dłuższego czasu zamierzałam upiec jakieś bułeczki . W końcu nadarzyły się dwie okazje , aby wypróbować swoje zdolności w pieczeniu pieczywka :). Nie było w domu ani jednej kromki chleba ani bułki. Drugą okazją była paczka którą dostałam od firmy Symbio a to z tego względu , że dzięki uprzejmości tej firmy dostałam dużo przydatnych produktów do wypieku czegoś do zjedzenia na kolację :) Wybór(...)posypałam pestkami z dyni i płatkami owsianymi na wierzchu. Bułeczki najlepsze tego samego dnia :) Składniki: 3 szklanki mąki pszenno - razowej ( firmy Symbio ) 3/4 szkl. ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 3 łyżki oleju płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru pestki dyni ( użyłam firmy Symbio ) płatki owsiane ( użyłam firmy Symbio ) Sposób przygotowania: Z drożdży , ciepłej wody , cukru i 1 łyżki
Słodkości i nie tylkoczasu na zabawę w piekarza. Upiekłam więc chleb i wcale nie żałuję, wyszedł pyszny i co najważniejsze ciasto bardzo szybko urosło i ładnie się zarumieniło Składniki: -400g mąki pszennej pełnoziarnistej – 200g mąki pszennej tortowej – 250ml ciepłego mleka – 3 jajka – 70g miękkiego masła – 2 łyżeczki drożdży (instant) – 1 łyżeczka soli – 1 łyżeczka cukru(...)Dodatkowo: około 60g orzechów włoskich, 2 łyżki siemienia lnianego, 2 łyżki nasion słonecznika. Mleko delikatnie podgrzać, dodać drożdże, sól, cukier, wymieszać dokładnie i odstawić na 15 minut. Następnie dodać masło i jajka, wymieszać. Mąki wymieszać z siemieniem lnianym, słonecznikiem i posiekanymi orzechami. Suche składniki dodać do mokrych, wymieszać dokładnie i zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące się, posmarować ręce
Smaki ArmineSzybkie i łatwe w wykonaniu włoskie bułki (a może małe chlebki?). Pieczywo charakterystyczne dla rejonów Lombardii i Piemontu, najbardziej znane jest w mieście Pawia, jest obłe
Grahamka, weka i kajzerkaCiepła czerwcowa niedziela, przyjaciele zapraszają na przydomowego grila. Nie wypada zatem pójść z pustymi rękoma. Szybki przegląd lodówki - jajka są, drożdże są, mleko i masło
Grahamka, weka i kajzerkaPropozycja dla posiadających nadmiar słodu czekoladowego, a już nie chcą kolejny raz robić podpiwka. Bułki słodowe na zakwasie pszennym, a właściciwie na mieszance zakwasu z rozczynem
Grahamka, weka i kajzerkaZ niedawno zakończonej podróży do Szkocji, pierwszej zresztą, przywiozłem wspomnienia, kilkaset zdjęć, szkocki beret Tam o'shanter (w kilcie nie odważyłbym się wyjść na ulicę, ale
Grahamka, weka i kajzerkaKolejny przepis ze zbiorów tradycyjnego polskiego piekarnictwa A.D.1959 . Na uwagę zasługuje fakt, że receptura nie zawiera masła, tylko margarynę. Sądzę, że w tamtych czasach robiono to
Grahamka, weka i kajzerkamnie wersja z naczynia żaroodpornego :) Przepis na ten przepyszny chleb posiadam również w wersji pszennej tutaj . Składniki: ( szklanka 250 ml) Mąka pszenna 350 g ( typ 650 jeśli nie mamy można użyć zwykłej pszennej) Mąka żytnia 200 g ( typ 720 ) Woda ciepła /letnia 1,5 szklanki Drożdże 25 g Olej łyżka Cukier łyżeczka Sól łyżeczka Przygotowanie: Drożdże pokruszyć(...)stopni i podgrzać naczynie. Gdy piekarnik się nagrzeje wyjąć delikatnie naczynie przełożyć do niego bochenek, naciąć nożem kilka kresek lub kratkę, przykryć i wstawić do piekarnika. Po włożeniu chleba zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec przez 30 minut a następnie kolejne 20 minut bez przykrycia. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i studzić na kracie. Najlepiej kroić
Kulinarne przygodywypieku chleba użyłam produktów MŁYNÓW STOISŁAW , wszystkich zainteresowanych produktami zapraszam na stronę internetową http://www.stoislaw.com.pl/pl/ . Składniki: 1 szklanka mąki żytniej Młyny Stoisław 2,5 szklanki mąki pszennej Młyny Stoisław + ewentualnie do podsypania 1/2 szklanki otrąb owsianych Młyny Stoisław 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju 300 ml ciepłej wody 14 g suchych drożdży Wykonanie(...)miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże, sól, olej, mąkę pszenną, żytnią i otręby, dobrze wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrosniecia. Gdy ciasto wyrośnie jeszcze raz zagniatamy , przekładamy do formy, ja akurat piekłam w obręczy cukierniczej o średnicy 21cm. Wierch smarujemy delikatnie mlekiem i posypujemy otrebami. Przykrywamy ściereczką i jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia
Sama słodycz i szczypta chiligrilla. Składniki 230 g mąki łyżka cukru jajko ½ łyżeczki soli 5 g suchych drożdży 100 ml letniego mleka 30 g masła 2 łyżki siekanego szczypiorku 20 g masła żółtko 150 g sera mozzarella 3-4 ząbki czosnku Wykonanie W letnim mleku rozpuszczamy cukier, sól oraz suche drożdże. Gdy wszystko będzie dobrze wymieszane dodajemy mąkę a następnie jajko. Pod koniec(...)będzie dobrze wyrobione z ciastem rozpłaszczamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Proces fermentacji można skrócić dając do piekarnika nagrzanego na 50 stopni na ok pół godziny. Artykuł Chleb czosnkowy + FILM pochodzi z serwisu Ela w kuchni
Pomysłowa kuchniaNastępny do kolekcji chlebów bezglutenowych, tym razem na bazie mąki jaglanej i ugotowanej kaszy jaglanej. Piekłam kiedyś chleb z kaszą gryczaną i okazał się bardzo smaczny, zamieniłam więc kaszę gryczaną na jaglaną i tak powstał ten chlebek. Wyszedł jednak bardziej sypki i suchy niż gryczany, który był wilgotny i zwarty. Pewnie to kwestia rodzaju kaszy lub proporcji składników. Niemniej jednak(...)innym też, bo nie podzieliłam się z nikim moim chlebem. Jeśli nie macie potrzebnych mąk, to można kaszę lub ryż zemleć w młynku, ja mielę w elektrycznym do kawy. Składniki: ? 300 g mąki jaglanej ? 100 g mąki ryżowej ? 100 g skrobi ziemniaczanej ? 300 g ugotowanej kaszy jaglanej ? 1 torebka suszonych drożdży 8 g ? 1 łyżka soli ? 1 łyżeczka cukru
To co kochampodzieliłam się z nikim moim chlebem. Jeśli nie macie potrzebnych mąk, to można kaszę lub ryż zemleć w młynku, ja mielę w elektrycznym do kawy. Składniki: • 300 g mąki jaglanej • 100 g mąki ryżowej • 100 g skrobi ziemniaczanej • 300 g ugotowanej kaszy jaglanej • 1 torebka suszonych drożdży 8 g • 1 łyżka soli • 1 łyżeczka cukru(...)położyłam na kaloryferze na 20 minut. • Włożyć do ciepłego piekarnika i piec w 200 st.C przez 40 minut. Po tym czasie wyjąć chleb z keksówek i piec jeszcze na kratce 10 minut
To co kochamprzepis na chleb orkiszowy. Jest to jeden z łatwiejszych chlebów jaki robiłam. Bardzo ładnie wyrasta i się piecze. A w dodatku jest bardzo zdrowy. Przepis wzięłam od Dorotus Składniki na 2 mniejsze bochenki lub jeden duży 800 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki soli 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego(...)godziny lub nawet dłużej - w miarę potrzeby. Przed pieczeniem wysmarować mlekiem, posypać sezamem, słonecznikiem, lub dynią. Piec w temperaturze 200ºC przez około 40 - 50 minut, aż chleb będzie brązowy i będzie brzmiał głucho po uderzeniu od spodu. Bochenki wyjdą raczej płaskie niż wyrośnięte. Studzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawniePinsa lub Pinsa Romana to płaski chleb, który pochodzi oczywiście, ze starożytnego imperium Rzymskiego. Która na przestrzeni wieków przeszła oczywiście wiele zmian, ewolucji i składników. Rzymscy piekarze, ze starożytnego Rzymu, czyli bardzo dawno temu :). Aby sprawdzić, czy ich piece mają już odpowiednią temperaturę, by móc wypiekać chleb — właściwy — piekli właśnie płaski chleb. Oczywiście nic się nie mogło zmarnować i wraz(...)Pinsa Romana. Na zakończenie, odpal mój kanał na YouTube i pożremy razem ten pyszny kawałek chleba. Składniki Mąka Manitoba 400 gram Mąka ryżowa 70 gram Mąka sojowa 30 gram Semolina Lodowata woda 1-1.1/2 szklanki Oliwa z oliwek 1-2 łyżki ➕ więcej Suche drożdże 8 gram Sól 9-11 gram Dodatki Mozzarella fiordilate Bazylia Pomidory San Marzano Oliwa
RafalCookNiezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Na blogu jest duży wybór, przepisów na pieczywo, każdy znajdzie coś dla siebie. Wczoraj upiekłam chleb z dodatkiem mąki orkiszowej, dodałam też płatki orkiszowe. Chleb pyszny, nie ma porównania do sklepowego. Nie wspomnę o zapachu, który unosi się w kuchni podczas pieczenia. Sprawdźcie jakie to proste(...)Składniki: 700 g. ciepłej wody 40 g. drożdży 1 łyżeczka miodu 700 g. mąki pszennej typ 650 300 g. mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju 6 łyżek płatków orkiszowych Wykonanie: Ciepłą wodę wlać do misy, wkruszyć drożdże i dodać miód. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie wsypać obie mąki, sól, płatki i wlać
Agusiowe smakołykichleb to wynik kulinarnego eksperymentu. Namieszaliśmy różnych składników, upiekliśmy i efekt nas zaskoczył. Chleb jest bardzo dobry i długo zachowuje świeżość. Składniki: - 1 szklanka maślanki ( 250 ml ) - 350 ml wody - 30 dkg mąki 650 - 7 dkg mąki żytniej 720 - 2,5 dkg drożdży - płaska
Maminek kulinarnydługo pozostaje świeży. Chleb również bardzo ładnie się kroi i świetnie smakuje. Składniki: (duża keksówka 11x35) 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 2 szklanki mąki pszennej typ 650 1/2 szklanki mleka 25 g drożdży łyżeczka cukru łyżeczka soli 1 szklanka puree dyniowego (przepis tutaj ) 1/2 szklanki pestek dyni 1/2 szklanki wody W ciepłym mleko rozmieszać drożdże z cukrem
talerz przyjemnościnajczęściej piekę na serwatce chleb, racuchy lub naleśniki. Zamiast mleka używam serwatki. Naleśniki na serwatce 1 jajo 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub otrębów) 400 ml serwatki mąka pszenna ile zabierze 1 dag drożdży szczypta soli olej do smażenia Do miski wlej serwatkę, dodaj mąkę orkiszową i rozkruszone drożdże. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie
Gotuj Sam!takie domowe bułeczki. A najlepsze jest to, że z tego ciasta możecie przygotować pizzę oraz chleb. Wystarczy jeden przepis, a rozwiązań (w zależności od ochoty i potrzeb) jest wiele. Składniki : (na 12 bułeczek) 1 kg mąki pszennej 600 ml letniej wody 7 g suchych drożdży 1 jajko do posmarowania bułek szczypta soli łyżeczka cukru mak do posypania (jeśli chcecie użyjcie
Zasmakuj Kuchnidodatek ziemniaka sprawia , że jest chleb szybko nie wysycha i długo utrzymuje świeżość. Składniki na dwie średnie keksówki: 1/2 kg mąki pszennej 1 szklanka mleka 25 dag ugotowanych ziemniaków 1 jajo 3 dag świeżych drożdży 2 łyżki masła, ( roztopionego) 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli 1. W mleku rozetrzeć drożdże z cukrem, pozostawić
Apetyczna babeczkabrains - ta ostatnia nazwa to ----- małpi mózg." Sądzę, że nic więcej nie muszę dodawać :) Małpi chleb Składniki na dużą formę babkową: CIASTO: 4 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa) + 0,5 szklanki na podsypanie i ewentualne uregulowanie gęstości ciasta szczypta soli 3 dag świeżych drożdży 1/3 szklanki letniej wody szczypta cukru kryształu 1 szklanka mleka 0,5 szklanki cukru pudru(...)masła 0,5 szklanki drobnego cukru trzcinowego 0,5 szklanki rodzynek Wykonanie: Foremkę wysmarowałam grubą warstwą masła. CIASTO: 4 szklanki mąki przesiałam do miski. W szklance roztarłam drożdże z letnią wodą, szczyptą cukru kryształu i łyżeczką mąki odebraną z miski. Odstawiłam je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W rondelku umieściłam mleko, cukier puder i masło. Podgrzałam mieszając na małym
Kuchenne zapiski EdytyJajka utrzeć z cukrem, następnie wymieszać z masłem i mąką. Dodać rozpuszczone w mleku drożdże. Wyrabiać ciasto powoli i dodać resztę mleka. Gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki, ciasto przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło. [ ja wyręczyłam się automatem do chleba]. Po tym czasie wyjąć ciasto, lekko wyrobić, podzielić na kilka części i rozwałkować
Moje domowe kucharzenieJajka utrzeć z cukrem, następnie wymieszać z masłem i mąką. Dodać rozpuszczone w mleku drożdże. Wyrabiać ciasto powoli i dodać resztę mleka. Gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki, ciasto przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło. [ ja wyręczyłam się automatem do chleba] .Migdały, orzechy i mak zalać wrzątkiem, po 30 minutach odcedzić, osączyć, zemleć. [ u mnie
Moje domowe kucharzenie