Lubię eksperymentować z chlebem, a właściwie w dodatkach do chleba. Warto czasem to zrobić, gdyż na koniec świeżo pachnący bochenek potrafi zaskoczyć wspaniałym aromatem, cudownym zapachem i smakiem jaki trudno podrobić! Dziś u mnie pachnący cebulką pyszny i wilgotny chlebek. A właściwie dwa chlebki. Gdyby były trzy, to byłyby po prostu niższe. Składniki 500 ml wody 1 kg mąki – wymieszałam(...)świeżych drożdży 3 łyżeczki cukru 2-3 łyżeczki soli 25 g miękkiego masła 25 g białek- to jest zazwyczaj 1 białko łyżka miodu 3 małe pęczki cebulki dymki, ale o małych białych cebulkach sporo ziaren słonecznika u mnie minimum 1 szklanka, dodałam również garstkę czarnego sezamu Wykonanie Najpierw podgrzej wodę do 37 stopni C i rozrób drożdże z wodą
Z Kuchni Do Kuchniświeżych drożdży (można zastąpić 1 łyżeczką drożdży instant) – 1 duża cebula – 1 łyżeczka cukru – 1/2 łyżeczki soli – 1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu wg uznania – 1 żółtko – ziarna do posypania (u mnie pestki dyni i siemię lniane) Ciepłą wodę podzielić na dwie części, w 1 połowie rozpuścić cukier i sól, wkruszyć drożdże(...)grudek i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut. W tym czasie obrać cebulę, pokroić w bardzo drobną kostkę, zeszklić na mocno rozgrzanym maśle i wystudzić. Do wyrośniętych drożdży dodać resztę ciepłej wody, olej i cebulę i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie, cały czas mieszając dodawać mąkę i zagnieść miękkie ciasto. Zagniecione ciasto włożyć do czystej miski przykryć folią spożywczą
Smaki Armineswobodnie mogę się zająć grillowaniem . Kiedy mięso jest już na ruszcie to i focaccia z manchego pięknie się rumieni w piekarniku. Lubię nadziewaną focaccia . Jest to tak smaczny chleb, że można go jeść prosto z blachy. Focaccia z manchego jest pyszna posmarowana romesco. Jednak dzisiejszy przepis na focaccia różni się nieznacznie, bo ciasto długo wyrasta w lodówce. Jak widać(...)pszennej mąki chlebowej 300 ml zimnej wody 20 g drożdży 2 łyżki miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy + 3 łyżki garść liści bazylii 50 g manchego sól morska do posypania, płatki W misce od miksera rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj miód, oliwę i mąkę. Zarób ciasto, po czym dodaj sól i zarabiaj za pomocą haka do miksera przez
codojedzeniachleb jest absolutnie fantastyczny, bardzo i szybki w przygotowaniu, wystarczy że upieczecie go raz, a gwarantuję że zakochacie się w tej chrupiącej skórce i mięciutkim wnętrzu. Ja bardzo długo przymierzałam się do jego upieczenia, a teraz piekę go średnio raz na tydzień. Można kombinować z różnymi mąkami, ja piekłam już z dodatkiem żytniej i orkiszowej i za każdym razem(...)najmniej pół zniknie jeszcze lekko ciepłe. Składniki: 750 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju 2 szklanki ciepłej wody (ale nie gorącej) opcjonalnie np garść siemienia lnianego Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem. Gdy się rozpuszczą dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką aż wszystkie składniki się połączą. Przykrywamy ściereczką
Cynamonowe szczęścieświeżych drożdży 1 jajko, roztrzepane 5 łyżek masła 5 łyżek maślanki o temperaturze pokojowej 5 łyżek mleka 1. Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku, odstawić aby drożdże ,,ruszyły,,. 2. W rondlu rozpuścić masło (3 łyżki), gdy lekko przestygnie dodać maślankę, odstawić. 3. Jajo ubić mikserem. Do miski przesiać mąkę, połączyć z resztą składników, wyrobić miękkie ciasto(...)reszty masła w punkcie 4 przed posmarowaniem masłem. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika posypać bułeczki odrobiną cukru pudru i odstawić, by ostygły przed podaniem. Źródło inspiracji ,, Encyklopedia chleba
Apetyczna babeczkamiałam pod ręką. Miała ona średnicę 24cm. Składniki: 500g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 300ml wody 2,5 łyżeczki suchych drożdży łyżeczka soli 1,5 łyżeczki oleju Do miski dodajemy mąkę, drożdże i sól. Mieszamy. Następnie dodajemy wodę i olej, zagniatamy ciasto. Ugniatamy przez około 10 minut, aż będzie jednolite i elastyczne. Wkładamy je do miski, przykrywamy folią i odstawiamy(...)ugniatamy przez 5-7 minut. Przekładamy je do formy wysmarowanej olejem. Wkładamy ciasto i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Chleb nacinamy ostrym nożem i posypujemy mąką. Pieczemy 35-40 minut. Studzimy na kratce. SMACZNEGO!:) Przepis pochodzi ze strony Polka Dot Recipes
Czerwona PorzeczkaCzas czytania: 3 min Pyszne drożdżówki z nadzieniem z orzechów, sezamu, imbiru i dżemu rabarbarowego. Prosty przepis, który zawsze wychodzi, a nadzienie możecie dowolnie komponować z
SprawdzonaKuchnia.plwody 230 g startej marchewki, odciśniętej z soku 230 g obranych orzechów włoskich 20 g soli płaska łyżka cukru trzcinowego Przygotowanie : Do wody dodałam sól, cukier i drożdże instant - wymieszałam Po okresie fermentacji zaczynu dodałam do niego połączone, przesiane mąki oraz wodę, mieszałam łyżką drewnianą około 5 min. do połączenia składników Dodałam startą marchew i orzechy, dokładnie wymieszałam(...)następnie około 15 min. w temp. 200 C*. Ogólny czas pieczenia wyniósł 50 min. Przed włożeniem ciasta chlebowego do piekarnika można wrzucić 2 kostki lodu na spód piekarnika, a chleb z wierzchu naciąć. Chleb piekłam z połowy wszystkich podanych składników, tylko jeden bochenek :) Chlebek był bardzo wilgotny. Najlepszy był na drugi i trzeci dzień. Przepis z bloga Danusi - leśny zakątek
Proste Potrawypiekę je w domu. Mój starszy syn i ja najbardziej lubimy ciemne wersje chlebów i bułek, najlepiej z dodanymi ziarnami, młodszy i mąż wolą pieczywo białe, pszenne. Mój ulubiony chleb jest pieczony na dowolnym zakwasie, bez zagniatania, wypiekany w garnku. Można do niego dodać orzechy, ziarna, czy co tam chcemy albo zupełnie nic. Jego wielką zaletą jest cudnie chrupiąca skórka(...)chrupiący dodatek, spróbujcie! Potrzebujemy: - 500 g mąki pszennej dowolnej - 350 g ciepłej wody (37-40 stopni) - 15 g drożdży świeżych - szczypta cukru - łyżka soli - łyżka oliwy z oliwek - mąka kukurydziana do podsypywania (nie jest niezbędna) Najpierw robię zaczyn. Kruszę drożdże do małej miseczki, dodaję cukier i dwie, trzy łyżeczki wody i ucieram grzbietem łyżeczki do uzyskania gładkiej jednolitej pasty
I tu będę miała takie teodpowiedniej tekstury Waszym chlebom czy bułkom. Będzie również odpowiednia do wyrobu ciasta na pizzę. Po ten produkt i po wiele innych zapraszam do sklepu Polskie Młyny w serwisie Allegro https://allegro.pl/oferta/polskie-mlyny-maka-szymanowska-chlebowa-typ-750-11445703870 Składniki na 6-8 bułek: 500 g Mąki Szymanowskiej Chlebowej typ 750 340 g wody ( nie mililitrów! ) 4 g suchych drożdży 8 g soli
Opowieści z piekarnikaChleb na wodzie z kiszonych ogórków, piekę już od dawna. Jest pyszny. Pomyślałam, że skoro chleb, to czemu nie bułki. Jak pomyślałam i zrobiłam. Bułeczki wyszły super. Miękkie i pulchne. Muszę przyznać, że jestem z siebie zadowolona. Okazuje się, że czasem miewam dobre pomysły :) Jeśli robicie czasami swojskie pieczywo, to wypróbujcie ten przepis. Ciekawa jestem(...)Waszych opinii. Składniki: 1 szklanka ciepłej wody 25 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 550 g. mąki pszennej (typ 500) 1/2 szklanki wody z ogórków kiszonych 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oleju Dodatkowo: jajko do posmarowania bułek Wykonanie: Ciepłą wodę wlać do miski. Dodać cukier i wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie wsypać mąkę
Agusiowe smakołykiteż chłopaki. Za chlebem średnio przepadają, więc ten piekę, jak mam jakąś alternatywę dla nich. Te zapiekanki przygotowałam głównie z myślą wykorzystania mąki pełnoziarnistej, której nadal jeszcze mam sporo w zapasie. Składniki na ok. 12 sztuk 500g mąki pszennej 300g mąki pszennej pełnoziarnistej 100ml letniej wody 30 ml letniego mleka 40g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru
Kuchnia w czekoladziechleb 🍞 zostało wyrobione, na części podzielone, na paski rozwałkowane i musztardą posmarowane.🍴 Ciasto w harmonijkę złożone i do keksówki ułożone, czekało na wyrośnięcie, po wierzchu jajkiem muśnięte, w piekarniku upieczone, a po przestygnięciu ze smakiem zostało zjedzone. 😃 Składniki na keksówkę o wymiarach ok. 25/12 cm ciasto: 30 g świeżych drożdży(...)płaskie łyżeczki soli, 400 ml ciepłej wody, ponadto: ok. 80 g musztardy rosyjskiej bardzo ostrej (pół słoiczka 180 g), 1 jajko, mąka do podsypania, masło do wysmarowania formy. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy sól, cukier, ok. 200 g maki i dokładnie mieszamy. Przykrywamy bawełnianą ściereczką, pozostawiamy w temp. pokojowej na 15 min do wyrośnięcia. Do zaczynu
Moniki Smakołykigarnuszku i polać po drożdżach z cukrem i cukrem waniliowym. Kolejna warstwa to szklanka oleju , a na nią 3/4 szklanki ciepłego mleka. Następnie na to wszystko przesiać mąkę i szczyptę soli . Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godz. Po tym czasie wszystko wymieszać łyżka ,lub na wolnych obrotach mikserem,hakiem do wyrabiania chleba .Do blachy wyłożonej papierem .włożyć
w mojej kuchnikolejności musimy przyrządzić rozczyn z drożdży, 1/2 szklanki ciepłego mleka, łyżeczki cukru i 2 łyżeczek mąki. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu .. Następnie wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski ( oprócz tych które zużyliśmy na rozczyn ) , wlewamy rozczyn i wyrabiamy wszystko na puszystą gładka masę (ja wyrabiam w automacie do chleba) Ciasto powinno być lekko lejące
Ogrodnik w podróżysię taka mała manufaktura chleba, tylko to co ręcznie stworzę....może kiedyś?. Dzisiaj mocne aromaty czosnku, ziół i dobrego masła. Składniki na 6 bagietek o długości ok 30 cm: 1 kg mąki pszennej, w zależności od rodzaju mąki może być potrzebne 10 dag więcej 2 i 1/2 szk letniej wody 10 dag świeżych drożdży 2 płaski łyżeczki soli 1 łyżeczka(...)cukru Do posmarowania: 15 dag masła 8-10 ząbków dobrego Polskiego czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki tymianku sól pieprz 1. W szklance letniej wody rozpuszczamy drożdże z cukrem, odstawiamy na ok.15-20 minut aby drożdże zaczęły pracować. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz rozczyn i resztę wody, zagniatamy ciasto. Można wg. potrzeby dodać więcej mąki
Apetyczna babeczka