chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:172/420)

Duży wiejski chleb... 506

Dzisiaj propozycja upieczenia dużego 1,4 kg smacznego chleba, z chrupiącą skórką.  Rozpoczynamy od zaczynu: 500 ml ciepłej wody, 50 g drożdży, 4 łyżki mąki, 1 łyżka cukru. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 min. przykryte w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu przesiewamy 1 kg mąki typ 650, potem wsypujemy łyżkę soli  i dodajemy 4 łyżki(...)kilka łyżek wody, gdy jest za mokre trochę mąki. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 h do wyrośnięcia. -- Po wyrośnięciu zagniatamy, jak potrzeba trochę podsypujemy mąką i formujemy chleb, który wykładamy na blachę i przykrywamy szmatką na 1 h żeby podrósł. Do uzyskania grubej chrupiącej skórki możemy przygotować pomadę. W szklance osolonej wody rozrabiamy łyżkę mąki i potem zagotowujemy

chleba naszego
Chleb pszenny z siemieniem lnianym i słonecznikiem 168

Składniki: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 0,5 litra wody mineralnej 30 g otrębów pszennych 50 g płatki owsiane górskie 70 g siemienia lnianego 60 g pestek słonecznika 2 łyżeczki soli masło do natłuszczenia formy Sposób wykonania: Do dużej miski wrzucamy pokruszone drożdże, zalewamy letnią wodą (ok. 37°C), mieszamy. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie(...)minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180­°C. Foremkę z wyrośniętym ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 10 minut. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy i pozostawiamy do ostudzenia

Qchnia po prostu
Letni chleb orkiszowy św. Hildegardy w dwóch odsłonach 110

niego jesienią. Upiekłam chleb z mąki, która jest z odmiany orkiszu   Schwabenkorn. To mój ulubiony chleb na lato. Chleb prosty i szybki do zrobienia o dość dużej hydracji w granicach 80% Bardzo smaczny jeden pachnący maślanką, drugi marchewką. Oba zachowują długo świeżość . Żeby mi się nie znudziło na bazie tego przepisu będę piekła chleb z różnymi dodatkami takimi(...)mąka z ziarna Schwabenkorn lub innej odmiany pradawnych zbóż / 21g soli 21g świeżych drożdży Odrobinę cukru do rozczynu 900g maślanki 1.       Mąkę przesiewamy do miski robimy dołek kruszymy drożdże, dodajemy odrobinę cukru i maślanki. Czekamy aż drożdże się uaktywnią. 2.       Następnie dodajemy sól i stopniowo maślankę

Leśny Zakątek
Orkiszowy chleb z otrębami pszennymi i płatkami jęczmiennymi 156

pszenna. A po dodaniu dwóch łyżeczek octu winnego chleb można uznać za robiony na zakwasie ;) Ja, oczywiście, dodałam. Składniki: 1/2 kg mąki orkiszowej (lub zwykłej pszennej - wedle uznania) 1/2 szklanki płatków jęczmiennych 1/2 szklanki otrębów pszennych 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego 1/2 łyżki soli 1/2 łyżeczki cukru 25 gramów świeżych drożdży 1-2 łyżeczki octu winnego do 1 litra wody(...)Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody - odstawić Składniki suche wymieszać: mąka, płatki i otręby, siemię lniane. sól i cukier Dodać drożdże, 250 ml wody wraz z 2 łyżeczkami octu winnego - wymieszać. Jeśli uznamy, że masa na chleb jest za sucha, możemy powoli, małymi porcjami dodawać resztę wody. Im więcej wody dodamy, tym więcej będzie dziur chlebie, będzie bardziej

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Chleb szafranowy z Kornwalii 123

zasługuje ten tradycyjny chleb szafranowy. Dodatkiem do niego jest zwykle dżem i kwaśna śmietana.Ma piękny słoneczny, żółty kolor. Składniki na chleb szafranowy: 1/2 łyżeczki nitek szafranu 150 ml wody do zalania nitek szafranu 2 łyżeczki suszonych drożdży  1/2 łyżeczki cukru 150 ml letniego mleka 50 dag mąki pszennej łyżeczka soli 10 dag masła drobno starta skórka(...)Napar szafranu przecedź do miski, dodaj rozpuszczone drożdże. Ciasto dokładnie wyrób. Dodaj rodzynki i wymieszaj. Ciasto przełóż do natłuszczonej foremki, przykryj ściereczką i odstaw na 15 min do wyrośnięcia. Piecz pół godziny w piekarniku rozgrzanym do tem 220 C, następnie zmniejsz tem do 180 C i piecz jeszcze 20 minut. Chleb przełóż na kratkę kuchenną do ostygnięcia. źródło,,upiecz

Apetyczna babeczka
Domowy chleb 136

wypieku własnego chleba potrzebować będziemy: - 1 kg mąki pszennej lub żytniej - 1 litr wody - 1 łyżka soli - 1 łyżeczka cukru - 1/2 kostki drożdży + ewentualne przyprawy: bazylia, zioła prowansalskie, oregano, wedle uznania :) Rozdrabniamy w palcach 1/2 kostki drożdży i wrzucamy do litra ciepłej wody (max. 25-27 stopni Celsjusza). W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, sól, cukier. Po rozpuszczeniu drożdży w wodzie

upichcona
Chleb Drożdżowy Z Garnka Rzymskiego 121

Chleb pieczony w takim garnku wychodzi puszysty i chrupiący, a kromka z takiego chleba jest naprawdę sporej wielkości ;) Składniki na jeden chlebek Zaczyn : 30-35 g świeżych drożdży 1/3 szkl wody 1 łyżeczka cukru Ciasto : 650 g mąki pszennej typ 650 3 łyżki oliwy około 1 szkl letniej wody 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki lnu do obsypania garnka garść płatków(...)owsianych lub otrębów olej/oliwa do wysmarowania garnka 1. Z letniej wody, cukru i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. W misce mieszamy mąkę z solą oraz lnem. Dodajemy wyrośnięty zaczyn wraz z 3/4 szkl letniej wody (1/4 zostawiamy do dolewania) i zaczynamy wyrabiać, podczas początkowego wyrabiania dodajemy olej/oliwę. Wyrabiamy z około 5-10 min. Jeśli konsystencja jest

Gotowanie...to proste !
Chleb z ziołami 198

zaczyn staram się zrobić rano przed pracą i jak wracam to zabieram się do dalszej pracy. Pyszny prosty chleb na zaczynie. Potrzebujemy: Zaczyn: 150g mąki pszennej 130g ciepłej wody 5g świeżych drożdży Do miski wsypać mąkę. W wodzie rozpuścić drożdże i wlać do miski z mąką. Uwaga: woda ma być ciepła nie gorąca. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawić(...)godzin. Zaczyn najpierw urośnie, a później opadnie. Zaczyn trzymamy w pokojowej temperaturze. Ciasto: 350g mąki pszennej 150g mąki pełnoziarnistej 10g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek ( może być smakowa lub olej kujawski smakowy) 350g ciepłej wody 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku albo 1,5 łyżki ziół prowansalskich Zaczyn mieszamy z składnikami

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Chleb wiejski z ziarnami długorosnący 222

rośnie i jest pieczony w garnku żeliwnym. Polecam ten sposób bo łatwiej można kontrolować czas wypieku a drożdże zakwasowe - dzikie - tak samo pięknie rozmnażają się i podniosą ciasto. Zabawa i obserwacja takiego procesu jest warta tego aby potem zjadać pyszny chleb, spróbujcie. Dodam także że w przepisie jest 1 g zakwasu i nie pytajcie czy się pomyliłam, da radę

Moje Małe Czarowanie
Maślany puszysty chlebek 90

Bardzo prosty w przygotowaniu pyszny maślany chleb który smakuje wyśmienicie zarówno jako dodatek do kanapek/dań wytrawnych jak i na słodko. Jest to jeden z moich ulubionych chlebowych wypieków, mięciutki na drugi dzień :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 szklanki mąki pszennej tortowej 35 gram świeżych drożdży 90 gram masła ok 250 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru(...)push({}); Przygotowanie: do miski przesypujemy mąkę, po środku robimy wgłębienie w które kruszymy drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy ok 1/3 szklanki ciepłego mleka i odstawiamy na ok 10 min żeby drożdże zaczęły pracować, w międzyczasie rozpuszczamy masło i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, gdy drożdże lekko podrosną dodajemy sól i stopniowo wlewając ciepłe mleko zaczynamy wyrabiać ciasto

Blog kulinarny S9.PL
Dyniowy chleb 85

jedynie masłem. Składniki na dyniowy chleb 500 g mąki pszennej 220 g puree z dyni 50 g świeżych drożdży 1 szklanka wody 1 1 / 2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 3 łyżki pestek dyni (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Puree z dyni przygotować z ok. 250 g miąższu z dyni, pozostawić do wystygnięcia. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać(...)Przykryć ściereczką, odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na najniższy poziom zimnego piekarnika wstawić dużą blachę z ciepłą wodą, na środkowy poziom wsunąć formę z dyniowym chlebem, nastawić temperaturę 190 o C , piec z termoobiegiem 45-50 minut . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Dyniowy chleb pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Turecki "Fladenbrot" z patelni 173

Fladenbrot, w Turcji zwany pide to najpopularnieszy turecki chleb. Zawsze pszenny, puszysty i mięciutki - bardziej w smaku przypomina bułkę niż chleb, pieczony w formie  dużego okrągłego niezbyt wysokiego placka, zawsze oblepiony sezamem. Nie przygotowuje się z niego, tak tradycyjnych u nas kanapek, ale odszarpuje do jedzenia po kawałku. Zamiast dużego bochenka możesz upiec jedoosobowe małe chlebki(...)Najsmaczniejszy jest jedzony jeszcze ciepły. Składniki na 4 porcje: 250 g mąki orkiszowej 150 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru lub miodu 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka drożdży instant 1 łyżka sezamu do posypania olej na patelnię Wykonanie: wszystkie składniki na ciasto połączyć i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ciasto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb na młodym zakwasie 153

drożdży - nieco więcej niż pół szklanki wody przegotowanej - łyżka soli Niecały słoik zakwasu mieszamy z drożdżami, dodajemy wodę. Teraz dosypujemy mąkę i na mąkę sól. Wyrabiamy. Nie jest to bardzo pracochłonne. U mnie pracuje kiciuś ale ręcznie trwa to około 15 minut. Chleb z zakwasem nie potrzebuje długiego wyrabiania. Wyrobione, nie klejące się zbytnio ciasto przekładamy do wyłożonych papierem

Pasje Jolki
Domowy chleb wieloziarnisty na zaczynie drożdżowym 156

śruta pszenna gruba 80 g  woda 770 g  sól 20 g drożdże  5 g instant  słód jęczmienny palny lekko 1 łyżkę czubatą (można pominąć) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : * wieczorem lub minimum na 4 godziny przed robieniem chleba - ziarna słonecznika, lnu oraz śruty zalewamy 340 g wody (część wody z przepisu) przykrywamy folią  spożywczą i odstawiamy. Jeżeli(...)trzeba zalać je wrzątkiem zaczyn drożdżowy (część z  przepisu ogólnego) mąka chlebowa 270 g (2 1/4 szklanki ) woda 180 g (3/4 szklanki) sól 10 g (1 łyżeczka ) drożdże instant 1/8 łyżeczki  - łączymy ze sobą drożdże i woda, dodajemy mąkę i sól wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w tem. pokojowej

Basia w kuchni
Chleb pszenny na zakwasie (z garnka) 127

Jeśli wyhodowaliście już zakwas, warto nauczyć się piec podstawowy chlebek na zakwasie. Przepis poniżej jest podobny w wykonaniu do drożdżowego chleba z garnka. Chlebek taki pomimo mąki pszennej wychodzi ciemniejszy i kwaśniejszy od tego na drożdżach. Przyznam, że zapomniałam czy przepis pochodzi z grupy na Facebooku czy z YouTube. Składniki: (na duży bochenek, na zdjęciach wypiek z połowy porcji(...)zimnej wody 500 g mąki pszennej typu 550 + dodatkowe ok. 50 g gdy nasz zakwas jest rzadki 14 g soli * koszyk - jeśli nie mamy koszyka do wyrastania chleba możemy użyć zwykłej miski lub durszlaka wyłożonej szmatką bawełnianą posypaną mąką, ja tak właśnie robię Składniki mieszamy w misce i wyrabiamy 10 minut. Zostawiamy na godzinę pod przykryciem aby odpoczął. Koszyk* wysypujemy

W kuchni bez szafek

Proponowane wyszukiwania