Moje dzieci bardzo lubią wypieki z nadzieniem orzechowym, a te bułeczki są tak pyszne, że po upieczeniu znikają w tempie ekspresowym. Spróbujcie Składniki: – 280g mąki
Smaki Arminepizzy Pizza jest jednym z głównych dań włoskiej tradycji kulinarnej, które ma swoje źródło w bardzo odległych krajach i czasach. Pizza to tak naprawdę mega prosty koncept: mąka, woda, drożdże, no i dodatki. Dlatego tak trudno ustalić kto pierwszy wpadł na ten pomysł. Są jednak pewne dowody wskazujące na to, że pizza wcale nie narodziła się we Włoszech. Kiedy(...)zaczyna się gdzieś w okolicach 3000 roku p.n.e. Jej początki nie są łatwe. Są tacy, którzy twierdzą, że „pizza” wywodzi się z wypaczenia terminu „pitta”, który był kawałkiem zmiażdżonego chleba używanego do sprawdzania temperatury pieców opalanych drewnem. Pomysł używania potraw z chleba zaczął rozprzestrzeniać się po terenach śródziemnomorskich wpływów rzymskich i nierzymskich. Istnieją zatem przykłady focaccias, takich jak „koka” (która
365 dni dookoła kuchniodmiany przepis na pyszny chleb bez grama mąki, za to ze zdrowymi otrębami i… twarogiem. Wiecie, że jak w domu nie ma pieczywa i o zgrozo mąki to internetowe strony przychodzą z odsieczą- tak tutaj znalazłam idealny przepis(lekko zmodyfikowałam) na zdrowe, inne pieczywo. A to jest naprawdę smaczne i treściwe: lekko wyczuwam w nim użyte jaja, ale poza(...)żadnych zastrzeżeń. Chlebek nie zawiera drożdży, a sodę; długo zachowuje świeżość i podobno nadaje się dla osób będących na diecie Dukana. Składniki : 10 łyżek otrąb orkiszowych 3 łyżki płatków owsianych górskich 2 łyżeczki siemienia lnianego 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jaja 100 g chudego twarogu w kostce 3 łyżki serka śmietankowego
Domowe ciastaChlebek czosnkowy do odrywania To jest pyyyszne! Puszyste i mięciutkie maślane ciasto odrywane. Idealnie pasuje do grilla, jako przekąska na przyjęcie albo zwykła kolacje w gronie
Blog z ApetytemJak pysznie dziś u nas. Pachnie dopiero co upieczonymi bułeczkami z truskawkami. Póki są truskawki to trzeba korzystać bo potem tylko będzie można pomarzyć.Biorę udział
Różowa kuchniaNo to mamy i coś słodkiego. Takiego rogalika każdy chętnie zje. Nie za duży nie za mały wręcz po prostu doskonały. Zapraszam łasuchy :) Składniki: mąka
Różowa kuchniamąki orkiszowej typ 1850 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu 30 gram świeżych drożdży 3 łyżki oliwy z oliwek 225 ml piwa jasnego masło i otręby orkiszowe do formy Drożdże mieszam z miodem i łyżką mąki tworząc zaczyn, który odstawiam na 10-15 minut aż podwoi objętość. Dodaję resztę składników: pozostałą mąkę, sól, oliwę z oliwek oraz jasne piwo(...)godzinę do wyrośnięcia (lub do momentu aż ciasto podwoi objętość). Wyrośnięte ciasto przekładam do formy wysmarowanej masłem i posypanej otrębami. Ponownie odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut, chleb powinien wystawać nieco z formy. Następnie formę z ciastem umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i pieczemy przez 45-50 minut. Po upieczeniu wyciągamy chleb z formy i studzimy
Mango PapajaDziś będzie prosty chlebek kukurydziany mały,dla mnie i córki starcza na śniadanie i kolację.Smaczny i prosty wykonaniu. Składniki: 1 szklanka mąki bułkowej
Różowa kuchniaLubicie pestki dyni i słonecznik łuskany, jeśli tak to chlebek jest akurat idealny dla was. Pyszny o chrupiącej skórce. Składniki do wykonania ciasta chlebowego: 500 g
Różowa kuchniamój kochany małżonek obraził się na pieczywo a o kanapkach do pracy to już nie wspomne. Więc teraz są co weekend kombinacje alpejskie co mu z zamian za pajde chleba dać do roboty i tak chodzac po różnych blogach znalazałam przepis na domowe hot dogi. Zmodyfikowałam go bo stwierdziłam ze sama parówka i ser to tak skromnie- orginał(...)zamiast kanapek, świetnie się sprawdzą na wycieczkach, piknikach. Z podanych składników spokojnie wyjdzie o 1-2 hot dogi więcej. Ciasto 45 dag mąki ( ja użyłam pszennej) 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 3 łyżki masła 1 łyżka oleju 300 ml ciepłego mleka Dodatkowo 1 jajko wymieszane z łyżka mleka do posmarowania hot dogów sezam
Piekielna Kuchnia PatiZrobiłam pyszny chlebek , dodałam do niego twaróg i jogurt naturalny . Całkiem smaczny o chrupiącej skórce . Przepis jest Joasi zainspirowała mnie . Składniki : 350 g
Różowa kuchniakroiłem w kuchni to weszła Madzia, tak pociąga nosem, pociąga i mówi: "Czujesz ten smród? Co to?!" A ja dalej sobie kroję... Niucha tak, niucha, podchodzi... "Aaaa, to twój chleb!" :) Cóż, prawdą jest, że zapach ma silny. Ale wcale nie śmierdzi, powinienem focha wtedy strzelić! Super smakuje, ma wyraźny smak, czuć i cebulę i czosnek, a pieprz dodaje mu jeszcze(...)dość zbity, przez co jest niesamowicie syty. Zdecydowanie powinniście spróbować. 520 g mąki 300 ml wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki pieprzu 3 g suszonych drożdży (1 łyżeczka) 2 ząbki czosnku pół cebuli Wszystko oprócz cebuli i czosnku wrzucamy do maszyny i odpalamy program podstawowy (jakiś trwający ok. 3-3,5 godziny). Cebulę drobno siekamy, czosnek
Marder&Marder ManufacturePolecam przygotowanie na Święta tego nadziewanego rogala, który na pewno będzie ozdobą na naszym stole, jak też znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek zamiast chleba. Sam w sobie jest smakowity można sobie zmienić dowolnie nadzienie na np szpinak -co doda koloru lub też zamiast sera kapustę, grzyby itd. Na zimno lub odgrzewany jak kto lubi, jest tylko(...)płaskie łyżeczki soli 3 łyżki oliwy z oliwek 250g mleka 25 g drożdży 1 łyżeczka cukru NADZIENIE 150 g wędzonego boczku 150 g żółtego sera 150 g salami, szynki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wsypać do miski całą mąkę, zrobić dołek na środku. Dodać rozpuszczone drożdże w letnim mleku z cukrem, oliwę, jajko, sól i wyrobić ciasto. Uformować
zielonacukinkajajka 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Dodatkowo kawałek kiełbasy spora garść tartej mozzarelli szczypiorek sól stopione masła do smarowania ciasta Cukier wymieszać z drożdżami, gdy się rozpuszczą dodać 1 -2 łyżki mąki i część letniego mleka, odstawić na 20 minut do wzburzenia i dodać do mąki . Do mieszanki mączno- drożdżowej wsypać sól, dodać(...)Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, nie będzie kleiło się do ręki i miski. Odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. [ Ja posłużyłam się wypiekaczem do chleba]. Rozpuścić masło przeznaczone do nadzienia. Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach
Moje domowe kucharzeniechleb piekę od kilku lat. Jeszcze nie zdarzyło się, żeby się nie udał. Zawsze pięknie wyrośnięty. Nie jest kwaśny w smaku, czego nie lubię, świetnie poprawia trawienie, jest syty. Uwielbiam go jeść po prostu z masłem. Wielu z Was przepis może wydawać się skomplikowany, ale wystarczy zorganizować sobie odpowiednio pracę i na pewno się(...)szklanki letniej wody -3 łyżeczki soli -10 g drożdży świeżych lub 4 g suchych -1 łyżka miodu Jeżeli używacie drożdży świeżych to należy je rozkruszyć i rozpuścić w odrobinie letniej wody i poczekać, aż zaczną pracować, dopiero można je wymieszać z resztą składników. Drożdże sypkie od razu mieszamy z resztą składników. Pamiętać należy
Kulinarne przemysleniaPrzeszukałam wszystkie książki o pieczeniu chleba, które mam, ale nigdzie nie znalazłam tego, czego szukałam. Zdecydowałam się więc skorzystać ze sprawdzonego już przepisu na mleczne bułeczki z książki Pieczenie chleba w domu Gertrud Weidenger i Marie-Theres Wiener. Za pierwszym razem nie powaliły mnie na kolana - ot, smaczne, zwykłe bułeczki. Mleko nie wpłynęło w zasadniczy sposób na smak czy strukturę(...)była cebulka w pieczywie, spodziewam się więc najróżniejszych różności. Zajrzyjcie do nich koniecznie! Mleczne bułki z karmelizowaną cebulką Składniki: (na 12 sztuk) 500 g mąki pszennej 7 g suchych drożdży 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 300 ml letniego mleka karmelizowana cebulka: 3 cebule 50 g masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki czerwonego wina 1 łyżeczka suszonego
Pożeraczka, czyli raz adobrzemielonej kolendry 2 łyżeczki posiekanej świeżej mięty Przesiać mąkę do miski i zrobić zagłębienie na środku. Rozetrzeć drożdże z niewielką ilością wody, dodać resztę wody i wymieszać. Wlać drożdże do zagłębienia i wyrobić zwarte ciasto. Wyłożyć na stolnicę i zagniatać 8-10 minut, aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do natłuszczonej miski, przykryć folią(...)równomiernie mieszanką ziołowo - cebulową, można posypać grubą solą, i piec 15-20 minut. Przyprawy można również rozgnieść w moździerzu, będą jeszcze bardziej aromatyczne. Podawać na ciepło. źródło,, encyklopedia chleba
Apetyczna babeczkawyrobić je mikserem. Świetnie smakuje z peklowaną szynką. Z przepisu wychodzi jeden około 20cm bochenek. Przepis na ten domowy chleb pochodzi od Lauren Hattman Polecam przepis na ten domowy chleb żytni. SKŁADNIKI: dokańczanie zakwasu: 1/4 szklanki niezawodnego zakwasu 1/2 szklanki mąki żytniej 1/4 szklanki wody o temperaturze pokojowej 1/4 szklanki łuskanych pestek dyni Dokańczamy zakwas: wszystkie składniki na zakwas(...)pokojowej na 8-12 godzin (na całą noc) . ciasto właściwe: 1 i 1/2 szklanki mąki chlebowej 1/2 szklanki mąki żytniej 1 szklanka wody o temperaturze pokojowej 1/2 łyżeczki drożdży instant 3/4 łyżeczki drobnej soli morskiej 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki mielonego kminku 1/4 szklanki łuskanych pestek dyni - do posypania (u mnie sezam) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. W misce umieszczamy
Moja Książka KucharskaTłusty Czwartek zbliża się wielgachnymi krokami a z nim cała góra pączków. Rożne ich rodzaje znajdują się już na blogu a dzisiaj kolejna ich wersja
Dzieje kuchennej WiewióryMoja n iedzielna m odyfikacja jednego z przepisów z czerwcowej KUCHNI. Trochę dodałam, sporo zmieniłam... Ekstra szybkie, mięciutkie bułeczki pełne smaku. Są świeże
Dzieje kuchennej Wiewióry