zaczyn, nie smutajcie - można zrobić samemu. Zaczyn: 10 g świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłej wody 250 g mąki 250 g cukru 250 g mleka W niedzielę drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, mieszamy z resztą składników w największej misce jaką mamy w domu, przykrywamy materiałową ściereczką i odstawiamy w ciepłe i suche miejsce. Tak, to żyje. Poniedziałek(...)pieczenia i soli. Reszta dodatków jest opcjonalna, ja dorzuciłam opakowanie pralinek nugatowych Milki i dwie garście suszonych śliwek. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Według przepisu chleb watykański piecze się raz w życiu, jednak po spróbowaniu jestem pewna, że jeszcze nieraz do niego wrócę. Ma specyficzną, delikatnie chrupką konsystencję (jest takie określenie?), której nie można porównać
sama złodyczłyżeczka cukru * 17 g świeżych drożdży lub 5-6 g suchych drożdży * 60 g masła * pół łyżeczki soli Nadzienie: * 100 g miękkiego masła (rozpuszczonego) * 4-5 ząbków czosnku * 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki * 2 łyżeczki tartego parmezanu Wykonanie: Do miseczki pokruszyć drożdże (wsypać suszone), dodać cukier, wlać ciepłe mleko, wymieszać, żeby drożdże się rozpuściły. Dodać łyżkę mąki(...)prostokąt zawijać w harmonijkę, układać do blachy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ścierką odstawić na 20 minut. Wierzch można posypać startym parmezanem. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec chleb około 25 minut
Zrób to smacznieSposobów na wyhodowanie własnego zakwasu jest wiele. Poniżej chcę podać Wam sposób, z którego ja korzystałam. Inspiracją była dla mnie książka Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia", jednak wprowadziłam zmiany, po przeczytaniu wielu artykułów w internecie. Zakwas mi wyszedł i upiekłam już na nim dwa chlebki, więc zapewne Wam również wyjdzie. Co potrzebujemy: - Duży słoik - do hodowli naszego zakwasu, - przejrzysta folia(...)żytnia razowa typ 2000 - z której powstanie nasz zakwas, a w późniejszym czasie będzie miał co jeść, - przegotowana i ostudzona woda - nie może być gorąca, bo zabije nasze dzikie drożdże, - ciepłe miejsce do hodowli zakwasu - wyhodowanie zakwasu wymaga ciepła, lecz nie mylić tutaj z gorącem i nie wkładać zakwasu do piekarnika, - kartka i długopis - do notowania informacji kiedy zaczęliśmy
Passions hobbies lifemąki pszennej poznańskiej typ 500 Młyny Szczepanki ) * 10 g suszonych drożdży * 65 g rozpuszczonego masła * 1 jajko * 3 łyżeczki cukru * pół łyżeczki soli * 200 ml mleka Dodatkowo: * 1 jajko do posmarowania na wierzch * mak do posypania na wierzch Wykonanie: Do miski wsypać łyżeczkę cukru i drożdże. Wlać 100 ml letniego mleka i wymieszać. Następnie dodać łyżkę mąki(...)makiem. Piekarnik nagrzać do 190'C, piec rogale około 20 minut. Z podanych składników wychodzi 9-10 rogali. Zapraszam również do skorzystania z innym moich przepisów na bułki i chleby --> kliknij tutaj
Zrób to smaczniepiec chleb w doborowym wirtualnym towarzystwie. Dziś jest to chleb hiszpański. Zaproszenie do wspólnego pieczenia wyszło, jak co miesiąc od Amber , a Ania z Bajkorady wybrała dla nas wypiek. Chleb wyszedł pyszny! Dla mnie smak trochę przypomina włoską ciabattę, a i wygląd w środku, bo dziurawiec z niego straszny:) Ale jest naprawdę dobry! Najpyszniejszy jest świeżutki tylko z masłem(...)Rustico przepis pochodzi z BBC Food tłumaczenie oryginału Ania z Bajkorady STARTER – 150 ml ciepłej wody – 1 łyżeczka cukru – 26 g świeżych drożdży ( 7 g suchych) – 125 g mąki pszennej chlebowej Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej
Posadzone i zjedzoneświeżych drożdży 100g mąki krupczatki 1 łyżeczka cukru 300ml ciepłej wody 170g mąki pszennej luksusowej (czasem daję pełnoziarnistą) 1 płaska łyżeczka soli 100g ziaren słonecznika 50g pestek dyni 50g siemienia lnianego 20g sezamu 1 łyżeczka czarnuszki 50g orzechów włoskich dodatkowo olej do posmarowania formy Sposób wykonania: 1. Przygotować dużą miskę. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Dodać(...)mąkę pszenną i sól, wymieszać łyżką i ponownie przykryć i odstawić na 30 minut do podrośnięcia. 3. Przygotować foremkę, wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Wyłożyć ciasto na chleb, znów przykryć i odstawić na 45 minut do podrośnięcia. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 225st.C. 4. Wyrośnięty chleb z wierzchu delikatnie posmarować olejem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 225st
Kuchnia domowa AniChaczapuri jest tradycyjnym daniem gruzińskim, inaczej zwanym "serowym chlebem". Jest to rodzaj drożdżowego placka z serem. Wyróżnia się trzy główne rodzaje khachapuri: adżarskie, tzw. "otwarte" z serem i jajkiem, imeretyńskie w formie pieczonego okrągłego placka z farszem serowym lub z pasty z fasoli i chaczapuri megrelskie - podobne do imretyńskiego dodatkowo posypane serem na wierzchu. Dziś zapraszam was na "otwarte", czyli(...)drożdży instant (7-8g) -1 łyżeczka soli -1 łyżeczka cukru -1 łyżka oliwy z oliwek -0,5 szkl. wody -0,5 szkl. mleka -5 jajek -50 g sera podpuszczkowego, np. bryndzy -100 g sera mozzarella -100 g sera feta -pietruszka, koperek lub inna "zielenina" do posypania Przygotowanie Mleko z wodą delikatnie podgrzać. Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże
Zielona KuchniaMoje pomarańczowe puree dyniowe wylądowało w bułkach. Ostatnio nie piekłam za dużo chleba, bo moja ręka jest jeszcze niewładna. Ale dzisiaj nabrałam ochoty na domowe bułki i jakimś cudem je upiekłam. Bułki dyniowe wyrosły jak zwariowane. Dodałam do nich wiejskiego twarogu i rozmarynu. Nie pożałowałam oliwy. Wyrosły piękne, pomarańczowe, lekko popękane z przypieczoną skórką. Buły puszyste i aromatyczne. Dodałam szczyptę(...)sera. Bułki dyniowe Składniki: 16 bułek 50 g świeżych drożdży 400 ml zimnej wody 1 kg pszennej mąki 150 g mąki grahamki 100 g pestek dyni 300 g dyniowego puree 200 wiejskiego twarogu 1 łyżka świeżego rozmarynu, drobno pokrojonego 50 ml oliwy 2 jajka 1 łyżka soli Rozpuść drożdże w lekko podgrzanym mleku. Dodaj po kolei obie mąki, puree
codojedzeniaBardzo lubię domowe pieczywo. Przeważnie jest ono na drożdżach ale czasami też na dobrym domowym zakwasie. Tym razem postanowiłam zrobić zakwas pszenny. A w przygotowaniu go pomogła mi świetna mąka typ 1850. Możecie ją kupić przez internet w Kłos Pol . Ja z nimi współpracuję od dłuższego czasu i mogę stwierdzić, że mąki są bardzo dobre a zakwas wyszedł idealny(...)Teraz tylko go dokarmiać i piec. Wcześniej podałam Wam przepis na chleb na zakwasie pszennym o nazwie San Francisco. A niebawem dodam wpis na kolejny i pyszny z moimi ulubionymi dodatkami czyli pestkami dyni i prażoną cebulką. Ale o tym niebawem a teraz zapraszam po przepis na zakwas. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnijeszcze nie piekł niech je zrobi.. 170 g mąki pszennej typ 650 [ u mnie 450] 320 g mąki graham (typ 1850) ok. 315 ml wody 2 łyżeczki drożdży instant [ 20-25 g świeżych] 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Wszystkie składniki połączyć ze sobą i przez około 10-15 minut wyrabiać ciasto.Jeżeli uznamy(...)dosypać troszkę mąki, jak za twarde to odrobinę wody. Po wyrobieniu przełożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. [ ja wyręczyłam się automatem do chleba]. Po tym czasie wyjąć ciasto na posypany mąka blat, podzielić na 8 równych części i z każdej z nich formować podłużną bułkę. Odłożyć je na blachę wyłożoną papierem dopieczenia
Moje domowe kucharzeniechodziłam z dzieckiem na próby…Wiecie jak to jest. Ale już po wszystkim i jestem z powrotem z przepisem na pyszne oliwkowe zawijańce i dip z feta. Wypiekanie chleba należy do moich ulubionych zajęć. Nie mniej lubię przyrządzać wszelkiego rodzaju sosy i dipy jak ten z feta i pistacji. Idealne dodatki do grilla i nie tylko, bo oliwkowy chlebek(...)gałązek świeżego rozmarynu ½ kg pszennej mąki + 6 łyżek w zależności od rodzaju mąki 25 g świeżych drożdży 300 ml letniej wody 5 łyżek oliwy 50 g suszonych pomidorów, u mnie w zalewie 150 g czarnych oliwek bez pestek 1 ½ łyżeczki soli Rozpuść drożdże w letniej wodzie. Dodaj oliwę, mąkę i zagnieć elastyczne ciasto. Dodaj sól, pokrojone oliwki, pomidory
codojedzeniatrochę go spłynęło. Można też dodać orzechy, rodzynki lub migdały :) Kringel - pierścień, obwarzanek. Estoński Kringel to cynamonowy chleb w kształcie pierścienia. Dla mnie jednak jest to wypiek, którego chlebem bym nigdy nie nazwała - raczej słodką bułką:) Idealny z mlekiem lub gorącą czekoladą na drugie śniadanie. Choć wywodzi się z Niemiec, to właśnie w Estonii od setek lat przygotowywany jest(...)łyżka miodu - łyżka oleju - 100 g mąki pełnoziarnistej - 200 g mąki tortowej - opakowanie (7 g) suchych drożdży - odrobina wody w temp. pokojowej - 50 g masła - łyżka cukru - 1 lub 2 łyżeczki cynamonu (zależy jak bardzo lubicie cynamon, ja dałam jedną) Przygotowanie: 1. Drożdże mieszamy z mąką. Dodajemy jajko i zaczynamy wyrabiać. Do mleka dodajemy olej i miód, mieszamy. Powoli
Kraina Tysiąca Smakówkostki drożdży * łyżeczka cukru * łyżeczka ciepłej wody * 1 jajko * 1 żółtko * 75 ml ciepłego mleka * 2,5 szklanki mąki pszennej Przygotowanie : W miseczce rozpuścić drożdże z cukrem i wstawić do większej miski z ciepłą wodą an 10 minut. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto aż będzie odchodziło od ręki, przykryć ściereczką i wstawić ponownie do miski(...)wodą na 20 minut. Ciasto pokroić na mniejsze kawałki, formować cienkie ruloniki. Z trzech wałeczków formować wianuszki- z podanych składników wychodzi 6 wianuszków. Z reszty ciasta uformować mały bochenek chleba, naciąć go nożem w dwóch miejscach. Wianuszki i chlebek przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem, posmarować pozostałym białkiem. Wianuszki posypać czarnuszką bądź sezamem. Piec 25 minut w 180 stopniach. Wystudzić
Magiczne Życie Martywody 1 kg mąki pszennej 7 łyżek płatków owsianych górskich Łyżka kminku lub czarnuszki 2 łyżeczki soli 2 łyżki wody 2 łyżki mąki Ziarno sezamowe do posypania Z drożdży, cukru, wody i mąki przygotuj rozczyn i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski, dodaj płatki owsiane, kminek lub czarnuszkę, sól, rozczyn i wyrabiaj aż ciasto nabierze(...)odstaw w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wypełni formę wstaw do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piecz 50 minut. Po upieczeniu postaw na kratkę do ostygnięcia. /źródło ,,upiecz swój chleb
Apetyczna babeczka