jakiegoś czasu chodziło za mną zrobienie zakręconego chleba. Nie było okazji bo to albo brak czasu, albo zmęczenie. Jako, że zaczynam urlop postanowiłam, że teraz abo nigdy. Chlebek jest pszenny z dodatkiem dżemu truskawkowego niskosłodzonego Łowicz . Wyszedł miękki i chrupiący. Składniki: 10 g suszonych drożdży (lub 40 g świeżych) 1 łyżka cukru 300 g maślanki 500 g mąki pszennej(...)mąki do części truskawkowej 4 łyżki dżemu truskawkowego Łowicz niskosłodzonego 25 g masła migdały Drożdże, mąkę, cukier, maślankę i rozpuszczone schłodzone masło ugniatamy do sprężystej masy. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część odkładamy w ciemne ciepłe miejsce. Do drugiej dodajemy dżem truskawkowy Łowicz i ugniatamy. Dodajemy mąkę i ugniatamy aż masa będzie sprężysta. Odkładamy drugą część masy
Kuchnia w oparachfestiwalu zwanym "Lunes de Aguas" ("Poniedziałek wód") delektują się drożdżowym faszerowanym "chlebem" zwanym Horanzo. Farsz składa się przede wszystkim z gotowanych na twardo jajek, chorizo i boczku/schabu/mielonego mięsa. Często zdobiony jest także na wierzchu winogronami, orzechami lub stylizowanym ciastem. Składniki (8 porcji) -750 g mąki pszennej -10 g drożdży instant -1 łyżeczka soli -125 g masła -400 ml wody(...)żółtko rozkłócone z 2 łyżkami wody (do posmarowania) Przygotowanie Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać, pokroić w ćwiartki. Masło rozpuścić, wymieszać z letnią wodą. W misce połączyć mąkę, drożdże, sól, jajko. Dodać masło z wodą. Całość wymieszać drewnianą łyżką. Zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie pokroić boczek w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Usmażyć
Zielona Kuchniachlebie gryczanym z ziemniakami. Mam jeszcze w planie chleb z dodatkiem ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej. Składniki: • 300 g mąki ryżowej • 150 g mąki gryczanej • 50 g mąki kukurydzianej • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej • 1 łyżka soli • 3 łyżki mielonych nasion lnu/1 szklanka wody • 8 g suszonych drożdży • 1 łyżeczka cukru • 2 szklanki ciepłej wody Wykonanie: • Siemię lniane zalać
To co kochamPiekłam chleby, bułeczki, rogale... a dzisiaj przyszedł czas na bagietki. Bagietki, które robi się błyskawicznie i błyskawicznie zjada. Bardzo łatwy przepis, z którym każdy doskonale sobie poradzi.... Składniki: 400 g mąki pszennej przesianej (typ 450) 10 g świeżych drożdży 200 ml gorącej wody (około 55 °C) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli(...)łyżkę oliwy Wykonanie: Drożdże rozkruszyłam. Wymieszałam z wodą. Dodałam cukier i 2 łyżki mąki (z 400 g). Po wymieszaniu przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypałam resztę mąki, sól i dodałam wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrobiłam ciasto tak, żeby było elastyczne i gładkie i nie kleiło się do miski
Kuchnia u KrysiPyszny i aromatyczny chleb z mozzarellą, suszonymi pomidorami i ziołami prowansalskimi, bardzo go lubię jeść na ciepło jak i na zimno. Chlebki upiekłam w foremkach od firmy PapilArt , są bardzo wygodne, polecam. Składniki: 250 gram maki pszennej 12 gram świeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli 200 ml. letniej wody 0,5 słoika suszonych pomidorów 1 opakowanie mini mozzarelli(...)oleju z suszonych pomidorów 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 foremki do pieczenia ( 155 mm x 60 mm) PapilArt Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, robimy zagłębienie i dodajemy pokruszone drożdże i wlewamy niewielką ilością letniej wody. Pozostawiamy do podrośnięcia. Dodajemy pozostałą wodę, sól, olej oraz zioła prowansalskie i wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodajemy
Bajeczna Kuchniachleba :) Zapraszam :) Składniki : 250 g mąki żytniej Młynomag typ 720 300 g mąki pszennej Warmińskiej Młynomag typ 500 1 łyżeczka soli około 210 ml ciepłej wody 3 łyżki oliwy np: z oliwek 3 łyżki suszonego szczypiorku 50g drożdży 1 łyżeczka cukru Wykonanie : Obydwie mąki wymieszać z solą i szczypiorkiem w dużej misce. W wodzie rozpuścić drożdże
Sama słodycz i szczypta chilimielonego. Przygotowanie: Do dużego głębokiego naczynia (najlepsza miska) wsypujemy pokruszone drożdże, sól, cukier, mąkę żytnią i zalewamy wodą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min do wyrośnięcia. Następnie dodajemy czosnek niedźwiedzi, pieprz i pozostałą część mąki. Wyrabiamy ciasto na chleb tak długo, aż będzie sprężyste, gładkie, ale delikatnie będzie przyklejać
Moniki Smakołykizjedzenia z oliwą i octem balsamicznym. Zrobiłam podstawową wersję tego chleba, jedynie z dodatkiem rozmarynu. Była pyszna i z pewnością będę ją robić częściej, być może z innymi dodatkami np. cebulką lub oliwkami. Składniki : 350g mąki pszennej 250ml letniej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 7g suszonych drożdży 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru odrobina oliwy do posmarowania rozmaryn(...)posypania na wierzchu gruba sól Przygotowanie : Do dużej miśki przesiać mąkę, dodać sól i wymieszać, następnie wsypać drożdże, dodać wodę i oliwę i dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Nastepnie wyrabiać przez około 5 minut aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Uformować kulę i włożyć na natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny
Codzienne Gotowaniełyżeczki cukru 2 łyżki oleju 6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych) żółtko do posmarowania dowolny dżem Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto przez 20 minut. Potem przykryć miskę ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. [ wyręczyłam się automatem do chleba].Potem ciasto rozwałkować na prostokąt , pociąć na paski o szerokości
Moje domowe kucharzenietakie zimne do gorącego piekarnika;) Następnie przełożyć bochenek na dużą, równą deseczkę wysypaną kaszą manną, aby łatwiej zsunąć go na gorącą blachę czy kamień. Do nagrzanego piekarnika, przed włożeniem chleba włożyć małą keksówkę do której należy wlać wrzącej wody (do połowy) i to nam zapewni parę. Piec 15 minut, a po tym czasie wyjąć blaszkę z wodą, zmniejszyć temperaturę(...)niego pukamy, jeśli nie to zostawić (odwrócony spodem do góry) na kolejnych kilka minut. Studzić na kratce. Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „ Na zakwasie i na drożdżach „ Oto lista uczestniczek naszej akcji: Alucha: http://nieladmalutki.blogspot.com/ Amber: http://www.kuchennymidrzwiami.pl/ Ania: http://bajkorada.blogspot.com/ Ania: http://jswm.blogspot.com/ Ania: http://everydayflavours.blogspot.com/ Ania: http://www.krzywakromeczka.blogspot.com/ Anita: http://atinabc.blox.pl/ Anna: http://ankawell.blogspot.com
UgotujmyTo.plwypiekaniem chleba uważam za udany! Do tego przepisu użyłam trzech rodzajów mąki, zakwas i aromatyczną prażoną cebulkę. Jwar to minimum składników niewiele pracy, a chleb wychodzi fantastyczny! Smak jest boski dzięki prażonej cebulce, która dodaje pieczywu delikatnej słodyczy. Zapach chleba jaki unosi się podczas pieczenia to coś wspaniałego, cały dom nim pachnie! Polecam gorąco! Print Chleb na zakwasie z prażoną(...)zakwas żytni 400 g wody 12 g soli 12 g cukru trzcinowego 300 g mąki orkiszowej 100 g mąki krupczatki 125 g mąki pszennej 1 łyżeczka suszonych drożdży 60 g suszonej cebulki Instructions Wszystkie składniki ( bez cebulki ) umieścić w misce miksera, mieszać ciasto końcówką z hakiem przez około 8 minut. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce
SprawdzonaKuchnia.plsobie czas, bez pośpiechu, presji, tak jest najlepiej. Poczekałyśmy, aż nasze myśli pójdą w jedną stronę. Aż w końcu naszła nas ochota na duuuuużo wałkowania, na francuskie i na drożdże. Jednym słowem na podwójne szczęście , jak to nazwała Monika . Jednomyślność. Tak dosłowna, że aż nas zaskoczyła. A więc croissants - koniecznie razem, bo to takie wyzwanie, że samemu(...)wałkowania jest sporo, składania też, czasu również należy pilnować, ale przecież nie są to jakieś absurdalne, niemożliwe do spełnienia warunki! Te same rzeczy robimy piekąc drożdżówkę czy chleb, z tą różnicą, że przy croissants pewne czynności musimy powtórzyć kilka razy. Sami widzicie - nie ma powodu, by się wykręcać i odmawiać sobie jednej z najwspanialszych przyjemności - domu pachnącego ciepłymi, maślanymi
KUCHARNIAtradycyjny chleb pochodzi ze stanu Massachusetts, a wyrabia się go z mąki kukurydzianej, razowej i białej z dodatkiem melasy. Według legendy stworzył go mąż kobiety o imieniu Anna, która zamiast przyrządzić mu kolacje, zostawiła w kuchni jedynie papkę ze zmielonej kukurydzy i nieco melasy. Wzburzony małżonek wymieszał te składniki z mąką, wodą i drożdżami, wstawił do pieca , mrucząc(...)małym ogniu, mieszając. Nieco ostudzić. 2. Rozetrzeć w małej misce drożdże z ciepłą wodą i odstawić na 5 minut. 3. Wymieszać w dużej misce papkę kukurydzianą z drożdżami. Dodać mąkę razową i połączyć, a następnie dodać mąkę pszenną i wyrobić lepkie ciasto. Włożyć na stolnicę oprószoną mąką i zagniatać 10-15 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne
Apetyczna babeczkaPOSMAROWANIA CIASTA 10 G ŚWIEŻYCH DROŻDŻY 1 ŁYŻECZKA SOLI 1 ŁYŻECZKA CUKRU MASLO: 150 – 200 G MASŁA 5 – 6 ZĄBKÓW CZOSNKU ŚWIEŻE LUB SUSZONE ZIOŁA U MNIE SZCZYPIOREK I PIETRUSZKA ZIELONA. 120 G STARTEGO ZOLTEGO SERA WYKONANIE: W GARNUSZKU PODGRZAĆ MLEKO DO TEMP CIALA. DO MLEKA DODAĆ CUKIER I ROZPUŚCIĆ W NIM DROŻDŻE. DO MISKI PRZESIAĆ MĄKĘ OPRÓCZ SOLI(...)PODSTAWY PÓŁKOLA ŚCISNĄĆ ZE SOBĄ, TAK JAK NA USZKA. (PATRZ INSTRUKCJA NA FILMIE) UTWORZONE W TEN SPOSÓB PŁATKI UKŁADAĆ JEDEN OBOK DRUGIEGO W TORTOWNICY O ŚREDNICY 26 CM. CHLEB PIEC W 180 ST. C. PRZEZ OKOŁO 40 MINUT. PODAWAĆ NA CIEPŁO LUB ZIMNO. SMACZNEGO
Pani M - kuchnia smakowita