chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:256/420)

Chleb bezglutenowy z ziemniakami 68

Mój drugi bezglutenowy chleb, który upiekłam. Nie mam żadnego doświadczenia z pieczenia chlebów, więc tym bardziej jestem bardzo dumna, że mi wyszedł bez zakalca i nawet urósł, choć może nie aż tak, jak bym chciała. W smaku rewelacja, nie czuć ani ziemniaków, ani mąki gryczanej, krórej jest najwięcej. Chleb jest wilgotny, zwarty w środku, o chrupiącej skórce na zewnątrz(...)alergii. Składniki: ? 250 g mąki gryczanej ? 100 g mąki ryżowej ? 100 g mąki kukurydzianej ? 50 g mąki jaglanej – zmieliłam kaszę ? 250 g gotowanych ziemniaków ? 1 torebka suszonych drożdży 7 g ? 1 łyżeczka soli ? 1 łyżeczka cukru ? 2,5 szklanki wody Wykonanie: ? Ziemniaki zalać 1 szklaną gorącej wody i zmiksować na głądką masę. Przestudzić, aby nie były gorące. ? Wymieszać wszystkie

To co kocham
Chleb bezglutenowy z ziemniakami 154

zakalca i nawet urósł, choć może nie aż tak, jak bym chciała. W smaku rewelacja, nie czuć ani ziemniaków, ani mąki gryczanej, krórej jest najwięcej. Chleb jest wilgotny, zwarty w środku, o chrupiącej skórce na zewnątrz. W smaku jest lepszy od niejednego glutenowego i o wiele zdrowszy. Przepis pochodzi(...)alergii. Składniki: • 250 g mąki gryczanej • 100 g mąki ryżowej • 100 g mąki kukurydzianej • 50 g mąki jaglanej – zmieliłam kaszę • 250 g gotowanych ziemniaków • 1 torebka suszonych drożdży 7 g • 1 łyżeczka soli • 1 łyżeczka cukru • 2,5 szklanki wody Wykonanie: • Ziemniaki zalać 1 szklaną gorącej wody i zmiksować na głądką masę. Przestudzić, aby nie były gorące

To co kocham
Chlebek czosnkowy 382

zarówno jako przekąska na imprezach, ale także na śniadanie czy kolację jako chleb kanapkowy. Składniki: 550 g maki + do podsypania, 2 łyżki soli, 150 ml ciepłej wody, 3 łyżki oleju, 150 g miękkiego masła, 3 ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki, łyżeczka suszonego oregano zaczyn: 40 g świeżych drożdży, łyżeczka cukru, 150 ml ciepłej wody, 2 łyżki mąki   Przygotowanie: Składniki

Lena Gotuje
Ciasto drożdżowe-mini 124

Czas czytania: 2 min Ciasto drożdżowe-mini jest wersją ciasta dla zapracowanych, jego wielkość jest na jedno posiedzenie dla większej rodziny 😉 Drożdżowe dla zapracowanych to wersja

SprawdzonaKuchnia.pl
Razowe pity z kurczakiem i dipem z awokado 112

domu kilka rodzajów mąk, ale najczęściej w użyciu i tak zwykła pszenna. Zawzięłam się jakiś czas temu i eksperymentuję. Najpierw były chleby - fajny wyszedł na samej mące graham, zdjęcia mam, więc może doczeka się pewnego dnia publikacji. Później przyszła pora na domowe tacosy, o to było naprawdę coś! Zdjęcia też są :) Były też naleśniki z mąki kasztanowej, najdroższej w całym(...)wypełnienia, ale zjedzone smakowały jak sama skórka z super wypieczonego chleba! Taki gratis niechcący mi wyszedł.  Pomysł na marynatę do kurczaka znalazłam w książce Jamiego Olivera. Z tą różnicą, że on miał dwa  owoce awokado, a ja tylko pół :)  Składniki na pitę: 15 g świeżych drożdży  170 ml ciepłej wody  135 g mąki pszennej razowej

bistro mama
Chleb wieloziarnisty II 117

Pyszny chleb z dużą ilością ziaren pieczony z mąki krupczatki. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki Składniki na 2 bochenki : 1 kg mąki krupczatki (nie próbowałam z inną mąką) 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek łuskanego słonecznika(...)szklanka otrąb pszennych lub żytnich 3 łyżki sezamu 2 łyżki pestek dyni 1,5 łyżki soli 5 łyżek cukru 5 dag świeżych drożdży 1 litr wody   Wykonanie : Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut

cucinare
DOMOWE BRIOCHE! 165

osiadają w swojej kuchni piekarnika, w tym wypiekaczu możecie nie tylko upiec chleb, ale też dowolne ciasto. Dzisiaj proste i łatwe brioche. Polecam będzie idealne do kawy, herbaty czy jako przekąska na piknik. SKŁADNIKI: - 450 g mąki pszennej - 3 łyżki cukru - 3 łyżki masła - 8,5 g drożdży instant - 170 ml mleka - ewentualnie kilka kropel aromatu waniliowego W/w składniki zagniatamy

SMYKWKUCHNI
Bardzo pomarańczowe pączki z serowym nadzieniem 178

gorzka. Wycisnąć do szklanki sok z pomarańczy Do miski dodać: zaczyn z drożdży, jajko, olej roślinny, sok z pomarańczy, ciepłą wodę, cukier, sól i wszystko dokładnie wymieszać. Mąkę dodawać partiami, po pół szklanki i wyrabiać na gładką, jednolitą masę. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję (jak ciasto na chleb), ale będzie się trochę kleić do rąk. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe

gutfut
Bułki do hamburgerów 169

wolnego tylko na nadrabianie blogowych zaległości! Przepis pochodzi z broszury: "Domowy wypiek chleba". Składniki: na 8-10 średniej wielkości bułek 200 ml ciepłej wody 1/3 szklanki mleka w proszku 375 g mąki pszennej 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżka cukru 1 płaska łyżeczka soli 35 g świeżych drożdży 1 jajko do posmarowania bułek: 1 żółtko 1 łyżka mleka sezam Przygotowanie

bistro mama
Chleb na piwie. 157

marki. Dużym atutem tego chleba jest mocno chrupiąca skórka, uwielbiam to! :) Do wypieku możecie dodać różne ziarna, otręby czy też wierzch posypać mąką. Jak kto lubi :) Składniki: 450 g mąki pszennej chlebowej 330 ml piwa jasnego 20 g świeżych drożdży 1 i 1/3 łyżeczki soli Wykonanie: Mąkę i sól przesiać do miski. Dodać pokruszone drożdże i wymieszać łyżką. Następnie

zadanie-gotowanie
Pszenny chleb na owsiance 142

tych akcjach ( sama nie wiem czemu ) to postanowiłam go upiec. Chleb jest smaczny, łatwy w przygotowaniu i długo świeży. Patrząc na proporcje miałam obawy co do wilgotności i konsystencji ciasta i dodałam trochę więcej mąki. No i jako, że nie po drodze mi z suszonymi drożdżami dodałam świeże. Chlebek polecam bo jest smaczny a upiekłam go na sprawdzonej mące

Ewa w kuchni
Chleb wieloziarnisty II 128

Pyszny chleb z dużą ilością ziaren pieczony z mąki krupczatki. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki Składniki na 2 bochenki : 1 kg mąki krupczatki (nie próbowałam z inną mąką) 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek łuskanego słonecznika(...)szklanka otrąb pszennych lub żytnich 3 łyżki sezamu 2 łyżki pestek dyni 1,5 łyżki soli 5 łyżek cukru 5 dag świeżych drożdży 1 litr wody   Wykonanie : Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut

cucinare
Naan 207

powodzeniem możemy przygotować pyszne i aromatyczne naany w zwykłym, domowym piekarniku. Chleb naan można wzbogacić do smaku kolendrą, czarnuszką, pieprzem czy czosnkiem. Naan wspaniale komponuje się z curry, esencjonalnymi i gęstymi warzywnymi sosami oraz mięsnymi potrawkami. Składniki: 250 g mąki 100 ml mleka 1 łyżeczka suszonych drożdży 1 łyżeczka czarnuszki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 jajko(...)roztrzepane 1 łyżka oliwy 100 ml gęstego jogurtu naturalnego Przygotowanie: Mąkę mieszamy w dużej misce z drożdżami, czarnuszką, proszkiem do pieczenia oraz solą.  W drugiej misce mieszamy jajko, oliwę, jogurt i mleko. Przelewamy płynne składniki do miski z mąką i mieszamy. Następnie ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i ugniatamy, aż będzie elastyczne i gładkie. Można też wyrabiać

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka w rurkach 316

łyżeczki cukru  2 łyżki oleju  6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych)  żółtko do posmarowania Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto przez 20 minut. Potem przykryć miskę ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. [ wyręczyłam się automatem do chleba].Potem ciasto rozwałkować na prostokąt , pociąć na paski o szerokości

Moje domowe kucharzenie