chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:309/420)

Chrupiące bułki jogurtowe 114

Chrupiące bułki jogurtowe Domowe pieczywko nie ma sobie równych. Polecam więc sprawdzony przepis na proste, szybkie i mega smaczne bułeczki pszenne z chrupiącą skórką. Idealne zarówno

Blog z Apetytem
Bagietki z czosnkiem i serem 114

Lubicie pieczywo czosnkowe? Jeśli tak, to śmiało szykujcie produkty, aby upiec te pyszne bagietki z czosnkiem i serem. Ja je uwielbiam i polecam wypróbować ten prosty

Smaki Armine
Bułki na zakwasie z curry 122

Pyszne bułki na zakwasie, to idealne śniadanie, idealna kanapka do pracy czy szkoły. Polecam te pachnące bułki bo pracy z nimi mało a smak i aromat

Moje Małe Czarowanie
Chlebek drożdżowy 134

Chlebek drożdżowy , smaczny, najlepszy. Przepisów na domowe pieczywo na blogu jest bardzo dużo, każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Dzisiaj polecam Wam mini chlebek drożdzowy. Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułeczki drożdżowe 209

Bułeczki drożdżowe  Bułeczki drożdżowe  Puszyste bułeczki drożdżowe warto upiec w domu , są tak pyszne że w błyskawicznym tempie znikają , upiekliśmy je popołudniu , a wieczorem

Aromatyczne Podróże
BUŁECZKI NADZIEWANE MARMOLADĄ RÓŻANĄ 128

Świetne w smaku bułeczki nadziane marmoladą różaną. Można je też nadziać dowolnym dżemem, twarogiem albo jagodami :) W każdym razie za każdym razem wyjdą równie smaczne, przekonajcie

Zrób to smacznie
Cynamonowa drozdzowka z antonowka i sliwkami, na maslance czyli poWeekendowe Lakocie odc.130 183

Córcia miała wrócić z obozu. Stęskniłam się za nią nieziemsko, ona ubolewała nad powrotem.  Tak chyba powinno być.  Na tę jakże ważną okoliczność postanowiłam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jagodzianki 161

Sezon jagodowy trwa.Dziś będą pyszne jagodzianki,jedne z lukrem drugie z cukrem pudrem.   Jagodzianki: 4 szklanki mąki pszennej typ 500 Kłos Pol 5

Różowa kuchnia
Szwedzkie bułeczki tosca z migdałami (Toscabullar) czyli Niedzielne Śniadanie odc.68 156

Po dwóch weekendach ze znikomą ilością słodkości zaszalałam!  Wczoraj powstały dwa pyszne ciasta, dzisiaj ciasteczka i bułeczki.  Przepis na bułki podpatrzyłam tradycyjnie już u

Dzieje kuchennej Wiewióry
Przenno zytnie buleczki cynamonowe z orzechami czyli Niedzielne Sniadanie odc.61 180

Wy wiecie, że ja już  tak  mam, że kocham skandynawskie wypieki i uwielbiam blog Pistachio prawda??? Nie umiem zrezygnować z upieczenia bułeczek jeśli tylko

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kanapki BLT + przepis na pyszne domowe bułeczki 152

lokalowe zamówienie”, a nie mogliśmy się ich nachwalić. W końcu zgodnie stwierdziliśmy, że robimy je w domu…. problem jedynie stanowiło pieczywo…. Na czym je zrobić, na chlebie tostowym, w bagietce? Lokal, w którym zamówiliśmy te „kanapki” serwował je w cieście, które kształtem przypominało nieco pitę, a smakiem… pizzę;) Jakieś takie skojarzenia mieliśmy. Nijak tego(...)pizzy) 2,5 g soli 3/4 łyżeczki oliwy z oliwek pół łyżeczki mleka 70 ml wody 1 g suchych drożdży Ciasto: 600 g mąki pszennej chlebowej (dałam typ 00, do pizzy) 7 g suchych drożdży 400 ml wody 20 ml oliwy z oliwek 20 ml mleka 15 g soli Dodatkowo: kilka listków sałaty karbowanej lub rzymskiej pomidory

Smaki Na Talerzu
Chleb rustykalny 63

mąki chlebowej -300 ml wody -płaska łyżka soli -2 łyżeczki drożdży instant ciasto: -700 g mąki chlebowej -120g mąki żytniej razowej -120g mąki pszennej razowej -650ml wody -2 płaskie łyżki soli -7 g drożdży instant garść żurawiny 2 łyżki ziaren słonecznika   Robimy! Szykujemy zaczyn Łączymy drożdże z wodą, dodajemy mąkę oraz sól i mieszamy(...)deski coś między drzwiczki piekarnika). I już! Chlebek jest tak chrupiący i tak pyszny, że nie pożałujesz swego czasu! Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Chleb rustykalny first appeared on Latosiowy

Latosiowydom
Chleb naan 177

Clebek naan Naan to rodzaj płaskiego chleba popularnego zarówno w Afganistanie, Arabii Saudyjskiej i innych krajach Zatoki Perskiej jak i w Indiach i Chinach. Często podawany jest do curry i innych dań z sosami. Naan jest najlepszy, kiedy jest świeży, więc lepiej nie robić zapasów. Składniki 2  szklanki maki pszennej (najlepiej chlebowej typu 850) lub mąki tortowej 3/4 szklanki(...)naturalnego 2 łyżki masła klarowanego (masło ghee), można je zastąpić dwoma łyżkami oleju.  ewentualnie odrobina wody mleka jeśli ciasto jest zbyt twarde ewentualnie do posypania: nasiona czarnuszki Przygotowanie Drożdże rozpuścić w ciepłej, ale nie gorącej wodzie i odstawić na ok. 10 minut, żeby sfermentowały. Mąkę dokładnie wymieszać z sodą i solą, a następnie stopniowo dodawać jogurt i olej.i

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Focaccia Pecorino Romano 70

innych tłuszczów. Focaccia powinna być nie grubsza niż palec. Pierwszego dnia, zaraz po upieczeniu, musi być miękka i sprężysta, drugiego wyschnięta i popękana, czyli chrupiąca 😉. Pamiętaj Focaccia to nie chleb, tylko jego odległy krewny 😉 Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, życzę Ci smacznego i zapraszam na Focaccie Pecorino Romano z cebulowym dżemem 😉 Dane Techniczne Focaccii Ilość Porcji – 8 kawałków(...)porcję – 296 Białko – 11.5 Węglowodany – 45 Tłuszcze – 38.5 Przede wszystkim musimy przygotować składniki Mąka 00 – 500 gram ➕ kilka łyżek Woda letnia – 350 ml Drożdże suche – 7 gram Cukier – 1 łyżeczka Sól – 2 łyżeczki Oregano suszone też z Domu Oliwnego – 2 łyżki Pecorino Romano – 100 gram Oliwa z oliwek

RafalCook
Puszyste racuchy drożdżowe – najlepszy przepis 1067

być ciepłe. wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 min w ciepłe miejsce. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, sól i drożdże, Wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy ostudzone masło. Wyrobione ciasto ma dość lużną konsystencję. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośni ecia(...)ciasta. Smażymy z obu stron. Usmażony racuch wyjmujemy i odkładamy na papierowy ręczniczek. Podajemy z cukrem pudrem. Artykuł Puszyste racuchy drożdżowe – najlepszy przepis pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
GRILLOWANE CHLEBKI CHACZAPURI Z KIEŁBASĄ 152

pizza we Włoszech, knedle w Czechach lub tortilla w Hiszpanii. Chaczapuri to tzw. "potrawa bieda" czyli przygotowanie dania z tanich i łatwo dostępnych składników. Chaczapuri to po prostu chleb z twarogiem. Kiedyś przygotowywanego go z masą twarogową a nie z dojrzałego sera. W dzisiejszych czasach przygotowuje się chaczapuri z sera jaki jest pod ręką.   Ja przygotowuje chaczapuri z ciasta(...)CHLEBKI 500 g mąki 2 łyżeczki suszonych drożdży 200 ml mleka 100 ml wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka ulubionych ziół 2 kiełbasy FARSZ 250 g sera capri 1 kulki mozarella lub kawałek sera feta (wg uznania) świeża bazylia DEKORACJA dip czosnkowy pomidorki Mąkę mieszamy z drożdżami i serem. Do mąki dolewamy letnie mleko, oliwę

Kuchnia w oparach
Fougasse kukurydziane. Bułeczki pszenno - kukurydziane z bazylią. 183

Myślałem, że to dziś będzie ten dzień, w którym pierwszy raz zrobię swój chleb żytni na własnym zakwasie żytnim. Niestety, zakwas musi jeszcze troszkę poleżeć i cała sprawa musi poczekać do jutra. Chlebak jednak jest pusty, więc wymyśliłem, że zrobię podobne do Focaccia - Fougasse - według mojej zmienionej receptury z dodatkiem mąki kukurydzianej i delikatną nutą(...)bazylii. Czego użyłem? -300 gram mąki pszennej TYP550 -200 gram mąki kukurydzianej -350 ml ciepłej wody, temperatura około 39 stopni -20 gram świeżych drożdży -płaska łyżka soli -łyżeczka cukru  Mąki z solą przesiewamy. Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem i z w/w ilości wody zabieramy kilka łyżek rozpuszczając drożdże, tym samym tworząc zaczyn. Odstawiamy go na kilka minut

BaRepas
Chleb z ziemniakami na maślance 191

czas samej coś od siebie dodać. Bałam się, czy nie wyjdzie z mojej kulinarnej twórczości jeden wielki zakalec.. ale efekt końcowy przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Wspaniały pachnący chleb o zwartej strukturze i chrupiącej skórce, to jest dokładnie to o co chodziło :-) Z podanych składników wychodzą dwa średniej wielkości bochenki. Składniki: 820 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki miodu(...)ugotowanych ziemniaków 300 ml ciepłej wody 180 ml maślanki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziaren kminku 3 listki świeżej bazylii 1 łyżeczka prażonej cebulki 9 g suszonych drożdży Dodatkowo do posmarowania: 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka ziarna do posypania Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę ( ja przetarłam przez sitko ). Listki bazylii drobno posiekać

Na słodko lub wytrawnie
Bajgle cynamonowe z rodzynkami 169

ułożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut aż nabiorą złotego koloru. Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „ Na zakwasie i na drożdżach ” – w lipcu prowadzony przez Fabrykę Kulinarnych Inspiracji W tym miesiącu piekliśmy z: Arnikowa kuchnia Bajkorada By było przyjemniej Fabryka kulinarnych inspiracji Forks’N’Canvas Każdy ma jakiegoś(...)Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Magia w kuchni Moje małe czarowanie Moje domowe kucharzenie Nieład malutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Para w kuchni Poradniczanka Smakowity chleb Zacisze kuchenne Zakalce mego życia Post Bajgle cynamonowe z rodzynkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Bułki domowe wielozbożowe 178

owsiane (domowe) Bułki pszenne z sezamem Bułki pszenne z otrębami Były już idealne rustykalne bagietki jak z paryskiej piekarni Polecam również przepis na rustykalne bagietki pszenno-żytnie. - Przepis na chleb z garnka - bułka paryska - rustykalne bagietki pszenne Bułki domowe wielozbożowe wraz z wyrastaniem i pieczeniem były gotowe w ciągu godziny, czyli takie expresowe bułki. Bułki i wielozbożowe są gotowe(...)mąki pszennej pełnoziarnistej Lubella - 100 g mąki żytniej typ 720 - 7 g suszonych drożdży - 350 ml wody - 2 czubate łyżki oliwy do ciasta + - oliwa do posmarowania miski - 2 płaskie łyżeczki soli - 2 płaskie łyżeczki cukru W misie robota mieszamy wszystkie gatunki mąki z suszonymi drożdżami. W rondelku podgrzewamy wodę z oliwą, wsypujemy cukier, sól i zostawiamy do rozpuszczenia składników

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pszenno - gryczany na zakwasie żytnim z orzechem 130

Przepis Składniki -150 g aktywnego zakwasu żytniego razowego -150 g mąki gryczanej -350 g mąki pszennej -15 g soli -15 g siemienia lnianego -20 g sezamu

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Bagietki czosnkowo-ziołowe 98

Bagietki czosnkowo-ziołowe Cieplutkie, chrupiące oraz pachnące czosnkiem i ziołami domowe bułeczki. Świetne zarówno na śniadanie, jak i na kolację oraz jako imprezowy dodatek do sałatek

Blog z Apetytem
Bułeczki z serem i parówką 121

Bułki z serem i parówką Zapraszam na pyszne domowe hot dogi. Paróweczki zapiekane w cieście z serem i ketchupem, z pewnością podbiją serca zarówno dzieci jak

Blog z Apetytem
Bułeczki drożdżowe z cynamonem 119

Dziś podzielę się na niemal ekspresowe bułeczki cynamonowe. Są puszyste, delikatne, w miarę słodkie i bardzo smaczne- idealne do kawy czy ciepłego mleka. Spróbujcie koniecznie Składniki

Smaki Armine
Chlebek turecki 200

chleb jest niesamowicie pyszny! podbił serca całej mojej rodziny. Córcia dzięki temu chlebkowi pokochała rodzynki a Małżon nie wyobraża sobie kolacji bez pajdy chlebka tureckiego z masłem i solą. Ja uwielbiam go formie opieczonych w tosterze grzanek :) Przepis miałam od dawna w swoim kajecie ale dopiero listopadowa pora przyszła czas na wypróbowanie go.  Chlebek turecki(...)maki pszennej (w tym 50 g pełnoziarnistej) 14 g drożdży 330 ml mleka 50 g masła 1 łyżeczka soli 1/3 szkl. miodu 1 łyżeczka cukru muscavado 4 czubate łyżeczki kawy zbożowej typu inka 10 g rodzynek (opcjonalnie po 1/4 łyżeczki kminku, mielonej kolendry i anyżku) jajko do posmarowania Drożdże mieszamy z mąką i cukrem, kawą i solą. Mleko podgrzewamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Paluchy drożdżowe 112

Na śniadanie zrobiłam paluchy drożdżowe, pulchne, smakowe i szybko znikające. Świeżo pieczywo na śniadanie to coś co smakuje każdemu, małemu i dużemu. Dlatego warto pokusić się

Moje Małe Czarowanie
GRILLOWANE GRUZIŃSKIE CHACZAPURI Z SEREM I POMIDORAMI 128

pizza we Włoszech, knedle w Czechach lub tortilla w Hiszpanii. Chaczapuri to tzw. "potrawa bieda" czyli przygotowanie dania z tanich i łatwo dostępnych składników. Chaczapuri to po prostu chleb z twarogiem. Kiedyś przygotowywanego go z masą twarogową a nie z dojrzałego sera. W dzisiejszych czasach przygotowuje się chaczapuri z sera jaki jest pod ręką.   Ja przygotowuje chaczapuri z ciasta(...)chaczapuri. Składniki: CHLEBKI 500 g mąki 2 łyżeczki suszonych drożdży 200 ml mleka 100 ml wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka ulubionych ziół FARSZ 250 g sera capri pół opakowania sera feta z ziołami świeża bazylia DEKORACJA rukola pomidorki sos ziołowy Winiary Mąkę mieszamy z drożdżami i serem. Do mąki dolewamy letnie mleko, oliwę

Kuchnia w oparach
Pączki piwne, oponki czyli poWeekendowe Łakocie odc.170 181

Tłusty Czwartek w tym roku zapowiada się pracowicie.  I nie będę piekła ani smażyła pączków tego dnia! o nie! będę warsztatować :)  Dlatego też weekend

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kofta kebab z chlebkiem pita 202

Wypieki . :) Chlebek pita: 3 szklanki mąki pszennej chlebowej (ja użyłam zwykłej) 1 i 1/4 szklanki letniej wody 1 łyżeczka soli 10 g suchych drożdży Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami . Dodać wszystkie składniki i wyrobić gładkie ciasto, następnie uformować kulę i  umieścić ją w naczyniu. Przykryć folią spożywczą i zostawić w cieple  na około(...)należy uderzyć pięścią. Podzielić na 10 równych części i zrobić z nich kule. Każdą rozwałkować na placki o średnicy około 15 (im cieńsze placki, tym cieńszy i bardziej chrupiący chleb). Odłożyć na oprószoną mąką stolnicę, by podwoiły swoją objętość i przykryć ściereczką na około 30 minut. Gdy robicie ciasto, zacznijcie rozgrzewać piekarnik wraz z blachą w środku do temperatury 220ºC

Cooking Monster
Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa 239

domowego makowca kojarzą mi się z tym w ciastach z cukierni. Ale rum nie zaszkodzi – przy okazji lekko znosi słodkość masy.   Strucla drożdżowa wymaga – tak jak bułki czy chleb – podwójnego czasu wyrastania. Ta nie. Ona podrasta tylko raz, po czym wkładamy ją do piekarnika. Ciasto jest też inne w konsystencji – chrupkie z wierzchu i puszyste w środku. Ta strucla(...)wersja. Jeśli tak upieczony makowiec zostawicie nienapoczęty i nie posmarowany lukrem – przechowywany w chłodnym suchym miejscu wytrzyma od wigilijnej kolacji do sylwestra. CIASTO Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, dodajemy drożdże instant, startą skórkę cytryny i dokładnie to wszystko razem mieszamy. Dodajemy do mąki masło pokrojone w kostkę i razem siekamy, jak do kruchego ciasta. Dodajemy całe jajko

Karo in the Kitchen
Racuchy pszenno-gryczanie z jabłkiem 174

Ostatnio rzadko kupuję KUKBUKA. Jakoś zraziłam się do tej gazety ale we wrześniu zrobiłam wyjątek. Niestety znowu nie zachwycił ale i znalazłam też coś dla siebie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowe pampuchy z pieczarkowym gulaszem 230

Polecam , szczególnie że są fajną odmianą od makaronów , ziemniaków itp zapychaczy Składniki ; 0,5 kg mąki 3 łyżki masła 2 jajka pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru torebka suszonych drożdży gulasz : 8-10 średnich pieczarek 1 mała cebulka 1/2 małej cukinii 100 ml słodkiej śmietanki 1 łyżka mąki 2 szklanki wody 1 łyżka masła szczypta mielonej gałki muszkatołowej 1 ząbek(...)pierwszej kolejności zajmiemy się pampuchami , do miski wrzucamy wszystkie składniki na pampuchy i wyrabiamy na gładką masę , która sama odchodzi od rąk . Najefektywniej użyć do wyrobienia ciasta, automatu do chleba lub robota . Wyjmujemy ciasto , rozciągamy w wałek i dzielimy na około dziesięć porcji . Każdą z porcji formujemy w kulkę i odkładamy do wyrośnięcia , najlepiej na papier do pieczenia wtedy się

Ogrodnik w podróży
Rogaliki drożdżowe z niespodzianką 123

Dawno nie było rogalików więc zrobiłam . Wiadomo coś co jest rzadziej lepiej smakuje :)    Składniki : 650 g mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol ksylitol 150

Różowa kuchnia
bułki z żółtym serem 131

Dzisiaj upiekłam przepyszne bułeczki z żółtym serem, zachęcam was do upieczenia ponieważ wyszły przepyszne i znikają w mgnieniu oka! Składniki (mi wyszło 14 bułeczek): - 200g mąki

Tanio szybko zdrowo
Pączki pieczone 360

, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem.Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i wymieszać. Następnie wlać rozczyn drożdży i wymieszać łyżką. Dodawać stopniowo jajka mieszając składniki drewnianą łyżką. Następnie wyrabiać ręką przez około 10 minut lub przez 7 minut za pomocą haka miksera (na 4 poziomie).  Następnie(...)wyrabiając rękami (około 10 minut) lub miksując hakiem (około 7 minut). Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto znacznie się napuszy). [ ja wyręczyłam się automatem do chleba]. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę (nie będzie sztywna), wyłożyć na blat  podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania