chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:234/420)

Bułki dwusezamowe 194

Bardzo często, o ile nie najczęściej, nowe przepisy powstają na bazie innych, już sprawdzonych. Tu się coś się doda, tam coś się zmieni, czegoś się zapomni

Grahamka, weka i kajzerka
Podłużne bułki wiedenki w stylu hiszpańskim 177

Znalazłem bułki na jednym z hiszpańskich blogów, spodobały mi się, i od razu wiedziałem, że prędzej czy później będą pieczone. Bułki są prześliczne, błyszczą niesamowicie, są

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pszenno grahamowy z ziarnami 146

250 g mąki graham typ 1850 350 g mąki pszennej typ 450 1 szk aktywnego zakwasu żytniego 5 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka

Ewa w kuchni
Domowy chleb pszenny na żytnim zakwasie (zdrowe kanapki) 161

dość długiego czasu potrzebnego do zrobienia tego chlebka, naprawdę warto. A do tego ten zapach... bezcenne. Zakwas najlepiej robić z mąki żytniej, ponieważ najłatwiej ją zakwasić. Przepis na ten chleb pochodzi z bloga "mojewypieki". Zakwas żytni: Czas przygotowania 3 dni: Dzień 1: Do litrowego słoika wsypujemy 1/2 szklanki mąki żytniej (typ 750 lub 720) i 1/2 szklanki przegotowanej lekko ciepłej(...)dzikie drożdże zaczęły działać (żyją). Dygresja: Zakwas przechowujemy w lodówce, dzikie drożdże wtedy usypiają. Jak chcemy go użyć to wyjmujemy z lodówki, po 2 godzinach dokarmiamy go np. 2 łyżkami mąki i 2 łyżkami wody. Po 3 godzinach od dokarmienia zakwas gotowy jest do użycia. Chleb pszenny składniki na 2 bochenki lub 1 mega duży: Wieczór wcześniej (robimy

IMPRESJA SMAKU
Katlama- uzbecki chleb z nadzieniem 194

Dziś na śniadanie poleca się kuchnia uzbecka. Katlama- warstwowy chleb z nadzieniem. Zazwyczaj nadzienie robi się ze smażonej cebuli lub mięsa, ja dziś zrobiłam z fetą. A Wy lubicie takie wynalazki? Składniki: – 100ml kefiru o temperaturze pokojowej – 50ml gorącej wody (nie wrzątku) – 1 łyżeczka drożdży instant – 1 łyżeczka cukru – 300g mąki pszennej – 25ml oleju(...)rzepakowego – szczypta soli – sezam do posypania – 150g sera feta W misce wymieszać kefir, wodę, cukier, drożdże i 3 łyżki mąki i odstawić na około 15 minut. Następnie dodać sól, olej i mąkę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Zagniecione ciasto włożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę

Smaki Armine
Chleb wieloziarnisty I 99

jeszcze nie próbowaliście domowego pieczywa żałujcie - ten chleb jest naprawdę pyszny i prosty do zrobienia a jednocześnie bije na głowę jakikolwiek kupiony w piekarni:) Polecam i życzę smacznego. Przepis znaleziony nablogu Twoje&Moje. Składniki (na keksówkę o wymiarach 39 x 11 x 7,5 ) : 20g drożdży świeżych 450 ml ciepłej wody 450g mąki pszennej (używam(...)pszennych) 0,5 szklanki ziaren dowolnych (pestki słonecznika, dynia, siemię lniane, sezam - dodaję te które mam lub mieszam) 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 1 jajko Wykonanie : Drożdże rozczynić w wodzie. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Zrobić dołek, wlać rozczyn. Odstawić na 15 minut, po tym czasie dokładnie wymieszać. Ciasto będzie dość luźne, ale takie

cucinare
Chleb wieloziarnisty I 109

jeszcze nie próbowaliście domowego pieczywa żałujcie - ten chleb jest naprawdę pyszny i prosty do zrobienia a jednocześnie bije na głowę jakikolwiek kupiony w piekarni:) Polecam i życzę smacznego. Przepis znaleziony nablogu Twoje&Moje. Składniki (na keksówkę o wymiarach 39 x 11 x 7,5 ) : 20g drożdży świeżych 450 ml ciepłej wody 450g mąki pszennej (używam(...)pszennych) 0,5 szklanki ziaren dowolnych (pestki słonecznika, dynia, siemię lniane, sezam - dodaję te które mam lub mieszam) 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 1 jajko Wykonanie : Drożdże rozczynić w wodzie. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Zrobić dołek, wlać rozczyn. Odstawić na 15 minut, po tym czasie dokładnie wymieszać. Ciasto będzie dość luźne, ale takie

cucinare
Bułeczki nadziewane kiełbasa i serem 110

kiełbasa najlepiej smakuje nam od tak, po prostu w dłoń z kromką domowego chleba. Polecam! Bułeczki nadziewane kiełbasą i serem – pyszny przepis na domowe pieczywo w lekko odmienionej wersji Składniki: 350 g mąki pszennej + do podsypania pół szklanki ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 jajko klasy M + 1 jajko(...)posypania bułeczek Uwaga! Specjalnie dla Was Na kod rabatowy: Słodkie okruszki otrzymacie 20% rabatu na zakupy na https://wedzarniamarozek.pl , Kod ważny do 12.04 Przygotowanie: Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy na chwilę na bok. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy nasz drożdżowy rozczyn, dodajemy oliwę z oliwek (lub olej), szczyptę soli i wbijamy 1 jajko. Całość

Słodkie okruszki
Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem 161

udało mi się go utrzymać przy życiu :(, i dopiero za trzecim razem zakwas od Ewy przyjął się pod moim dachem!!!, żyje - fermentuje i udało mi się upiec wspaniały żytni chleb ze słonecznikiem. Wiem, że to pewnie nic wielkiego, ale dla mnie to było bardzo ważne :) Składniki na jeden bochenek: Zaczyn: 16 g zakwasu żytniego lub razowo-żytniego 160 g mąki(...)poprzedniego  166 g mąki pszennej 10 g świeżych drożdży, ja nie dodałam  1 łyżka miodu lub słodu piekarniczego masło do wysmarowania foremki + ziarna słonecznika do posypania boków formy  Bezcenny zapach dzieciństwa.... Wykonanie: 1. W trzech osobnych miskach przygotowujemy trzy namaczanki na 16 godzin przed pieczeniem chleba. W pierwszej misce łączymy: zakwas żytni, mąkę oraz wodę, szczelnie

Apetyczna babeczka
Łatwy chleb pszenny 134

chyba najprostszy z możliwych. Skórka wyszła niezwykle chrupiąca, a chleb lekko słonawy idealny do wędliny i serów. Najlepiej smakował ciepły:) A przepis znalazłam tutaj . Składniki: - 2 szklanki mąki + 2 łyżki do formowania bochenka - 1 pełna szklanka ciepłej wody - 1 płaska łyżeczka soli - 1 pełna łyżeczka suszonych drożdży Wykonanie: Wszystkie składniki sypkie wsypać do dużej miski, wlać wodę i zamieszać kilka(...)naczyniu żaroodpornym, ale można również w tortownicy) i odstawiamy jeszcze na ok 40 min aby wyrosło. Piekarnik nagrzewamy do 225 stopni i na spód wkładamy naczynie z gorącą wodą. Chleb pieczemy na środkowym poziomie piekarnika ok 30 – 40 min, do zarumienienia. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp

dom-agi.pl
Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym 221

Znalazłam na stronie King Arthur Flour przepis na słodki chleb marchewkowy. Dokonałam w przepisie kilku zmian i tak oto powstały te bułeczki :) Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym 12 szt.   zaczyn: 3/4 szkl. wody* 1,25 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej 5 g świeżych drożdży ciasto właściwe: 15 g świeżych drożdży 3 średniej wielkości marchewki ugotowane na parze (lub w wodzie(...)drożdży rozpuścić w wodzie, dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą i wymieszać. Przykryć folią aluminiową i zostawić na blacie kuchennym na 12 do 18 godzin. Ciasto właściwe: Marchewkę ugotować na parze lub w wodzie (gdy gotujemy w wodzie, marchewkę trzeba dobrze odparować, aby nie była zbyt wilgotna). Zmiksować blenderem na gładkie puree i wystudzić. Do zaczynu dodać pokruszone drożdże, marchewkę

Posadzone i zjedzone
Szybkie bułki pszenne 119

Dzisiaj przepis dla tych, którym nie chce się iść do sklepu po bułki A tak na serio, nie zawsze chce mi się piec chleb, a czasem po prostu wygodniej zrobić bułki. Bo szybciej, bo żeby zmienić smak itp. Z tego przepisu otrzymamy ok. 7-8 szybkich bułek pszennych. Naprawdę szybkich, bo ciasto krótko wyrasta, specjalnie przy nim się nie napracujemy(...)miękkie i świetnie nadają się na wszelkiego rodzaju kanapki zarówno te na słodko z dżemem czy miodem jak i te wytrawne. Przepis pochodzi stąd, jednak ja użyłam suchych drożdży, a więc etam wyrastania drożdży mnie ominął, co jeszcze przyspieszyło całą sprawę Co prawda w oryginalnym przepisie użyto świeżych drożdży, ale ja ich wyjątkowo nie miałam, więc użyłam suchych. Ale autorka

Mieszam w Garnku
Mój pierwszy chleb 194

jedynie wypróbować. No to co? No to do dzieła :) Chleb bez wyrabiania (przepis na okrągłą formę nie większą niż 24 cm) Należy przygotować: 250 g mąki pszennej (może być zwykła, ale najlepiej byłoby użyć chlebowej) 150 g mąki typu graham 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży 300 ml wody (w temperaturze pokojowej) ok. 100 g suszonych(...)dużego kubka wkruszamy drożdże, zalewamy wodą i dokładnie rozpuszczamy. Suszone pomidory, których tym razem akurat użyłam, kroimy w ok. 1 cm kosteczkę. Do mąki wlewamy wodę z rozpuszczonymi drożdżami, dodajemy pokrojone suszone pomidory i mieszamy. Najlepiej zrobić to drewnianą łyżką i tylko do czasu połączenia składników (potrwa to nie dłużej niż 30 sekund). Masa powinna być w miarę

Ratunku obiad

Proponowane wyszukiwania