chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:242/420)

Orkiszove Biove 153

Szybkie i łatwe w wykonaniu włoskie bułki (a może małe chlebki?). Pieczywo charakterystyczne dla rejonów Lombardii i Piemontu, najbardziej znane jest w mieście Pawia, jest obłe

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasto drożdżowe z cynamonem i kruszonką 224

Ciepła czerwcowa niedziela, przyjaciele zapraszają na przydomowego grila. Nie wypada zatem pójść z pustymi rękoma. Szybki przegląd lodówki - jajka są, drożdże są, mleko i masło

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki słodowe 201

Propozycja dla posiadających nadmiar słodu czekoladowego, a już nie chcą kolejny raz robić podpiwka. Bułki słodowe na zakwasie pszennym, a właściciwie na mieszance zakwasu z rozczynem

Grahamka, weka i kajzerka
Scottish morning rolls - szkockie bułki na śniadanie 203

Z niedawno zakończonej podróży do Szkocji, pierwszej zresztą, przywiozłem wspomnienia, kilkaset zdjęć, szkocki beret Tam o'shanter (w kilcie nie odważyłbym się wyjść na ulicę, ale

Grahamka, weka i kajzerka
Polskie bułki maślane A.D.1959 403

Kolejny przepis ze zbiorów tradycyjnego polskiego piekarnictwa A.D.1959 . Na uwagę zasługuje fakt, że receptura nie zawiera masła, tylko margarynę. Sądzę, że w tamtych czasach robiono to

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pszenno-żytni z garnka 151

mnie wersja z naczynia żaroodpornego :) Przepis na ten przepyszny chleb posiadam również w wersji pszennej  tutaj . Składniki: ( szklanka 250 ml) Mąka pszenna 350 g ( typ 650 jeśli nie mamy można użyć zwykłej pszennej) Mąka żytnia 200 g ( typ 720 ) Woda ciepła /letnia 1,5 szklanki Drożdże 25 g Olej łyżka Cukier łyżeczka Sól łyżeczka Przygotowanie: Drożdże pokruszyć(...)stopni i podgrzać naczynie. Gdy piekarnik się nagrzeje wyjąć delikatnie naczynie przełożyć do niego bochenek, naciąć nożem kilka kresek lub kratkę, przykryć i wstawić do piekarnika.  Po włożeniu chleba zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec przez 30 minut a następnie kolejne 20 minut bez przykrycia.  Po tym czasie wyjąć z piekarnika i studzić na kracie. Najlepiej kroić

Kulinarne przygody
Chleb pszenno żytni z otrębami owsianymi. 127

wypieku chleba użyłam produktów MŁYNÓW STOISŁAW , wszystkich zainteresowanych produktami zapraszam na stronę internetową http://www.stoislaw.com.pl/pl/ . Składniki: 1 szklanka  mąki żytniej Młyny Stoisław   2,5 szklanki  mąki pszennej Młyny Stoisław   + ewentualnie do podsypania 1/2 szklanki  otrąb owsianych Młyny Stoisław   1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju 300 ml ciepłej wody 14 g suchych drożdży Wykonanie(...)miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże, sól, olej, mąkę pszenną, żytnią i otręby, dobrze wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrosniecia. Gdy ciasto wyrośnie jeszcze raz zagniatamy , przekładamy do formy, ja akurat piekłam w obręczy cukierniczej o średnicy 21cm. Wierch smarujemy delikatnie mlekiem i posypujemy otrebami. Przykrywamy ściereczką i jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia

Sama słodycz i szczypta chili
Chleb czosnkowy + FILM 88

grilla. Składniki 230 g mąki łyżka cukru jajko ½ łyżeczki soli 5 g suchych drożdży 100 ml letniego mleka 30 g masła 2 łyżki siekanego szczypiorku 20 g masła żółtko 150 g sera mozzarella 3-4 ząbki czosnku Wykonanie W letnim mleku rozpuszczamy cukier, sól oraz suche drożdże. Gdy wszystko będzie dobrze wymieszane dodajemy mąkę a następnie jajko. Pod koniec(...)będzie dobrze wyrobione z ciastem rozpłaszczamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Proces fermentacji można skrócić dając do piekarnika nagrzanego na 50 stopni na ok pół godziny. Artykuł Chleb czosnkowy + FILM pochodzi z serwisu Ela w kuchni

Pomysłowa kuchnia
Chleb jaglany bezglutenowy 56

Następny do kolekcji chlebów bezglutenowych, tym razem na bazie mąki jaglanej i ugotowanej kaszy jaglanej. Piekłam kiedyś chleb z kaszą gryczaną i okazał się bardzo smaczny, zamieniłam więc kaszę gryczaną na jaglaną i tak powstał ten chlebek. Wyszedł jednak bardziej sypki i suchy niż gryczany, który był wilgotny i zwarty. Pewnie to kwestia rodzaju kaszy lub proporcji składników. Niemniej jednak(...)innym też, bo nie podzieliłam się z nikim moim chlebem. Jeśli nie macie potrzebnych mąk, to można kaszę lub ryż zemleć w młynku, ja mielę w elektrycznym do kawy. Składniki: ? 300 g mąki jaglanej ? 100 g mąki ryżowej ? 100 g skrobi ziemniaczanej ? 300 g ugotowanej kaszy jaglanej ? 1 torebka suszonych drożdży 8 g ? 1 łyżka soli ? 1 łyżeczka cukru

To co kocham
Chleb jaglany bezglutenowy 146

podzieliłam się z nikim moim chlebem. Jeśli nie macie potrzebnych mąk, to można kaszę lub ryż zemleć w młynku, ja mielę w elektrycznym do kawy. Składniki: • 300 g mąki jaglanej • 100 g mąki ryżowej • 100 g skrobi ziemniaczanej • 300 g ugotowanej kaszy jaglanej • 1 torebka suszonych drożdży 8 g • 1 łyżka soli • 1 łyżeczka cukru(...)położyłam na kaloryferze na 20 minut. • Włożyć do ciepłego piekarnika i piec w 200 st.C przez 40 minut. Po tym czasie wyjąć chleb z keksówek i piec jeszcze na kratce 10 minut

To co kocham
Chleb orkiszowy 177

przepis na chleb orkiszowy.  Jest to jeden z łatwiejszych chlebów jaki robiłam. Bardzo ładnie wyrasta i się piecze.  A w dodatku jest bardzo zdrowy. Przepis wzięłam od Dorotus Składniki na 2 mniejsze  bochenki lub jeden duży 800 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki soli 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego(...)godziny lub nawet dłużej - w miarę potrzeby. Przed pieczeniem wysmarować mlekiem, posypać sezamem,  słonecznikiem, lub dynią. Piec w temperaturze 200ºC przez około 40 - 50 minut, aż chleb będzie brązowy i będzie brzmiał głucho po uderzeniu od spodu. Bochenki wyjdą raczej płaskie niż wyrośnięte. Studzić na kratce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Pinsa Romana 88

Pinsa lub Pinsa Romana to płaski chleb, który pochodzi oczywiście, ze starożytnego imperium Rzymskiego. Która na przestrzeni wieków przeszła oczywiście wiele zmian, ewolucji i składników. Rzymscy piekarze, ze starożytnego Rzymu, czyli bardzo dawno temu :). Aby sprawdzić, czy ich piece mają już odpowiednią temperaturę, by móc wypiekać chleb — właściwy — piekli właśnie płaski chleb. Oczywiście nic się nie mogło zmarnować i wraz(...)Pinsa Romana. Na zakończenie, odpal mój kanał na YouTube i pożremy razem ten pyszny kawałek chleba. Składniki Mąka Manitoba 400 gram Mąka ryżowa 70 gram Mąka sojowa 30 gram Semolina Lodowata woda 1-1.1/2 szklanki Oliwa z oliwek 1-2 łyżki ➕ więcej Suche drożdże 8 gram Sól 9-11 gram Dodatki Mozzarella fiordilate Bazylia Pomidory San Marzano Oliwa

RafalCook
Chleb pszenno - orkiszowy. 74

Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba.  Na blogu jest duży wybór, przepisów na pieczywo, każdy znajdzie coś dla siebie.  Wczoraj upiekłam chleb z dodatkiem mąki orkiszowej, dodałam też płatki orkiszowe.  Chleb pyszny, nie ma porównania do sklepowego. Nie wspomnę o zapachu,  który unosi się w kuchni podczas pieczenia.  Sprawdźcie jakie to proste(...)Składniki: 700 g. ciepłej wody 40 g. drożdży 1 łyżeczka miodu 700 g. mąki pszennej typ 650 300 g. mąki orkiszowej pełnoziarnistej  2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju 6 łyżek płatków orkiszowych Wykonanie: Ciepłą wodę wlać do misy, wkruszyć drożdże i dodać miód.  Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie wsypać obie mąki, sól, płatki i wlać

Agusiowe smakołyki

Proponowane wyszukiwania