chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:271/420)

Chleb pszenny 126

Chleb pszenny  Ten przepis jest dla osób, leniwych i tych, którzy pierwszy raz będą piekli chleb oraz dla takich, którzy nie lubią długo czekać na wyrastanie ciasta. Chlebek jest łatwy w przygotowaniu i tu nie ma szans, aby się nie udał. Oczywiście, jeżeli zostanie przygotowany według przepisu. Składniki : na 2 keksówki drożdże świeże - 50 g cukier - 2 łyżeczki

Kuchnia Danusi
Bułki żytnio pszenne 154

Pyszne domowe pieczywo zawsze się cieszy powodzeniem. Potrzebujemy: 0,5 kg mąki pszennej 650 , 0,5 kg mąki żytniej 2000, 2 szklanki ciepłej wody,  50

chleba naszego
Bułeczki ziemniaczane. 149

letniego mleka 150 ml letniej wody. Wykonanie:  Mąkę wymieszać z drożdżami (suchymi instant- jeśli używacie świeżych należy zrobić rozczyn) Dodać resztę składników i zagnieść miękkie elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie za twarde dodajcie wody, jeśli za luźne odrobinę mąki. Ciasto dobrze wyrobić. Można w maszynie do chleba,  lub mikserem z końcówkami w kształcie haków. Przenieść do naoliwionej

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Bułki do kebaba 468

                          Szukałam idealnego przepisu na bułki do kebaba i udało się. Skorzystałam z przepisu

W kuchni u Moniki
Pumpernikiel na zakwasie - styczniowa Piekarnia 188

słodkawą nutę smakuje ze wszystkimi dodatkami. Bardzo smaczne urmaicenie chleba powszedniego. Składniki na 1 bochenek: 280 g żytniego zakwasu 3-fazowego   200 g mąki żytniej 300 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki soli 1 łyżka miodu 2 łyżki melasy 250 ml wody 25 ml espresso szczypta drożdży Wykonanie: półtora dnia wcześniej przygotować zakwas, 3 razy go odświeżając zakwas umieścić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb z trzech mąk, z wędzonką 95

chleb praktycznie nie wymaga dodatków. Wystarczy położyć plasterek pomidora lub ogórka, może być twarożek z rzodkiewką - według smaku i uznania.     Składniki: -1 kg mąki 750 -35 dkg mąki 650 -10 dkg mąki żytniej razowej -10 dkg drożdży -20 dkg wędzonki -1,2 l ciepłej wody -czubata łyżka cukru -3 łyżeczki soli -2 łyżki cebulki granulowanej Wędzonkę kroimy(...)drobniutką kosteczkę. Drożdże mieszamy z cukrem, szklanką wody i szklanką  mąki 750. Odstawiamy do wyrośnięcia: Do większej miski wlewamy pozostałą wodę, dodajemy sól, wyrośnięty rozczyn, mąkę żytnią, pozostałą mąkę 750, mąkę 650 i wyrabiamy ciasto. Dosypujemy wędzonkę i cebulkę i wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło: Przekładamy do natłuszczonych blaszek, wygładzamy wilgotna dłonią i odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy

Maminek kulinarny
Bułeczka Wielkanocna idealna do święconki 178

 Kochani następny Wpis przemawiający do wszystkich, idealny na zbliżające się  Święta Wielkanocne Składniki:   - 500 g mąki pszennej typ 500 - 1

Różowa kuchnia
Chleb razowy z dodatkiem ziemniaków 113

Pyszny, zdrowy chleb pełnoziarnisty z ziemniakami. Uwielbiam ten przepis, ponieważ chlebek długo zachowuje świeżość- jest puszysty, z z wierzchu ma chrupiącą skórkę. Mniam! Składniki: 1 kg mąki pełnoziarnistej 4 ziemniaki 1 łyżeczka tłuszczu 1 łyżeczka cukru 1 dag drożdży 1 jajko sól do smaku 1 łyżka siemienia lnianego olej do formy Wykonanie: Ziemniaki ugotować (wodę odcedzić i odstawić) po czym(...)ziemniaki utłuc. Do miski wsypać 25 dag mąki, wymieszać z częścią wywaru z ziemniaków zrobić rozczyn. Do ziemniaków dodać tłuszcz, cukier, drożdże i dokładnie utrzeć. Następnie dodać do rozczynu i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie dodać resztę mąki, doprawić solą do smaku i wyrobić ciasto ręką aż będzie odstawać od ręki(w razie potrzeby podlać

Tradycyjna Kuchnia
WŁOSKI CHLEB OLIWKOWY 142

zapachu domowego pieczywa? Pieczywa z chrupiącą skórką...delikatnym ale bogatym wnętrzem? Chleba do włoskich przystawek? Zapraszam na włoska ucztę z szynka parmeńską w tle, oliwkami...i kto wie, kto wie dobrym czerwonym winem? Składniki -500 g mąki chlebowej -2 łyżeczki miodu spadziowego  -1 łyżeczka soli -20 g drożdży -3 łyżki oliwy z oliwek -40 g suszonych pomidorów(...)oliwek bez pestek -1 żółtko W dużej misce wymieszać mąkę, miód, sól oraz drożdże.Dodać kolejno ciepłą wodę i oliwę. Przez 5 minut wyrabiać ciasto, na zwartą i lśniącą masę. Tak przygotowaną kulę włożyć do wysmarowanej oliwą miski i przykryć folią spożywczą.Odstawić do wyrośnięcia na ponad godzinę. Oliwki i pomidory pokroić drobno. Gdy ciasto wyrośnie, wyrobić

Z Kuchni Do Kuchni
Bułki z serem, oliwkami i suszonymi pomidorami. 225

Miał być chleb, a podczas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta narodził się pomysł by zrobić bułki, do których dodałam kilka moich ulubionych składników. Bułki wyszły rewelacyjne w smaku i już wiem, że będę je często piekła.  Składniki: 6g suchych drożdży, 8g cukru, 150ml ciepławej wody, 250g mąki pszennej + odrobina do podsypania, 1/4 łyżki soli, 85g zielonych oliwek z papryką(...)pomidorów suszonych, 85g sera żółtego. Przygotowanie: Do kubka wlać połowę podanej ilości wody, wsypać drożdże, cukier i sól. Wymieszać. Do miski wsypać mąkę, na środku zrobić dziurę, do której wlać rozpuszczone drożdże. Okrężnymi ruchami palca mieszać ciasto, powoli dolewając resztę wody. Po chwili wyrobić ciasto ( wyrabiać kilka minut). Uformować kulkę, lekko obsypać mąką, naciąć na środku. Przykryć ściereczką

W kuchni u Moniki
bułki pszenno-żytnie... 175

Składniki: mąka pszenna 650 Młyn Kopytowa 300 gram, mąka żytnia 2000 Młyn Kopytowa 50 gram, cukier 1 łyżeczka, sól morska 3/4 łyżeczki, drożdże suche 1

W Mojej Kuchni Lubię
100 % chleb orkiszowy na drożdżach :) 241

zniknęły migiem :D Dlatego też postanowiłam upiec "coś" większego, a konkretnie chleb. Dodatkowo, dodałam do niego ostropest mielony, o którym pisałam  TUTAJ . Cały chlebek obficie obsypałam ziarenkami "Słoneczne Pola" od Ziarenkowo :) Składniki: 500 g mąki orkiszowej 1 łyżka ostropestu mielonego 1 łyżeczka soli morskiej 40 g świeżych drożdży 200 ml wody 100 ml gorącej wody ziarenka "Słoneczne Pola(...)łyżki mleka Przygotowanie: W garnku podgrzej 200 ml wody. Rozpuść w niej drożdże. Odstaw na 15 minut. Do miski wsyp mąkę, ostropest mielony, sól. Następnie dodaj rozrobione drożdże. Wyrabiaj ciasto, w trakcie dodając 100 ml gorącej wody (w razie potrzeby podsyp mąką). Uformuj kulę, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1h. Następnie wyrośnięte

Zdrowie na języku :P
Chlebek paprykowy 121

Światowy Dzień Chleba, ustanowiony przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników. Z tej okazji polecam chlebek z płatkami słodkiej papryki, które dodają chlebkowi ciekawego smaku i aromatu. Składniki 400g maki pszennej tortowej 200g maki żytniej razowej 40 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 30g płatków słodkiej papryki Sposób przygotowania Drożdże mieszamy z 50ml

Pyry na Gaz
Chleb z ziemniakami 125

formie keksowej i jeden mały chlebek jak poniżej na zdjęciu. Polecam. Chleb z ziemniakami PRZEPIS Temperatura pieczenia: 230 o C , 210 o C | Czas pieczenia: 40 min. Składniki 1 kg mąki pszennej krupczatki (odsypać 1 szkl. mąki i zastąpić 1 szkl. mąki żytniej pytlowej) 5 dkg świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 1/2 łyżki soli 3 łyżki oliwy z pestek(...)dyni 1 szkl. otrąb pszennych 2 łyżki siemienia lnianego 2 szkl. mleka 0,5 szkl. wody 3 średniej wielkości ziemniaki ugotowane, przeciśnięte przez praskę szczypta kminku odrobina czarnuszki Przygotowanie Drożdże rozrobić z częścią mleka i cukr em , posypać odrobiną mąk i . Rozczyn odstawić na parę minut (aż pojawią się pęcherzyki). Do rozczynu dodać wszystkie pozostałe składniki. Ciasto dobrze wyrobić

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb polski na zakwasie 187

chleb znaleziony na Moje Wypieki , w oryginale od Tatter . Składniki: 200 g zakwasu żytniego, 550 g mąki pszennej chlebowej (u nas typ 650), 50 g mąki pszennej razowej lub otrąb owsianych (u nas mąka typ 2000), 1 łyżeczka słodu (u nas 1 łyżeczka cukru trzcinowego), 1 płaska łyżka soli, 300 g letniej wody,  opcjonalnie - 1/4 - 1/2 łyżeczki suchych drożdży(...)wyrastania lub włożyć do dużej keksówki lub dwóch mniejszych wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Odkładamy do wyrastania w ciepłe miejsce na mniej więcej 1 - 1 1/2 godziny. Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni z parą przez 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 230 stopni i pieczemy jeszcze około 30 minut. Jeśli pieczemy w keksówce lepiej wyciągnąć

Plate of Joy
Pan co'Santi 83

Orzechowy toskański chleb pochodzący z Sieny. Dzięki rodzynkom i cynamonowi ma bardzo ciekawy słodkawy smak. Przepis jest prosty, nie wymaga zagniatania i pochodzi z książki "My Bread" Jima Lahey'a. Składniki: 400 g mąki pszennej chlebowej 85 g rodzynek 50 g posiekanych orzechów włoskich 1 i 1/4 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki suchych drożdży szczypta pieprzu(...)godziny, aż ciasto ponownie podwoi objętość. Pół godziny przed końcem wyrastania nastawić piekarnik na 240 stopni. Nagrzać w nim również żeliwny garnek, w którym będzie pieczony chleb. Delikatnie zdjąć nagrzaną pokrywkę garnka i przełożyć do niego ciasto, przykryć i piec 30 minut. Następnie piec jeszcze 15-30 minut bez pokrywki, aż skórka nabierze brązowego odcienia. Po upieczeniu przełożyć gorący bochenek

wyzwania kuchenne
Chleb serowy 104

Chleb idealny jako dodatek do sałatek czy do piwa. My jedliśmy w podróży zamiast kanapek.  Sprawdził się idealnie.  Dobry nawet na drugi czy trzeci dzień.  Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "The Return of the naked Chef", a piekłam go wspólnie z Edytką .   Składniki (robiłam z połowy porcji): 30 g świeżych drożdży lub 7 g instant(...)Wykonanie:  Drożdże i miód rozpuścić w połowie wody.  W misce lub na stolnicy zrobić górkę z mąki i soli.   Zrobić wgłębienie i wlać rozpuszczone drożdże z miodem.  Powoli mieszać stopniowo zagarniając coraz więcej mąki.  Kiedy cały roztwór drożdżowy jest już wymieszany z mąką dolać pozostałą wodę i resztę składników.  Wyrabiać ciasto

Sto kolorów kuchni
Placek drożdżowy z pomarańczami 74

Czas czytania: 2 min Lubicie ciasta drożdżowe, jeśli tak to mam dla Was pyszny przepis na placek drożdżowy z pomarańczami. Bardzo łatwy przepis zaczerpnięty z książki

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżówki z malinami 66

Czas czytania: 2 min W kalendarzu jeszcze zima, za oknem wiosna, a ja myślami jestem już przy lecie 🙂 Marzą mi się soczyste maliny, słodkie truskawki, pyszne

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto drożdżowe z jabłkami 72

Czas czytania: 2 min Ciasto drożdżowe z jabłkami i dużą ilością pysznej kruszonki. Miałam ochotę na ciasto drożdżowe na podwieczorek, więc postanowiłam wypróbować przepis z jednej

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki z krzyżykiem 58

Czas czytania: 3 min Bułki z krzyżykiem, czyli Hot cross buns , to bardzo pyszne słodkie bułki drożdżowe! Ciasto jest bardzo delikatnie, puszyste i intensywnie pachnące skórką

SprawdzonaKuchnia.pl
Gofry belgijskie 112

Czas czytania: 2 min Kolejny przepis zrealizowany z listy oczekującej – gofry belgijskie. Gofry belgijskie różnią się znacznie od dobrze nam znanych klasycznych gofrów, którymi najczęściej

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżowe racuchy z jabłkami 76

Czas czytania: 2 min Drożdżowe racuchy z jabłkami można jeść o każdej porze dnia, fantastycznie smakują na śniadanie, obiad, a i na kolację też będą super

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto drożdżowe z truskawkami 88

Czas czytania: 3 min Ciasto drożdżowe z truskawkami jest punktem obowiązkowym w sezonie truskawkowym! Ciasta drożdżowe lubi chyba każdy i każdy może upiec je sam we

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 81

Czas czytania: 3 min Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, to ciasto, które koniecznie trzeba zrobić na przełomie lata i jesieni! Kruszonka jest mocno cynamonowa i wspaniale

SprawdzonaKuchnia.pl
Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą 99

Czas czytania: 3 min Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą Babka drożdżowa to punkt obowiązkowy do zrobienia na Wielkanoc ! Święta to czas, kiedy pieczemy duże baby

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania