chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:296/420)

Chlebki ziemniaczane z pesto z czosnku niedźwiedziego z kozim serem 83

zarówno w formie chleba , jak i bułek ) z dodatkiem domowego pesto z czosnku niedźwiedziego z orzechami włoskimi i koziego sera. Danie proste, pyszne, łatwe! Więcej dodatków nie trzeba! I choć babcie ostrzegały przed gorącym pieczywem, to jednak choć ten jeden kawałek trzeba ugryźć na gorąco! Pycha! SKŁADNIKI: CHLEBKI: * ziemniaki – 300 g * mąka typu „0” – 600 g * drożdże świeże

Ostra na Słodko
,,Chleb żytni z ziarnami’’ 97

Chcesz upiec domowy chleb? Podaje prosty przepis na pyszny chlebek z chrupiącą skórką oraz z ziarnami. Pięknie pachnie a przy tym smakuje wybornie. Składniki: mąka pszenna razowa chlebowa 300 g mąka żytnia jasna 100 g mąka pszenna chlebowa 100 g około 100 g nasion ( słonecznik, pestki dyni, sezam) i otręby sól 10 g 14 g świeżych drożdży 1 łyżka miodu(...)łyżeczka cukru brązowego woda 340 ml Przygotowanie: Mąki przesiewamy do dużej miski i mieszamy z ziarnami, otrębami i solą. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier i miód, wlewamy do miski z suchymi składnikami. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swą objętość, ponownie wyrabiamy do momentu

Podróż w kulinaria
Stollen czyli ciasto z marcepanem i bakaliami 59

wypiek w kształcie chleba. Drożdżowe ciasto doprawione odrobiną przypraw korzennych, orzechów owoców suszonych lub kandyzowanych w okresie świątecznym robi zawrotną karierę. Pieczony z marcepanem jest świetną propozycją na Święta. Oczywiście można go zakupić w każdym sklepie, ale po co skoro można upiec samemu. To co, pieczemy?! Do przygotowania ciasta potrzebujemy: 300 g mąki orkiszowej 1/2 kostki drożdży (moja kostka drożdzy

Szybko Tanio Smacznie
Domowe bułeczki orkiszowe 106

Upiekłam pyszne bułeczki. Domowe pieczywo zawsze wprawia mnie w dobry humor. Lubię patrzeć jak ciasto rośnie, lubię czuć zapach pieczonego chleba czy bułek a do tego podając je później rodzinie wiem co jemy. A te domowe bułeczki pachnące ziołami, puszyste i z chrupiącą skórką to naprawdę coś pysznego ! Wypiekanie na śniadanie(...)jasnej maki orkiszowej 150 g maki orkiszowej graham 30 g drożdży 250 ml cieplej wody 1 łyżeczka brązowego cukru 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soli sezam, słonecznik lub płatki owsiane do posypania Przygotowanie: Drożdże cukier i wodę dokładnie wymieszać. Do płynu dodać make, oliwę i sól, wszystko razem wymieszać

Wymiar Zdrowia
Domowe bułeczki orkiszowe 64

Upiekłam pyszne bułeczki. Domowe pieczywo zawsze wprawia mnie w dobry humor. Lubię patrzeć jak ciasto rośnie, lubię czuć zapach pieczonego chleba czy bułek a do tego podając je później rodzinie wiem co jemy. A te domowe bułeczki pachnące ziołami, puszyste i z chrupiącą skórką to naprawdę coś pysznego ! Wypiekanie na śniadanie(...)jasnej maki orkiszowej 150 g maki orkiszowej graham 30 g drożdży 250 ml cieplej wody 1 łyżeczka brązowego cukru 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soli sezam, słonecznik lub płatki owsiane do posypania Przygotowanie: Drożdże cukier i wodę dokładnie wymieszać. Do płynu dodać make, oliwę i sól, wszystko razem wymieszać

Wymiar Zdrowia
Chałka z sześciokrotnym warkoczem - instrukcja zaplatania 136

zamieszczonej w książce "Chleb". Fotografia pomocnicza też pochodzi z tej książki. Zapraszam do cudownego tworzenia! Podoba Ci się moja chałka? Spróbuj ją odtworzyć, to nie jest trudne, a na pewno zachwycisz domowników! Składniki: 350 g mąki orkiszowej jasnej 100 ml wody/mleka 1 jajko+1 żółtko 2 łyżki miodu 50 g masła 3/4 łyżeczki soli 25 g drożdży dodatkowo: 1 łyżka(...)kakao+1 łyżka mleka+1 łyżeczka miodu 1 białko+1 łyżka mleka garstka orzechów włoskich Przygotowanie: mleko podgrzać w rondelku, dodać pokrojone na kawałeczki masło. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami mleka do upłynnienia wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, odchodzące od brzegów misy ciasto. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości kakao wymieszać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rogaliki maślane 312

zjedzoną ze zwykłym chlebem czy bułką. Dlatego, w ramach wynajdywania sobie dodatkowej roboty w kuchni stwierdziłem, że idealne będą miękkie, lekkosłodkie rogaliki maślane. Ich przygotowanie nie zajmuje wcale, aż tyle czasu. Kwestia wyrobienia, rozwałkowania i uformowania rogali. W piecu też siedzą zaledwie kilka minut, więc możemy je robić pomiędzy jedną potrawą a drugą. Składniki: 15g świeżych drożdży 4 łyżki cukru(...)100ml mleka 150ml wody 450g mąki pszennej 30g masła 1 łyżeczka soli jajko do posmarowania Przygotowanie: Rozkruszone drożdże mieszamy z łyżką cukru oraz letnim mlekiem i letnią wodą. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, 3 łyżki cukru, rozpuszczone i przestudzone masło, sól i rozpuszczone drożdże. Całość zagniatamy tak długo, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Nie może być twarde

Jacob Tastes
MLECZNE BUŁECZKI – BEZGLUTENOWE! 238

wypieku pieczywa (chlebów, bułek ) i pizzy. Wyszły delikatne, lekkie, mięciutkie. Idealne zarówno solo, na ciepło prosto z piekarnika, jak i ze słodkim dżemem domowej roboty, ulubionym kremem czekoladowym albo wędlinami i serem. Są przepyszne, robi się je błyskawicznie i na długo pozostają świeże! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 20 bułeczek ) * Mix B – Brot-Mix – 500 g * świeże drożdże

Ostra na Słodko
Bułki jogurtowe 187

spieprzyła, ale resztek chleba czy wypieków nigdy nie wyrzucam. Zanim podzielę się z wami przepisem, testuję go kilka razy, bo chce mieć pewność, że wam też wyjdzie. Tym sposobem powstały bułki jogurtowe, które z powodzeniem mogą grać w reklamach perfekcyjnych śniadań, wysadzając z siodła Perfekcyjną Panią Domu. Ave ja i moje bułki jogurtowe! Potrzebujemy: 10 g drożdży instant(...)wkładamy do misy z założonym ostrzem do wyrabiania, ustawiamy prędkość 7 i czas 1 minuta. Po wyrobieniu ustawiamy prędkość 0, temperaturę 35 stopni i czas 1 h. Wykonanie tradycyjne Drożdże rozpuszczamy w wodzie z miodem i odstawiamy na 30 min. Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy mieszaninę drożdżową i wyrabiamy gładkie, luźne ciasto. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia

ladykitchen
Rogale na śniadanie 136

Różne. Chleby, bułki, bagietki. Postanowiłam częściej udostępniać przepisy okraszone zdjęciami właśnie z tych wypieków. Dzisiaj przedstawiam rogale, które upiekłam wczoraj na śniadanie. Trudno im się oprzeć, bo pachną pięknie, bo są takie ładne, a przede wszystkim są pyszne i puszyste ...       Składniki na 18 szt.: 500 g mąki pszennej typ 650 (przesianej) 2 dag świeżych drożdży(...)ciepłego mleka 2 jajka 2 żółtka do posmarowania rogalików 40 g masła 50 g cukru odrobina soli   (¼ łyżeczki)         Wykonanie: Drożdże rozkruszyłam do miseczki,   wymieszałam   z 1 łyżeczką cukru i 100 ml ciepłego (nie gorącego) mleka. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.     Masło roztopiłam (można w mikrofalówce) i pozostawiłam do wystudzenia

Kuchnia u Krysi
Chleb gryczany z chia i miodem 149

nasion chia Drożdże rozpuściłam w wodzie z miodem, dodałam mąkę, nasiona chia, sól. Wymieszałam. Odstawiłam do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie odgazowałam. Wysmarowałam formę keksową ( 25 ) olejem włożyłam ciasto, posmarowałam oliwą. Wierzch posypałam nasionami chia. Znów odstawiłam do wyrośnięcia na ok 30 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik nastawiłam na 200 stopni i piekłam chleb ok 55 minut

AZgotuj!
Stollen czyli ciasto z marcepanem i bakaliami 147

kształcie chleba. Drożdżowe ciasto doprawione odrobiną przypraw korzennych, orzechów owoców suszonych lub kandyzowanych w okresie świątecznym robi zawrotną karierę. Pieczony z marcepanem jest świetną propozycją na Święta. Oczywiście można go zakupić w każdym sklepie, ale po co skoro można upiec samemu. To co, pieczemy?! Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 300 g mąki orkiszowej – 1/2 kostki drożdży – 1/3 kubka

Szybko Tanio Smacznie
Chleb orkiszowy z orzechami 175

Uwielbiam zapach domowego chleba roznoszący się po mieszkaniu. Upieczony bez dodatków do żywności na zdrowej mące orkiszowej świetnie wpisuję się w trend „wiem co jem” i wcale nie jest tak pracochłonny jakby się mogło wydawać. Dodatek ziaren i orzechów sprawi, ze przyjemnie chrupie między zębami i dostarcza cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych i składników mineralnych. Składniki: 25g drożdży 500ml ciepłej wody(...)500g maki orkiszowej typ 2000 łyżeczka cukru łyżeczka soli 10 łyżek siemienia lnianego 10 łyżek pestek słonecznika 10 łyżek posiekanych orzeszków ziemnych Sposób przygotowania: Drożdże rozrabiamy w ciepłej (nie gorącej) wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Dodajemy odważoną mąkę oraz siemię lniane, nasiona słonecznika oraz orzechy. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia

Pyry na Gaz
Złociste bagietki 178

się tutaj... Chleby, ciasta, ciasteczka, naleśniki... Jednak dopiero te bagietki skłoniły mnie do przełamania ogarniającej mnie ostatnio blogowej niemocy. Nie mogłam nie wspomnieć o ich pysznym, kremowym miąższu i o złotej, chrupiącej skórce. Maksimum prostoty, minimum składników i odrobina wolnego czasu, ale tylko odrobina:) Złociste bagietki  (4 bagietki) Zaczyn  300g mąki pszennej 300g wody 5g drożdży Gotowe ciasto(...)zaczyn całość 600g mąki pszennej 300g wody 10g dorożdży 20g soli Zaczyn przygotowałam wieczorem (12-14h przed mieszaniem ciasta) dokładnie mieszając mąkę z ciepłą wodą i drożdżami. Następnego dnia do zaczynu dodałam pozostałe składniki. Zagniecione ciasto przełożyłam do naoliwionej miski. Odstawiłam w ciepłe miejsce. Po godzinie wyłożyłam ciasto na oprószoną mąką stolnicę, uformowałam prostokąt i złożyłam

Zapiski Młodej Żony
Chlebek z dynią 199

dziesiątkę! Chleb ma piękny, żółty kolor i bardzo ciekawy smak. Jest lekko słodki (mimo, że prawie bez cukru), ale ziarna słonecznika i sezamu przełamują słodycz. Dla równowagi smakowej i kolorowego akcentu dodałam jeszcze odrobinę żurawiny.  Dla mnie ten chlebek to numer jeden... Składniki: 400 g mąki pszennej, szklanka puree z dyni, 15 g świeżych drożdży, łyżeczka cukru(...)mleka, łyżeczka soli, 2 łyżki oleju rzepakowego (użyłam Rapso), garść słonecznika (użyłam Kresto), garść żurawiny, garść sezamu (użyłam Kresto), mak (użyłam BackMit). Przygotowanie Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać troszkę ciepłego mleka i odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.  Mąkę przesiać, dodać zmiksowane puree z dyni, sól oraz zaczyn z drożdży. Wymieszać drewnianą łyżką. Powoli dolewać

Z miłości do słodkości
Pączki ziemniaczane 548

marmolady lub konfitury do nadziewania pączków olej do smażenia Wykonanie: - ugotowane ziemniaki odparować, jeszcze mocno ciepłe rozdrobnić na purée, dodać masło, wymieszać, aż tłuszcz się rozpuści - do purée wkruszyć drożdże, dokładnie wymieszać - do masy dodać rozbełtane jajka, cukier, ekstrakt z wanilii, spirytus oraz mąkę, składniki wymieszać, zagnieść ciasto - ciasto powinno być miękkie, lekko klejące, jednak różni się w strukturze(...)uformujemy wszystkie pączki, pierwsze powinny już być wyraźnie napuszone i można rozpocząć ich smażenie - pączki smażyć w dobrze rozgrzanym oleju (około 175 stopni), można to sprawdzić wrzucając kawałek skórki chleba, która powinna niemal od razu wypłynąć na powierzchnię i zacząć się smażyć - pączki delikatnie wkładać do oleju, do góry stroną, która leżała na blacie - należy pozostawić sporo miejsca w rondlu

Smakołyki Bereniki
Pyszne Rogaliki Drożdżowe z Nadzieniem 295

Witam serdecznie Przepis jak upiec domowe rogaliki drożdżowe z nadzieniem . Są bardzo dobre , puszyste i delikatne ( się nachwaliłam :) ale naprawdę są pyszne . Także polecam wypróbowanie tego

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Maritozzi. Rzymskie, słodkie bułeczki śniadaniowe czyli Słodki Czwartek odc.18 176

Nie mogłam się powstrzymać! wizja nie pieczenia niczego na niedzielne śniadanie, z racji jagodziankowego łasowania u teściowej, przerażała mnie :) upiekłam więc je dzisiaj na drugie śniadanie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb na płatkach owsianych 162

Niedawno były bułeczki scones z otrębami a dziś świeży domowy chlebek z dodatkiem płatków owsianych. Ja dodatkowo użyłam też słonecznika, pestek dyni i suszonej żurawiny, ale

Z miłości do słodkości
Z cyklu: Domowe pieczywo - Drożdżowy bananowy chlebek (Pane alle banane) 153

minut. Masło rozpuszczamy na małym ogniu, odstawiamy do wystygnięcia. W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy 50 ml  letniej wody, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Do miski przesiewamy mąkę, robimy w środku wgłębienie. Do m ąki  wlewamy rozczyn. W yrabiamy ciasto stopniowo dodając jajka, masło oraz sól rozpuszczoną w reszcie letniej wody. Na koniec dodajemy banany(...)wymiarach 25 cm x 11 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, przykrywamy  i odstawiamy w ciep ł e miejsce na ok. 1 godz. Chleb pieczemy ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. **** PREPARAZIONE S chiacciate le banane con l'aiuto di una forchetta, copritele con lo zucchero e lasciate macerare per circa

La grande e la piccola cuoca
Mięciutki I Puszysty Chleb Dyniowy 118

dyni najlepiej hokkaido 1 łyżeczka lekko czubata soli 3 łyżki jogurtu naturalnego, gęstego 4 łyżki oleju 3-4 łyżki pestek dyni obranych 1. Z ciepłej wody, cukru i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Do misy wsypujemy mąkę, sól, puree z dyni i jogurt.  3. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do misy. Zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie(...)wykładamy do wysmarowanej i obsypanej mąką  keksówki. Możemy w tym momencie posmarować go wodą i obsypać dynią lub zrobić to przed włożeniem do piekarnika. 5. Następnie odstawiamy chleb, przykryty folią do ponownego wyrośnięcia na około  20-30 minut . W tym czasie nastawiamy piekarnik na  190 stopni . Kiedy chlebek wyrośnie pod folię, smarujemy go wodą, obsypujemy dynią (jeśli

Gotowanie...to proste !
Chleb z orzechami 83

prażonych orzechów włoskich, które nadają mu wspaniałego, wyszukanego smaku to sedno smaku. Chleb z orzechami może być upieczony, jak już wspomniałam w garnku żeliwnym lub w keksówce. Z ciasta możecie też przygotować bagietki , lub duże bułki i upiec je na blaszce. W każdej wersji pieczywo jest wspaniałe ! Chleb bardzo dobrze smakuje ze wszystkimi rodzajami sera lub po prostu z masłem(...)twarożkiem , karmelizowaną gruszką w miodzie 🙂 Chleb z orzechami jest dość czasochłonnym przepisem. Przygotowanie ciasta trzeba rozłożyć na kilka godzin i najlepiej piec go weekendowo. W piątek wieczorem proponuję przygotować zaczyn, a w sobotę dokończyć wyrabianie ciasta i pieczenie 🙂 Print Chleb z orzechami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wspaniały chleb z garnka. Course Pieczywo Cuisine Polska

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb z prażonym słonecznikiem 127

Chlebem dzisiaj u mnie w domu zapachniało, bo świeżej, jeszcze ciepłej kromeczki z masłem mi się zachciało. Nie ciasta, czekolady, czy innych słodkości, ale chlebka domowego o najlepszej jakości. Słonecznik szybko na patelni uprażyłam, na połowę podzieliłam, jedną część zmiksowałam, do zaczynu drożdżowego dodałam, potem całe pestki słonecznika, pszenną mąkę dołożyłam i na elastyczne ciasto wyrobiłam. Ciasto sobie rosło, potem(...)już zjedzony :( Składniki (mała keksówka ok. 25/12 cm): 200 g pestek słonecznika, 30 g świeżych drożdży, 100 g mąki żytniej, 300 g mąki pszennej, 1 ½ płaskiej łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, 300 ml letniej wody, ponadto: olej do wysmarowania formy. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier i 100 g mąki żytniej. Całość mieszamy lub miksujemy, przykrywamy ściereczką

Moniki Smakołyki
Chleb orkiszowy z oliwkami na kapryśne choróbsko 191

odstawiłam do wyrośnięcia. Potem trochę niecierpliwego oczekiwania, gdy pieczywko dopiekało się w piekarniku, a ja wygrzewałam zagrypione kości pod kołdrą w pokoju obok. I oto objawił się On! Chleb orkiszowy z oliwkami i przyprawami !  "Pychota!" - mruczy zaspokojone gastronomicznie choróbsko, po wciśnięciu we mnie gorącej jeszcze, pierwszej pajdy. Wyjątkowo się z nim w tej chwili zgadzam :) Efekty mojego piekarzenia dodaję(...)LxWxH 30x10x7 cm : 350 g mąki orkiszowej razowej   - typ 2000 150g mąki orkiszowej białej - typ 630   1 łyżeczka cukru   1 łyżeczka soli   25 gramów świeżych drożdży   1 i 1/2 łyżki oliwy   300ml letniej wody 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej przyprawy do sałatki greckiej - można zastąpić ziołami prowansalskimi 2 garście zielonych oliwek

Grunt to przepis!
Chleb z ziarnami wg Aleex 108

zmianę z siostrą. Oprócz różnych smakołyków, które przyrządziłam, upiekłam specjalnie dla taty (i dla nas) pyszny chleb. Przepis na ten chlebek dostałam od mojej znajomej (Sylwio-wielkie dzięki) i sięgam po niego, kiedy chcę mieć pyszne pieczywo, a nie mam czasu, by nastawiać chleb na zakwasie. Jeśli macie ochotę na domowy chlebek z ziarnami, gorąco Wam polecam właśnie ten. Uwaga(...)razu 2 chlebki. Smacznego.   Składniki na 1 keksówkę o długości 30 cm:   • 1/2 kg mąki żytniej typ 720  • 2 szklanki ciepłej wody  • 5 dag drożdży  • 1 łyżka cukru  • 1,5 łyżki oleju  • 1,5 łyżeczki soli  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika  • 1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego  • 1/2 szklanki pestek z dyni

W mojej kuchni
Bułki orkiszowe z ziarnami 106

zarówno chleba jak i bułek, szczególnie ta o wyższych typach, czyli pełnoziarnista. Orkisz ma lekko słodkawy smak i orzechowy aromat, co jest jego zaletą.  Wielkimi krokami zbliża się wrzesień, może więc upieczecie te pyszne bułeczki żeby następnie przygotować z nich apetyczne kanapki dla dzieci do szkoły?    Składniki: 400 g mąki orkiszowej typ 1850 8 g drożdży instant

Smakowity Blog Kulinarny
Fińskie bajgle z makiem 208

Uwielbiam precle krakowskie z makiem. W ogóle mak jest jednym z moich ulubionych nasion, jedną z ukochanych roślin a więcej o niej znajdziecie TUTAJ . Tym razem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Razowy chleb dyniowy 133

pszenny drożdżowy chleb  z mąki razowej z dodatkiem puree z dyni, na którą sezon już niebawem się zakończy. Ja użyłam gęstego puree z pieczonej dyni Hokkaido, która ma zdecydowanie najładniejszy mocno pomarańczowy kolor i wyrazisty smak. Składniki: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej/razowej 200 g puree z dyni 150 ml wody 2 łyżki oliwy 7 g drożdży suchych(...)łyżeczki soli łyżeczka cukru garść prażonych pestek dyni opcjonalnie: łyżeczka przyprawy do dyni (PUMPKIN SPICE) Mąkę i sól przesiać do miski. Wymieszać z cukrem i drożdżami.   Dodać puree z dyni, oliwę i wyrabiać ciasto stopniowo dolewając wodę. Wyrabiać ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych przez kilka minut, aż powstanie gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, włożyć

wyzwania kuchenne
Bulki z nadzieniem dyniowym i czekolada czyli Slodki Czwartek odc.115 164

Szał dyniowy w wiewiórczym domu trwa!  Tym razem z dyni zrobiłam krem, który stał się nadzieniem bułeczek., Słodko, korzennie i energetycznie. Bombowo! Przepis na krem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Paszteciki ze schabu pieczonego 164

Czasem zostaje wam z obiadu mięsko i nie wiecie co z im z robić . Tak właśnie powstały paszteciki o lekko chrupiącej skórce .        

Różowa kuchnia
Drożdżówki z makiem 141

makowa Drożdże, łyżkę cukru, 3 łyżki letniego mleka wymieszać.Oprószyć  mąką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół godziny.Następnie przesianą mąkę, cukier, sól, jajka, roztopione i ostudzone masło wymieszać. Dodać też resztę letniego mleka i zaczyn ,wyrobić ciasto. Po wyrobieniu odstawić je do wyrośnięcia aż podwoi objętość.[ja wyręczyłam się automatem do chleba].Z wyrośniętego

Moje domowe kucharzenie
Śląski chlebek pszenno – żytni 131

takim chlebie nie ma konserwantów, polepszaczy i nie przejechał przez specjalne maszyny do spulchniania pieczywa. Więc jeśli chcecie spróbować domowego pieczywa polecam. PS. Z tego przepisu wychodzą 2 dość spore chlebki, więc jeśli to dla Was zbyt dużo polecam zmniejszyć porcję o połowę. Składniki: 1kg mąki żytniej 1kg mąki pszennej 1 szklanka mleka 6 dag drożdży 1 łyżeczka cukru(...)wody 3 łyżki soli Obie mąki i sól mieszamy razem, w głębokiej misce lub garnku. Mleko lekko podgrzewamy (tak, by było letnie), a następnie dodajemy do niego cukier i drożdże, razem mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. W mące robiły dołek, do którego wlewamy drożdże i wodę. Całość dobrze wyrabiamy widelcem lub ręcznie i pozostawiamy do wyrośnięcia. Chlebek pszenno

Smakowy Raj

Proponowane wyszukiwania