chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:288/420)

Parzone bułeczki śniadaniowe z sezamem. 79

Bułki, bułeczki, bajgle, chleby w ostatnim czasie bardzo często wychodzą z mojego piekarnika. Są one tak smaczne, że ciężko się oprzeć więc powstają nowe i nowe...Tym razem powstały małe, zgrabne parzone bułeczki z przepisu na te  BAJGLE Wyszły równie pyszne i jakże urocze, polecam. Składniki : 250 ml mleka 15 świeżych drożdży 50 g masła 20  g cukru

Radość kipiąca uśmiechem.
Nietypowy chlebek 92

Bardzo szybki chlebek, bardzo dobry chlebek, idealny na śniadanie czy kolację. Polecam do bardzo szybkiego zrobienia dla zapracowanych a chcących zjeść coś pysznego na śniadanie. Spróbujcie

Moje Małe Czarowanie
Bułki owsiane. 154

zrobić bułek, skoro chleb jest taki pyszny. Wymyśliłam i zrobiłam :) Okazuje się, że wcale się nie pomyliłam. Bułki są naprawdę smaczne. Pozostają świeże i miękkie jeszcze na drugi dzień. Mojej rodzinie bardzo smakowały, robiłam już drugi raz w tym tygodniu. Składniki: 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 szklanka ciepłej wody 25 g. drożdży 1/2 łyżeczki cukru 3,5 szklanki mąki pszennej(...)owsianych ( użyłam płatków Polskie Młyny) 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju Dodatkowo: mleko do posmarowania bułek płatki owsiane do posypania bułek Wykonanie: Do miski wlać ciepłe mleko, dodać cukier, drożdże i 2 łyżki płatków owsianych. Wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie wlać do miski ciepłą wodę. Dosypać mąkę pszenna i owsianą oraz sól

Agusiowe smakołyki
Mini Pizza - Przepis krok po kroku 320

Witam serdecznie Propozycja na przygotowanie pysznej mini pizzy, którą możemy podać na kolację lub obiad dla dzieci. Idealnie również nadaje się do podania podczas domówki. Polecam

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Grahamki 114

więc próby wypiekania własnego chleba czy bułek. Dzisiaj trudno właściwie wymienić mąkę jakiej nie można spotkać w sklepie, wybór jest bardzo szeroki, z pewnością więc uda Wam się kupić mąkę graham. Mąka graham to mąka pszenne typu 1850.  Składniki na ok 7-8 szt Czas przygotowania: 2,5 h 14 g świeżych drożdży lub 7 suszonych * 150 g mąki(...)graham 100 g otrębów pszennych 250 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu 30 ml oleju rzepakowego Dodatkowo kilka łyżek mleka płatki owsiane do dekoracji Przygotowanie: 1. Suszone drożdże mieszamy z obydwoma rodzajami mąki, soli i otrębami 2. Dodajemy lekko ciepłą wodę, miód i wyrabiamy ręcznie lub mikserem wyposażonym w hak do wyrabiania ciasta, na koniec dodajemy olej

Słodki Kompromis
Chleb orzechowo - fasolowy z nutą tabasco 144

był strzał w dziesiątkę, chleb jest smaczny, mięciutki, puszysty i z lekką nutą pikantności dzięki tabasco. Więc jak widać składniki, które trudno sobie wyobrazić w jednym połączeniu zgrały się idealnie. składniki na 2 małe chlebki ( czyli około 4 osoby ) zaczyn : 200 g mąki pszennej typ 500 200 g letniej wody 1 szczypta drożdży instant ciasto właściwe : 200 g mąki pszennej

Ewa w kuchni
Chleb bezglutenowy 3 ziarna 150

niezwykle odżywczy chleb znalazłam na FB Bezglutenki. Nasiona chia i babki płesznik można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Babkę kupiłam w Auchan. Składniki: • 30 g nasion siemienia lnianego • 30 g nasion chia – szałwii argentyńskiej • 30 g nasion babki płesznik • 400 g skrobi kukurydzianej • 100 g mąki kukurydzianej • 8 g drożdży suszonych • 1 mały

To co kocham
TEBIRKES duńskie bułeczki 147

Dziś będą bułeczki bardziej maślane z ziarnami słonecznika. Pierwszy raz je robię i piekę razem z innymi  , zobaczymy co z tego mi wyjdzie. "Wypiekanie na

Różowa kuchnia
Chleb z naczynia 124

naczynka, zasypać łyżeczką cukru i maki, a następnie zalać połową ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia się drożdży. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn „ruszy”. Do miski wsypać mąkę i sól, dolać oliwę, resztę cieplej wody i rozczyn z drożdży. Wymieszać dużą łyżką – ewentualnie ręką. Gdyby masa była zbyt gęsto, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki wody. Miskę owinąć(...)szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki [ miska, w której wyrasta ciasto, musi być spora bo ciasto bardzo powiększa swoją objętość]. Rano wyrobić krótko chleb – aż przestanie się lepić do rąk. Uformować okrągły bochenek, nakryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Do zimnego piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wraz z pokrywką i nagrzać piekarnik

Moje domowe kucharzenie
Chleb drożdżowy z garnka 184

mieć proste ścianki aby potem chleb można było łatwo wydostać i musi nadawać się do użytku w piekarniku więc nie może mieć żadnych topliwych elementów. Można użyć też naczynia żaroodoprnego, garnka rzymskiego lub zwykłego garnka emaliowanego. składniki: 450 g mąki pszennej typ 500 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750 25 g świeżych drożdży 1 łyżka czarnuszki 2 łyżki oleju(...)łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 szklanki letniej wody Do dużej miski wlać letnią wodę. Dodać cukier i drożdże i wymieszać aby się rozpuściły. Następnie dodać olej, czarnuszkę i sól, przemieszać. Dodać mąki i wymieszać aby składniki się połączyły. Potem miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na noc. Miska musi byc duża bo ciasto w lodówce będzie

Monia miesza i gotuje
Rogaliki maślane z lukrem cytrynowym 744

Dziś będą rogaliki maślane, polane lukrem cytrynowym, po prostu wyszły przepyszne. Składniki: 500 g mąki pszennej jajka 2 szt masło 100 g cukier 100 g cukier

Różowa kuchnia
Chleb marchwiowy - Listopadowa piekarnia 163

Jak co miesiąc Piekarenka zaprasza wszystkich chętnych którzy w tym samym niemal czasie pieką a dokładnie w tym samym czasie publikują swoje wypieki. Amber ten chleb

Moje Małe Czarowanie
Serowo – cynamonowe zawijańce 150

naczyniu o wysokich brzegach ,drożdże mieszamy z 2 łyżkami cukru , 2 łyżkami mąki i jedną szklanką ciepłego ( ale nie gorącego ) mleka . Mieszamy , przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieplutkie miejsce ( kominek, kaloryfer , grzana podłoga itp.. ) Po około 20-30 minutach powinny ładnie wyrosnąć . Teraz je przelewamy do miski lub maszyny do wyrabiania chleba , dodajemy rozpuszczone , ale nie gorące masło

Ogrodnik w podróży
Chleb żytni na zakwasie i serwatce 145

zaczynu dodać serwatkę, resztę drożdży rozpuszczone w odrobinie wody z cukrem, oliwę, i mieszając dodawać stopniowo mąkę aż ciasto zacznie odklejać się od ręki .. ok godzinę. Gotowe ciasto posypać mąką i odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia. Po ok godzinie wyjąć ciasto podzielić na 2-3 części czyli ilość chlebków. Uformować podłużne owalne chleby i ułożyć w formie lub keksówkach. Odstawić

Gotowanie jest łatwe
Tradycyjne angielskie bułeczki z krzyżykiem (Hot Cross Buns) 150

pochodzi z książki "Chleb" Jeffreya Hamelmana. Zgodnie z tym, co podaje autor, bułki najsmaczniejsze jeszcze ciepłe. Gdy wystygną można je odgrzać w piekarniku w 180°C, wcześniej zawijając bułki w folię aluminiową. Składniki na 12 bułek: Zaczyn 40g mąki chlebowej (u mnie typ 750) 190 g mleka ½ łyżki cukru 6 g drożdży instant Drożdże rozpuścić w mleku. Dodać mąkę

Pełny talerz
Brioszka 138

Mięciutka drożdżowa brioszka...Miło wstać poczuć zapach kawy i świeżo upieczonej brioszki:)Zapraszamy do nas na brioszkę;) Składniki; 250 g mąki pszennej, 2 jajka, 1 żółtko

Anioły w kuchni
Drożdżówki z kokosową kruszonką 148

Domowe pachnące drożdżówki z pyszną kokosową kruszonką :), spróbujcie zrobić je sami!. Kokos dobrej jakości znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl . Składniki na ok. 15 sztuk: 1 kg mąki

Apetyczna babeczka
Zawijane drożdżówki 171

miski.Zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże, wlać mleko i dodać łyżeczkę cukru i wymieszać na rozczyn z małą ilością mąki. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę cukru, olej, sól i zagnieść ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Odstawić do wyrośnięcia. [ ja wyręczyłam się automatem do chleba] .Ciasto podzielić na kawałki

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki [ z olejem rzepakowym] z masą rabarbarowo-truskawkową 190

miski.Zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże, wlać mleko i dodać łyżeczkę cukru i wymieszać na rozczyn z małą ilością mąki. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę cukru, olej, sól i zagnieść ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Odstawić do wyrośnięcia .[ ja wyręczyłam się automatem do chleba]. Rabarbar obrać i pokroić

Moje domowe kucharzenie
Najprostszy chleb ze słonecznikiem i cebulką dymką 172

Lubię eksperymentować z chlebem, a właściwie w dodatkach do chleba. Warto czasem to zrobić, gdyż na koniec świeżo pachnący bochenek potrafi zaskoczyć wspaniałym aromatem, cudownym zapachem i smakiem jaki trudno podrobić! Dziś u mnie pachnący cebulką pyszny i wilgotny chlebek. A właściwie dwa chlebki. Gdyby były trzy, to byłyby po prostu niższe. Składniki 500 ml wody 1 kg mąki – wymieszałam(...)świeżych drożdży 3 łyżeczki cukru 2-3 łyżeczki soli 25 g miękkiego masła 25 g białek- to jest zazwyczaj 1 białko łyżka miodu 3 małe pęczki cebulki dymki, ale o małych białych cebulkach sporo ziaren słonecznika u mnie minimum 1 szklanka, dodałam również garstkę czarnego sezamu Wykonanie Najpierw podgrzej wodę do 37 stopni C i rozrób drożdże z wodą

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb cebulowy, pszenno- żytni 81

świeżych drożdży (można zastąpić 1 łyżeczką drożdży instant) – 1 duża cebula – 1 łyżeczka cukru – 1/2 łyżeczki soli – 1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu wg uznania – 1 żółtko – ziarna do posypania (u mnie pestki dyni i siemię lniane) Ciepłą wodę podzielić na dwie części, w 1 połowie rozpuścić cukier i sól, wkruszyć drożdże(...)grudek i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut. W tym czasie obrać cebulę, pokroić w bardzo drobną kostkę, zeszklić na mocno rozgrzanym maśle i wystudzić. Do wyrośniętych drożdży dodać resztę ciepłej wody, olej i cebulę i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie, cały czas mieszając dodawać mąkę i zagnieść miękkie ciasto. Zagniecione ciasto włożyć do czystej miski przykryć folią spożywczą

Smaki Armine
Foccacia z manchego i bazylią 144

swobodnie mogę się zająć grillowaniem . Kiedy mięso jest już na ruszcie to i focaccia z manchego pięknie się rumieni w piekarniku. Lubię nadziewaną focaccia . Jest to tak smaczny chleb, że można go jeść prosto z blachy. Focaccia z manchego jest pyszna posmarowana romesco. Jednak dzisiejszy przepis na focaccia różni się nieznacznie, bo ciasto długo wyrasta w lodówce. Jak widać(...)pszennej mąki chlebowej 300 ml zimnej wody 20 g drożdży 2 łyżki miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy + 3 łyżki garść liści bazylii 50 g manchego sól morska do posypania, płatki W misce od miksera rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj miód, oliwę i mąkę. Zarób ciasto, po czym dodaj sól i zarabiaj za pomocą haka do miksera przez

codojedzenia
Najprostszy chleb z gara 112

chleb jest absolutnie fantastyczny, bardzo i szybki w przygotowaniu, wystarczy że upieczecie go raz, a gwarantuję że zakochacie się w tej chrupiącej skórce i mięciutkim wnętrzu. Ja bardzo długo przymierzałam się do jego upieczenia, a teraz piekę go średnio raz na tydzień.  Można kombinować z różnymi mąkami, ja piekłam już z dodatkiem żytniej i orkiszowej i za każdym razem(...)najmniej pół zniknie jeszcze lekko ciepłe.   Składniki: 750 g mąki pszennej  25 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju 2 szklanki ciepłej wody (ale nie gorącej)  opcjonalnie np garść siemienia lnianego Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem. Gdy się rozpuszczą dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką aż wszystkie składniki się połączą. Przykrywamy ściereczką

Cynamonowe szczęście
Fantany z Nowej Anglii 165

świeżych drożdży 1 jajko, roztrzepane 5 łyżek masła 5 łyżek maślanki o temperaturze pokojowej 5 łyżek mleka 1. Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku, odstawić aby drożdże ,,ruszyły,,. 2. W rondlu rozpuścić masło (3 łyżki), gdy lekko przestygnie dodać maślankę, odstawić. 3. Jajo ubić mikserem.  Do miski przesiać mąkę, połączyć z resztą składników, wyrobić miękkie ciasto(...)reszty masła w punkcie 4 przed posmarowaniem masłem. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika posypać bułeczki odrobiną cukru pudru i odstawić, by ostygły przed podaniem.   Źródło inspiracji ,, Encyklopedia chleba

Apetyczna babeczka
Chleb orkiszowy 213

miałam pod ręką. Miała ona średnicę 24cm. Składniki: 500g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 300ml wody 2,5 łyżeczki suchych drożdży łyżeczka soli 1,5 łyżeczki oleju Do miski dodajemy mąkę, drożdże i sól. Mieszamy. Następnie dodajemy wodę i olej, zagniatamy ciasto. Ugniatamy przez około 10 minut, aż będzie jednolite i elastyczne. Wkładamy je do miski, przykrywamy folią i odstawiamy(...)ugniatamy przez 5-7 minut. Przekładamy je do formy wysmarowanej olejem. Wkładamy ciasto i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Chleb nacinamy ostrym nożem i posypujemy mąką. Pieczemy 35-40 minut. Studzimy na kratce. SMACZNEGO!:) Przepis pochodzi ze strony Polka Dot Recipes

Czerwona Porzeczka
Drożdżówki z nadzieniem orzechowo – rabarbarowym 75

Czas czytania: 3 min Pyszne drożdżówki z nadzieniem z orzechów, sezamu, imbiru i dżemu rabarbarowego. Prosty przepis, który zawsze wychodzi, a nadzienie możecie dowolnie komponować z

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb z orzechami i marchewką Jeffreya Hamelmana 144

wody 230 g startej marchewki, odciśniętej z soku 230 g obranych orzechów włoskich 20 g soli płaska łyżka cukru trzcinowego Przygotowanie : Do wody dodałam sól, cukier i drożdże instant - wymieszałam Po okresie fermentacji zaczynu dodałam  do niego połączone, przesiane mąki oraz wodę, mieszałam łyżką drewnianą około 5 min. do połączenia składników Dodałam startą marchew i orzechy, dokładnie wymieszałam(...)następnie około 15 min. w temp. 200 C*. Ogólny czas pieczenia wyniósł 50 min. Przed włożeniem ciasta chlebowego do piekarnika można wrzucić 2 kostki lodu na spód piekarnika, a chleb z wierzchu naciąć. Chleb piekłam z połowy wszystkich podanych składników, tylko jeden bochenek :) Chlebek był bardzo wilgotny. Najlepszy był na drugi i trzeci dzień. Przepis z bloga Danusi - leśny zakątek

Proste Potrawy
Fougasse - spokój przy ognisku domowym 142

piekę je w domu. Mój starszy syn i ja najbardziej lubimy ciemne wersje chlebów i bułek, najlepiej z dodanymi ziarnami, młodszy i mąż wolą pieczywo białe, pszenne. Mój ulubiony chleb jest pieczony na dowolnym zakwasie, bez zagniatania, wypiekany w garnku. Można do niego dodać orzechy, ziarna, czy co tam chcemy albo zupełnie nic. Jego wielką zaletą jest cudnie chrupiąca skórka(...)chrupiący dodatek, spróbujcie! Potrzebujemy: - 500 g mąki pszennej dowolnej - 350 g ciepłej wody (37-40 stopni) - 15 g drożdży świeżych - szczypta cukru - łyżka soli - łyżka oliwy z oliwek - mąka kukurydziana do podsypywania (nie jest niezbędna) Najpierw robię zaczyn. Kruszę drożdże do małej miseczki, dodaję cukier i dwie, trzy łyżeczki wody i ucieram grzbietem łyżeczki do uzyskania gładkiej jednolitej pasty

I tu będę miała takie te
Chrupiące bułeczki 499

odpowiedniej tekstury Waszym chlebom czy bułkom. Będzie również odpowiednia do wyrobu ciasta na pizzę.  Po ten produkt i po wiele innych zapraszam do sklepu Polskie Młyny w serwisie Allegro  https://allegro.pl/oferta/polskie-mlyny-maka-szymanowska-chlebowa-typ-750-11445703870 Składniki na 6-8 bułek: 500 g Mąki Szymanowskiej Chlebowej typ 750 340 g wody ( nie mililitrów! ) 4 g suchych drożdży 8 g soli

Opowieści z piekarnika
Bułki na wodzie z ogórków kiszonych. 74

Chleb na wodzie z kiszonych ogórków, piekę już od dawna. Jest pyszny.  Pomyślałam, że skoro chleb, to czemu nie bułki. Jak pomyślałam i zrobiłam.  Bułeczki wyszły super. Miękkie i pulchne. Muszę przyznać, że jestem  z siebie zadowolona. Okazuje się, że czasem miewam dobre pomysły :)  Jeśli robicie czasami swojskie pieczywo, to wypróbujcie ten przepis.  Ciekawa jestem(...)Waszych opinii.  Składniki: 1 szklanka ciepłej wody 25 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 550 g. mąki pszennej (typ 500) 1/2 szklanki wody z ogórków kiszonych 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oleju Dodatkowo: jajko do posmarowania bułek Wykonanie: Ciepłą wodę wlać do miski. Dodać cukier i wkruszyć drożdże.  Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie wsypać mąkę

Agusiowe smakołyki
Proste zapiekanki na drożdżowym cieście 91

też chłopaki. Za chlebem średnio przepadają, więc ten piekę, jak mam jakąś alternatywę dla nich. Te zapiekanki przygotowałam głównie z myślą wykorzystania mąki pełnoziarnistej, której nadal jeszcze mam sporo w zapasie. Składniki na ok. 12 sztuk 500g mąki pszennej  300g mąki pszennej pełnoziarnistej  100ml letniej wody  30 ml letniego mleka 40g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru

Kuchnia w czekoladzie
Chleb pszenny musztardowy 160

chleb  🍞  zostało wyrobione, na części podzielone, na paski rozwałkowane i musztardą posmarowane.🍴 Ciasto w harmonijkę złożone i do keksówki ułożone, czekało na wyrośnięcie, po wierzchu jajkiem muśnięte, w piekarniku upieczone, a po przestygnięciu ze smakiem zostało zjedzone.   😃 Składniki na keksówkę  o wymiarach   ok. 25/12 cm ciasto: 30 g świeżych drożdży(...)płaskie łyżeczki soli, 400 ml ciepłej wody, ponadto: ok. 80 g musztardy rosyjskiej bardzo ostrej (pół słoiczka 180 g), 1 jajko, mąka do podsypania, masło do wysmarowania formy. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy sól, cukier, ok. 200 g maki  i dokładnie mieszamy. Przykrywamy bawełnianą ściereczką,  pozostawiamy w temp. pokojowej na 15 min do wyrośnięcia. Do zaczynu

Moniki Smakołyki
szybki placek drożdżowy 192

garnuszku i polać po drożdżach z cukrem i cukrem waniliowym. Kolejna warstwa to szklanka oleju , a na nią 3/4 szklanki ciepłego mleka. Następnie na to wszystko przesiać mąkę i szczyptę soli . Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godz. Po tym czasie wszystko wymieszać łyżka ,lub na wolnych obrotach mikserem,hakiem do wyrabiania chleba .Do blachy wyłożonej papierem .włożyć

w mojej kuchni
Drożdżówka jak u babci 187

kolejności musimy przyrządzić rozczyn z drożdży, 1/2 szklanki ciepłego mleka, łyżeczki cukru i 2 łyżeczek mąki. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu .. Następnie wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski ( oprócz tych które zużyliśmy na rozczyn ) , wlewamy rozczyn i wyrabiamy wszystko na puszystą gładka masę (ja wyrabiam w automacie do chleba) Ciasto powinno być lekko lejące

Ogrodnik w podróży
Maślane bagietki czosnkowe 202

się taka mała manufaktura chleba, tylko to co ręcznie stworzę....może kiedyś?. Dzisiaj mocne aromaty czosnku, ziół i dobrego masła. Składniki na 6 bagietek o długości ok 30 cm: 1 kg mąki pszennej, w zależności od rodzaju mąki może być potrzebne 10 dag więcej 2 i 1/2 szk letniej wody 10 dag świeżych drożdży 2 płaski łyżeczki soli 1 łyżeczka(...)cukru Do posmarowania: 15 dag masła 8-10 ząbków dobrego Polskiego czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki tymianku sól pieprz 1. W szklance letniej wody rozpuszczamy drożdże z cukrem, odstawiamy na ok.15-20 minut aby drożdże zaczęły pracować.  2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz rozczyn i resztę wody, zagniatamy ciasto. Można wg. potrzeby dodać więcej mąki

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania