chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:265/420)

Chleb z kaszą manną 136

pewno nie ostatni! Chleb wyszedł cudnie miękki i pulchny w środku, ale z chrupką skórką na zewnątrz. Ciężko poprzestać na jednej kromce przy degustacji :) Sk ł adniki na 1 dużą keksówkę - o wymiarach LxWxH 3 0x10x7 cm : 500 g mąki pszennej   100g kaszy manny   1 łyżeczka cukru   1 łyżeczka soli   25 gramów drożdży(...)łyżka oleju   1 i 1/3 szklanki letniej wody + 4 łyżki do rozpuszczeni a drożdży sezam naturalny - do posypania z wierzchu Mąkę przesi a ć do dużej miski z solą i kaszą manną. Na środku zrobić zagłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i zalać 4 łyżkami letniej wody. Wymieszać środek łyżką ,starając się zbyt dużo nie zagarnąć mąki

Grunt to przepis!
Adżarskie chaczapuri – prosty przepis z Gruzji 91

było prostym i powszechnie dostępnym daniem dla ubogich. Dosłowne tłumaczenie chaczapuri to chleb z twarogiem. Chaczapuri jest tak popularnym daniem na Kaukazie, że ekonomiści stworzyli specjalny Khachapuri Index (odpowiednik Big Mac Index ), który odzwierciedla inflację na przykładzie podstawowych składników dania: mąki, sera, masła, jajek, mleka i drożdży. Gruzini, którzy swoją kuchnię narodową traktują bardzo poważnie, uważają, że chaczapuri to zwierciadło

smakowitehistorie.com
Chlebek ziołowy rwany 124

Chlebek ziołowy rwany to nic innego jak puszysty chlebek pieczony z masłem ziołowym. Najlepiej smakuje na ciepło i stanowi super dodatek np. do dań z grilla

Kulinarne Przeboje
Bagietki 93

cukinii – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów – focaccia z rozmarynem – chleb cebulowy BAGIETKI CZAS PRZYGOTOWANIA: 2 h 20 minut SKŁADNIKI: – 4 szklanki mąki pszennej typ 450 – 650 + dodatkowa około 50 g do podsypywania – 250 ml wody (temperatura pokojowa) – 1 szklanka mleka – 2 łyżeczki suchych drożdży (lub 16 g drożdży świeżych) – 2 łyżeczki cukru – 1 łyżka miękkiego masła(...)mleka masło i cukier, wymieszaj aby się rozpuściły, dodaj wodę i odstaw mleko do przestygnięcia. Jeśli używasz drożdży świeżych dodaj je do mleka kiedy będzie jeszcze ciepłe ale nie gorące, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Wlej mleko (opcjonalnie mleko z drożdżami) do misy miksera. Dodaj pierwszą szklankę przesianej mąki i drożdże, wymieszaj, tak dodawaj kolejne szklanki mąki

nietylkopasta.pl
Chleb oliwny z oliwkami 127

Ciasto na pizze przeważnie z mąki typ.00 przygotowujemy, ale z niej również chleb pieczemy. Kiedy dodatkowo oliwę i oliwki dodamy, to wyjątkowy chlebek mamy. Na jednej kromce z pewnością się nie zatrzymamy, bo kolejne z wielkim smakiem zjadamy. Idealny jako dodatek do sałatek.  Składniki: 1 opakowanie drożdży instant lub świeżych 25 g, 1 płaska łyżeczka cukru, 350 g mąki(...)oliwek, 1 plaska łyżeczka soli, 100 g zielonych oliwek w plasterkach, 150 ml ciepłej wody, 1 łyżeczka suszonego oregano. Przygotowanie: Do dużej miski przelewamy wodę, rozpuszczamy w niej drożdże z cukrem i mieszamy z 100 g mąki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 min. Oliwki można pokroić na mniejsze kawałki. Rada: jeśli mamy całe oliwki

Moniki Smakołyki
Mleczna chałka drożdżowa z żurawiną 159

mnie bardzo szybko :) Większy więc się nie zmarnuje... No ale póki co chleba nie ma, jest chałka (tzn. jej też już nie ma:P ) i przepis na nią :) Może skusicie się upiec jeszcze dziś, by mieć na śniadanie...?! Składniki na 1 keksówkę: 250ml mleka 25g świeżych drożdży ½ szklanki cukru 20ml oliwy z oliwek 2 jajka szczypta soli ok 550g mąki(...)pszennej ok 300g suszonej żurawiny 100g masła mak Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy bezpośrednio do misy robota. Dodajemy cukier, jedno jajko, szczyptę soli oraz oliwę z oliwek. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym, ale nie gorącym mleku i dolewamy do reszty. Wszystko razem mieszamy, a następnie wyrabiamy za pomocą haka, dolewając powoli roztopione masło i dodając żurawinę. Po połączeniu składników ciasto

Kuchnia w czekoladzie
Maślane ciasto z suszonymi pomidorami 141

masło z pomidorami. Dodałam do niego wody, mąki i wyszło pyszne ciasto-chleb. Maślane ciasto z suszonymi pomidorami Danie Pieczywo Porcje 18 Porcje 18 Składniki 500 g mąka pełnoziarnista 200 ml woda lub mleko 100 g masło 20 g suszone pomidory 10 g bazylia 5 g drożdże instant Sposób przygotowania Pomidory i bazylię szatkujemy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą

Kucharzyca
Bułki pszenne, długie, a'la wrocławskie 107

krzyczeć, że takie pieczywo jest niezdrowe. Nie każdy, niestety, może jeść razowy chleb na zakwasie bo przy wielu schorzeniach przewodu pokarmowego lekarze zalecają tylko białe pieczywo i właśnie wtedy najlepsze są takie bułeczki. To są bułki domowej roboty więc nie zawierają żadnych dodatkowych wspomagaczy poza zwykłymi drożdżami. Nie mają też żadnych konserwantów a i tak są świeże przez

Smaczna Pyza
Paluch we włoskim stylu 136

Magazyn "La Rivista" podaje, że statystyczne włoskie małżeństwo zjada przynajmniej pół kilograma chleba dziennie. Kto chciałby poczuć smak pieczywa we włoskim stylu powinien upiec palucha z suszonymi pomidorami i oliwkami. Składniki 125 g mąki żytniej razowej 125 g mąki pszennej 160 ml ciepłej wody 8 g drożdży instant 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka oregano 50 g suszonych(...)pomidorów w oleju 50 g oliwek w zalewie 1 łyżka oliwy z oliwek odrobina tłuszczu do wysmarowania formy Mąki przesiewamy przez sitko, dodajemy oregano, sól, cukier, suche drożdże i wodę. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie suszone pomidory kroimy w kostkę, a oliwki na połówki. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek grubości

My Chcemy Jeść
Pełnoziarniste bułeczki śniadaniowe 252

Moją ulubioną opcją na śniadanie jest pieczywo. Mianowicie chleb razowy z dodatkami. Postanowiłam zmienić moje menu na bułeczki śniadaniowe. Bardzo pożywne, a zarazem syte zaspokoją nasz żołądek na kilka dobrych godzin. Inspirowałam się przepisem z tego bloga . Składniki: (6-7 bułeczek) 20g drożdży 100 ml maślanki 50 ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1,5 szklanki mąki pszennej(...)pełnoziarnistej 1 łyżka masła Sposób przygotowania: Na samym początku przygotowujemy rozczyn. Do miski dodajemy drożdże, lekko podgrzane mleko, 1 łyżeczka cukru i 1 łyżka mąki. Wszystko mieszamy, aż rozpuszczą się drożdże i odstawiamy na 15 minut pod ściereczką. Następnie do miski z wyrośniętym rozczynem dodajemy mąkę, sól i jajko - bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto. Na samym końcu dodajemy roztopione

Truskawkowa Fiesta
Focaccia z czosnkiem i ziołami 89

chleb z garnka –  bagietki –  kajzerki – chleb pszenny na zakwasie –  focaccia z rozmarynem –  paluszki chlebowe grissini –  cebularze FOCCACIA Z CZOSNKIEM I ZOŁAMI Przygotowanie : 18-20 h Składniki ciasto: – 600 g mąki pszennej (typ 650 a najlepiej 750, klasyczna chlebowa) – 480 ml ciepłej wody – 2 łyżeczki cukru – 2 łyżeczki suchych drożdży lub około

nietylkopasta.pl

Proponowane wyszukiwania