chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:219/420)

Szybki chleb kubański (pszenny, gotowy w godzinę) 101

przepysznego chleba jest mój kochany mąż. Samodzielnie wszystko wykonał i dokonał niewielkich modyfikacji w oryginalnej wersji, co uważam za świetną robotę! Satysfakcja z efektu i mina żony... - bezcenne! (1 bochenek)     3 szklanki mąki pszennej typ 650     1,5 szklanki mocno gorącej wody (około 80 stopni)     1 opakowanie suchych drożdży(...)następnie wyrabiając - stopniowo dolewać gorącą wodę. Na końcu wsypać drożdże. Całość zagniatać przez około 10 minut.  (Ciasto powinno być zwarte, elastyczne i dobrze odchodzić od dłoni).  Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut - do lekkiego wyrośnięcia. Po tym czasie należy z niego uformować bochenek. Chleb przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia , a wierzch posmarować

Di gotuje
Chrupiący i pachnący chleb z kminkiem - gotowy w niecałe 3 godziny! 174

chleba zalecana jest mąka pszenna typ 750 lub 850 ja jednak użyłam tą, którą miałam w domu tj. poznańską typ 500) 1 szklana mąki pszennej razowej typ 2000 350 ml wody 1 łyżeczka suszonych drożdży lub 20 g świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka kminku 1 ząbek czosnku 2 łyżki mleka (opcjonalnie) Do miski wkładamy drożdże(...)godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto do podsypanej mąką podłużnej foremki typu keksówka,wierzch smarujemy mlekiem i wstawiamy do zimnego piekarnika (przeczytałam, że dzięki temu chleb nie pęka podczas pieczenia). Ustawiamy temperaturę na 210 stopni i pieczemy około 45 minut. Jeżeli przed końcem tego czasu uznamy, że chleb ma już mocno zrumienioną skórkę, należy przykryć go folią

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zakwas domowy na bazie gotowego zakwasu na chleb w proszku 107

chleba na końcu wpisu. Będac w sklepie wpadł mi w ręce gotowy zakwas na chleb w proszku. Postanowiłam zrobić eksperyment i potraktować ten zakwas jako starter. Składniki na zakwas: 1 opakowanie saszetki „Zakwas chlebowy żytni 100 ml ciepłej przegotowanej wody szczypta cukru 5 g drożdży 2 łyżki maki żytniej pełnoziarnistej Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w wysokim słoiku. Przykrywamy(...)polega dokarmianie zakwasu? Do szklanki dajemy 2 łyżki maki żytniej pełnoziarnistej i 2 łyżki ciepłej przegotowanej wody. Mieszamy dokładnie i taka mieszankę wlewamy do podstawowego zakwasu. Kiedy chcemy upiec chleb obieramy potrzebna ilość zakwasu, resztę zostawiamy i dokarmiany co 12 godzin. Kiedy nie używamy zakwasu, zakręcamy słoik i chowamy do lodówki. Kiedy planujemy piec chleb zakwas wyciągamy dzień wcześniej

Themo przepisy
Chleb z siemieniem lnianym 200

utworzył po ugotowaniu, drożdże i łyżkę soli. Wyrób ciasto. W zależności od wilgotności mąk, może być konieczne dodanie odrobiny wody lub jeżeli jest ciasto zbyt mokre, mąki. Wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy, która nie klei się do ścianek misy. Pozostaw pod przykryciem na 30 min. w normalnej temperaturze pokojowej. Po tym czasie uformuj dwa bochenki chleba i odczekaj jeszcze

Pasje Jolki
domowy chleb z gara orkiszowo żytni 117

cukru 1 łyżeczka kminku lub więcej wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem oraz letnią wodą (ok. 125 ml wody). Obie mąki mieszamy z solą. Do mąki dodajemy rozpuszczone drożdże, kminek, olej oraz pozostałą wodę. Chwilkę wyrabiamy ciasto, tak aby składniki się połączyły i odstawiamy do wyrośnięcia (przykryte ściereczką) na ok. 60 min. Gar lub naczynie żaroodporne (ok. 14x23cm(...)następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze ok. 30 min. Upieczony wyciągamy z naczynia i odstawiamy do wystudzenia. Ja piekę przeważnie pod wieczór i na rano jest gotowy. Chleb jest bardzo smaczny i ma chrupiącą skórkę

Domowy Smak Jedzenia
Paluchy drożdżowe z szynką i serem 249

Bagietki pełnoziarniste rustykalne bagietki Rustykalne bagietki pszenne Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) Bułki domowe wielozbożowe Chleb z garnka Bułka paryska ekspresowa Składniki na 8 dużych paluchów: - 400 g mąki pszennej + ok 100 g do podsypywania ciasta - 7 g suszonych drożdży - 300 ml ciepłej wody - 1 łyżka oliwy - 1 czubata łyżeczki soli - 1 płaska łyżeczka cukru Przygotowanie: w misie robota

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szybki chleb z ziarnami. 138

moje dotychczasowe chleby, jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Bardzo Was zachęcam, do zrobienia domowego chleba, jeśli tylko znajdziecie na to czas. Żeby było łatwiej, mąkę i wodę odmierzałam szklankami. To co? Kto robi? Składniki: 3 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka miodu 70 g. drożdży 1 łyżka nasion chia 2 łyżki sezamu 3 łyżki siemienia lnianego 5 łyżek słonecznika(...)łyżeczki soli 3 łyżki oleju Pomada: 1/5 szklanki ciepłej wody 1 łyżka mąki duża szczypta soli Wykonanie: Ciepła wodę wlać do miski, dodać miód i wkruszyć drożdże. Wymieszać. Wsypać ziarna. Dodać mąkę i sól. Wyrobić krótko, mikserem z hakami. Dodać olej i dalej wyrabiać. Następnie przykryć miskę talerzem, lub ręcznikiem papierowym. Odstawić na 15-20 minut, do wyrośnięcia. Przełożyć

Agusiowe smakołyki
Rúgbrauð - islandzki chleb wulkaniczny 163

żytni chleb. To właśnie stąd wzięła się jego nazwa, bo Rúgbrauð, to chleb wulkaniczny, pieczony kilka lub kilkanaście godzin w ziemi kilka kilometrów na strumieniami piekielnie gorącej, wulkanicznej lawy. Przygotowywany na bazie żytniej mąki, melasy, miodu lub trzcinowego cukru i proszku do pieczenia zamiast drożdży i zakwasu, smakuje niesamowicie! Wiem, bo udało mi się go upiec w domu pomimo(...)masłem ale równie wyśmienite będą z kawałkami wędzonej ryby, czy innymi dodatkami. W Islandii najczęściej serwuje się go z jagnięciną pod wieloma postaciami, śledziem lub innymi rybami, a kiedy chleb nie jest już pierwszej świeżości miksuje się go z maślanką, tworząc tym samym islandzki odpowiednik owsianki :) Zupełnie czerstwy Rúgbrauð namacza się i przygotowuje zupę chlebową, gotując całość z rodzynkami

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Bułki mleczne na zakwasie / Sourdough Milk Rolls 87

zakwasie dobrze sprawdzą się drożdże suszone lub świeże - jeśli Wasz zakwas jest wystarczająco silny, możecie jeszcze odrobinę zmniejszyć ich ilość (w dobie koronawirusa dość ciężko o drożdże, prawda?). Jeśli nie chce Wam się formować bułek, możecie upiec bułki na zakwasie w formie dużego, okrągłego bochenka - czas pieczenia będzie taki sam. Zarówno chleb jak i bułki mleczne na zakwasie(...)dokarmionego kilka godzin wcześniej) , 2/3 szklanki mleka, 1/4 szklanki wody, 2 łyżki roztopionego masła lub oleju, łyżka cukru, 3/4 łyżki soli, 3 i 1/4 szklanka mąki pszennej, łyżeczka suchych drożdży opcjonalnie słodka śmietanka lub mleko do posmarowania bułek Przepis na pszenne bułki mleczne na zakwasie żytnim lub pszennym, przygotowanie: Drożdże wymieszać z podgrzanym mlekiem, wodą i cukrem, odstawić

Lekcje w kuchni
Pieczywo bezglutenowe 32

sklepach można dostać pieczywo bezglutenowe, pojawia się ono w coraz większej liczbie sklepów, jednak kupne pieczywo nie smakuje tak samo. Kupny chleb bezglutenowy jest suchy i bez smaku, taki trochę nijaki. W dodatku zawiera on mnóstwo konserwantów, aby jak najdłużej zachował swoją świeżość. Świadomość alergii pokarmowych związanych z glutenem jest w społeczeństwie coraz większa. Tego białka bowiem unikają już(...)nawet przy niskiej nietolerancji glutenu. Na pieczywo bezglutenowe przepis może być naprawdę prosty. Chleb z tego przepisu nie wymaga wyrabiania i smakuje wyśmienicie! Pieczywo bezglutenowe przepis Składniki: – 250 g mąki gryczanej – 150 g mąki ryżowej – 100 g mąki kukurydzianej – 8 g drożdży instant – 2 łyżki siemienia lnianego – ½ szklanki pestek dyni – płaska łyżka soli

Marcepanowa kuchnia
Chleb z czerwoną fasolą 116

trakcie poszukiwania idealnego chleba bez zwykłej mąki pszennej natrafiłam na stronie testaline.se na chleb z mąki pełnoziarnistej i czerwonej fasoli. Muszę przyznać że jest to wersja warta wypróbowania zwłaszcza że nie wymaga zabawy z drożdżami i wyrastaniem ciasta. Składniki: 80 g płatków owsianych 1 opakowanie fasoli w puszce – okolo 200g fasoli po odsaczeniu 55 g siemienia lnianego 200g

Mohiella
Racuchy – pampuchy drożdżowe z jabłkami 94

które bez wątpienia przyjdzie niejednemu z Was dziś ochota Polecamy i zapraszamy! Zobacz też nasze pyszne zapiekanki z chleba tostowego RACUCHY – PAMPUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 350 ml ciepłego mleka 2 jajka 40 g drożdży 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru szczypta soli 2 jabłka 4 łyżki oleju roślinnego tłuszcz do smażenia cukier

Kuchnia Na Wypasie
Bułki czosnkowe z tymiankiem i oregano 74

Pachnące ziołami bułeczki możecie mieć na kolację lub śniadanie, musicie je tylko upiec. Co potrzeba: 550 g mąki pszennej typ 650, 25 g świeżych drożdży, 1

Bułka z Chlebem
Jagodzianki... 122

Drożdżowe bułki z jagodami, dobre dla małych i dużych. -- Skład: 1 kg mąki, 50 g drożdży, 150 ml ciepłego mleka, szklanka cukru, 3 jajka, 150-200

chleba naszego
Kajzerki 156

Polecam dobre, domowe bułki na śniadanie i nie tylko. -- Skład: mąka typ 650 1 kg, drożdże 50 g, woda 400 ml, jajka 2 szt., ziemniak

chleba naszego

Proponowane wyszukiwania