chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:306/420)

Tarte Flambée (Flàmmeküeche). 197

ciasta chlebowego sprawdzano temperaturę pieca przed pieczeniem chleba. Placek umieszczano  w nagrzanym piecu i jeśli po upływie określonego czasu był wypieczony, znaczyło to, że można wkładać właściwy chleb. Jeśli był niedopieczony, należało jeszcze dogrzać piec. T arte flambée jak na proste, wiejskie jedzenie przystało jest tłusta, kaloryczna i bardzo smaczna ;) Można ją podawać na ciepło, ale na zimno będzie(...)pód tarty: 200 ml letniej wody ( lub nieco więcej w zależności od chłonności mąki) 300 g mąki typ 750 1/3 łyżeczki soli 5 g świeżych drożdży ( 2 łyżeczki suchych drożdży) Składniki na wierzch tarty: 3 – 4 średnie cebule, pokrojone w półplasterki 1 łyżka masła 150 g wędzonego bekonu pokrojonego w cienkie paski 100 g tartego sera gruyere lub innego

Codziennik Kuchenny
Bagietka pszenna II 107

Dzisiaj dalszy ciąg tego, co z Madzią nazwaliśmy "Niedzielną Piekarnią". Mianowicie którejś niedzieli wstałem o 5 rano i zacząłem piec. Mąki starczyło mi na 6 chlebów, 4 bagietki i 12 bułeczek :) Teraz zatem pora na przepis na owe bagietki. Tak naprawdę to ta "Niedzielna Piekarnia" była dość dawno temu, a ten wpis po prostu mi się gdzieś zagubił. Zupełnie przypadkiem(...)nieco z opóźnieniem publikuję :) Składniki na 4 bagietki: 715 g mąki tortowej (typ 415) 400 ml gorącej wody 4 łyżki oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami 2 łyżeczki suchych drożdży 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Oliwa po pomidorach nie jest konieczna, ale daje ona fajny, delikatny posmak. Zamiast tego może być zwykła oliwa z butelki. Woda nie powinna wrzeć

Marder&Marder Manufacture
Chleb na jaglance 235

sól i wymieszać. Zostawić do lekkiego przestygnięcia, a następnie dodać mleko. Przestudzić. Posypka: 1 łyżka czarnuszki 1 łyżka sezamu 1 łyżka płatków jaglanych Do przestudzonej jaglanki dodać mąkę z drożdżami i miksować ciasto z końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego ok. 15-20 minut. Ciasto jest klejące. Następnie przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę(...)keksówek o wymiarach 20 cm x 11 cm lub jednej większej, wysmarowanej masłem oraz obsypanej płatkami jaglanymi. Wilgotnymi dłońmi wyrównać wierzch. Obsypać posypką i suchą dłonią przycisnąć ziarna do chleba. Odłożyć do wyrośnięcia na ok 20-30 minut, przykryć niezbyt szczelnie folią. W tym czasie ciasto znacznie urośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 ° C i piec przez

Delicious Titbits
Pełnoziarnisty chleb ziemniaczany na drożdżach 232

wodzie. Ugotowane przecisnęłam przez praskę. Drożdże wkruszyłam do wody letniej wody (130 ml). Obie mąki przesiałam do misy miksera (zostawiłam 2 łyżki mąki), dodałam pestki słonecznika i wlałam rozpuszczone drożdże. Pozostałą mąkę posypałam na wierzchu, przykryłam ściereczką i odstawiłam misę w ciepłe miejsce na 20 minut. Mleko wymieszałam z wodą. Do misy z zaczynem drożdżowym dodałam ziemniaki, wlałam wodę(...)ciasto podrosło. Piekarnik włączyłam na 200 °C. Chlebki posmarowałam letnią wodą i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 40-50 minut. Do suchego patyczka. Skórka pięknie zbrązowiała. Gotowe, upieczone chleby wyjęłam z piekarnika i przełożyłam na kratkę, żeby wystygły. Ten pyszny chleb możecie upiec w krótkim czasie i mieć świeży, domowy, najlepszy. Polecam tym, którzy wolą domowe pieczywo od tego

Kuchnia u Krysi
Pizza margherita 197

być też jeszcze trochę drożdży i główka czosnku. Ach, jeszcze mozzarella. Zupełnie zapomniała, że rano kupiła ją na targu u zaprzyjaźnionego mleczarza. Kto wie? Może się przyda... Gospodyni rozpuszcza drożdże w letniej wodzie, miesza je z mąką. Dodaje trochę soli i oliwę. Tej nigdy w domu nie brakuje. Energicznie zagniata ciasto i odkłada je do wyrośnięcia. Ponownie wychodzi(...)Pizzy. Składniki na 2 pizze po ok. 30cm: Ciasto: 16 g świeżych drożdży lub 8 g suszonych ¾ szklanki letniej wody ½ łyżeczki cukru 2 szklanki mąki (ok. 320g) ½ łyżeczki soli 3 łyżki oliwy dodatkowo trochę semoliny lub kaszy manny Dodatki: 180 g mozzarelli garść listków bazylii Drożdże pokruszyć, rozpuścić z cukrem w letniej wodzie. Odstawić na 10 minut. Jeżeli używamy

Pełny talerz
Pełnoziarniste precle co im dziurki zarosły:) 154

Kiedyś, kiedyś, dawno temu, piekłam systematycznie bułki z białej mąki i z niewielkim dodatkiem pełnoziarnistej. Odkąd nie używam białej, odtąd  piekę tylko dla siebie chleb, bo moja rodzinka kręci nosem na takie ciężkie pieczywo. Ale jak zobaczyłam precle u Slyvvii ,  to naszła mnie na nie wielka ochota. A z wielką ochotą jest tak, że nie ma na nią(...)strategię przygotowania ciasta tak, aby była zgodna z Kuchnią Pięciu Przemian. Składniki na 8 średnich precli: *  3 szklanki czyli 420 g mąki pszennej typ 1850 *  17 g drożdży *  2 łyżki miodu *  1 szklanka letniej wody *  2 łyżki oleju *  przyprawy do ciasta: sól, kurkuma, bazylia, czosnek niedźwiedzi, tymianek *  jajko do posmarowania *  przyprawy

Zdrowa Kuchnia Sowy
Waniliowe ciacho z owocami i kruszonką 76

suchych drożdży 120ml ciepłego mleka 80g cukru 16g cukru waniliowego 3 żółtka 100g masła Kruszonka: 80g mąki 5 łyżek cukru 50 g zimnego masła DODATKOWO: 3/4 szklanki owoców sezonowych lub mrożonych (u mnie borówki i maliny)     *** Masło roztapiamy w garnuszku. Gdy się całkowicie rozpuści zdejmujemy z ognia *** *** Do masła dodajemy mleko, mieszamy *** *** Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami(...)około 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Po tym czasie ciasto jeszcze przez chwilę zagniatamy i przekładamy do niedużej foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie jest to foremka do wypieku chleba) *** *** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki *** *** Na wierzchu ciasta wykładamy owoce i kruszonkę. Całość znowu przykrywamy ściereczką i odkładamy do ponownego

Blog z Apetytem
DOMOWE BUŁKI ŚNIADANIOWE 98

kolację. Tak naprawdę nie ma z nimi dużo pracy, a ciasto pozostawione w ciepłym miejscu rośnie błyskawicznie. Jestem zdania, że domowe najlepsze , dlatego też piekę sama bułki lub chleb, kiedy tylko mam na to czas. Najbardziej uwielbiam jeść bułki jeszcze letnie posmarowane masłem, z wędliną, pomidorem i ogórkiem. No i ten zapach w czasie pieczenia, który unosi się(...)domowe bułki śniadaniowe (około 8 bułek): * 500 g mąki pszennej (użyłam mąki pszennej wiejskiej typ 580  Młyny Szczepanki )  * 6 łyżek roztopionego masła * 40 g świeżych drożdży * łyżeczka soli * łyżeczka cukru * około 300 ml mleka+ 1/4 szklanki do posmarowania na wierzchu Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Do miski wkruszyć drożdże, wsypać cukier a także wlać

Zrób to smacznie
Paluszki pszenne z nadmiaru zakwasu 137

Paluszki pszenne z kminkiem, zrobione z nadmiaru zakwasu. Taki pomysł na szybko, wzięty trochę z grissini, trochę z czeskich hradeckich tycinek. Wyszły bardzo smaczne, chrupiące, słono

Przepisy na domowy ser i chleb
Pyszne Bułki Na Kefirze 95

Dziś wiele z nas siedzi w domu, więc polecam wolny czas wykorzystać na wypieki, niema jak pyszne ciepłe bułki wypieczone w domu. Przepis jest bardzo prosty

Dziś Ja gotuje
Focaccia z suszonymi pomidorami 168

Składniki na 1,5 kg ciasta: – 1 kg mąki typu 500 – 500ml leniej wody – 50 g oliwy z oliwek – 25 g drożdzy

I LOVE LIFE
Drożdżowe paluchy z makiem czyli Niedzielne Śniadanie odc.115 191

Gdy tylko je zobaczyłam wiedziałam, że smakiem będą mi przypominać dzieciństwo. Kiedyś, dawno temu, takie słodkawe, drożdżowe paluchy mama kupowała nam na drugie śniadanie w sklepie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chlebki do żurku i nie tylko 155

wniosku, że należy im się osobna pozycja. W końcu nie można przypisywać tym chlebkom tylko roli misek do żurku. Są na to zbyt dobre! Świetnie smakują po prostu jako chleb upieczony w 2 keksówkach, a jako miseczki można je wykorzystać także do zapiekania szpinaku z jajkiem, lub podawać gulasz, albo leczo. Jeżeli macie ochotę, chlebki można dodatkowo posmarować jajem(...)mąki żytniej chlebowej (typ 720) 250 g mąki orkiszowej (typ 630) 15 g suszonych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 płaska łyżka soli ¾ łyżki melasy trzcinowej 600 ml letniej wody 2-3 łyżki oleju Melasę rozpuścić w wodzie. W dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól. Stopniowo dolewać wodę z melasą, cały czas wyrabiając ciasto. Zagnieść elastyczne ciasto

Pełny talerz
Bułeczki pszenne na jogurcie 91

Czas czytania: 3 min Bułeczki pszenne na jogurcie, to najlepsze śniadaniowe pieczywo. Jest to bardzo prosty przepis, ciasto szybko wyrasta i łatwo się z nim pracuje

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierogi z soczewica, calkiem jak z miesem :) 209

 Zobaczyłam je w styczniowej KUCHNIA. Pierogi, pieczone, farszu widać nie było. Coś jednak mi podpowiadało, że warto je przygotować. Robi się niezbyt trudno.  Farsz

Dzieje kuchennej Wiewióry