chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:314/420)

Domowy chleb na drożdżach bez wyrabiania 70

Przepis na ten chleb spodoba się wszystkim, którzy nie mają dużo czasu. Chleb robi się wieczorem, a przez noc ciasto rośnie w lodówce. Ilość pracy i zaangażowania w tym przepisie jest zredukowana do minimum, a chlebek wychodzi naprawdę pyszny, chrupiący i dobrze wyrośnięty. Czas przygotowania: 20 min Czas oczekiwania: cała noc Czas pieczenia: 40 min   Składniki: (na dwa średnie(...)chlebki) 500 g mąki chlebowej pszennej typ 720 (3 szklanki) + ok. kilka łyżek do podsypywania 10 g soli (1,5 łyżeczki) 3 g drożdży suchych (pół opakowania) 400 ml wody 1 łyżka oleju Przygotowanie: Wieczorem wymieszaj wszystkie składniki na jednolite ciasto za pomocą łyżki Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc Rano wyjmij miskę

Słodki Blog
Tradycyjne pszenne bagietki 146

godzinka wyrastania, ale naprawdę warto, nawet jeżeli wyjdą tak koślawe jak moje, to gwarantuję, że smak Was zachwyci. Przepis pochodzi z książki Jeffry’a Hmelman’a „Chleb. Techniki wypieku, przepisy i wskazówki”. Jest to przepastne tomiszcze prawie pięciuset stronicowe, które polecam każdemu kto chciałby się zająć wypiekiem domowego pieczywa. Ja sukcesywnie będę testować przepisy i dzielić(...)pszennej maki (to nie jest post sponsorowany przez Basię, poprostu używam tej mąki, i uważam, ze jest to jedna z lepszych mąk do tego typu wypieków) 4 g suchych drożdży instant 700 ml przegotowanej letniej wody łyżeczka soli Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj łyżką wszystkie składniki. Następnie ręcznie zagnieć ciasto, które jest bardzo luźnie, ale bez obaw tak ma być

greenscarf
Bliny gryczane, dziady i polskie Stonehenge 133

tego czy Słowianie jedli grykę historycy nie są zgodni. Natomiast pewne jest to, że ta roślina rosła tu już w starożytności. Uważa się, że bliny powinny być robione na drożdżach. Ja jednak postanowiłem zrobić je za pomocą starej metody, kiedy to mąka fermentowała tworząc zakwas. Składniki: - kasza gryczana niepalona - woda Wykonanie: Kaszę gryczaną zalewamy wodą, taką ilością, która ledwo(...)kolejną dobę. Po tym czasie masa powinna nam trochę spuchnąć. Wylewamy ją na patelnie i smażymy okrągłe placki.  Swoją drogą z tej samej masy wychodzi całkiem dobry chleb. Wystarczy, że wlejemy to foremek, które potem umieścimy je w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Niedaleko możemy odwiedzić specjalnie zorganizowany punkt widokowy, z którego mamy piękny widok na okoliczny teren

Kryzysowa Książka Kucharska
Bawarska pizza na grubym cieście 194

smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na blaszkę z piekarnika ( około 4-5 osób ): ciasto : 2 opakowania suszonych drożdży ( 14 g ) 1,5 pełnej ,szklanki wody 0,6 kg mąki 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka – płaska , soli 3 łyżki oleju rzepakowego ( najzdrowiej tłoczonego na zimno, ale może być(...)majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżki musztardy sarepskiej pieprz , sól do smaku około 200-300 g , łagodnego ,sera żółtego np. ementaler Składniki na ciasto drożdżowe , wkładamy do maszyny do chleba ( j,a jej używam do wyrabiania ) lub wyrabiamy ręcznie, na gładką masę . Dokładnie , bez certolenia , wszystko razem do jednej michy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height

Ogrodnik w podróży
Chleb bezglutenowy doskonały! 142

Doskonały chleb bezglutenowy z chrupiąca skórką i miękkim wnętrzem. Jeden z najsmaczniejszych jakie jadłam. Prosty do wykonania, a na chlebowej mieszance Nutri Free zawsze się udaje :-)  Mieszanki bezglutenowe tej marki, to jedne z nielicznych na rynku mąk o tak przyzwoitym składzie i krótkim składzie.... Skład i informacje przeczytać można tutaj(...)Kupić także ;-) Polecam. SKŁADNIKI:  500 g mieszanki bezglutenowej Nutrii Free Mix per Pane  380-400 g letniej wody 15 g świeżych drożdży  10 g soli  20 g oliwy z oliwek  Drożdże rozpuść w 100 ml ciepłej wody. Do miski wsyp mąkę i dodaj rozpuszczone drożdże, wymieszaj. Następnie dodaj resztę wody, sól, olej

Kuchnia bezglutenowa
Chleb "Zebra" 176

Pyszny chleb z delikatną nutą słodkości- praktycznie nie wyczuwalną i o zachwycającym wyglądzie sprawi, że nie tylko dzieci, ale i dorośli z przyjemnością zasiądą do porannego śniadania. Najlepiej podawać go w towarzystwie dżemów, miodów i kremów czekoladowych, ale zapewniam, że nawet w towarzystwie żółtego sera spisał się świetnie! Składniki(...)bochenek (keksówka 20x9cm) Zaczyn: 125 ml ciepłej lecz nie gorącej wody 125g mąki pszennej (użyłam tortowej Basi) 2 g świeżych drożdży Ciasto: 300g mąki (tej co i do zaczynu) + do podsypywania 1 płaska łyżeczka soli 3g drożdży 240ml przegotowanej, ciepłej wody (ale nie gorącej) 80g żurawiny lub rodzynek 1 duża łyżka ciemnego kakao np. Wedel 6 kostek czekolady karmelowej

Kuchnia w czekoladzie
Polski chleb na zakwasie 138

Dorota mówiła prawdę, że ten chleb wspaniale pachnie.. Jest przepyszny.. taki aromatyczny z chrupiącą skórką.. Przepis wzięłam oczywiście z  TEJ strony.. Trochę wprowadziłam zmian, gdyż nie posiadałam np. słodu jak w wersji oryginalnej. Z podanego przepisu wychodzi jeden bochenek Składniki: 200 g zakwasu żytniego 550 g mąki pszennej chlebowej 50 g otrąb owsianych 1 łyżeczka(...)miodu 1 płaska łyżka soli 300 g letniej wody Dodatkowo można dodać od ¼ do ½ łyżeczki suchych drożdży 1- 2 łyżeczki kminku Prażona cebulka Sposób wykonania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść dokładnie gładkie ciasto. Całość włożyć  do miski,  którą należy szczelnie zamknąć na ok. 2 – 3 godziny, złożyć w tym czasie ciasto 3 razy. Z wyrośniętego ciasta

Na słodko lub wytrawnie
Jagodzianki polane lukrem 144

Dziś wam zaprezentuje jagodzianki domowe.Nie są idealne lecz bardzo smaczne i delikatne. Zdjęcie nie oddaje tego co jest w środku ani w smaku.   Ciasto drożdżowe

Różowa kuchnia
Chałka 173

Przepyszna puszysta pszenna bułka. każdy chyba wie co to jest chałka i jak smakuje. Uwielbiam ją z miodem lub dżemikiem. Można ją zrobić bardziej lub mniej

Kuchnia Pokoleń
Serowe bułeczki ze szparagami 163

Serowe bułeczki ze szparagami idealnie nadają się do zabrania na majową wycieczkę, piknik lub po prostu do szkoły czy pracy. Są tak smaczne, że nie potrzebują

Mienta blog
Gozleme ze szpinakiem i fetą 202

Świetne danie. Ciasto bardzo ładnie wyrasta, bez problemu się wałkuje. Smaży się szybko. Już mam chęć zrobić następne, z innym farszem. Polecam! Przepis na ciasto na

Stare Gary
Proste ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem 123

miski. Do ciasta używamy oczywiście świeżych drożdży i nie mam pojęcia, jak zachowają się tutaj drożdże suche, czy zrobią tak dobrą robotę jak przez noc zwykłe drożdże. Jak dla mnie to idealny przepis dla osób, które cały czas mają przekonanie, że ciasta drożdżowe są nie dla nich, że drożdże im nie rosną lub z jakiegoś innego powodu(...)taka lekko drożdżowa nutka smakowa była odczuwalna. Pewnie kolejnym razem, zmniejszę jeszcze ilość drożdży i zobaczę, co mi wyjdzie. Ogólnie jak pisze autorka, nie zmieniajcie kolejności składników dorzucanych do miski, nie zmieniajcie proporcji… ja i tak dałam 80 g zamiast 100 g drożdży, ale i tak ciasto drożdżowe wyszło. Ilości pozostałych składników za bardzo bym nie zmieniała. Ciasto drożdżowe

Mieszam w Garnku
Bułki wrocławskie. Bułki z przedziałkiem 955

połączenie. No chyba, że jeszcze pyszna szneka z glancem albo gorący chleb z rumianą, błyszczącą skórką, który aż parzył palce i język, bo nikt nie odmówił kawałka oderwanego chleba. Niestraszny nam był potencjalny skręt kiszek, przed którym ostrzegały nas nasze mamy Moje bułki nie są tak pyszne jak te bułki z dawnych lat, ale prawie im dorównują. Przepis na bułki(...)mleka + 125 ml wody) 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki płaskie soli 1 jajko 2 łyżki rozpuszczonego masła 4 szklanki mąki pszennej + do podsypania Jak przygotować bułki wrocławskie. Z drożdży, 2 łyżek letniego płynu (nie może być za gorące, bo zabije drożdże) i 1 łyżeczki cukru przygotowujemy rozczyn i odstawiamy go na ok. 15 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb ze słonecznikiem 126

soli, 2 garści słonecznika łuskanego + trochę do posypania z wierzchu, 25 g świeżych drożdży, łyżeczka cukru, 1 i 1/2 - 3/4 szklanki ciepłej wody, łyżka oleju jajko + łyżka mleka Przygotowanie: Drożdże mieszamy z cukrem, pół szklanki ciepłej wody, łyżką mąki. Odstawiamy na 10-15 minut, aby zaczęły pracować. W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, sól, słonecznik, pozostałą wodę, którą(...)wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy ciasto, podsypujemy mąką i zagniatamy, aby było elastyczne. Przykrywamy ściereczką, odkładamy na około 30 -35 minut. Roztrzepanym jajkiem z mlekiem smarujemy chleb. Posypujemy z góry ziarnami. Piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym nagrzewamy do 200 stopni. Przekładamy ostrożnie chleb do naczynia. Przykrywamy. Pieczemy przez 35 minut, a następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy kolejne

Lena Gotuje
Ulubiona puszysta drożdżówka 184

mąki (użyłam chlebowej) 250 ml letniego mleka 2 całe jajka 100 g masła rozpuszczonego i przestudzonego 100 g drobnego cukru 1/2 łyżeczki soli  12 g suchych drożdży instant 1 łyżeczka pasty waniliowej Do posmarowania  1 jajko roztrzepana z1 łyżeczką oleju Kruszonka 100 g miękkiego masla  200 g mąki 100 g cukru 1/2 łyżeczki pasty waniliowej Z podanych(...)ilośc cukru.  Wykonanie.  Z wszystkich składników (poza masłem) zagnieść ciasto.  Pod koniec dodać masło. Wyrobić dokładnie aż będzie sprężyste i gładkie (można wyrobić w maszynie do chleba, lub mikserem używając końcówek w kształcie haka) Odstawić do wyrośnięcia około 1 i 1/2 godziny.  Ciasto powinno podwoić objętość. Następnie zagnieść krótko, podzielić na dwie części i każdą włożyć

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Jesienny chleb. Październikowa piekarnia 157

domowego piekarczyka jest jednak zobowiązujący. Tym razem nie mogłam się już wymigać, tym bardziej, że chlebek bardzo urokliwy. Amber nie mogła lepiej wybrać. W  Październikowej Piekarni gości jesienny chleb z dodatkiem dyni z figami i pestkami dynii. Chlebek jest wyjatkowy, a dzięki dodatkowi dyni zyskał nie tylko dodatkowe walory zdrowotne, ale idealnie wpisał się w jesienne klimaty. Dodatek suszonych(...)smaczny na drugi i nastepny dzień. Składniki: 100 g puree z dynii 50 g aktywnego zakwasu 50 g razowej mąki orkiszowej 2000 400 g maki orkiszowej 630 5 g drożdży 230 ml wody 10 g soli 50 g suszonycg fig 30 g pestek z dynii Wykonanie: do misy dodać wszystkie składniki za wyjatkiem soli, fig i dynii. Miksować na minialnym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bagietki z sezamem na zaczynie poolish 172

który dojrzewa przez kilka godzin w pokojowej temperaturze lub w lodówce, wynaleziony przez polskich piekarzy … Jeśli macie problem z “wyhodowaniem” zakwasu to poolish jest łatwiejszą alternatywą. Chleb , bułki czy bagietki upieczone na polish pięknie wyrastają, są puszyste po upieczeniu i dłużej zachowują świeżość. Bagietki z sezamem na zaczynie poolish Składniki: 10 bagietek Poolish 350 ml zimnej wody(...)Bagietki 7 sztuk cały zaczyn 400 ml wody 15 g drożdży około 800 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżka miodu 1 łyżka soli 100 ml nasion białego sezamu 100 ml nasion czarnego sezamu jajko rozmącone z mlekiem do posmarowania Do misy robota wsyp mąkę, sesam. Wlej zaczyn i drożdże rozpuszczone w wodzie wraz z miodem. Zarób ciasto

codojedzenia
Pan Rustico czyli hiszpański chleb rustykalny 114

naczyniu przygotowujemy rozczyn z wody, drożdży i cukru, odstawiamy na 15 minut. Do dużej miski wsypujemy obie mąki i sól, mieszamy. Dodajemy zaczyn z poprzedniego dnia i wodę z drożdżami, wyrabiamy ciasto przez około 8 minut. Po tym czasie dodajemy oliwę i wyrabiamy jeszcze 2-3 minuty. Przykrywamy miskę i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie wykładamy ciasto(...)Przekładamy na mocno obsypaną mąką deskę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250-260st razem z blachą (kamieniem), na której będziemy piec chleb.  Jak chlebek wyrośnie nacinamy go ostrym nożem. Przekładamy na gorącą blachę (kamień). Pieczemy 15 minut w temperaturze 260st, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 210st i pieczemy jeszcze przez

Gotowanie moimi oczami
Najłatwiejszy chleb bezglutenowy 179

kupować mąki bezglutenowej, wystarczy zmielić obie kasze np. w młynku do kawy, wymieszać wszystkie składniki, uzbroić się w cierpliwość na czas wyrastania i pieczenia, a później cieszyć podniebienie smacznym chlebem z rewelacyjnie chrupiącą skórką. Można też poeksperymentować z mąkami, np. miałam tylko 300 g kaszy gryczanej niepalonej, więc brakujące 100 g mąki uzupełniłam zmielonym amarantusem. Chlebek wyszedł pyszny! Ale pamiętaj(...)mąki gryczanej 200 g mąki jaglanej 3 łyżki łupin babki płesznik 15 g drożdży świeżych lub ok. 5 g drożdży instant 1 łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki soli woda garść ziaren słonecznika Przygotowanie: Obie mąki wymieszać z babką płesznik. Dodać drożdże instant i cukier (świeże drożdże utrzeć z cukrem, a następnie wlać do mąki). Dodać sól i wlać

Domowa Cookierenka Agi
Drożdżowy chleb z dyni 179

Chleb piekę bardzo rzadko, chociaż po przygotowaniu chleba dyniowego postanowiłam robić to częściej. Chleb z tego przepisu jest cudownie mięciutki, delikatny w smaku i ma bardzo chrupiącą skórkę. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu - po wymieszaniu wszystkich składników pozostaje czekać aż wyrośnie i pilnować piekarnika. Przepis pochodzi z bloga Prawo do gotowania z pasją . Potrzebne nam: - 150 g puree z pieczonej(...)dyni hokkaido (użyłam dyni zwyczajnej) - 300 g maki pszennej typ 500 - 150 ml mleka 2% - 3 łyżki posiekanych pestek dyni (pominęłam) - 1 łyżeczka suszonych drożdży - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Mieszamy razem suche składniki. Dodajemy puree z dyni i mieszamy drewnianą łyżką. Mleko podgrzewamy do 36 st. i wlewamy do suchych składników. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy chwilę rękoma

W poszukiwaniu inspiracji

Proponowane wyszukiwania