chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:247/420)

Chleb Pszenno Żytni 99

chleb smakiem przypomina nam ten na zakwasie. Składniki na jeden okrągły bochenek: Zaczyn 250 ml wody + 2 łyżki mleka 1 płaska łyżeczka cukru + 1/2 łyżki mąki 20 gr drożdży Ciasto 300 gr mąki typ 650 100 gr mąki żytniej 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy mak do obsypania 1. Do letniej wody z mlekiem i cukrem dodać, drożdże

Gotowanie...to proste !
Chleb żytni z otrębami 106

Wiadomo , ze chleb żytni jest zdrowszy od pszennego. Więc czasami i piekę z otrębami. Pysznie smakuje na przykład  rybka marynowaną.          Składniki : 450 g mąki żytniej (typ 720) 2 łyżeczki suszonych drożdży instant łyżeczka soli łyżka  oleju  łyżeczka miodu płynnego  400 ml letniej wody 1.1/2 szklanki otrębów    Wykonanie(...)misy wsypuje mąkę żytnią ( przesiewam ją najpierw), wsypuje drożdże instant, mieszam. Wlewam letnią wodę i wsypuje otręby żytnie. Wyrabiam ciasto, zostawiam do wyrośnięcia na około 3 godziny. Ciasto mamy lepiące ale to nic , podsypujemy lekko mąką. Formę keksówkę (o wymiarach 12 cm x 22 cm) obsypujemy mąką i przekładamy ciasto które wyrabiamy po 3 godzinach jeszcze raz. Ciasto

Różowa kuchnia
Chaczapuri z adżapsandałem 189

Czyli nic innego, jak kartwelski serowy chleb. Dziś u mnie w wersji imertyńskiej, z sosem "adżapsandał", przypominającym węgierskie leczo. (na 2 średnie placki) Ciasto:  400g mąki pszennej jogurt naturalny (ile ciasto wypije) 10g świeżych drożdży, pół łyżeczki cukru szczypta soli Nadzienie: kulka mozarelli pół kostki tłustego twarogu (dodałam również kawałeczek oscypka, by farsz był bardziej słony, był to całkiem

Kuchenna Kontrrewolucya
Pizza orkiszowa z sosem pomidorowym i pieczarkami 184

się w starożytnej Grecji, ówcześni Grecy serwowali płaskie chleby z oliwą z oliwek oraz ziołami.. hmm jaka jest prawda? Dla mnie oczywista, pizza jest włoska i należy do Włoch! A celem dzisiejszego postu, jest obniżenie kaloryczności tej pyszności i przyjemności:) Przepis na orkiszowy spód ( 12 placków): 5 g  świeżych drożdży 150 g mąki pszennej 350 g mąki orkiszowej(...)letniej wody  1 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru W dużej misce rozpuszczam drożdże z cukrem, 2 łyżkami mąki (pszennej) i 50 ml wody. Odstawiam na 5 minut, aż zaczną tworzyć się bąbelki. Mąkę orkiszową mieszam z pszenną. Następnie do rozczynu dodaję sól, połowę mąki i wyrabiam ciasto ręką, stopniowo dosypując pozostałą część mąki, aż powstanie jednolita masa. Formuję

Pause Gotowanie!
PELNOZIARNISTY CHLEB Z MIODEM I ORZECHAMI LASKOWYMI 114

chleba dodajemy miód oraz orzechy laskowe. Podam Wam oryginalny przepis z którego ja korzystałam. Polecam! SKŁADNIKI: na 1 duży bochenek pate fermentee : 6 łyżek wody o temp. pokojowej 1,2 łyżeczki drożdży instant 3/4 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej ciasto: 2 i 3/4  szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej 1 łyżeczka drobnej soli morskiej 3/4 łyżeczki drożdży(...)wkładamy do lodówki na około 8-12 godzin - aż zwiększy objętość dwukrotnie. Krok 2. Przygotowujemy ciasto : pate fermentee drzemy na kawałki i wrzucamy do miski, dodajemy mąkę pełnoziarnistą, sól, drożdże, wodę, masło i miód, mieszamy szpatułką. Krok 3. Wyrabiamy ciasto :        mikserem - wyrabiamy hakiem do ciasta na niskiej prędkości, aż składniki połączą się

Moja Książka Kucharska
Pszenno-żytni chleb z siemieniem lnianym 113

prosty przepis na ulubiony chleb z siemieniem lnianym. Na jeden bochenek chleba będziecie potrzebowali 1/3 szklanki siemienia lnianego +120 ml wody Wieczór wcześniej namoczcie siemię lniane i przykryjcie folią spożywczą. Ciasto właściwe 310 g pszennej mąki chlebowej 30 g mąki żytniej 2 g suchych drożdży instant 5 g soli morskiej plus namoczone 12 godzin wcześniej siemię lniane Wszystkie składniki(...)ostrym nożem. Na dno piekarnika (na żeliwną patelnię )wrzućcie kilka kostek lodu, aby zaparować piekarnik. Piec w temperaturze 230 stopni około 25 -30 minut. Po tym czasie sprawdźcie czy chleb się równomiernie piecze.  Zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 15-20 minut. Upieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos po opukaniu od spodu. Możecie użyć termometru do sprawdzenia

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
SZYBKIE BAGIETKI Z SAMOPSZY I PŁASKURKI 162

typ650) - 275g mąki z płaskurki** typ650 - 50g mąki z samopszy typ2000 - 10g soli himalajskiej (zwykłej mniej) - 400g (ml) letniej wody - 30g oliwy z oliwek lub masła klarowanego - 25g świeżych drożdży +dodatkowo kilka łyżek mąki do podsypania blatu i zagniatania ciasta * "Pszenica samopsza  to jedno z najstarszych udomowionych gatunków zbóż.  Pochodzi od dzikich pszenic jednoziarnowych, które uprawiano  około(...)płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku.  Źródła:   Stressfree ,  superpokarmy Do misy miksera odważyć mąki: samopszę typ650, typ2000 i płaskurkę typ650. Z rozkruszonych drożdży, 1-2 łyżek wymieszanej mąki i ok.50 ml letniej wody zrobić zaczyn

Smaczne Zdrowe
Z cyklu: Domowe pieczywo - Chleb z orzechami włoskimi (Pane alle noci) 123

rozpuszczenia si ę  składników.   W misce mieszamy oba rodzaje mąki, dodajemy s ó l, robimy w środku wgłębienie. Do m ąki  wlewamy rozpuszczone masło z drożdżami oraz roztrzepane jajko. Ciasto w yrabiamy ok. 10 minut. Dodajemy drobno pokrojone orzechy włoskie i ponownie wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy(...)canovaccio e lasciate lievitare per circa 1 ora in un luogo tiepido. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy i kształtujemy, nadając mu okrągły kształt. Chleb wykładamy  na form ę  wyłożoną papierem do pieczenia,  odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 1 godzinę. **** Quando l'impasto per il pane avrà raddoppiato di volume, impastatelo nuovamente dandogli forma

La grande e la piccola cuoca
Chleb pszenno-żytni z czarnuszką i siemieniem 140

obie mąki i drożdże. Wlej wodę i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Przekryj miskę ściereczką i odstaw na 4 godziny. Obie mąki na ciasto właściwe wymieszaj z solą i drożdżami. Dodaj wyrośnięty zaczyn, wodę oraz czarnuszkę i siemię lniane. Wyrabiaj ciasto na stolnicy przez 10 minut (podsypuj ciasto mąką pszenną). Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw(...)łyżki siemienia upraż na suchej patelni przez 30 minut, wystudź, a następnie ugnieć w moździerzu. Formy na chlebki posmaruj odrobiną oleju i wysyp rozgniecionym siemieniem. Włóż do nich uformowane chleby, przekryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Chleby posmaruj olejem i posyp pozostałym siemieniem i czarnuszką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C  i piecz przez 35-40 minut

Delicious Place
Chleb łychą mieszany błyskawiczny 80

mąki pszennej T650 15 dag mąki żytniej 720 400 ml ciepłej wody 1 op. suchych drożdży 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 1 szkl ziaren wg uznania Suche drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie. W misce mieszam wszystkie sypkie składniki, wlewam drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie i mieszam do połączenia składników. Ciasto ma być gęste i zwarte. Miskę przykrywam(...)foremki (piekłam w naczyniu żaroodpornym). Posmarowałam wodą, posypałam ziarnami, nacięłam przez środek i wstawiłam do piekarnika na ok. 50 minut. Na dno piekarnika trzeba wstawić naczynie z wodą. Chleb jest upieczony gdy po postukaniu w spód wydaje głuchy odgłos. Mojemu te 50  minut wystarczyło w zupełności

Co w garnkach piszczy
Chleb z ziarnami - łatwy 181

drożdży zrobić w kubeczku zaczyn z ciepłej wody szczypty soli i cukru oraz niedużej ilości mąki. Pozostawić do wyrośniecia. Połączyć zaczyn z mąką, dodać wodę i wyrobić ciasto (będzie dośc wolne). Wysmarować masłem foremki keksówki. Ciasto musi rosnąć 30-40 min w foremkach. Wyrośnięte wkładać do piekarnika i piec na złoty kolor. w 190 stopniach. Idelany chleb to taki, kiedy

Z Kuchni Do Kuchni
CHLEB OWSIANY Z SIEMIENIEM LNIANYM 44

udoskonalony przepis na mój pierwszy chleb, jaki upiekłam kilka lat temu. Chleb owsiany. To od niego zaczęło się moje domowe wypiekanie chleba. Przepis zaczerpnęłam z programu “Ewa gotuje” i od tamtej pory raz na jakiś czas odtwarzam go, ale za każdym razem…inaczej. Dziś przepis z trzema rodzajami mąk i płatkami orkiszowymi. Dodatek siemienia lnianego wzbogaca jego(...)drożdży świeżych 1/2 łyżeczki cukru 4 łyżki płatków owsianych 1/2l ciepłej wody 1 łyżeczka soli 150g mąki pszennej chlebowej 150 g mąki orkiszowej jasnej 200 g mąki pszennej zwykłej 1/2 garści ziaren słonecznika 1/2 garści siemienia lnianego (dodatkowo) 2 łyżki mleka ziarna słonecznika i pestki dyni do posypania wierzchu Wykonanie W małej miseczce rozpuść drożdże z cukrem, łyżką mąki

Raj dla Podniebienia
CHLEB OWSIANY Z SIEMIENIEM LNIANYM 41

udoskonalony przepis na mój pierwszy chleb, jaki upiekłam kilka lat temu. Chleb owsiany. To od niego zaczęło się moje domowe wypiekanie chleba. Przepis zaczerpnęłam z programu “Ewa gotuje” i od tamtej pory raz na jakiś czas odtwarzam go, ale za każdym razem…inaczej. Dziś przepis z trzema rodzajami mąk i płatkami orkiszowymi. Dodatek siemienia lnianego wzbogaca jego(...)drożdży świeżych 1/2 łyżeczki cukru 4 łyżki płatków owsianych 1/2l ciepłej wody 1 łyżeczka soli 150g mąki pszennej chlebowej 150 g mąki orkiszowej jasnej 200 g mąki pszennej zwykłej 1/2 garści ziaren słonecznika 1/2 garści siemienia lnianego (dodatkowo) 2 łyżki mleka ziarna słonecznika i pestki dyni do posypania wierzchu Wykonanie W małej miseczce rozpuść drożdże z cukrem, łyżką mąki

Raj dla Podniebienia
CHLEB OWSIANY Z SIEMIENIEM LNIANYM 99

się moje domowe wypiekanie chleba. Przepis zaczerpnęłam z programu „Ewa gotuje” i od tamtej pory raz na jakiś czas odtwarzam go, ale za każdym razem…inaczej. Dziś przepis z trzema rodzajami mąk i płatkami orkiszowymi. Dodatek siemienia lnianego wzbogaca jego smak. Składniki: (na 1 bochenek, taki, jak na zdjęciu) 2,5 dkg drożdży świeżych 1/2 łyżeczki cukru(...)mąki pszennej zwykłej 1/2 garści ziaren słonecznika 1/2 garści siemienia lnianego (dodatkowo) 2 łyżki mleka ziarna słonecznika i pestki dyni do posypania wierzchu Wykonanie W małej miseczce rozpuść drożdże z cukrem, łyżką mąki i niewielką ilością wody. W misie umieść wszystkie pozostałe składniki, dodaj zaczyn i wyrób ciasto. Powinno być luźne, ale łatwo odklejające się od dłoni. Ciasto przełóż

Raj dla Podniebienia

Proponowane wyszukiwania