Witam Kochani Dziś chciałabym przedstawić Wam przepis na bardzo pyszny chleb. Ogólnie wyznaję filozofię, że jeśli możemy zrobić coś sami, to róbmy to. W sklepach faszerują nas niesamowitymi ilościami chemii, więc jeśli możemy np. sami przygotować dżemy, powidła, pieczywo, wędliny czy nawet alkohole, RÓBMY TO. Takie swojskie wyroby są o niebo lepsze, zdrowsze i smaczniejsze, no i dają(...)mąki pszennej (ja używałam tortową) -5 dag drożdży świeżych -3/4 szkl maślanki -łyżeczka soli -200ml wody -2,5 łyżki cukru -4 łyżki oleju - dwie garście łuskanego, posiekanego słonecznika (oczywiście można dać więcej) -można też dodać trochę siemienia lnianego Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek i wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokugrama mąki i nie dolałam ani grama mleka, także Agata jesteś dla mnie mistrzynią. Sekret świeżości tego ciasta tkwi w wykorzystaniu Tangzhong czyli japońskiej metody stosowanej przy pieczeniu chleba. Jest to nic innego jak zasmażka wodna przygotowana z mąki gotowanej w wodzie lub mleku. Pasta ta zatrzymuje wilgoć i powoduje, że wypieki nie tracą świeżości przez kilka(...)Tangzhong można dodawać do większości wypieków m.in. bułek, chlebów kanapkowych i tostowych czy bułeczek cynamonowych. Zachęcam Was gorąco do wypróbowania tej metody. Ja na pewno popełnię jakieś bułeczki śniadaniowe z jej użyciem lada dzień. Składniki (na ok 15 jagodzianek): 600 g mąki pszennej 90 g cukru 30 g świeżych drożdży (lub 10 g suchych) 210 g mleka 2 jajka
Cynamonowe szczęścieprzygotowaniu i przepyszny domowy chlebek. Zawsze wychodzi. Składniki 1 kg mąki 2 szkl ciepłej wody 7 dkg świeżych drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżki płaskie soli 7 łyżek oleju Przygotowanie Do dużej miski wsypać mąkę, w letniej wodzie rozmieszać drożdże z cukrem i wlać na środek do mąki, odstawić na ok. 15 min. do wyrośnięcia. Następnie dodać sól(...)olej, dobrze wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Odstawić na ok. 1 godz. Podzielić na 2 lub 3 części, uformować chleb na blaszce, lekko ponacinać na wierzchu i odstawić na ok 10 min. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180’C i piec ok. 50 min. Po upieczeniu gorący chleb posmarować zimną wodą. I tyle, smacznego! Autor przepisu: Jolanta Artykuł
Wasze PrzepisyRobiłam juz chleb orkiszowy na zawkasie a teraz wersja drożdżowa dla tych co nie maja zakwasu. Do chlebka dorzuciłam otręby oraz ziarna słonecznika a dla smaku suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. składniki: 500 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 25 g świeżych drożdży ok 0,5 l letniej wody 4 czubate łyżki dowolnych otrąb, u mnie pszenne 3 czubate(...)ziaren słonecznika 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 płaskie łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 2 łyżki oleju rzepakowego czarny sezam do posypania W letniej wodzie rozpuścić drożdże z cukrem, odstawić. Do dużej miski wspypać mąkę orkiszową. Dodać sól, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, otręby oraz ziarna słonecznika. Wszystko wymieszać. Dodać rozpuszczone drożdże oraz olej
Monia miesza i gotujeręką na sercu, że żadne pieczywo na drożdżach, nawet to najlepsze, nie dorówna temu na zakwasie... Ale od początku, czyli zaczynamy od przygotowania zakwasu. Przewertowałam wiele stron w internecie oraz w książkach kucharskich w poszukiwaniu informacji na temat przygotowania zakwasu. W końcu zrobiłam zakwas, znalazłam przepis na nieskomplikowany chleb i piekę i piekę i piekę :) Zapraszam do lektury :) Najlepiej
Kuchnia domowa Aniwody 1 łyżka soli 6 g suchych drożdży instant 3 łyżki oliwy z oliwek cały zaczyn (patrz wyżej poolish) Mąkę kukurydzianą zalać wodą i odstawić na 15 minut. Dodać resztę składników i wyrobić na gładkie ciasto (można wyrobić mikserem z końcówką w kształcie haka, lub w maszynie do chleba) Odstawić na 1i pół godziny do wyrośnięcia w naoliwionej misce, szczelnie
Piekarz-Kucharz-GarkotłukCiasto na chleb z mieszanki mąk przygotowałam do którego smalcu z czosnkiem dodałam, oliwek zielonych dołożyłam, pieprzem doprawiłam i dobrze wyrobiłam. W cieple się rozrastało, a potem w piekarniku wypiekało. Chlebek wyszedł niesamowicie kruchy i chrupiący w smaku zaskakujący. Składniki: 40 g świeżych drożdży, 150 g mąki orkiszowej (świeżo zmielone ziarna), 200 g mąki chlebowej(...)ciepłej wody, 1 płaska łyżeczka cukru, 100 g smalcu z czosnkiem ( Tarczyński w słoiczku) , 1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu, 10 szt. całych zielonych oliwek. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru i soli. Dodajemy 150 g mąki orkiszowej, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce. Smalec roztapiamy, studzimy, ale ma być
Moniki SmakołykiBardzo mi zasmakował! Jest całkiem inny niż chleby, które jemy na co dzień. Bez dodatku nawet grama mąki. Łatwy i szybki w przygotowaniu. Polecam! Składniki: 3 jajka 8 łyżek otrębów owsianych 16 łyżek otrębów pszennych 10 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku 5 łyżek naturalnego jogurtu (niskotłuszczowego) 3 łyżeczki drożdży suchych 1/2 łyżeczki soli 5 łyżek letniej wody Przygotowanie
Nastoletnie Wypiekanieżytniej 850 g mąki pszennej pełnoziarnistej 80 g drożdży 1 l wody 1 łyżeczka soli szczypta cukru 4 łyżki oleju kokosowego słonecznik mak sezam Wszystkie składniki( powinny być o temperaturze pokojowej) wrzucamy do miski, mieszamy mikserem lub wyrabiamy ręcznie ok 20 minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy chleb urośnie przekładamy do foremek, posypujemy ulubionym ziarnem. Jeszcze
harrisamąki pszennej typ 650 1 jajko szczypta cukru 1 łyżeczka soli 60 ml oleju 2 dkg drożdży 125 ml wody letniej 40 g szpinaku baby 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 kiełbasy myśliwskie 100 g plastry kiełbasy żywieckiej Do miski wykruszam drożdże, dodaję cukier, dwie łyżki mąki i wody letniej około 50 ml żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany(...)zielonym,środek foremki biały wałek, i czerwony. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do temp 230 stopni, wstawiam miseczkę z gorącą wodą do piekarnika. Przed pieczeniem spryskuję chleb zimną wodą. Piekę 10 minut, potem zmniejszam na 210 stopni i piekę kolejne 10 minut. Potem zmniejszam na 190 stopni i piekę jeszcze około 30-40 minut. Po wyjęciu wyjmuję
wesoła kuchniaCzas czytania: 2 min Dziś podaję przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami , które zawsze wychodzi! Jest bardzo proste w przygotowaniu i przepyszne, delikatnie wilgotne ze śliwkami
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: < 1 min Klasyczne bliny z mąki gryczanej Przepis na te pyszne bliny znalazłam w książce Beatrice Ojakangas. Autorka podaje klasyczny przepis, który przygotowuje
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 4 min Ciasto drożdżowe – sypane, to szybka wersja i co ważne w zasadzie „bezobsługowa” idealne dla zapracowanych! Można przygotować je przed
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Bułki z makiem, które nazywamy pieguskami:) Puszyste, mięciutkie z dodatkiem maku super na śniadanie z dżemem rabarbarowym, czy pomarańczowym. Jak większość bułek
SprawdzonaKuchnia.pl