Moja znajoma nadziewa pączki strzykawką. Jeśli używacie świeżych drożdży musicie wcześniej zrobić zaczyn drożdżowy. Używam drożdży instant, które tylko mieszam z mąką. Z podanych składników zagnieść ciasto. Będzie lekko klejące. Tłuszcz dodałam na samym końcu. Najwygodniej w maszynie do chleba, lub mikserem z końcówką w kształcie haka. Odstawić do podwojenia objętości około 1i 1/2 godziny. Najlepiej
Piekarz-Kucharz-Garkotłukzanim zdążyły wystygnąć. Przepis na trzy średnie bagietki 360 ml wody w temperaturze pokojowej 3 g suchych drożdży instant 498 g mąki uniwersalnej 5 g soli Z podanych produktów zagnieść sprężyste klejące ciasto. Można mikserem z hakiem lub w maszynie do chleba. Proces zagniatania powinien trwać około 10 minut. Ciasto będzie klejące i dość luźne, nie dosypujcie
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmój nowy sprzęt podróbę Temomiksa i wiecie co jestem bardzo zadowolona. Zaczęłam od wyrabiania ciasta drożdżowego na chleb pszenny z otrębami i słonecznikiem. Zamiast 5 tysięcy wydalam 777 zł i mam to praktycznie samo . Składniki: mąka pszenna typ 500 -500 g drożdże suche 16 g woda ciepła 350 ml otręby pszenne 4 łyżki słonecznik łuskany 4 łyżki sól pół
Różowa kuchniaSkładniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej tortowej ( 445g ), plus do podsypywania, 7g suchych drożdży, 5 łyżek oleju ( 60ml ), 220ml ciepłej wody, 1 łyżeczka soli, 1 jajko
W kuchni u MonikiCHLEB SHREKA (spinach bread) Składniki: 3 szklanki mąki 1,5 szklanki zmiksowanego świeżego szpinaku 1/3 szklanki oliwy z oliwek lub oleju 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Dużą garść świeżego szpinaku miksujemy z 1/2 szklanki ciepłej wody (otrzymamy około 1,5 szklanki papki szpinakowej) Do misy miksera wsypujemy mąkę oraz drożdże, dodajemy oliwę, sól
Bon appetit mon amieBardzo prosty w przygotowaniu domowy chleb. Nie wyrabiamy ciasta. Wszystko mieszamy łyżką. Składniki: -1 kg mąki pszennej 650 -750 ml bardzo ciepłej wody -250 ml żurku naturalnego -10 dkg drożdży -łyżka soli -łyżka cukru -ziarna słonecznika, dyni, lnu, sezamu Drożdże i cukier mieszamy w wodzie. Dodajemy sól i dolewamy żurek. Dosypujemy ziarna i mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę
Maminek kulinarnyteż powstały bułeczki orkiszowo-pszenne z mąk pełnoziarnistych, wyrabiane :) To moja pierwsza przygoda piekarnicza, nie licząc chleba orkiszowego :) Jak wyszły bułki? Nieźle... ;) Na pewno należy wyrabiać ciasto dłużej, niż ja to robiłam. Przy następnej okazji udoskonalę przepis :) Składniki: 30g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka wody 2 szklanki mąki pełne ziarno(...)orkiszowej 1,2 szklanki mąki pełne ziarno pszennej duuużo ziaren słonecznika Do dzieła: Zaczynamy od zaczynu. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, dwie łyżki mąki pszennej i dwie łyżki ciepłej wody. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 15 min. (najlepiej w ciepłym miejscu). Po tym czasie łączymy ze sobą wszystkie składniki przepisu i porządnie wyrabiamy ciasto
Spektrum SmakuPrzepis dostałem od mojej znajomej z pracy ,Gosi. Chleb jest miękki i smaczny. Podałem go ze smalcem z przepisu Wiesi...pycha!!! Składniki 500 g mąki żytniej 300 ml mleka 25 g świeżych drożdży 1 jajko 1 żółtko 50 ml oleju łyżeczka cukru łyżeczka soli Przygotowanie Drożdże rozpuszczamy z cukrem ,dodajemy ciepłe mleko i mieszamy. Mąkę przesiewamy ,dodajemy sól ,olej
R'n'G Kitchenpierwszej kolejności należy wykonać zaczyn. Podgrzać lekko mleko (do temperatury naszej dłoni), dodać cukier, pokruszone drożdże i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut do pierwszego wyrośnięcia. Pamiętajcie proszę o zasadzie "3" - więcej w przepisie na chleb . Kolejno należy rozpuścić masło, dodać do niego ekstrakt waniliowy lub cukier z wanilią, wymieszać
Garniec MagalieSkładniki: mąka pszenna typ 500 2,5 szklanki pełne, mąka pszenna graham 2 szklanki, drożdże świeże 30 gram, woda ciepła 380 ml, cukier 1 łyżeczka
W Mojej Kuchni LubięObiecany przepis na chleb bezglutenowy. Taki chleb, bez pełnych sztucznych dodatków gotowych mieszanek mąk. Szybko, zdrowo i smacznie. Składniki: mąka gryczana 450g mąka ziemniaczana 1 łyżka amarantus ekspandowany 1 szklanka drożdże bg (1 opakowanie drożdży w proszku 7-8g) woda letnia ok 500ml dodatki: żurawina lub słonecznik olej rzepakowy 2 łyżki sól himalajska 1/2 łyżeczki Mąkę gryczaną, ziemniaczaną
IzaGotujeeksperyment chodził mi cały czas po głowie, bo skoro bułki i chleby super wyrastają bez dodatku cukru, musiałam zaryzykować z ciastem drożdżowym na słodko, potrzebny był mi tylko przepis, w którym nie ma zbyt dużo drożdży w stosunku do ciasta, bo placki drożdżowe, w których tych drożdży jest dość dużo nie wyrastają tak jak powinny. Przeanalizowałam zamieszczone u mnie przepisy(...)550g mąki orkiszowej (u mnie typ 750) - 2 żółtka - 1 całe jajko - 50g ksylitolu - 95ml roztopionego oleju kokosowego lub oliwy - 35g drożdży - 1 łyżka spirytusu - 250ml ciepłego mleka - szczypta soli + olej kokosowy do smażenia ( lub inny tłuszcz). Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać łyżkę mąki i trochę mleka, dokładnie rozmieszać i odstawić do wyrastania. W misie miksera ubić jajko
Smaczne Zdrowechleb. Ten, który tak pachniał co rano. CHLEB WIELKANOCNY. (Babciny.; na dwie porcje; ) 1 kg mąki pszennej 1 szklanka otrąb pszennych 1 szklanka siemienia lnianego 1 szklanka łuskanego słonecznika 100g świeżych drożdży litr ciepłej (ale nie gorącej) wody łyżeczka soli i cukru 4 łyżki oleju W odrbinie wody rozpuściłam drożdże i połączyłam z resztą wody. Wsypałam otręby, siemię, słonecznik
W kuchni Karmel-itkisito do dużej miski, dodaj sól, otręby żytnie, pokrojone orzechy. Dodaj wyrośnięte drożdże i wlej letnią wodę. Chwilę wyrabiaj, kiedy składniki dobrze się połączą przykryj miskę ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i przełożyć na blaszkę, wierzch chleba posmaruj olejem i posyp ziarnami sezamu. Odstaw na 20 minut, żeby ponownie
Apetyczna babeczkapotrafi przygotować go samodzielnie. Chlebek turecki żulik - składniki proporcje na keksówkę o wymiarach 26x12 cm 380 g maki pszennej chlebowej (typ 750) 7 g suchych drożdży lub 15-20 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka, w wersji wegańskiej mleko roślinne 5 łyżek melasy, najlepiej z karobu 2 łyżeczki brązowego cukru 3 łyżeczki kawy zbożowej 30 g masła, można użyć(...)przez sitko. Do mąki dodaję rozczyn drożdżowy lub suche drożdże, mleko z melasą, sól, kawę zbożową i wyrabiam miękkie jednolite ciasto. Zajmuje to około 10-15 minut. Kiedy ciasto zaczyna odchodzić od ścianek misy miksera, dodaję rodzynki i orzechy, a czasem także kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wyrabiam ciasto na chleb turecki jeszcze około 1 minuty. Z ciasto formuję kulę, przekładam
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata