chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:308/420)

Chleb ze słonecznikiem 141

soli, 2 garści słonecznika łuskanego + trochę do posypania z wierzchu, 25 g świeżych drożdży, łyżeczka cukru, 1 i 1/2 - 3/4 szklanki ciepłej wody, łyżka oleju jajko + łyżka mleka Przygotowanie: Drożdże mieszamy z cukrem, pół szklanki ciepłej wody, łyżką mąki. Odstawiamy na 10-15 minut, aby zaczęły pracować. W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, sól, słonecznik, pozostałą wodę, którą(...)wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy ciasto, podsypujemy mąką i zagniatamy, aby było elastyczne. Przykrywamy ściereczką, odkładamy na około 30 -35 minut. Roztrzepanym jajkiem z mlekiem smarujemy chleb. Posypujemy z góry ziarnami. Piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym nagrzewamy do 200 stopni. Przekładamy ostrożnie chleb do naczynia. Przykrywamy. Pieczemy przez 35 minut, a następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy kolejne

Lena Gotuje
Ulubiona puszysta drożdżówka 201

mąki (użyłam chlebowej) 250 ml letniego mleka 2 całe jajka 100 g masła rozpuszczonego i przestudzonego 100 g drobnego cukru 1/2 łyżeczki soli  12 g suchych drożdży instant 1 łyżeczka pasty waniliowej Do posmarowania  1 jajko roztrzepana z1 łyżeczką oleju Kruszonka 100 g miękkiego masla  200 g mąki 100 g cukru 1/2 łyżeczki pasty waniliowej Z podanych(...)ilośc cukru.  Wykonanie.  Z wszystkich składników (poza masłem) zagnieść ciasto.  Pod koniec dodać masło. Wyrobić dokładnie aż będzie sprężyste i gładkie (można wyrobić w maszynie do chleba, lub mikserem używając końcówek w kształcie haka) Odstawić do wyrośnięcia około 1 i 1/2 godziny.  Ciasto powinno podwoić objętość. Następnie zagnieść krótko, podzielić na dwie części i każdą włożyć

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Jesienny chleb. Październikowa piekarnia 174

domowego piekarczyka jest jednak zobowiązujący. Tym razem nie mogłam się już wymigać, tym bardziej, że chlebek bardzo urokliwy. Amber nie mogła lepiej wybrać. W  Październikowej Piekarni gości jesienny chleb z dodatkiem dyni z figami i pestkami dynii. Chlebek jest wyjatkowy, a dzięki dodatkowi dyni zyskał nie tylko dodatkowe walory zdrowotne, ale idealnie wpisał się w jesienne klimaty. Dodatek suszonych(...)smaczny na drugi i nastepny dzień. Składniki: 100 g puree z dynii 50 g aktywnego zakwasu 50 g razowej mąki orkiszowej 2000 400 g maki orkiszowej 630 5 g drożdży 230 ml wody 10 g soli 50 g suszonycg fig 30 g pestek z dynii Wykonanie: do misy dodać wszystkie składniki za wyjatkiem soli, fig i dynii. Miksować na minialnym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bagietki z sezamem na zaczynie poolish 191

który dojrzewa przez kilka godzin w pokojowej temperaturze lub w lodówce, wynaleziony przez polskich piekarzy … Jeśli macie problem z “wyhodowaniem” zakwasu to poolish jest łatwiejszą alternatywą. Chleb , bułki czy bagietki upieczone na polish pięknie wyrastają, są puszyste po upieczeniu i dłużej zachowują świeżość. Bagietki z sezamem na zaczynie poolish Składniki: 10 bagietek Poolish 350 ml zimnej wody(...)Bagietki 7 sztuk cały zaczyn 400 ml wody 15 g drożdży około 800 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżka miodu 1 łyżka soli 100 ml nasion białego sezamu 100 ml nasion czarnego sezamu jajko rozmącone z mlekiem do posmarowania Do misy robota wsyp mąkę, sesam. Wlej zaczyn i drożdże rozpuszczone w wodzie wraz z miodem. Zarób ciasto

codojedzenia
Pan Rustico czyli hiszpański chleb rustykalny 134

naczyniu przygotowujemy rozczyn z wody, drożdży i cukru, odstawiamy na 15 minut. Do dużej miski wsypujemy obie mąki i sól, mieszamy. Dodajemy zaczyn z poprzedniego dnia i wodę z drożdżami, wyrabiamy ciasto przez około 8 minut. Po tym czasie dodajemy oliwę i wyrabiamy jeszcze 2-3 minuty. Przykrywamy miskę i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie wykładamy ciasto(...)Przekładamy na mocno obsypaną mąką deskę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250-260st razem z blachą (kamieniem), na której będziemy piec chleb.  Jak chlebek wyrośnie nacinamy go ostrym nożem. Przekładamy na gorącą blachę (kamień). Pieczemy 15 minut w temperaturze 260st, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 210st i pieczemy jeszcze przez

Gotowanie moimi oczami
Najłatwiejszy chleb bezglutenowy 202

kupować mąki bezglutenowej, wystarczy zmielić obie kasze np. w młynku do kawy, wymieszać wszystkie składniki, uzbroić się w cierpliwość na czas wyrastania i pieczenia, a później cieszyć podniebienie smacznym chlebem z rewelacyjnie chrupiącą skórką. Można też poeksperymentować z mąkami, np. miałam tylko 300 g kaszy gryczanej niepalonej, więc brakujące 100 g mąki uzupełniłam zmielonym amarantusem. Chlebek wyszedł pyszny! Ale pamiętaj(...)mąki gryczanej 200 g mąki jaglanej 3 łyżki łupin babki płesznik 15 g drożdży świeżych lub ok. 5 g drożdży instant 1 łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki soli woda garść ziaren słonecznika Przygotowanie: Obie mąki wymieszać z babką płesznik. Dodać drożdże instant i cukier (świeże drożdże utrzeć z cukrem, a następnie wlać do mąki). Dodać sól i wlać

Domowa Cookierenka Agi
Drożdżowy chleb z dyni 197

Chleb piekę bardzo rzadko, chociaż po przygotowaniu chleba dyniowego postanowiłam robić to częściej. Chleb z tego przepisu jest cudownie mięciutki, delikatny w smaku i ma bardzo chrupiącą skórkę. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu - po wymieszaniu wszystkich składników pozostaje czekać aż wyrośnie i pilnować piekarnika. Przepis pochodzi z bloga Prawo do gotowania z pasją . Potrzebne nam: - 150 g puree z pieczonej(...)dyni hokkaido (użyłam dyni zwyczajnej) - 300 g maki pszennej typ 500 - 150 ml mleka 2% - 3 łyżki posiekanych pestek dyni (pominęłam) - 1 łyżeczka suszonych drożdży - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Mieszamy razem suche składniki. Dodajemy puree z dyni i mieszamy drewnianą łyżką. Mleko podgrzewamy do 36 st. i wlewamy do suchych składników. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy chwilę rękoma

W poszukiwaniu inspiracji
Chleb na drożdżach z oliwkami 152

Oliwki w sałatce - nic dziwnego. Oliwki w chlebie? - rewelacyjny pomysł! Ostatnio podpatrzyłam u Marder&Marder na stronie chleby.info intrygujący przepis na Chleb pszenny z oliwkami i estragonem . Od razu nabrałam ochoty aby go wypróbować! Jak pomyślałam, tak zrobiłam i teraz cieszę się pysznym pieczywkiem z nietypowym dodatkiem oliwek :) Z braku kilku składników - no bo po co przeglądać wcześniej szafki(...)łyżeczka cukru   1 łyżeczka soli   25 gramów świeżych drożdży   1 i 1/2 łyżki oliwy   300ml letniej wody 2 łyżeczki suszonego estragonu 50g zielonych oliwek - pokroić w plasterki Mąki przesiać do dużej miski. Na środku zrobić zagłębienie, wkruszyć drożdże, zasypać cukier i zalać jedną trzecią letniej wody. Wymieszać lekko środek, starając się zbyt dużo nie zagarnąć

Grunt to przepis!
Drozdzowka kardamonowa z makiem czyli Niedzielne Sniadanie odc.119 207

Niedziela to zazwyczaj dzień gdy nie muszę się spieszyć. Mogę pozwolić sobie na poranne działania w kuchni, leniwe gotowanie kakao, zagniatanie bułek, pieczenie chałki. To miły

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jagodzianki, orkiszowe, zawijane, z bialą czekoladą czyli Niedzielne Śniadanie odc.86 169

Nic dodać, nic ująć. LATO! Przyszedł czas poziomek i jagód a z nim pora na JAGODZIANKI!!! Tym razem w formie ślimaczków. Trochę zdrowsze, orkiszowe i pełnoziarniste

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chalka z twarogiem czyli Pasca - Slodki Czwartek odc.101 201

Zobaczyłam ja na jednym z blogów i od razu wiedziałam, że będzie gościła na naszym wielkanocnym stole. A potem... nie pamiętałam gdzie ja zobaczyłam i szukałam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb orkiszowy Sławka 69

końca Sławka. Chleb jest przepyszny ale Sławek robi go rzadko, bo zazwyczaj siadamy i od razu wszystko znika. Dodatek ortąb orkiszowych, siemienia lnianego i nasion słonecznika dodaje mu tylko uroku. Normalnie Sławek nie potrafi gotować i trzyma się z dala od kuchni . Jakież więc było moje zdziwienie, gdy 3 lata temu powitał mnie rano świeżo upieczonym, pachnącym chlebem. Robił(...)życiu! Składniki: ? 1 kg mąki ? 1 szklanka otrąb orkiszowych ? 1 szklanka siemienia lnianego ? 1 mała paczka (ok. 1/2 szklanki) nasion słonecznika ? 1 łyżka cukru ? 1 łyżka soli ? 1 kostka drożdży 100 g ? 4 szklanki letniej wody Wykonanie: ? Do miski wsypać mąkę, łyżkę soli, łyżkę cukru i wymieszać. ? Jedną szklankę mąki odsypać do osobnego garnka, tam dodać drożdże i szklankę

To co kocham
Odrywane bułki ziołowe 495

Odrywane bułki ziołowe Proste, smaczne i szybkie bułeczki czosnkowo-ziołowe, idealne do grilla i na imprezę. Puszyste i mięciutkie w środku oraz delikatnie chrupiące z zewnątrz

Blog z Apetytem
Pyszne bagietki z gotowaną dynią 166

można mleko, • 15g drożdży, zrobiłam zaczyn. Przygotowanie dyni, najlepsza ta najbardziej pomarańczowa: • 170g dyni pokrojonej w kostkę, waga po obraniu, • 170g wody. Gotujemy 5 minut, bez przykrycia, miksujemy z wodą i powinno nam powstać 250g dyni. Po 15 godzinach z kuli zrobił się placek. Ciasto zdecydowanie się rozluźniło. Zmiksowałam ciasto z dynią, dodałam zaczyn z 15g drożdży i stopniowo resztę(...)włożyłam ponownie do miski. • Po następnych 30 minutach, zrobiłam podobnie, z tym, że uformowałam 2 bagietki. Takie miałam założenie. • Po kolejnych 30 minutach, bagietki wyglądały jak dwa podłużne chleby:) Każdą przecięłam nożem na pół. Zasklepiłam cięcie i wyciągnęłam je wzdłuż. Ciasto dawało się rozciągać jak guma. • Tym sposobem były cieńsze i już wyglądały, jak przystało na bagietki:) Składanie bagietek

Leśny Zakątek
Chleb jaglany z siemieniem lnianym i płatkami owsianymi 206

wody około 1 kg mąki pszennej 1/2 szklanki  płatków owsianych Radix- Bis   8 łyżek siemienia lnianego blaszka duża tradycyjna Wykonanie : Do miski wlewamy ciepłą przegotowaną wodę, dodajemy drożdże cukier, olej, sól i mieszamy, Następnie przekładamy kaszę jaglaną i  rozdrabniamy ją widelcem aby połączyła się z mokrymi składnikami. Mąkę przesiewamy i zarabiamy ciasto około 5 minut. Będzie(...)płatkami i siemieniem lnianym. Blaszkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni i pieczemy około 60 minut. Upieczony chleb wykładamy na kratkę i z wierzchu smarujemy delikatnie masłem. Życzę smacznego

Sama słodycz i szczypta chili