chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:256/420)

WĘGIERSKIE LANGOSZE ZE ŚMIETANĄ I SEREM – bez dodatku ziemniaków 153

przed wiekami przygotowywany był przy użyciu ognia w piecach chlebowych po skończeniu pieczenia chleba, w tlących się jeszcze piecach. Danie w tamtym okresie najczęściej było podawane jako śniadanie. Obecnie langosze przygotowywane są już tylko w formie smażonej na głębokim oleju. Głównymi składnikami ciasta są mąka pszenna, drożdże, gotowane utłuczone ziemniaki ( nie zawsze ), mleko, cukier, sól i olej. Langosz podawany

Ostra na Słodko
WĘGIERSKIE LANGOSZE ZE ŚMIETANĄ I SEREM – bez dodatku ziemniaków 104

przed wiekami przygotowywany był przy użyciu ognia w piecach chlebowych po skończeniu pieczenia chleba, w tlących się jeszcze piecach. Danie w tamtym okresie najczęściej było podawane jako śniadanie. Obecnie langosze przygotowywane są już tylko w formie smażonej na głębokim oleju. Głównymi składnikami ciasta są mąka pszenna, drożdże, gotowane utłuczone ziemniaki ( nie zawsze ), mleko, cukier, sól i olej. Langosz podawany

Ostra na Słodko
Bułki na zapiekanki 79

u0142y\u017cki oleju,\r","2 \u0142y\u017cki granulowanego czosnku,\r","3 \u0142y\u017cki zi\u00f3\u0142 prowansalskich.\r","2 \u0142y\u017ceczki soli."],"name":"Bu\u0142ki na zapiekanki","recipeCategory":"chleby, inne, zapiekanki","cookTime":"PT0H30M","prepTime":"PT1H20M","recipeInstructions":["M\u0105k\u0119, wod\u0119, olej, dro\u017cd\u017ce, s\u00f3l i cukier wymiesza\u0107.\r","Zarobi\u0107 ciasto.\r","Podzieli\u0107(...)kolejne 30 minut.\r","Piec 30 minut w 200st."],"keywords":"bu\u0142ki,chleb,dro\u017cd\u017cowe,przepis podstawowy,zapiekanka","totalTime":"PT1H50M"} Drukuj Bułki na zapiekanki Czas przygotowania: 1 godzina, 20 minut/y Czas gotowania/pieczenia: 30 minut/y Czas całkowity: 1 godzina, 50 minut/y Składniki: 1 opakowanie suszonych drożdży, 1,25 kubka ciepłej wody, łyżeczka cukru, 450g mąki, 3 łyżki oleju, 2 łyżki

Bardzo Gruby Smok
Bułeczki maślane śniadaniowe 84

Coraz częściej samodzielnie pieczemy bułeczki, chleb. Próbujemy nowych smaków, kombinujemy z dodatkami i proporcjami. Dzisiaj bułeczki maślane trochę na słodko, ciut na słono. Pasują do dżemu jak i wędliny z serkiem. Składniki: 4 szkl. mąki pszennej 1/4 kostki drożdży (25g) 1 szklanka letniego mleka 100 roztopionego masła 1 łyżka cukru 1 płaska łyżeczka soli Do miski wlewamy mleko, rozpuszczamy

MojaQchnia.pl
Bułki pszenno żytnie 184

Pyszne domowe bułki, które zawsze mają powodzenie u smakoszy.  -- Skład:   0,5 kg mąki pszennej typ 650 , 0,5 kg mąki żytniej typ 2000

chleba naszego
Chleb z płatkami owsianymi 133

Kolejny chleb na maślance,tym razem z dodatkiem płatków owsianych.   400 g mąki pszennej typ 500 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 150 g płatków owsianych 350 ml maślanki 200 ml wody 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli garść nasion słonecznika   Mąkę przesiać do miski, dodać sól,płatki i słonecznik, wymieszać.  Maślankę z wodą(...)lekko podgrzać, dodać cukier,drożdże i wymieszać, przelać do mąki. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, do połączenia składników, przykryć szczelnie ścierką kuchenną, wstawić do lodówki na 12godz (najlepiej zrobić wieczorem). Na następny dzień rano wyjąć ciasto, zagnieść na blacie parę razy, włożyć ponownie do miski wysypanej mąką i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem jeszcze godzinę.  Po tym czasie

Kolorowa kuchnia Elki
Rogale, bułki ... 161

Pyszne rogale i super bułki... domowe? Tak, to nic trudnego. -- -- Skład mąka Szymanowska 480 1 kg, ziemniaki ugotowane 3 szt., drożdże 50 g,  sól

chleba naszego
Włoskie grissini z czarnymi oliwkami i rozmarynem (Grissini con olive nere e rosmarino) 139

turyńskiej gastronomii. Nazwa "grissino" wywodzi się ze słowa "ghërsa", typowego piemonckiego chleba o wydłużonym kształcie podobnym do francuskiej bagietki. Tradycyjne p ałeczki chlebowe  o długości od 40 do 80 cm  przygotowywane s ą  z ciasta drożdżowego z tylko 4 składników: m ą ki, wody, drożdży i soli.   Z czasem przepis na grissini zaczęto modyfikować(...)sztuk) 250 g m ą ki pszennej typu 0  (lub m ą ki pszennej typu 650) 60 g czarnych oliwek (bez pestek) 8 g soli 7 g suchych drożdży 140 ml białego wina 40 ml oliwy extravergine d'oliva 1 łyżeczka rozmarynu (drobno posiekanego) **** INGREDIENTI  (20 pezzi) 250 g di farina tipo 0 60 g di olive nere

La grande e la piccola cuoca
Chałka z oliwą i za’atarem 146

zrobić popularny „chleb w jajku” i posypać ostrym, tartym serem. Można używać zamiast chleba do kanapek. Polecam spróbować wersję z kozim twarożkiem, figami i miodem. Masło, biały ser i miód też genialnie pasują. Spróbujcie! Potrzebujemy: 500 g mąki uniwersalnej 10 g glutenu w proszku 10 g drożdży instant – używając tych drożdży nie musimy robić zaczynu 1 łyżkę miodu

ladykitchen
Pierogi bez mięsa z piekarnika. 631

Pyszne pierogi ziemniaczano szpinakowe z czosnkiem, serwujemy na gorąco i na zimno. Ciasto:  1 kg mąki,2 ugotowane ziemniaki, 1/2 kost. drożdży, 1łyż. cukru,  

chleba naszego
Drożdżówka z rodzynkami i miodem z maszyny do pieczenia chcleba 126

ciekawa życia kobieta postanowiłam upiec drożdżówkę z automatu do pieczenia chleba. Całkiem smaczna wyszła dzięki rodzynkom i miodzie. Składniki mąka 600 g woda 330 ml olej 6 łyżek] sól 1 łyżeczka cukier 200 g miód 100 g rodzynki 150 g jaja 2 szt drożdże świeże 40 g Krok 1 Rozrabiam drożdże  z cukrem ciepłej wodzie

Różowa kuchnia
CHLEB PEŁNOZIARNISTY BEZ ZAGNIATANIA 158

wyrośnięcia jest niestety trochę dłuższy bo około 2 godzin. Ale warto poczekać - bo chleb wyszedł pyszny! Miękki w środku z chrupiącą skórką. A co najważniejsze wiesz co jesz i do tego ta odrobina satysfakcji ;-) Gorąco polecam. Składniki: 500 g mąki pełnoziarnistej (pszenna, żytnia,orkiszowa) 2 łyżeczki drożdży 1,5 łyżeczki soli (można dodać śmiało 2 łyżeczki) 500 ml ciepłej wody(...)łyżki siemienia lnianego 4 łyżki ziaren sezamu tłuszcz do wysmarowania blachy  Do miski wsypałam mąkę,drożdże i sól. Następnie ziarna sezamu i siemienia lnianego. Możecie użyć dowolnych ziaren i przypraw. Idealny jest np.słonecznik,kminek a z przypraw np.rozmaryn. Wymieszałam składniki. Wlałam ciepłą wodę i mieszałam drewnianą łyżką aż powstała jednolita masa.  Formę o długości

potrawyregionalne
Chleb z mąki orkiszowej 141

  400 g maki orkiszowej, 1 łyżeczka soli, 300 ml cieplej wody, 0,5 łyżeczki miodu, 4 łyżeczki oliwy, 2,5 dag drożdży.  Wymieszać mąkę

Gotowanie jest łatwe
Chleb do żurku. 180

Odważyłam się i zrobiłam chleb do żurku. Nie wyszedł doskonały, na pewno nie taki jakich naoglądałam się na różnych stronach. Ale jest !!! Wspaniale się w nim jadło dziś żurek i spokojnie mogłam sobie go podgryzać, taki mięciutki. A co najważniejsze, czego się bałam - nie przecieka :) Składniki: 11g suszonych drożdży, 15g cukru, 300ml lekko ciepłej wody, 500g mąki pszennej + odrobina(...)łyżeczki soli, 1jajko. Przygotowanie:   Drożdże, cukier i sól wymieszać w połowie wody.   Mąkę wsypać do miski i odgarnąć ją na boki. Do środka wlać rozpuszczone drożdże i okrężnymi ruchami palca, mieszając łączyć z mąką, powoli dodając resztę wody. Po chwili wyrabiać ciasto przez ok.5min.  Uformować kulę, obsypać lekko mąką i naciąć. Przykryć ściereczką i odstawić

W kuchni u Moniki
Chlebki do żurku 141

Świąteczny żurek prezentuje się bardzo wykwintnie w miseczkach z chleba. Jest jeszcze czas, aby pokusić się o ich własnoręczne upieczenie. Zachwyt gwarantowany. :) Potrzebujemy: 1 kg mąki (ja dałam pół na pół żytniej z pszenną) pół łyżeczki soli  30 g cukru 50 g drożdży świeżych 600 ml ciepłego mleka Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy

MamaOskarka
bułki z nadzieniem pizzerki 186

Dzisiaj na kolacje upiekłam pyszne pizzerkowe bułeczki. Składniki: - 1 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki razowej - 1 jajko - 20g drożdży - 1/4 szklanki wody - 1/4 szklanki mleka

Tanio szybko zdrowo
Chleb żytni na drożdżach z pestkami słonecznika. 270

przeciąg się zrobił. Czas zatem na kolejny wypiek. Tym razem będzie żytni chleb z pestkami słonecznika i otrębami pszennymi. Niestety jeszcze nie na zakwasie , bo ten się jeszcze robi, ale już niebawem... Czego potrzebujemy? -mąka żytnia TYP 720 500 gram -mąka pełnoziarnista pszenna 170 gram -drożdże świeże 50 gram -łyżka cukru -kilka łyżek ciepłego mleka temperatura ok 39 stopni

BaRepas
Pełnoziarnisty chleb w 5 minut! 167

Składniki na keksówkę: ½ kg mąki pełnoziarnistej – u mnie razowa mąką pszenna do wypieku chleba Melvit ½ szklanki łuskanego słonecznika ½ szklanki pestek dyni 1 łyżka cukru ½ łyżeczki soli – ja dałabym jednak ciut więcej, tak z ¾-1 łyżeczka 1 łyżka oleju 2 szklanki letniej wody (400 ml) opakowanie suchych drożdży Przygotowanie: Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w misce. Dodajemy olej. Dolewamy wodę

Fabryka pomysłów
Chleb orkiszowy ubijany czyli Lutowa Piekarnia i ja :) 174

zostawiły co zwykle czynią :) Chleb orkiszowy ubijany przepis pochodzi z książki Hanne Risgaard, Home Baked: Nordic Recipes and Techniques for Organic Bread and Pastry, pochodzi z bloga Lucullian Delights an Italian experience. składniki na dwa bochenki: 840 g mąki orkiszowej 160 g razowej mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną razową) 10 g świeżych drożdży 20 g soli ok. 800 g wody(...)Mieszamy oba rodzaje mąki w misce, dodajemy i rozcieramy drożdże, dodajemy sól i wodę. Ubijamy ciasto na wysokich obrotach miksera z końcówką taką jak do ubijania białek, lub ewentualnie hakiem (ja użyłam haka). do momentu aż ciasto nie będzie przyklejało się do boków miski. Zeskrobujemy miękkie ciasto z trzepaczki, miskę starannie przykrywamy i odstawić na noc do lodówki. Wyjmujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bochen pszenny z potrójną czekoladą 116

miłość do wypieku chleba z dużą ilością czekolady. I tak oto powstał pszenny bochen z dużą ilością czekolady w trzech różnych smakach. Zapach ciepłego bochenka nie da się z niczym porównać, rodzina była zachwycona tą kompozycją, a najbardziej przypadła im do gustu degustacja! Forma o średnicy 20 cm Składniki: 60 dag maki pszennej 5 dag świeżych drożdży 1 jajo(...)cukrem rozpuścić drożdże i odstawić na 15 minut, aby drożdże zaczęły fermentować. 2. Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać sól, roztopione masło, jajo, połączyć składniki. Dodać przygotowane drożdże z wodą i wyrabiać ciasto przez kilka minut. Czekoladę połamać lub pokroić nożem, dodać do ciasta i równomiernie wmieszać czekoladę. Ciasto oprószyć mąką i pozostawić w misce

Apetyczna babeczka
BEZGLUTENOWY CHLEB 154

chleb bezglutenowy zawsze się udaje, ma pyszną, chrupiącą skórkę i jest miękki w środku. Nie kruszy się, przypomina taki normalny, z piekarni :) Brak glutenu zastąpiłam siemieniem lnianym i babką płesznik, jest pyszny :) SKŁADNIKI: - 360 g mąk bezglutenowych (u mnie mieszanka gryczanej, ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej) - 320 ml ciepłej wody - 1 duże jajko - 25 g świeżych drożdży - łyżeczka soli - łyżeczka cukru(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut. ROZGRZEJ PIEKARNIK NA 200 stopni, włóż naczynie z wodą. Kiedy ciasto wyrośnie wstaw je do zaparowanego piekarnika. Po 30 minutach wyjmij chleb z naczynia żaroodpornego, połóż z papierem na kratce, piecz jeszcze około 30 minut.  KILKA MINUT PRZED końcem pieczenia delikatnie posmaruj chleb wodą i włącz termoobieg. Kiedy chleb jest gotowy wyjmij

Kuchnia bezglutenowa Loli
Bułki żytnie 40% z kminkiem, wg Hamelmana 272

trochę czarnuszki do posypania (opcjonalnie) Przygotowanie bułek (9 sztuk): W dużej misce wymieszaj dokładnie mąkę, słód i sól. W mniejszej misce rozpuść drożdże w wodzie. Przelej wodę z drożdżami do miski z mąką, dodaj zaczyn. Mieszaj kilka minut (można mikserem ręcznym), aż do dokładnego połączenia się składników. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat roboczy i wyrabiaj ciasto około(...)konstystencję gęstej pasty. Uformowane bułki czeka końcowe wyrastanie. Upieczone bułki na sobotnim słoneczku. Bułki bliżej. Bułki jeszcze bliżej. Bułka cała i bułka przekrojona. Miękisz, ciemny od żyta. inspirowała książka Chleb. Jeffrey Hamelman

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną 173

dał się z niej wyjąć;) Ma bardzo ciekawy smak -  lekko kwaskowy i gryczany. Bardzo przypomina chleb razowy, ma chrupiącą skórkę i wilgotny środek. Ten chleb piekłam uczestnicząc w Majowej Piekarni Amber . Składniki zaczynu: 2 łyżki zakwasu żytniego 210 g wody 165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000 Przygotowanie zaczynu: Składniki zaczynu wymieszać w dużej misce, przykryć ściereczką i pozostawić(...)zapewnić ,,pracującemu" zaczynowi stabilne warunki bez przeciągów miskę wstawiam do niewłączonego piekarnika. Składniki ciasta właściwego: 1 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej palonej cały zaczyn 160 g letniej wody 1/4 łyżeczki drożdży instant  2 łyżeczki soli morskiej 2 łyżeczki płynnego miodu 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000 Przygotowanie  ciasta właściwego: Składniki ciasta właściwego wymieszać i miksować przez kilka minut

Codziennik Kuchenny
Jesienny chleb z dynią i figami. 152

słodkawy za sprawą suszonych fig. Jesienny chleb z dynią i figami doskonale smakuje z serami i pastami lub pasztetami warzywnymi. Składniki: 100 g utartej dyni lub puree z dyni 50 g zakwasu, płynnego 50 g mąki razowej z pełnego przemiału ( pszennej, orkiszowej lub żytniej) 400 g mąki pszennej typu 550 5 g świeżych drożdży 230 g wody 10 g soli(...)Uformuj podłużny bochenek i przełóż do koszyka lub formy do pieczenia wysypanej mąką, odstaw na 40-60 minut, w zależności od temperatury pokojowej. Nagrzej piekarnik do 220 st.C. Piecz chleb na dolnym poziomie  przez 35-40 minut. Wystudź chleb na ruszcie. Smacznego

Codziennik Kuchenny

Proponowane wyszukiwania