba: wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta. Po skończeniu programu ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według poniższego przepisu. Ciasto rozwałkować na prostokąt,posmarować masą kajmakową

Moje domowe kucharzenie
Chleb pszenny z prażoną cebulką 94

Jeżeli lubicie eksperymentować z wypiekami chleba, to chleb pszenny z prażoną cebulką to pozycja idealna dla Was. Niby zwykły pszenny chleb , a jednak tak inny w smaku! Nie trzeba wiele, żeby zmienić sporo. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/chleb-z-prazona-cebulka-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/chleb-z-prazona-cebulka-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/chleb-z-prazona-cebulka-320x200.jpg(...)minut w 220st."],"recipeYield":"1 chleb","keywords":"chleb,chleb pszenny,dro\u017cd\u017cowe,pra\u017cona cebulka","totalTime":"PT2H30M"} Drukuj Chleb pszenny z prażoną cebulką Czas przygotowania: 2 godzin/y Czas gotowania/pieczenia: 30 minut/y Czas całkowity: 2 godzin/y, 30 minut/y Porcje: 1 chleb Składniki: 300g ciepłej wody, pół łyżeczki cukru, 1 saszetka suszonych drożdży (lub 20g świeżych drożdży), 500g mąki pszennej

Bardzo Gruby Smok