chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:297/420)

Żytni chleb z semoliną 180

chleb z semoliną / 2 foremki o rozmiarach 12x25cm / Na zaczyn • 30g zakwasu, • 170g mąki żytniej typ 1400, • 220g wody. Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy i pozostawiamy do fermentacji w temperaturze pokojowej, niekoniecznie w najcieplejszym miejscu na 12-14 godzin. Ciasto właściwe • 420g zaczynu, całość, • 200g mąki semoliny, • 450g mąki żytniej typ 720, • 535g wody, • 18g soli, • 1 łyżeczka drożdży

Leśny Zakątek
Cynamonowe bułeczki ze śliwkami i antonówką czyli Niedzielne Śniadanie odc.90 223

chleb, piekę bułeczki a na gazie pyrkocze zupa! Dzisiejsze bułeczki to wczorajsze wspomnienie. Miałam je upiec na drugie śniadanie a wyszedł z nich podwieczorek, nie zmienia to jednak faktu, że były pyszne!!! Cynamonowa bułeczka i sezonowe owoce, pachnące śliwki węgierki i kwaskowe antonówki... Czego chcieć więcej? Cynamonowe bułeczki ze śliwkami i antonówką 320 g mąki pszennej 10 g świeżych drożdży(...)śliwke węgierek 1 mała antonówka, ok 150 g 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki płatków migdałowych Do misy miksera wsypujemy mąkę. W środku robimy zagłębienie. Wkruszamy w nie drożdże, zasypujemy cukrem waniliowym i wlewamy łyżkę mleka. Lekko mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy cynamon, sól, cukier, jajka, stopniowo wlewamy mleko i masło. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto przekładamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chlebki do koszyczka. 195

chleb do żurku , z tą różnicą, że tych małych chlebków nie glancujemy. I to jest właśnie moja tajemnica, przygotowuję ciasto z podwójnej liczby składników i za jednym zamachem wypiekam chleby na żurek i te małe chlebki do koszyczka.      Jako że mam mały koszyczek to i chlebki muszą być malutkie, są troszeczkę większe od jajek, więc się pięknie(...)koszyczka ROZCZYN: 15 g świeżych drożdży 4 łyżki ciepłego mleka 0,5 łyżeczki cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 500 g mąki pszennej (może być typ 550 np,wrocławska lub poznańska) 100 ml ciepłego mleka 150 ml ciepłej wody 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli mleko do posmarowania      Przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem. Mąkę przesiewamy

Rozpustne gotowanie
Pszenny chleb na jogurcie z ketchupem i suszonymi pomidorami 174

wyraźnym zapachu i smaku pomidorów. Polecam, naprawdę jest pyszny. Przepis wzięłam z tej strony z dosyć dużymi moimi zmianami. Z podanego przepisy wyszedł mi  jeden duży bochenek chleba. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej 1/3 szklanka ciepłej wody 1 szklanka ciepłego jogurtu 8 łyżek łagodnego ketchupu 2 płaskie łyżki cukru 2 łyżeczki soli 6 łyżek(...)listki świeżej bazylii drobno pokrojonej 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonej cebuli 4 suszone pomidory drobno pokrojone 7 g drożdży suszonych ( całe opakowanie) Dodatkowo: 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka ziarna do posypania Sposób wykonania: Drożdże wymieszać z woda i z cukrem i pozostawić do momentu aż się spienią. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ok 10 minut

Na słodko lub wytrawnie
Mini chlebki razowe z płatkami i słonecznikiem 173

Przeważnie do chleba dodaje się zwykłe płatki owsiane,    ale do mojego ciasta, błyskawiczne zostały dodane. Są one cieńsze i    delikatniejsze. Łatwo z wszystkimi składnikami się połączyły i do wilgotnego ciasta ładnie się przykleiły. Takie mini chlebki jak na kromeczki pokroimy, to smaczne i zdrowe kanapeczki z nich zrobimy lub podane(...)sałatkami będą   dla nich najlepszymi dodatkami.  Składniki: 50 g świeżych drożdży, ½ łyżeczki cukru, 2 płaskie łyżeczki soli, 450 g maki pszennej razowej, 250 ml letniej wody, 2 łyżki oleju rzepakowego, 120 g płatków owsianych błyskawicznych, 80 g ziaren słonecznika. Przygotowanie: W dużej misce mieszamy drożdże z wodą, cukrem i 50 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Moniki Smakołyki
Bułeczki pełnoziarniste 170

obczyźnie nie smakuje, jak domowe bułki, chleb, twaróg, czy inne wyroby. Oczywiście z ogromnym naciskiem na do-mo-we. Nie chwaląc się, nie znam takiej piekarni, która może się równać z bułeczkami pełnoziarnistymi – mojego wypieku. Ale, to ja nie znam. Wy, aby się o tym przekonać musicie spróbować je… upiec.     Składniki: - 4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej(...)luksusowej) - 30g suchych drożdży - ¾ szklanki cukru - 4 jajka - 2 szklanki serwatki (może być mleko) - 30 dag masła - 1 płaska łyżeczka soli - płatki owsiane, sezam, nasiona słonecznika do posypania bułek - dodatkowo 1 jajko i 2 łyżki mleka do smarowania bułek   Przygotowałam rozczyn – 50ml wrzątku i 1 łyżkę cukru – wymieszałam, dolałam 100ml zimnej wody, wsypałam suche drożdże, dokładnie wymieszałam. Przykryłam

mojewypiekiinietylko
Detox z ziarnami, gruszką i syropem klonowym. 215

chleb bez mąki pszennej za to z różnorodnością nasion, pychota :). Po nasiona i bakalie wybierzcie się do Owocowego Raju . Składniki: 20 dag mąki kukurydzianej 7 dag otrębów żytnich z zarodkami 2 łyżki nasion chia 2 łyżki ostropestu plamistego 5 dag pestek dyni 10 dag siemienia lnianego 2 łyżki błonnika 10 dag gruszki kandyzowanej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonych drożdży

Apetyczna babeczka
Buleczki kardamonowe z marcepanem i kokosem czyli Niedzielne sniadanie odc.69 175

Ostatnio w każdy niedzielny poranek piekę. Są to zazwyczaj słodkie bułeczki w rożnych odsłonach.  Dzisiaj słoneczko obudziło mnie razem z Córcia tuż po siódmej i

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kokosowe racuszki drożdżowe z Gruszką 181

W tym roku odkrywam na nowo gruszki. Kiedyś pochłaniałam je namiętnie, szczególnie te twarde i chrupiące, dzisiaj piekę gruszkowe ciasta, smażę racuchy z tymi słodkimi a

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułeczki śniadaniowe – podwójnie serowe 211

Twaróg zawinięty w rożek, w chustę z bawełny – miękki ale jędrny, delikatnie słodki i odrobinę tylko kwaskowaty.   Ser ucieramy w misce z jajkami. Najwygodniej zrobić to mikserem. Dodajemy drożdże, cukier i sól. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli, partiami, dodajemy ją do masy jajecznej. W zależności od wilgotności sera może się okazać że potrzebujecie tylko 250g(...)minut jeśli zrobiliście ich 8, lub 30-32 minuty jeśli jest to 6 większych bułek. Bułka puknięta dłonią od spodu powinna wydawać głuchy dźwięk, jak dobrze upieczony chleb. Idealne na śniadanie – robi się je szybko, nie wymagają wiele uwagi, jeszcze ciepłe smakują wyśmienicie. Góra jest apetycznie przypieczona i złota od żółtego sera, środek miękki, wilgotny i puszysty dzięki twarogowi. Jeśli

Karo in the Kitchen
Domowa Chałka 229

wszystkim :) Ten przepis można swobodnie modyfikować w zależności od potrzeb. Jeśli ktoś chciałby zrobić chałkę bardziej 'chlebową' tzn. lepiej pasującą do wędliny, sera i innych wytrawnych rzeczy, zastępującą normalny chleb to polecam zmniejszenie ilości cukru (lub w ogóle nie dodawanie go), a zwiększenie ilości soli (można dodać również inne przyprawy). Ja jako, że raczej mało słodzę, mało solę i ogólnie(...)świeżych drożdży 400 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka 6 łyżek cukru (osobom które wolą słodsze chałki polecam zwiększenie liczby cukru) 1/2 łyżeczki soli 1 kg mąki 3 jajka (lekko roztrzepane) 100 g masła (roztopionego i ostudzonego!!) Na początek roztapiamy masło i studzimy (nie może być ono gorące bo poparzymy sobie ręce przy zagniataniu). Drożdże wkładamy do miski (najlepiej

Jedzeniomania
Cebulowy chleb z naczynia żaroodpornego 1717

piekarnika. Coraz śmielej eksperymentuję tu z przeróżnymi dodatkami i tworzę oryginalne połączenia chlebowych smaków. Jak dotąd popuściłam wodze fantazji w następujący sposób: Chleb z garnka z jagodami goji Chleb z garnka z ziarnami Aktualnie zamarzyło mi się pieczywko mocno cebulowe o intensywnym smaku i zapachu podpieczonej na złoto cebulki . Oto i efekty! :) Owoc mojego piekarzenia dodaję do cotygodniowej akcji Błyskawiczny(...)razowa drobna 1 łyżeczka soli 30g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody - nie gorącej!; ewentualnie dodatkowe 2-3 łyżki wody przy mieszaniu ciasta 3 średnie cebule - posiekane w kosteczkę i podsmażone na złoto na oleju na patelni 3 łyżki oleju - do smażenia cebuli Drożdże wkruszyć do wysokiego kubka, zasypać łyżeczką cukru i mąki pszennej

Grunt to przepis!
Bułeczki na śniadanie, lekko słodkie z makiem lub sezamem 148

kanapkę z żółtym serem lub dżemem. Do tego gorąca kawusia i humor poprawiony. Przepis na maślane bułeczki jest bardzo uniwersalny. Można z niego upiec bułeczki , długie paluchy lub chleb z formy . Bułeczki przypominają chałkę ale są bez kruszonki. Wystarczy posmarować je rozmąconym jajkiem aby uzyskały połyskującą skórkę. Dodatkowo można je posypać makiem lub sezamem. Z tego przepisu możecie upiec(...)Składniki: 650 g vetemjöl 5 dl mjölk 100 g socker 50 g färsk jäst 130 g smör 1 tsk salt 1 ägg 2 msk vallmofrö 2 msk sesamfrö Rozpuść drożdże w lekko podgrzanym mleku. Wlej rozczyn do misy robota, dodaj mąkę, cukier i sól. Zarób ciasto i kiedy zaczną się wytwarzać nitki glutenu dodaj miękkie masło w kawałkach. Zagniataj

codojedzenia
Chleb bezglutenowy 7 ziaren 64

sklepach ze zdrową żywnością, natomiast mąkę można wyprodukować sobie w domu mieląc cieciorkę lub kaszę gryczaną w elektrycznym młynku, np. do kawy. Można również upiec ten chleb tylko z 500 g mąki pszennej. Chleb dobrze się zamraża pokrojony w kromki i zapakowany w folię spożywczą. Składniki: ? 200 g mąki z cieciorki ? 200 g mąki gryczanej ? 100 g skrobi kukurydzianej(...)łyżka siemienia lnianego ? 1 łyżka babki płesznik ? 1 łyżka nasion babki jajowatej ? 1 łyżka sezamu ? 1 łyżka maku ? 1 łyżeczka czarnuszki ? 1 łyżeczka soli ? 1 łyżeczka cukru ? 8 g drożdży suszonych ? 1/3 szklanki oleju ? 500 ml ciepłej wody Wykonanie: ? Wymieszać wszystkie suche składniki razem w misce miksera. ? Dodać składniki mokre i wymieszać hakiem do ciasta drożdżowego na wolnych obrotach. ? Ciasto

To co kocham
Domowe bułki do burgerów 91

kanapek albo do twarożku lub dżemu na śniadanie na słodko.  Polecam również inne przepisy na domowe pieczywo:   Słodkie mleczne bułeczki  Tureckie bułki acma Chałka litewska Chleb pszenny - baton Chałka waniliowa Ciabatta Maślane rogale z makiem Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni Nocne kajzerki Domowe bułki do burgerów Składniki (na 6-8 sztuk): zaczyn tangzhong: 15g mąki 25ml(...)mleka ciasto: cały zaczyn tanghzong 300g mąki (najlepiej luksusowej typ 550) 30g mąki pełnoziarnistej (można dać zwykłą) 30g cukru 1 jajko 1 żółtko  100ml mleka  10g świeżych drożdży 5g soli 50g masła białko do posmarowania bułek dodatkowo: mak, sezam do posypania Przygotować zaczyn tangzhong: wodę i mleko wymieszać z mąką, podgrzewać, mieszając, aż osiągnie 65stC. Jeśli nie mamy

Obiad gotowy