chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:307/420)

Odrywany chlebek ziołowy 128

Świetny chlebek ,  który robi się szybko i bardzo łatwo, z dodatkiem ziół, czosnku cebuli, idealny na każdą okazję do potraw z grilla ,  na różnego

Andzia Pichci
Orkiszowe bułeczki dyniowo-cebulowe ze słonecznikiem 124

Gdybym miała na to czas, podawałabym swieże gorące bułeczki na każde śniadanie :) Te są wyjątkowo wilgotne i pachnące za sprawą zeszklonej cebulki. Natomiast dzięki dynii mają

Mienta blog
Małpi chlebek z cynamonem i sezamem. 133

Przepis z poprzedniego miesiąca - upiekłam a nie zdążyłam Wam zaprezentować. Dziś mam wolną chwilę, więc spieszę z opisem. Małpi chlebek Składniki: 75 g roztopionego masła 1

Gotuj Sam!
Chlebek naan 135

                 Przepis podpatrzyłam gdzieś w sieci. Choć nie powiem, ze udał mi się tak jak w oryginalnym przepisie

Proste Potrawy
Rogale z migdałowym nadzieniem czyli Niedzielne Śniadanie odc.82 151

Całkiem nie sezonowe, ale to nic... trochę świąteczne, ale to nie problem... Za to...  B A R D Z O   P Y S Z

Dzieje kuchennej Wiewióry
Miseczki na sałatkę 357

A co by było gdyby tak zjeść własne talerzyki? Talerzyki to nie wiem, ale miseczki wypełnione świeżą sałatką to jest coś na Mikołajkowy wieczór ;) Mikołaj był

Lawendowe Niebo
Ciastka drozdzowe usta z jablkiem czyli poWeekendowe Lakocie odc.65 164

Czemu usta? to było moje pierwsze skojarzenie dotyczące tych ciasteczek. Usta w uśmiechu, optymistyczny to łakoć i pyszny, jednocześnie bardzo łatwy w przygotowaniu, nie zawiera też

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb z czosnkiem i rozmarynem 85

Ten chlebek w formie koła jest bardzo aromatyczny, idealny do zup i sałatek. Pachnie świeżym rozmarynem i czosnkiem, a co najważniejsze , że swojski i zdrowy! Składniki

Apetyczna babeczka
Chleb pszenno-orkiszowy z płatkami owsianymi 127

Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy olej do posmarowania foremki płatki owsiane górskie Wykonanie pysznego chlebka: 1. Do miski wsypujemy suche składniki, obie mąki i płatki owsiane.  2. Drożdże i miód rozpuszczamy w ciepłym mleku. Wlewamy do mąk i płatków owsianych i dokładnie mieszamy widelcem. Nie zagniatamy.  3. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)posmarowanej olejem za pomocą pędzelka i posypanej obficie płatkami owsianymi. Chlebek przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 10 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę podrósł.  5. Następnie chleb pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia przez około 45-50 minut. Ja stukam blaszkę od spodu, jak jest taki pusty dźwięk to chlebek jest upieczony. 6. Upieczony chleb wyjmujemy

Izabelawkuchni
Chleb pszenny na zakwasie z ciemnego piwa 136

zrobiłam z ciemnego piwa. Puszczając wodze fantazji komplikując nieco wykonanie chleba .. bałam się czy mi w ogóle coś z tego wyjdzie.. Z bijącym sercem wyjmowałam niesamowicie pachnący chleb z piekarnika..  Nie mogłam się powstrzymać, żeby nie ugryźć gdy był jeszcze gorąc y .. i po prostu pycha !! Delikatny, puszysty pachnący bazylią miąższ.. i ta wspaniała chrrrupiąca skórka(...)łyżeczka miodu 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka kminku 1  łyżka wcześniej namoczonych ziaren pszenicy 3 listki świeżej, drobno pokrojonej bazylii 2 łyżeczki prażonej cebulki 2 łyżeczki suszonych drożdży Dodatkowo: Jedno rozmącone jajko, Łyżka mleka Ziarna do posypania ciasta ( u mnie słonecznik) Sposób wykonania: Do wcześniej przygotowanego zakwasu piwnego dodać przesianą mąkę, ciepłą wodę, miód, sól, masło lub margarynę

Na słodko lub wytrawnie
Gluten – co to jest? 60

więc powoduje ich uwięzienie wewnątrz ciasta. Tak jak gumowy balon stanowi barierę dla powietrza zawartego w środku. Powstanie glutenu jest niezależne od mechanizmów spulchniania ciasta . Proszek do pieczenia lub drożdże przyczyniają się do mechanizmu powstania cząstek powietrza w cieście. Jednak znając mechanizmy powstawania glutenu możemy sami przejąć kontrolę nad finalnym wyglądem naszego ciasta. Wszystko zależy od odpowiedniego doboru składników(...)Natomiast, jeśli zależy nam raczej na pozbyciu się pęcherzyków powietrza, ponieważ robimy ciasteczka to musimy pamiętać, aby wybrać mąkę o małej zawartości glutenu. Najwięcej glutenu znajdziemy w mące na chleb typ 750 i więcej. Dużo mniej w mące tortowej przeznaczonej na ciasta, ciasteczka i biszkopty typ 450 i mniej. Glutenu nie zawierają mąki ze zmielonych orzechów, nasion strączkowych, warzyw

SmartBake.pl
Chleb dyniowy 103

najbardziej smakuje sam – z masłem i solą. Mój chlebek upiekłam w garnku żeliwnym Vintage Cuisine   w którym upiekłam już niejeden chleb i z każdego jestem niesamowicie zadowolona. Garnki spokojnie można wkładać do piekarnika, a chleb z nich ma chrupiącą skórkę i miękki środek – czyli to najlepsza możliwa kombinacja. Uwaga! To porządny towar, który trochę waży więc nada się(...)średni chlebek 6 szkl. mąki pszennej 30 g drożdży 2 szkl. puree dyniowego (upieczona, zblendowana dynia bez skórki) 1/4 szkl. letniej wody 1/2 łyżeczki kurkumy 1 kopiasta łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru + 1 łyżeczka oleju Garnek żeliwny Vintage Cuisine Ombre   lub z innej serii Przygotowanie: Drożdże kruszymy do miseczki. Dodajemy mąkę, puree dyniowe, letnią wodę, kurkumę, sól

Czarnawisienka
Pizza z kamienia – przepis na puszystą domową pizze 66

bułeczki, chleb, pizzerinki, zapiekanki czy tartę galette. A jeśli lubicie grillować i kupicie grille gazowe marki Weber , Broil King , Landmann czy Campingaz, to ten kamień będzie idealny do przygotowania pyszne pizzy na grillu. Domowa pizza – idealna na przyjęcia Przepisy na pizze różnią się w zasadzie jedynie proporcjami składników. W każdym z nich znajdziecie mąkę, wodę, sól i drożdże

Słodkie okruszki
Serowe bułki na jogurcie 83

chleba. Wbrew pozorom nie zajmuje to dużo czasu, a zapach gorącego pieczywa wynagradza poświęconą chwilę. Zachęcam do upieczenia delikatnych bułeczek na jogurcie. Ja posypałam je serem, ale równie dobrze będą smakować bez :) 10 szt: ciasto: 250 g mąki pszennej jasnej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 ml ciepłej wody kubeczek jogurtu (ok. 160 g) opakowanie suchych drożdży 7 g łyżeczka(...)soli łyżeczka cukru 3 łyżki oleju rzepakowego dodatkowo: 3 łyżki startej mozzarelli 3 łyżki startego wędzonego sera (np. oscypka) łyżeczka oliwy Mąkę przesiewamy i mieszamy z drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy do niej mokre składniki. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 części i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy

Mienta blog
Prosta domowa pizza z salami 113

suszonych drożdży ( 2 x 7g ) 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli – płaskiej 1/2 szklanki oliwy z oliwek 1 duża szklanka ( 250 ml ) ciepłej wody farsz : kilka plastrów salami tarty ser żółty Passata pomidorowa 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru sól do smaku Składniki na ciasto umieszczamy w maszynie do wyrabiania chleba

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania