TUTAJ Chleb ten ma to do siebie, że lubi się kruszyć, taka jego natura, mimo tego bardzo zachęcam do jego przygotowania, ponieważ jego smak jest niepowtarzalny i życie jest za krótkie, żeby nie zrobić go tu i teraz! ;) Potrzebujemy: 250 g mąki orkiszowej typ 2000 250 g mąki pszennej 150 g wody 250 g mleka 40 g świeżych drożdży(...)płatków owsianych górskich 50 g pestek słonecznika 20 g oleju rzepakowego opcjonalnie 1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka cukru Drożdże rozprowadzamy w ciepłej wodzie, razem z cukrem, jeśli nie macie przeciwwskazań, aby go użyć (tak na prawdę nie jest on potrzebny) i odstawiamy miksturę na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie dolewamy ciepłego mleka, dodajemy mąki, płatki, słonecznik, olej
MamaOskarkaprzygotowałam pszenny chleb drożdżowy na kefirze. Wspaniały, bo nie wymagający wyrabiania i wyrastania, z aromatycznie wypieczoną skórką i wilgotnym elastycznym miękiszem. Ja zrobiłam wersję podstawową, ale dodatki w postaci ziół lub różnego rodzaju pestek czy nasionek, są świetnym dodatkiem. Rodzinie bardzo smakował 😃 Inspirację znalazłam tutaj . SKŁADNIKI: 50 dag mąki pszennej chlebowej typ 750 5 dag świeżych drożdży 250 ml ciepłej(...)wody 25 dag kefiru 2 płaskie łyżeczki cukru 1,5 płaskiej łyżeczki soli czarnuszka do posypania olej do posmarowania formy WYKONANIE: Drożdże rozmieszać w dużym kubku z cukrem, łyżką odebranej od całości mąki i 100 ml ciepłej wody, odstawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, kefirem, wyrośniętym zaczynem i pozostałą wodą. Składniki muszą się tylko
Kuchenne zapiski Edytydzieci Składniki : ciasto : 5 szklanek mąki pszennej 1 opakowanie drożdży suszonych ( 7g ) 2 szklanki wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli reszta: 10 cienkich parówek w typie berlinek kawałek startego żółtego sera papier do pieczenia Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski lub najlepiej do maszyny do chleba i wyrabiamy na gładką masę . Wyjmujemy , przekładamy do miski
Ogrodnik w podróżyZwyczajnie ta nazwa mi nie leży. Ale sam chleb jak najbardziej. Piekłam go już kilka razy, ale pomijałam magiczny składnik - nasiona babki płesznik. Chleb był smaczny i nie tracił wiele na wartości, ale niemiłosiernie się kruszył. Namoczone nasiona plus dodatkowo siemię lniane, dają klej, który scala pozostałe składniki. W chlebie nie ma ani jajka, ani mąki. Są płatki(...)oryginale owsiane), ja zdecydowałam się na gryczane, stąd środek chleba wygląda nieco inaczej niż oryginał, a sam smak jest lekko gryczany, co od razu wyczuła moja koleżanka, kiedy poczęstowałam ją kromką. Chleb można przechowywać w temperaturze pokojowej, dla mnie taki bochenek wystarcza na cały tydzień. Zawijam w papier do pieczenia i leży w kuchni. Dobrze się również mrozi
bistro mamaConcha to jeden z najbardziej tradycyjnych, rozpoznawalnych i popularnych słodkich meksykańskich wypieków. Słodka bułka drożdżowa, mięciutka, puszysta i aromatycznie pachnąca, pokryta słodką skorupką, na której odciśnięty
Grahamka, weka i kajzerkaCzas czytania: 2 min Chleb na zakwasie żytnim z mąk mieszanych. Lekko wilgotny z chrupiącą grubą skórką, długo utrzymuje świeżość. Ten chleb potrzebuje czasu, ale nie przerażajcie się, nie jest pracochłonny! Po prostu, wieczór przed pieczeniem chleba trzeba zrobić zaczyn i dać mu przynajmniej 10 godzin popracować. Nasza praca polega na dosypywaniu składników i mieszaniu ich. Później tylko pieczenie(...)delektowanie się fantastycznym smakiem domowego chleba:) Składniki na zaczyn; 50 g wody w temperaturze pokojowej 75 g zakwasu żytniego 75 g mąki żytniej razowej Składniki na zaczyn mieszam w misce drewnianą łyżką, przykrywam szczelnie folią spożywczą robiąc w niej jedną małą dziurkę wykałaczką. Odstawiam w ciepłe miejsce na co najmniej 10 godzin. Ciasto właściwe; gotowy zaczyn
SprawdzonaKuchnia.plmakową ..zostało masy makowej..i postanowiłam zrobić rogaty makowiec..przepis znalazłam w książce Słodki Świat Kasi..no i...zaczęłam poszczególne składniki na ciasto dodawać do pojemnika w automacie do chleba..i ...zamiast cukru waniliowego wsypałam ...proszek do pieczenia...no i co teraz? robić dalej? wyrzucić? ..troszkę udało mi się wybrać tego proszku ..ale wiadomo, że część została(...)Ciasto: 50 g margaryny 2 szk.mąki 1/3 szkl. cukru 1/2 szkl. mleka 2 duże jajka 20 g drożdży 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli porzeczki lub inne owoce Margarynę rozpuścić i ostudzić. Z drożdży, połowy mleka, łyżki mąki i łyżeczki cukru zrobic rozczyn- wymieszać i odstawić na ok. 15 min aż "ruszy". W misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy
Moje domowe kucharzenietrwa!. Smak sklepowego chleba jest w moim domu bardzo rzadkim gościem, bo jest tyle fantastycznych smaków do wypróbowania, że czasem rozdaje to co upiekę, żebym mogła zrobić nowe pieczywo :). Dzisiaj proponuje aromatyczne bochenki z cukinią i miodem. Składniki: 1 kg pokrojonego w kostkę miąższu cukinii 2 łyżki wody 1 kg mąki pełnoziarnistej pszennej 10 dag świeżych drożdży Łyżka soli(...)miodu 15 dag masła 1.Cukinię podlej 2 łyżkami wody i duś do miękkości 10-15 minut.Uduszoną cukinię zmiksuj i ostudź. 2. Do miski wsyp mąkę pszenną. Drożdże rozkrusz, rozpuść w zmiksowanej cukinii i razem z solą, miodem oraz masłem dodaj do miski.Całość wygniataj tak długo, aż powstanie gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj jeszcze
Apetyczna babeczkasmakiem chrupiącego własnoręcznie wypieczonego chleba. Przepis jest bardzo prosty, szybki i mało wymagający. Uwierzcie mi cała rodzina będzie zadowolona ! * Warto upiec więcej, bo niestety szybko znika ! :) SKŁADNIKI: 450 g mąki pszennej chlebowej typ 750 300 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy z oliwek 25 g świeżych drożdży PRZYGOTOWANIE : Z drożdży(...)użyłam małej tortownicy). Przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C, a na dnie piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne z wodą ( powstała para sprawi, że skórka chleba będzie chrupiąca ). Podrośnięty chleb smarujemy jajkiem rozkłóconym z łyżką wody. Na wierzchu robimy dwa nacięcia w kształcie krzyżyka. Pieczemy
Marcepanowa kuchniarustykalne bagietki pszenno-żytnie. - Przepis na chleb z garnka - bułka paryska - rustykalne bagietki pszenne Tym bagietkom dałam trochę więcej czasu na wyrastanie. Bagietki pełnoziarniste, kto nie ma na nie ochoty? Składniki na 4 bagietki: -500 g mąki pszennej pełnoziarnistej Lubella + trochę mąki pszennej tortowej do podsypywania ciasta -7 g suszonych drożdży -350 ml wody -2 czubate łyżki masła -2 płaskie(...)łyżeczki soli -2 płaskie łyżeczki cukru - oliwa do posmarowania miski W misie robota mieszamy mąkę pszenną pełnoziarnistą z suszonymi drożdżami. W rondelku podgrzewamy wodę z masłem, wsypujemy cukier, sól i zostawiamy do rozpuszczenia składników. Płyn wlewamy do misy robota z mąką i drożdżami, mieszamy hakiem robota do uzyskania gładkiego ciasta. Miskę natłuszczamy oliwą i przekładamy do niej ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchleb nie wymaga długiego, żmudnego wyrabiania, należy go pozostawić na noc, a sam nam wyrośnie :) Składniki : 3 szklanki mąki pszennej typ 650, u mnie 1 tortowej + 2 pszennej typ 650 1 łyżeczka soli i łyżeczka miodu 1 łyżka oliwy 1 i 1/3 szklanki wody pół łyżeczki drożdży instant około 8 g 2 garście ziaren słonecznika Przygotowanie : Mąkę, sól, drożdże(...)czasie zdejmujemy ostrożnie pokrywkę i dopiekamy jeszcze przez 15 min. Świetny ze smalcem : ) . przepis stąd W przepisie polecano by naczynie do pieczenia było nagrzane, ale ja przekładałam chleb do szklanego naczynia żaroodpornego , które wcześniej nie nagrzewałam. Chlebek był mały, dlatego następnym razem upiekę go z podwójnej porcji, ewentualnie z półtorej porcji składników
Proste Potrawyroku piekę chleb w domu. To niewątpliwie pozytywna strona pandemii dla naszej rodziny. Na początku był to jeden rodzaj chleba, teraz eksperymentuję z różnymi. Wciąż się uczę i jeszcze długa droga przede mną. Wciąż też szukam i szukam tego najlepszego przepisu dla nas. Ten, który proponuję Wam dzisiaj, jest naprawdę bardzo dobry. Ostatnio piekę go systematycznie, co kilka(...)letniej wody • 2 łyżeczki soli • 150 g aktywnego zakwasu żytniego • szczypta drożdży suszonych (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1. Do miski wlać wodę, dodać zakwas i rozmieszać go w wodzie. Jeśli nasz zakwas jest słaby, można dodać szczyptę drożdży. Przy mocnym zakwasie nie jest to potrzebne. 2. Dodać 450 g mąki żytniej. Wymieszać. Ciasto będzie dość luźne
W mojej kuchniwypełnia domu jak zapach pieczonego chleba na zakwasie. Składniki na 3 keksówki: Zaczyn: 250 gr aktywnego zakwasu 300 gr mąki Szymanowskiej np. ekologicznej typ 750 250 gr wody o temp. pokojowej Ciasto właściwe: 1 kg mąki Szymanowskiej np. ekologicznej typ 750 550 ml letniej wody 15 gr drożdży + 50 ml ciepłej wody ale nie gorącej ! + 1/2 łyżeczki cukru(...) mieszamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i odstawiamy na chwile do zapienienia się. 3. Dodajemy sól i mieszamy całość aby dobrze rozeszła się po mące. Następnie dodajemy drożdże, wyrośnięty zakwas z dnia poprzedniego i mieszamy wstępnie całość ( u mnie zrobił to robot ) 4. Następnie po tym krótkim mieszaniu dodajemy olej i teraz mieszamy już dokładnie całość
Gotowanie...to proste !