Zrobiłam chleb pierwszy raz w życiu, i muszę przyznać, że chleb to prawdziwe wyzwanie i prawdziwa satysfakcja. Ingredients: 1 kg wheat flour, 1 kg wholemeal flour, 1.1/2 milk, 50 gr. yeast, 30 gr.salt Składniki: 1 kg mąki pszennej, 1 kg mąki razowej, 1.1/2 mleka, 50 gr. drożdży, 30 gr. soli In a bowl dissolve yeast in warm(...)knead for 10 minutes. Leave for half an hour again. Shape into two loaves, smear the top of each of egg and bake 1 hour. W misce rozpuścić drożdże w ciepłym mleku. Następnie dodać połowę każdej z mąk i wymieszać łyżką. Odstawić na pół godziny. Po pół godzinie dodać resztę mąki i sól. Wyciągnąć ciasto na stolnicę
Kulinarna rozmowapocząwszy od bułek do różnego rodzaju chlebów. Zresztą nie ma co się rozdrabniać, uwielbiam wszystko co wyszło z kąta domowej kuchni :) Składniki : 525 g mąki 2 jajka 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cukru 1 - 1,5 łyżeczki soli 1 szkl ciepłego mleka 30 - 40g drożdży Przygotowanie: Do ciepłego mleka wrzucamy cukier i drożdże, a następnie mieszamy do czasu rozpuszczenia
charlotte gotujeNaszło mnie na chlebek o odmiennym smaku, i tak powstał chleb na pół przygotowany z mąki pełnoziarnistej i pszennej, z zielonymi oliwkami i arabską przyprawą zatar halabi. Chlebek podałam z pastą z pieczonych bakłażanów. Było pysznie ;-) Buziaki! SKŁADNIKI: - 250 g mąki pełnoziarnistej - 250 g mąki pszennej - 1/3 opakowania drożdży świeżych - 1/3 szklanki oliwek zielonych, pokrojonych w plasterki - przyprawa zatar(...)halabi - sól - 300 ml letniej wody Do miski wsyp mąkę, zrób dołeczek, włóż pokruszone drożdże zalej wodą (1/2 szklanki), dodaj 1/2 łyżeczki cukru. Wymieszaj miejscowo. Odstaw w ciepłe miejsce. Rozczyn musi urosnąć. Podwoi swoją objętość. Po tym czasie zagniatamy ciasto. Na sam koniec dodaj oliwki. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Uformuj warkocz. Ułóż na blaszce i odstaw
SMYKWKUCHNIprzepisu na chleb z marchewką. Musiałam nadrobić zaległości, przepis poniżej na bułki z marchewką i nasionami. Upiekłam bułki w kształcie trójkątów, typowy odrywany chlebek . Bułki bardzo puszyste, w środku bardzo marchewkowe, na śniadanie, na kanapkę do szkoły. Bułki z marchewką i nasionami odrywane Składniki: na 24 bułki 700 g pszennej mąki 200 g mąki grahamki 50 g drożdży(...)zimnej wody 1 łyżka melasy lub miodu 250 g utartej marchewki 1 łyżka soli rozmącone jajko 3 łyżki mieszanych nasion Marchewkowe bułki na śniadanie Rozpuść drożdże w wodzie (w mniejszej ilości) wraz z melasą. Dodaj obie mąki i drobno startą marchewkę. Zagnieć ciasto. Ciasto powinno być lekko klejące ale też swobodnie odchodzić od brzegów naczynia. W miarę potrzeby dodaj
codojedzeniabyło, ale były same duże. Kupiłam więc dużą, rodzinną. Jarek dziękuje za dzisiejsze zakupy. Chleb drożdżowy. Taki do zjedzenia na dziś, ew jutro, bo jak to chleby prosty drożdżowe, szybko usychają. Aromatyczny i lekki. Pieczenie w doniczce nadało mu niesamowicie chrupiącą skórkę. Przepis na prostokątną doniczkę o wymiarach: 29/16/14 (długość/ szerokość/ głębokość) Możecie użyć trzech(...)stopni i piec tak 40 minut. Pozostawić niech wystygnie. Przepis 180 g mąki pełnoziarnistej chlebowej 525 g mąki pszennej chlebowej 2 i 1/2 łyżeczki soli 10 g suchych drożdży instant (lub 20 g świeżych - trzeba zrobić rozczyn wcześniej) 75 g rozpuszczonego i przestudzonego masła 249 g ciepłego mleka 187 g ciepłej wody Dodatki ziołowe 1 łyżeczka siekanego drobno szczypiorku
Piekarz-Kucharz-GarkotłukDomowa pizza, to zwykły drożdżowy wypiek, z ulubionymi dodatkami W naszej 10 osobowej rodzinie...nigdy nie robię jednej pizzy :) dlatego też pokazuję jak przygotować sobie 4
chleba naszegoPyszne ciastka z bananami, dobre dla małych i dużych... do mleka, do kawy... Ciasto robimy jak na bułki maślane z 1 kg mąki typ
chleba naszegochrupiącą skórką. Chleb, masło i nic więcej nie potrzeba... Składniki; 1 szkl. mąki z płaskurki (najstarsza odmiana pszenicy )od Bio Babalscy 1 szkl zwykłej mąki pszennej 3 szkl. mąki pszennej graham od Bio Babalscy 200 ml mleka migdałowego 3/4 szkl wody 6 dag masła (rozpuszczonego) 4 łyżki miodu 2 łyżeczki soli 20 g świeżych drożdży do posypania(...)czarnuszka Przygotowanie; Wszystkie mąki mieszamy ze sobą w dużej misce. Drożdże kruszymy, przekładamy do kubka, wlewamy kilka łyżek ciepłej wody, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15 min. aż urosną. Po tym czasie przekładamy do mąki, dodajemy sól. Wlewamy mleko i wyrabiamy ciasto. Stopniowo dolewamy wodę sprawdzając konsystencję ciasta. Ciasto nie powinno
Radość kipiąca uśmiechem.Ostatnio przypomniało mi się o chlebie pieczonym w naczyniu żaroodpornym, to teraz piekę go codziennie. Chleb ten przygotowuje się praktycznie w chwilę, wystarczy tylko wymieszać ze sobą składniki, a gdy ciasto wyrośnie przełożyć je do nagrzanego naczynia żaroodpornego i upiec. Zapach w całym domu jest nie do opisania a po upieczeniu chleb ma pyszną chrupiącą skórkę z zewnątrz, natomiast(...)Młyny Szczepanki ) * 2 szklanki (440 ml) letniej wody * 10 g suchych drożdży (25 g drożdży świeżych) * 1 łyżeczka cukru * 1 łyżeczka soli * 2 łyżki oleju Wykonanie: Do miski wsypać cukier i drożdże (świeże drożdże pokruszyć), wlać pół szklanki (około 120 ml) letniej wody, wymieszać, aby drożdże i cukier się rozpuściły. Wsypać 1 kopiatą łyżkę mąki (mąkę zabrać
Zrób to smacznieChleb z trzeszczącą skórką na zakwasie... Cudowny zapach unoszący się z kuchni - domowej piekarni. I on: pszenno-żytni chleb na zakwasie. O chrupiącej, trzeszczącej po wyjęciu z piekarnika skórce. Dobrze wypieczony. O zwartym miąższu. Pyszny! Polecam! Składniki: Zaczyn: 90 g zakwasu żytniego; 110 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 40 g mąki żytniej(...)mąki żytniej (typ 720); 480 g letniej wody; 1 łyżka soli; 1 łyżeczka białego cukru; Cały zaczyn; Ewentualnie - 1/2 łyżeczki drożdży suchych Instant - jeśli zakwas jest młody, lub jeśli chce się przyspieszyć wyrastanie - u mnie bez drożdży. Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego
Gospodyni MiejskaUwielbiam zapach i smak świeżego chleba. Najbardziej lubię taki jeszcze cieplutki, z masłem i odrobiną soli :) Dlatego ostatnio dość często, piekę pieczywo sama. Dziś zapraszam na chlebek, nie dość, że łatwy i szybki w wykonaniu, to jeszcze bardzo smaczny i z cudownie chrupiącą skórką. Spróbujcie, go upiec(...)gwarantuję, że walka o każdą kromkę, zacznie się już od piętki ;) SKŁADNIKI: 360 g wody 25 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 200 g mąki żytniej 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki soli A jak to zrobić: Drożdże i cukier rozpuścić w letniej wodzie. Wsypać obie mąki i sól. Ciasto bardzo dobrze wyrobić ręką przez około 5-6 minut
Kuchnia w opałachłyżeczka cukru 15 dag jogurtu naturalnego 150 ml letniego mleka 150 ml letniej wody 75 ml oleju 2 jajka Wykonanie; Mąkę, proszek do pieczenia i suszone drożdże wsyp do miski i starannie wymieszaj. Dodaj sól, cukier, jogurt, mleko, wodę, olej, jajka. Ciasto wyrób. Możesz to zrobić mikserem 5 minut na najniższych obrotach, a potem na najwyższych obrotach(...)stopionym masłem, posyp sezamem. Ponownie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aż wyraźnie zwiększą objętość. Piecz 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200C. Zostaw do ostygnięcia. Źródło ,,upiecz swój chleb
Apetyczna babeczkaCzas czytania: 2 min Delikatne bułeczki, które świetne smakują z dżemem, miodem, twarogiem lub żółtym serem, ale dodatki wybierzcie już sami. Przepis jest dziecinnie łatwy, a
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Rogale marcińskie wypiekane są z okazji dnia św. Marcina, czyli 11 listopada . Tradycja wywodzi się z czasów pogańskich, kiedy to podczas jesiennego
SprawdzonaKuchnia.pl