chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:256/420)

Puszyste bułeczki pszenne 87

przepisu można także zamiast bułeczek upiec bochenek chleba. I jest on również doskonały. Lekki i puszysty. Wspaniały do kanapek, na śniadanie i kolację. Wypróbowałam go także w wersji tostowanej. To przepis, jak widać, uniwersalny!   Składniki (na 10 bułeczek) 400 g mąki pszennej 90 g gotowanych ziemniaków, dobrze rozgniecionych 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych) 2 łyżki oliwy(...)płaska łyżka cukru 1 łyżeczka soli 250 ml wody 2 łyżki pestek dyni 1 żółtko Wykonanie: Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody, następnie dodać do mąki z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto za pomocą miksera. Ciasto będzie dosyć luźne. Przełożyć je do miski wysmarowanej oliwą i odstawić do wyrastania na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 kawałków

Raj dla Podniebienia
Tarta drożdżowa z owocami 208

Polecam proste w wykonaniu i doskonałe w smaku ciasto, które jest zawsze dobre. Na 4 blaszki 30 cm potrzebujemy 1kg przesianej mąki typ 650, 50g drożdży

chleba naszego
Zaplatanki z parówką 183

Dobra przekąska z piekarnika, upieczona  z parówką , serem, oregano i pomidorkami. 1 kg mąki 50/50 typ 650/1850, 50 g drożdży, po  łyżce cukru i

chleba naszego
Bułki maślane. 162

Prosty przepis na bułki i rogaliki maślane, które możemy sami upiec w domu,polecam. Składniki: 1 kg maki,  2 szkl. ciepłego mleka, 1/2 kostki drożdży

chleba naszego
Bułki czosnkowe. 165

Smaczne chrupiące bułki czosnkowe, które są dobre na śniadanie, na kolację i do grilla. Skład: 1 kg mąki, 1 łyżka soli, 1/2 kost. drożdży, 1 łyżeczka

chleba naszego
Chleb orkiszowy na maślance 126

 Pyszny chlebek z chrupiącą skórką i miękkim środkiem z dodatkiem mąki orkiszowej. Składniki:   400 g mąki pszennej typ 750, 160 g mąki orkiszowej typ

Aga w kuchni
Pumpernikiel na zaczynie 142

autorka bloga Kuchennymi Drzwiami zaproponowała upieczenie domowego pumpernikla w Piekarni Amber . Chleby upiekły się świetnie. Mają delikatny, lekko słodkawy środek, bardzo chrupiącą skórkę. Wystarczy odrobina świeżego masła, konfitura truskawkowa i uczta gotowa. Następnym razem upiekę pumpernikiel tylko z pełnoziarnistych mąk, jestem ciekawa efektu. Składniki: Zaczyn 1,5 dag drożdży 250 ml ciepłej wody 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki(...)wyrośnięcia na 2-3 godziny, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na dwa chlebki lub włożyć do natłuszczonych i posypanych mąką lub otrębami foremek do chleba. Chlebki posmarować oliwą i posypać mąką. Ponacinać chlebki nożem umoczonym w wodzie i odstawić do wyrośnięcia pod wilgotną ściereczką na 1 godzinę. Piec w 190°C przez 1 godzinę. Dobrze jest

Codziennik Kuchenny
Pszenno - orkiszowy chleb na jajach i miodzie 142

moimi modyfikacjami. W oryginale był to chleb pszenny, ja upiekłam pszenno orkiszowy. jest naprawdę pyszny, polecam :-) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mąki orkiszowej 1,5 szklanki wody 2 płaskie łyżki miodu 2 jajka w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki soli 60 g roztopionego masła lub margaryny 8 g suszonych drożdży 2 suszone pomidory drobno pokrojone. Dodatkowo: Jedno rozmącone jajko(...)bochenków, każdy ponacinać, wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 – 35 minut w temperaturze 190 stopni C. Po upieczeniu chleb studzić na kratce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Chleb bezgluenowy na drożdżach z dużą ilością siemienia lnianego. 176

kilka doskonałych zdrowotnie składników.   CHLEB BEZGLUTENOWY Z SIEMIENIEM LNIANYM Składniki: 1 szklanka mąki z kaszy gryczanej niepalonej 1 szklanka mąki ryżowej 0,5 szklanki mąki jaglanej 0,5 szklanki mąki z amarantusa 1 szklanka skrobi kukurydzianej 0,5 szklanki świeżo zmielonego siemienia lnianego 0,5 l ciepłej wody 1 opakowanie drożdży instant 1 łyżka naturalnego miodu (lub innego słodu(...)Foremkę przykrywamy folią spożywcza i odstawiamy ciasto do wyrastania. Po ok godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Piekarnik nastawiamy na 200 st. C, program góra - dół. Wstawiamy foremkę z chlebem do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 45 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia wyciągamy chleb z foremki, ściągamy papier i wstawiamy do dalszego pieczenia do piekarnika. Chleb jest upieczony

Naturalna Kuchnia
Chlebek ziołowy 76

u0142ej wody,\r","120g mas\u0142a,\r","60g cebuli,\r","z\u0105bek czosnku,\r","suszona bazylia, oregano, zio\u0142a w\u0142oskie,\r","s\u00f3l"],"name":"Chlebek zio\u0142owy","recipeCategory":"chleby, inne, na imprez\u0119, przek\u0105ski, \u015bniadania","cookTime":"PT0H30M","prepTime":"PT0H20M","recipeInstructions":["Wsypa\u0107 do miski m\u0105k\u0119, doda\u0107 2 \u0142y\u017ceczki soli, cukier, dro\u017cd\u017ce(...)powierzchni\u0119 tortownicy.\r","Piec 30 minut w 200st."],"recipeYield":"ma\u0142a tortownica","keywords":"chleb,na imprez\u0119","totalTime":"PT0H50M"} Drukuj Chlebek ziołowy Czas przygotowania: 20 minut/y Czas gotowania/pieczenia: 30 minut/y Czas całkowity: 50 minut/y Porcje: mała tortownica Składniki: 40g oleju, 1/2 łyżeczki cukru, 40g drożdży, 600g mąki pszennej, 300g ciepłej wody, 120g masła, 60g cebuli, ząbek czosnku, suszona bazylia

Bardzo Gruby Smok
Chleb domowy pszenno żytni 69

Chleb z tych, które robi się bardzo łatwo i przyjemnie. Pomimo dodatku mąk mieszanych bardzo delikatny i puchaty. Bardzo polecam. Składniki: 300 g mąki pszennej 120 g mąki żytniej 15 g drożdży 1 łyżeczka miodu 300 g wody 1 i 1/2 łyżeczki soli W misce mieszamy drożdże z miodem i letnią wodą. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto

Kocham Czekoladę
Przepis na bajgle 90

środku. Zobacz inne przepisy na pieczywo: – bułki do hamburgerów – chleb z samych ziaren – chlebek z pesto – chlebek z cukinii – cebularze Ilość porcji: 4 bajgle Przygotowanie: 1 h 10 minut Składniki: – 187 g mąki pszennej – 30 ml wody – 1 torebka suchych drożdży (7-8 g) – 30 ml oliwy z oliwek + dodatkowa – 1 jajko(...)łyżeczki cukru – 1 łyżeczka soli – sezam i czarnuszka do posypania Przygotowanie: W miseczce wymieszaj ciepłą wodę, drożdże i cukier. Odstaw na 5 minut do wyrośnięcia. Do misy miksera dodaj mąkę, mieszaninę z drożdżami, oliwę i jajko. Miksuj na jednolitą masę z użyciem końcówki spiralnej. Jak ciasto stworzy jednolitą kulę dodaj jeszcze sól i wymieszaj. Włóż ciasto

nietylkopasta.pl
Maślane rogaliki 118

mleka 70 g rozpuszczonego i schłodzonego masła 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych. Do smarowania i zawijania będziecie potrzebowali: 50 g masła roztopionego Do posmarowania: 1 jajko  1 łyżka oliwy  Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto.  (Można użyć maszyny do chleba, nastawiając program na wyrabianie i wyrastanie.) Następnie odstawić do wyrośnięcia w naoliwionej misce, około

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ziemniaczane bułeczki na drożdżach. 133

Ziemniaczane bułeczki na drożdżach. Edyta Guhl. Witajcie Kochani w ten śnieżny, zimowy ranek. Trzymam się dzielnie, nie podjadam słodyczy, chociaż koleżanki blogerki kuszą pysznymi ciastami np. Joasia ,, Pysznym Puszkiem". Zabrałam się teraz za pieczenie chleba i bułeczek. Nastawiłam zaczyn z maki żytniej, który,, codziennie dokarmiam" i mam nadzieję, że niedługo poczestuję Was smacznym

dolcevitainmykitchen
Chleb bez wyrabiania, przygotowanie ciasta w 5 minut. Super 139

Taki chleb zrobi każdy, bez względu na umiejętności kulinarne. Nic prostszego już nie można wymyśleć. Chlebek jest bardzo pyszny. Do miski wsypać mąkę, siemię lniane, otręby, nasiona słonecznika i dyni, cukier, sól. Drożdże wymieszać w szklance ciepłej wody i wlać do suchych składników, dolać jeszcze 1 szklankę ciepłej wody. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką, nie wyrabiać nie ugniatać ciasta. Blaszkę

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania