chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:224/420)

Chleb Tostowy - Najlepszy Przepis ! 165

jest mięciutki, wilgotny, sprężysty nawet po odmrożeniu (zawsze po upieczeniu i wystudzeniu, zamrażam część chleba) Polecam Wam z całego serducha ten przepis :) Składniki 2 bochenki Zaczyn: 200 ml ciepłej, ale nie gorącej wody 50 ml ciepłego mleka 1 płaska łyżeczka cukru 30 g świeżych drożdży Ciasto: 1 kg mąki pszennej tortowej typ 450 250 ml ciepłej wody 2 łyżeczki soli(...)naturalnego, gęstego (może być grecki) około 6-8 łyżek oleju rzepakowego lub pół na pół z oliwą 1/2 płaskiej łyżeczki cukru 1. Z letniej wody, odrobiny mleka, cukru i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Do misy wsypujemy mąkę, sól, cukier, wlewamy resztę ciepłej wody i dodajemy jogurt.  3. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do misy. Zaczynamy

Gotowanie...to proste !
Ciabatta – nowy przepis 180

totalTime":null,"recipeInstructions":["Mieszamy wszystkie sk\u0142adniki i odstawiamy na 10 minut. ( u mnie w mikserze za pomoc\u0105 haka)\r","Wyrabiamy ciasto, najlepiej mikserem lub w maszynie do chleba przez 10-30 min. Ciasto jest bardzo klej\u0105ce, wi\u0119c u\u017cywamy haka. \r","Przestajemy wyrabia\u0107\u00a0ciasto, kiedy zacznie odchodzi\u0107 od bok\u00f3w misy a w rozci(...)Drukuj Ciabatta – nowy przepis Składniki 500g mąki pszennej chlebowej 475 ml wody 2 łyżeczki suchych drożdży 15g soli Sposób przygotowania Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na 10 minut. ( u mnie w mikserze za pomocą haka) Wyrabiamy ciasto, najlepiej mikserem lub w maszynie do chleba przez 10-30 min. Ciasto jest bardzo klejące, więc używamy haka. Przestajemy wyrabiać ciasto, kiedy zacznie

Mieszam w Garnku
Bułki z ricottą i oregano 180

Upieczone wyjąć  z piekarnika i  studzić na kratce. Smacznego! W maszynie do chleba Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia zgodnie z instrukcją, u mnie: płynne (jajko, woda, roztopione masło),  sypkie - mąka, cukier i sól w dwa narożniki, na końcu drożdże na środek mąki. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Po skończeniu programu

Stare Gary
Rogaliki 177

Polecam pyszne rogaliki, które szybko można przygotować i długo cieszyć się smakiem. Skład: mąka 450 1 kg, drożdże 50 g, masło 100 g, mleko ciepłe

chleba naszego
Domowy chlebek do żurku. 173

Wiem, już po świętach ale żurek przecież  można jeść cały rok. Potrzebujemy  2 kg mąki, kostkę drożdży, ugotowanego dużego ziemniaka, dwie szklanki ciepłej wody

chleba naszego
Chleb marchwiowy z orzechami 155

chleb marchwiowy. Przepis nie był skomplikowany :) 3 szklanki mąki chlebowej plus więcej do podsypania ( u mnie pszenna typ 650) 1 1/4 łyżeczki soli kuchennej 1/4 łyżeczki drożdży instant lub innych suchych drożdży 1 i 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z marchwi 3/4 szklanki rodzynek 3/4 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie : W średniej misce wymieszaj mąkę, sól i drożdże(...)górą do dołu, do garnka lub na kamień/blachę.  Garnek przykryj pokrywą i piecz przez 25 minut Następnie zdejmij pokrywę i piecz kolejne 15-20 minut, aż chleb będzie miał głęboki brązowy kolor. Za pomocą łopatki żaroodpornej lub rękawicy, ostrożnie wyjmij chleb z garnka i umieść go na kratce. Zostaw do ostygnięcia

Proste Potrawy
Męskie ręce Piotra Kucharskiego 139

świeżych bagietek, drożdżówek czy rogali maślanych. Wszystko, czego potrzeba, by objadać się chlebem razowym, miodowym czy orkiszowym. Wszystko, by wybrać się, siedząc przy własnym stole, w kulinarną podróż do Włoch, Indii, Gruzji albo na Bliski Wschód czy żydowską Lubelszczyznę. Znajdziemy tu informacje o mące, o drożdżach i zakwasie, o niezbędnym wyposażeniu naszej małej domowej piekarni i o wyrabianiu ciasta(...)wypieki są sfotografowane „krok po kroku” podczas procesu wyrabiania, łatwiejsze – operują tylko pokusą „gotowego”. Tym razem daliśmy się skusić szybko. Czasem się zdarza… Opanujcie antyglutenowy obłęd i pieczcie chleb! Click to view slideshow

GRUBY WAŁEK
Breakfast with you #5 Wrocławskie dupki z przedziałkiem 173

Różnie nazywane, tak samo pyszne. Mowa o popularnych bułkach z przedziałkiem. Pokusiłam się o ich wykonanie, bo chleb nam już wyszedł, a śniadanie zjeść trzeba. Smaczne-go!!! 500 g mąki (u mnie też przypadkowo tylko tortowa + do podsypania) 50 g świeżych drożdży (min. 20g) 150 ml letniego mleka 100 ml letniej wody 1 jajko 30 g miękkiego masła 2 łyżeczki(...)cukru 2 płaskie łyżeczki soli Po pierwsze jak zawsze przygotowałam rozczyn: 2 łyżki letniego mleka, 2 łyżeczki cukru i drożdże. Odstawiłam na 10-15 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę połączyłam z pozostałymi składnikami oraz rozczynem i wyrobiłam ręcznie ciasto. Ojjj trochę roboty było, ale jak już ciasto było gotowe przełożyłam je do wysmarowanej olejem miski i pozostawiłam

bastalena
Chleb piwny - wyzwanie 181

Zupełna odmiana od tradycyjnego. Moja mała przepada za tym chlebem. "mamo chleb jest przepyszny" :) (nie ma pojęcia, że on jest na piwie :))). Także polecam go w 100 % i ja go jeszcze nie raz upiekę. SKŁADNIKI : 400 G mąki pszennej (typ 550 ) 300 g piwna ciemnego  15 g drożdży świeżych  2 łyżki mleka  1 łyżeczkę soli(...)łyżkę cukru  3-4 łyżki płatków owsianych  SPOSÓB WYKONANIA : - drożdże pokruszymy do miski zasypiemy cukrem oraz dodamy lekko ogrzane mleko (2-3 łyżki) jak drożdże zaczną już pracować dodajemy do tego piwo, dokładnie mieszamy dodajemy przesianą mąkę oraz łyżeczkę soli. Ciasto wyrabiamy drewnianą łyżką lub jeżeli mamy mocny mikser wyrabiamy do w mikserze. Ciasto ma konsystencję

Basia w kuchni
Szybki chleb z ziarnami 462

Pyszny chleb z ziarnami pieczony w domu. Udaje się zawsze i smakuje rewelacyjnie! Składniki 2 szklanki mąki (pszenna, pszenna pełnoziarnista – co kto lubi) 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 4 łyżki dodatków (słonecznik, płatki owsiane, żurawina, czarnuszka – wedle upodobań) 8 g drożdży instant w proszku 400 ml wody (200 gorącej, 200 w temp. pokojowej) dodatki do posypania (sezam

Wasze Przepisy
Chleb żytni na zakwasie z mąką żytnią zaparzaną Jeffreya Hamelmana 79

wyliczył to autor przepisu. Nie było zdjęcia tego chleba w książce, więc nie wiem czy podołałam wyzwaniu. Myślę, że chleb wyglądałby inaczej, gdybym użyła mąki wysokoglutenowej. Orkisz do nich nie należy. Typ 630 ma 10,6g białka.   Oto co autor napisał o tym chlebie  ⬇ Chleb żytni na zakwasie z mąką żytnią zaparzaną , moje godziny prowadzenia ciasta Zaczyn(...)godzin w temperaturze 21st. Wieczór dzień przed pieczeniem chleba godz.20.45 318g mąki żytniej razowej, 264g wody, 17g zakwasu. Mąka zaparzana można wykonać w trakcie przygotowania zaczynu i przechować do następnego dnia. Wieczór dzień przed pieczeniem chleba godz. 20,45 181g mąki żytniej razowej, 181g wrzącej wody. Mąkę zalewamy wrzątkiem przykrywamy szczelnie folią.  Następny dzień po 14 godzinach fermentacji godz.10

Leśny Zakątek
Chleb pszenny, ziemniaczany... 126

Chleb ziemniaczany, bardzo dobry, pulchny i z chrupiącą skórką :) "jak ze sklepu" :)    ...jak to zrobić? po prostu, po domowemu...a wszystko zobaczycie na zdjęciach poniżej :) Potrzebujemy 1 kg przesianej mąki typ 450, 650...2-3 ziemniaki, pół kostki drożdży,  łyżkę cukru, łyżkę soli, 2 szkl. ciepłej wody, rozbite jajko do posmarowania, nasiona do posypania.   Ziemniaki gotujemy(...)ugotowane rozgniatamy i studzimy. Zaczyn robimy z wody, cukru, rozkruszonych drożdży...10 min. w ciepłym miejscu pod przykryciem Do mąki dosypujemy sól i dobrze mieszamy... Potem wszystko razem łączymy ze sobą...mieszamy... ...wyjmujemy na stół posypany mąką i wyrabiamy ciasto... ...gdy ciasto ładnie odchodzi od ręki...odstawiamy na minimum 1/2 h w ciepłe miejsce... pod przykryciem niech zacznie rosnąć

chleba naszego
Chleb pszenno-żytni najprostszy 152

upiekłam. Smakuje fantastycznie. Zachęcam Was do upieczenia tego najszybszego i najprostszego chleba na zakwasie. Przepis zmieniłam, jak podaję w przepisie. Składniki na małą formę keksówkę:  100 g mąki żytniej (użyłam typ 720) 300 g mąki pszennej (użyłam typ 1150) 1,5 łyżeczki soli 2 gramy świeżych drożdży - nie dawałam drożdży wcale , 250 ml wody, 1 łyżka zakwasu żytniego - dałam(...)odchodziło od ręki i miało idealną konsystencję),  2. Włożyłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej otrębami pszennymi. Przykryłam lnianą ściereczką i postawiłam w ciepłym miejscu. Mój chleb rósł niecałe 9 h (oryginalny przepis podaje 12 - 18 h). 3. Rano posmarowałam cienką warstwą powierzchnię chlebka lekko podbitym białkiem i piekłam 10 minut w piekarniku z parą wodną nagrzanym

Kuchnia Prezydentowej
Zdrowy, łatwy i szybki chleb razowy na drożdżach instant 126

zawsze mrożę. Oszczędność i czasu i pieniędzy :) Polecam go każdemu, szczególnie osobom, które nigdy chleba nie piekły, albo im to zupełnie nie wchodzi. SKŁADNIKI: ilość sztuk: 1 duży bochenek (około 14 kromek) 450 g razowej mąki chlebowej dobrej jakości 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki suszonych drożdży instant 1 łyżeczka jasnego cukru muscovado lub miodu (ja dodaję zawsze naturalny miód(...)wyłożyć ją papierem do pieczenia. Pozostawić w ciepłym miejscu na czas przygotowania ciasta. Przesiać mąkę i sól do dużej miski. Dorzucić otręby, które zostały na dnie sita. Dodać drożdże i zrobić zagłębienie na środku. Wymieszać miód lub cukier muscovado z letnią wodą i wlać do zagłębienia. Wymieszać wszystkie składniki, a następnie ucierać ciasto energicznie drewnianą łyżką około 2 minut

Calzonella.com
Bułki hamburgerowe 90

wody 1 średnie jajko 40 g miękkiego masła 31 g cukru 11 g soli 8 g suchych drożdży lub 16 g świeżych w oryginalnym przepisie jest zalecenie dodania 26 g mleka w proszku ja pominęłam Dodatkowo 1 średnie jajko 1 łyżka mleka sezam(...)Zawsze można odświeżyć pieczywo przez opieczenie ich w tosterze, będą bardzo smaczne! Smacznego! 🍔 Inne propozycje Bułki hamburgerowe z zakwasem Bułeczki hamburgerowe Bułki do hamburgerów Przepis pochodzi z książki „Chleb” Jeffrey’a Hamelman’a. 📖 Przepis Print Bułki hamburgerowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Miękkie, puszyste z błyszczącą skórką, to idealne bułki

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania