Napiekłam się wczoraj chlebów ale dzisiaj i tak usłyszałam "pie bebe" czyli chlebek i zobaczyłam Syncia ze słoikiem zakwasu w ręce (!). Szybka reakcja i szybkie wykonanie nie chlebka ale lekko słodkich i bardzo mięciutkich precli. W sam raz na drugie śniadanko :) przepis od Pauli . 100ml mleka 20g świeżych drożdży 50g cukru 250g mąki pszennej 40g miękkiego masła do posmarowania
Dzieje kuchennej Wiewiórytesterka ,, była zachwycona smakiem chleba i domagała się dokładki na wynos!. Tak więc ze spokojem przepis oddaje w Wasze ręce :). Bakalie jak zawsze od sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl Składniki na dwa bochenki: 2 szklanki mąki żytniej typ 720 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki soli 4 dag świeżych drożdży 3 łyżeczki cukru 34 łyżki(...)soku z cytryny 450 ml wody, 2 niepełne szklanki Dodatki: 3/4 szklanki pokrojonych orzechów włoskich 1/2 szklanki pokrojonych kandyzowanych fig 5-6 łyżek otrębów żytnich 1. Drożdże rozkruszyć i rozpuścić z cukrem i połową szklanką ciepłej wody, odstawić na 10 minut, aby drożdże ruszyły. 2. Na patelni prażymy przez 2 minuty otręby z pokrojonymi orzechami
Apetyczna babeczkarazi postanowiłam zrobić mój ulubiony chleb, którym się wręcz objadam po przyjeździe do Polski (chyba bardzo niż garahamem z pobliskiej piekarni) Będąc dzieckiem często jadłam chałkę z miodem i mlekiem, uwielbiam ten smak więc możecie sobie wyobrazić w jakim ekspresowym tempie chałka zniknęła po wyciągnięciu z pieca:) Składniki: 50 g drożdży 700 g mąki 50 g masła rozpuszczonego(...)szklanki cukru 1/2 szklanki mleka szczypta soli 3 jajka garść płatków migdałowych Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże, przelewamy do do naczynia. Dodajemy masło, sól, cukier i jajka ( jedno białko zostawiamy aby posmarować nim wierzch ciasta) wszystko razem mieszamy, na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie ono dobrze napowietrzone zacznie
ciastkarnia na kruchym spodzieUwielbiam wypieki drożdżowe! Mam z ich wykonania najwięcej frajdy...są takie naturalne i bliskie naszym korzeniom...nie ma w nich przepychu. Chałka jest bardzo prostym chlebem
Przepisy Aleksandrymój M zajął honorowe miejsce przed telewizorem i ma stały dostęp do pilota :)) Mecz, piwko i przekąska ot co im potrzeba. Poszłam dalej upiekłam chleb piwny stworzenie takiego chleba co prawda trwa dwa całe mecze, ale warto jest pyszny, delikatny, z nuta karmelu a zarazem ma to coś w sobie, więc będę go piekła co jakiś czas. SKŁADNIKI : przepis ogólny(...)mąka chlebowa 726 g mąka żytnia razowa 136 g mąka pszenna razowa 45 g woda 437 g ciemne piwo 272 g (użyłam żywiec Bock) sól 17 g drożdże 2g instant ZAKWAS : 1 szklankę (99 g ) mąki żytniej razowej woda 3/8 szklanki (82g) dojrzały zakwas 2 łyżki (6 g) LEVAIN mąka chlebowa 3/4 szklanki
Basia w kuchnichleb to ostatnio hit, wszyscy go robią więc postanowiłam,że ja też spróbuję. Muszę przyznać,że wyszedł naprawdę smaczny, miękki i wilgotny w środku,na zewnątrz z chrupiącą skórką czyli tak jak lubi mój mąż. Co najważniejsze jest dziecinnie prosty, bez użycia miksera, bez wysiłku. Mimo,że na samej pszennej mące to i tak na plus(...)mamy świeże pieczywo na śniadanie. Składniki: 450 g mąki pszennej ok 15 g drożdży świeżych 1 łyżeczka soli 1,5 szklanki letniej wody Świeże drożdże rozkruszyć i zalać odrobiną letniej wody, rozmieszać. Do suchej miski wsypać mąkę, sól, rozpuszczone drożdże - dolać letnią wodę i wymieszać łyżką. Miskę przykryć folią bądź szczelną pokrywką i zostawić
Niespełnione zdolności kulinarnejest typowy chleb pszenny. Ten chleb najlepiej smakuje z dobrym, świeżym masłem i pomidorem, jak dla mnie nic więcej do niego nie potrzeba. Składniki na 2 bochenki chleba: zaczyn: 50 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g mąki pszennej, chlebowej 120 g wody bibosz: 100 g mąki jęczmiennej 150 g wody ciasto chlebowe: cały zaczyn cały bibosz 650 g mąki pszennej(...)jęczmiennego 1 łyżeczka soli 150 g sera dojrzewającego Bleu d'Auvergne (lub inny ser podpuszczkowy dojrzewający z przerostem pleśni) 1 łyżeczka całych nasion kminku 1 łyżeczka świeżych drożdży (opcjonalnie) Przygotowanie zaczynu: Wszystkie składniki wymieszać i zostawić na blacie, na 12-14 godzin. Przygotowanie bibosza: Składniki wymieszać i pozostawić na 8-12 godzin. Przygotowanie ciasta chlebowego: Z wszystkich składników
Codziennik KuchennyWitam was poświątecznie domowym pieczywem :) To jest kolejny chleb, który podbił moje kubki smakowe :) Jest dość czasochłonny, ale nietrudny. Wystarczy trochę cierpliwości i na pewno się uda :) Z tej porcji wychodzi dość duży bochenek. Przez wiele dni świeży... smakuje nieziemsko... Przepis Liski Składniki na zaczyn: (należy go przygotować 12-16 godzin wcześniej, najlepiej wieczorem) 20 g zakwasu żytniego(...)fermentacji. Składniki na ciasto właściwe: 230 g maki żytniej typ 720 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750 400 g wody 1 płaska łyżeczka soli morski 3 g drożdży instant (1płaska łyżeczka) + cały zaczyn Do zaczynu dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy ok. 5 minut - tylko do połączania się składników. Następnie przekładamy ciasto do miski i zostawiamy pod przykryciem
Delicious Titbits300ml letniej wody 40 g świeżych drożdży 50g oliwy 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli Masło czosnkowe : 150 g masła 2 ząbki czosnku garść bazylii łyżeczka soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chlebek rwany – Wykonanie: Drożdże rozpuszczam w letniej wodzie Do miski wsypuje mąkę, sól, cukier oraz wlewamy oliwę i wodę z drożdżami. Ciasto na chlebek wyrabiamy a następnie(...)tortowej lub 25/25cm uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej np.sezamem. Odstawiamy na 15 min. Chlebek rwany wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 30 min (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chleb z masłe czosnkowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Chlebek rwany pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!Kiedy zobaczyłam ten chleb u Angie na jej cynamonowym blogu stwierdziłam, że koniecznie muszę taki upiec. I oto jest! :) Ma delikatną, puszystą strukturę, a dodatek kakao jest zupełnie niewyczuwalny w smaku, więc pasuje zarówno do dodatków słodkich, jak i słonych. Składniki: 150 g mąki żytniej razowej 260 g mąki pszennej chlebowej(...)letniej wody (dwie porcje po 150 g) 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka kakao 7 g suszonych drożdży Przygotowanie: Do miski wsypałam mąkę, cukier, sól oraz drożdże i dokładnie wymieszałam. Mieszankę suchych składników podzieliłam na pół. Do jednej części dodałam kakao i 150 g wody, zaś do drugiej łyżkę mąki
Kulinarny Pamiętnikchleba) i za każdym razem szybko znikła. Gorąco polecam! :) Ciasto powinno mieć raczej luźniejszą konsystencję. Wówczas wystarczy je tylko przerzucić na blachę i rozłożyć palcami. Z dodatkami możecie śmiało pokombinować - nie możecie tylko zapomnieć, że nie mogą one swą ilością zdominować ciasta tylko stanowić dodatek smakowy. Duża blacha Składniki: 400 g mąki 300 ml ciepłej wody 3/4 opakowania drożdży instant(...)łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 6 łyżek oliwy małe pomidorki 1/3 słoika oliwek 1/2 czerwonej cebuli świeży rozmaryn Do miski wsypać mąkę, cukier, sól i drożdże. Dolać oliwę i na końcu ciepłą wodę. Zmiksować całość mikserem (końcówki haki) aż ciasto będzie jednolite, gładkie i zacznie odchodzić miski. Wówczas miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce
My simple kitchenJestem pewna, że tym artykułem udowodnię Ci, że zrobienie domowego zakwasu na chleb jest nie tylko bardzo proste, ale daje niesamowite spektrum możliwości w kwestii domowych chlebowych wypieków. Materiał do tego wpisu zbierałam blisko rok, od tego czasu sama uczyłam się zakwasu, rozmnażałam go, tworzyłam od nowa, dokarmiałam, odświeżałam i obserwowałam. Popełniałam też błędy, dzięki którym dziś wiem jak odpowiadać(...)krok po kroku przygotować domowy zakwas z mąki żytniej typ 720 lub 2000. Druga część to garść porad, które będą niezbędne do dalszych prac z zakwasem lub pieczeniem chlebów. A w ostatniej części mam dla Ciebie przepis na pierwszy chlebek z wyhodowanego zakwasu, jest bardzo prosty i fantastyczny w smaku. Wiem, że będziecie wracali do tego przepisu na chlebek jeszcze
nietylkopasta.plzmieniłam tylko rodzaj mąki. Gotowy chleb wykonany z przepisu poniżej ważył 1230g,sprężysty w środku,z bardzo chrupiącą skórką. Piekłam go w naczyniu żaroodpornym mimo iż nazwa odnosi się do garnka. 500 g mąki pszennej typ 405 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 350 ml maślanki 200 ml wody 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli garść(...)siemienia lnianego garść pestek dyni Mąkę przesiać do miski, dodać sól i ziarna, wymieszać. Maślankę i wodą lekko podgrzać, dodać cukier,drożdże i wymieszać, przelać do mąki. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, do połączenia składników, przykryć szczelnie ścierką kuchenną, wstawić do lodówki na 12godz (najlepiej zrobić wieczorem). Na następny dzień rano wyjąć ciasto, zagnieść na blacie parę razy
Kolorowa kuchnia Elkichleby a ja żeby moja rodzina jadła zdrowo (nie muszą jeść bezglutenowo) wypiekłam dla nich orkiszowe bułki na zakwasie żytnim z mąki jasnej z domieszką mąki orkiszowej pełnoziarnistej. 450 gram mąki orkiszowej jasnej + do podsypania 50 gram mąki saszetka zakwasu np: żytniego lub własnego pół saszetki drożdży łyżeczka soli łyżeczka miodu akacjowego szklanka wody letniej Rozpuść drożdże
AZgotuj!smakuje najlepiej. Lubię też fotografować bułki , chleb czy bagietki . Pieczywo to wdzięczny rekwizyt. Podjadam po każdym strzelonym zdjęciu. W każdej chwili łączę pracę z przyjemnością. Świeża grahamka z wkładką pobudza umysł. Bułki grahamki Składniki: na 16 bułeczek 200 g mąki grahamki 50 g siemienia lniane, połamanego 800 pszennej mąki 60 g świeżych drożdży 1 łyżka miodu(...)zimnej wody 1 łyżka soli 150 g suszonej żurawiny Rozpuść drożdże i miód w 750 ml wody. Resztę wody wykorzystaj w razie potrzeby. Do misy robota wsyp obie mąki i nasiona. Wlej rozpuszczone drożdże i zagnieć ciasto. Po chwili dodaj sól. Zagniataj ciasto przez 5 minut przy pomocy robota. Używam kitchenaid z hakiem. Ręczne zagniatanie wymaga więcej czasu
codojedzenia