chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:272/420)

Ciasto drożdżowe z truskawkami 88

Czas czytania: 3 min Ciasto drożdżowe z truskawkami jest punktem obowiązkowym w sezonie truskawkowym! Ciasta drożdżowe lubi chyba każdy i każdy może upiec je sam we

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 81

Czas czytania: 3 min Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, to ciasto, które koniecznie trzeba zrobić na przełomie lata i jesieni! Kruszonka jest mocno cynamonowa i wspaniale

SprawdzonaKuchnia.pl
Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą 99

Czas czytania: 3 min Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą Babka drożdżowa to punkt obowiązkowy do zrobienia na Wielkanoc ! Święta to czas, kiedy pieczemy duże baby

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb 88

Czas czytania: 2 min Chleb na zakwasie z dodatkiem białej mąki żytniej to jeden z moich ulubionych chlebów. Bardzo smaczny z wyraźnym zapachem, jakim charakteryzuje się chleb na zakwasie żytnim. Smak lekko kwaśny, ale tylko lekko, jasny, wilgotnym i sprężysty miąższ. Uwielbiam kanapkę zrobioną ze świeżego, chrupiącego chleba z kozim serem z dodatkiem majonezu i pysznymi suszonymi pomidorami(...)Chleb .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszny domowy chleb. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword mąka żytna Prep Time 15 minutes Cook Time 50 minutes Total Time 1 hour 5 minutes Servings 2 Author Anna Ingredients Składniki na zaczyn 60 g zakwasu żytniego 400 g wody 300 g mąki żytniej typ 720 1 łyżeczka suchych drożdży

SprawdzonaKuchnia.pl
Racuchy drożdżowe 284

stwierdzenie, że ktoś rośnie jak na drożdżach, a przynajmniej mojej Mamie nikt tego zarzucić nie mógł, bo była tak szczuplutka, nawet po porodach, że tylko pozazdrościć :) Ale tak po prawdzie nie było czego... Wychowanie dzieci, praca w polu i opieka nad chorą Babcią na pewno nie były łatwym "kawałkiem chleba", a swoją figurę bardziej niż genom zawdzięczała właśnie temu(...)language:EN-US;} Składniki: 2 szklanki mleka 40g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 małe jajka 3 pełne szklanki mąki pszennej Szczypta soli Olej do smażenia Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy do temperatury max. 40⁰C.  ½ szklanki odmierzamy i mieszamy wraz z drożdżami, cukrem, cukrem waniliowym i łyżką mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia

Kuchnia w czekoladzie
Rogale mleczne 87

Przepis na rogale mleczne inspirowany jest w dużej mierze przepisem z książki Piotra Kucharskiego „Chleb. Domowa piekarnia” . Bardzo fajna lektura dla wszystkich, którzy chcą wypiekać chleb w domu. Świetne porady, od przygotowania akcesoriów, przez różne sposoby wypiekania, po przygotowanie piekarnika Rewelacja. Pierwszy przepis, który wypróbowałam, to właśnie przepis na rogale mleczne. Trochę było „afery” podczas robienia, bo w składnikach(...)się z Wami przepisem Składniki: 800 g mąki pszennej typ 550 250 ml letniego mleka 30 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru 2 żółtka 2 jajka 3 łyżki mleka w proszku 1 łyżeczka soli 50 g masła W misce rozpuszczam w mleku drożdże, cukier i mleko w proszku. Dodaję mąkę, roztrzepane jajka z żółtkami i mieszam na jednolitą masę

Słodki sentyment
Najprostszy chleb pszenno- żytni - czerwcowa piekarnia 129

naczynka, zasypać łyżeczką cukru i maki, a następnie zalać połową ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia się drożdży. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn „ruszy”. Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dolać oliwę, resztę cieplej wody i rozczyn z drożdży. Wymieszać dużą łyżką – ewentualnie można pomóc sobie rozrabiając ręką. Gdyby masa była zbyt gęsto, można dolać dodatkowe(...)odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki – miska, w której wyrasta ciasto, musi być naprawdę spora bo ciasto baaaardzo powiększa swoją objętość. Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb – aż przestanie się lepić do rąk. Uformować na stolnicy okrągły bochenek, nakryć ściereczką kuchenną i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia Do zimnego piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wraz z pokrywką

Proste Potrawy
Chleb pszenny z orzechami 135

Taki, który powinno się zajadać jeszcze ciepły z cukrem i łyżką kwaśnej śmietany, siedząc w ciepły letni poranek pod kwitnącym krzewem jaśminu... Marzę o takich dniach i takim chlebie... Chleb pszenny z orzechami   na podstawie przepisu z książki J.Hamelmana Zaczyn: 100 g mąki pszennej 130 g wody 20 g zakwasu Składniki mieszać energicznie przez około 2 minuty, następnie przykryć(...)odstawić w ciepłe miejsce na 12h.  Po 12 godzinach dodać: 480 g mąki pszennej 160 g mąki pszennej razowej 400 g wody 100g orzechów* 5 g świeżych drożdży 20 g soli Wszystkie składniki mieszać energicznie przez około 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić na 2h w ciepłe miejsce

Zapiski Młodej Żony
Chleb mleczny na zakwasie 119

okazji że dziś przypada Światowy Dzień Chleba mam dla Was pyszny i mięciutki chlebek na naturalnym zakwasie. Często jeszcze ciepły jem tylko z samym masłem, żadne pieczywo ze sklepu nie smakuje tak dobrze jak swoje. Składniki: 3/4 szklanki aktywnego zakwasu żytniego  500 gram(...)mąki pszennej chlebowej 2/3 szklanki letniego mleka 1/4 szklanki wody źródlanej 2 łyżki roztopionego masła 1 łyżka cukru 1 łyżka soli 1 łyżeczka drożdży suszonych Dodatkowo" 1 jajko 2 łyżki śmietany słodkiej Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy 1/4 szklanki ciepłej wody, dodajemy cukier oraz 2-3 łyżki mąki, pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy

Bajeczna Kuchnia
Chleb żytnio-razowy na zakwasie BIO 117

pyszną chrupiącą skórkę i jest robiony na zakwasie BIO   Składniki:   mąka żytnia typ 720-500 g mąka razowa typ 2000- 500 g zakwas piekarski 50 g drożdże świeże 50 g sól 22 g woda letnia 700 ml   Najpierw odmierzamy obydwie mąki, wsypujemy je do misy.Drożdże świeże rozpuszczamy w szklance wody razem z zakwasem(...)naczynie żaroodporne obsypujemy maka i przekładamy ciacho chlebowe. Nacinamy je ostrym nożem , posypujemy delikatnie mąką i zostawiamy do wyrośnięcia 1/2-1 godzina.Piec nagrzewamy do 200 stopni i wstawiamy wyrośnięty prawie chleb. Pieczemy w 200 stopniach przez 45 minut , podczas pieczenia spryskujemy chleb z 4 razy, skórka dzięki temu będzie chrupiąca

Różowa kuchnia
Bułeczki z daktylami (+ eksperyment) 155

drożdżowego. Ciasto drożdżowe wyrasta za sprawą dwutlenku węgla, który spulchnia ciasto. Proces ten zachodzi za sprawą cukru (dlatego tak ważny jest dodatek cukru do ciasta, nawet w przypadku wypieku chleba czy bułeczek wytrawnych). Pierwsza z metod (chyba najczęściej stosowana), to pozostawienie ciasta drożdżowego do wyrastania w temperaturze pokojowej. Druga metoda zaś, to proces powolnego wyrastania ciasta w lodówce. Obydwie metody(...)swój niezawodny przepis na ciasto drożdżowe? :) Bułeczki z daktylami PRZEPIS Temperatura pieczenia: 240oC | Czas pieczenia: 15-20 min. Składniki 100 g suszonych daktyli (można dać więcej) 7 g suszonych drożdży lub 25 g świeżych 1 łyżka cukru 500 ml ciepłej przegotowanej wody 1 łyżka soli 300 g płatków owsianych z otrębami 250 g mąki orkiszowej jasnej 100 g mąki orkiszowej

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb pszenny z suszoną żurawiną i orzechami włoskimi 122

Prosty chleb z mąki pszennej z dodatkiem suszonej żurawiny i uprażonych orzechów włoskich. Przepis pochodzi z rewelacyjnej książki Pawła Małeckiego "Cukiernia Lidla". Jest mięciutki, puszysty, a ponadto nie sprawia problemów podczas przygotowania. Zapach jaki roznosi się po domu podczas pieczenia jest cudowny. Żurawina nadaje chlebku słodyczy i sprawia, że jest wyjątkowy. Naprawdę polecam(...)zimnej wody 5 kostek lodu 20 g świeżych drożdży 20 g miodu 450 g mąki pszennej tortowej + troszkę do oprószenia ciasta ½ łyżeczki soli 100 g suszonej żurawiny 50 g uprażonych orzechów włoskich     Przygotowanie:   Do zimnej wody dodać lód i poczekać, aż się rozpuści. Następnie dodać drożdże, miód oraz sól, rozpuścić. Mąkę przesiać, wlać

Nastoletnie Wypiekanie
Bezglutenowy chleb wieloziarnisty z amarantusem (bez glutenu, mleka i jajek) 177

Ostatnio piekłam różne bułeczki i pizze, teraz dla odmiany zamarzył mi się tradycyjny razowy chleb. Skorzystałam z mieszanki mąki wieloziarnistej, wzbogacając recepturę o dodatek karobu, którego zapach uwielbiam  i poppingu z amarantusa.  "Zdrowy ciemny chlebek", jak nazywają go moje dzieci, udał się wyjątkowo dobrze - jest lekki, miękki i smakuje znakomicie, a przy tym długo zachowuje  świeżość(...)Składniki: Koncentrat mąki wieloziarnistej bezglutenowy 500 g karob mielony 2 łyżeczki popping (ekspandowane nasiona) z amarantusa 1 szklanka cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżeczka sól  1 łyżeczka drożdże instant 7 g olej (użyłam rzepakowy) 3 łyżki woda  1 szklanka mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 1 szklanka Przygotowanie: Wymieszać suche składniki, dodać wodę (powinna być ciepła - około 30 stopni

głodny alergik
Szwajcarski chleb z kantonu Ticino 72

Chleb zaproponowany przez Amber w majowej piekarni jest tradycyjnym wypiekiem kantonu Ticino, włoskiej części Szwajcarii. Ma charakterystyczny kształt dzięki przecięciu kilku pojedynczych bułek zrośniętych ze sobą. Jada się go przy wspólnym stole, odrywając po kawałku. Można go upiec na zaczynie lievito, na bidze lub samych drożdżach. Moje chlebki pieczone były na zakwasie podobnym do włoskiej pasta madre. Ważne jest(...)wody  100 g pasta madre lub bigi*  30 g oliwy z pierwszego tłoczenia  7 g soli  mleko do posmarowania  *Biga 2/3 g suchych drożdży lub 5 g świeżych,  100 g mąki typu 0 50 g wody Zaczyn wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.  Do misy miksera wrzucić pasta madre porwaną na kawałki

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb Pszenno - Razowy 86

drożdży SKŁADNIKI NA CHLEBEK: 500g mąki pszennej 360g mąki razowej 4 łyżki oleju 2 łyżki słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego (całego) WYKONANIE: 1. W wodzie i mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier,sól i mąkę, dokładnie mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. (ja używam pojemników z pokrywką tupperware, bez nich może być chwile dłużej). 2. W misce umieszczamy(...)dzielimy na 2 części, delikatnie przerabiamy, umieszczamy w foremce wysmarowanej masłem, możemy na spód posypać otręby( ja posypałam na spód, i po wyrośnięciu na chlebek) odstawiamy do wyrośnięcia. 4. Chleb pieczemy w piekarniku w temperaturze  200* około 45minut

Dziś Ja gotuje

Proponowane wyszukiwania