Chrupiące bułki jogurtowe Domowe pieczywko nie ma sobie równych. Polecam więc sprawdzony przepis na proste, szybkie i mega smaczne bułeczki pszenne z chrupiącą skórką. Idealne zarówno
Blog z ApetytemLubicie pieczywo czosnkowe? Jeśli tak, to śmiało szykujcie produkty, aby upiec te pyszne bagietki z czosnkiem i serem. Ja je uwielbiam i polecam wypróbować ten prosty
Smaki ArminePyszne bułki na zakwasie, to idealne śniadanie, idealna kanapka do pracy czy szkoły. Polecam te pachnące bułki bo pracy z nimi mało a smak i aromat
Moje Małe CzarowanieChlebek drożdżowy , smaczny, najlepszy. Przepisów na domowe pieczywo na blogu jest bardzo dużo, każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Dzisiaj polecam Wam mini chlebek drożdzowy. Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBułeczki drożdżowe Bułeczki drożdżowe Puszyste bułeczki drożdżowe warto upiec w domu , są tak pyszne że w błyskawicznym tempie znikają , upiekliśmy je popołudniu , a wieczorem
Aromatyczne PodróżeŚwietne w smaku bułeczki nadziane marmoladą różaną. Można je też nadziać dowolnym dżemem, twarogiem albo jagodami :) W każdym razie za każdym razem wyjdą równie smaczne, przekonajcie
Zrób to smacznieCórcia miała wrócić z obozu. Stęskniłam się za nią nieziemsko, ona ubolewała nad powrotem. Tak chyba powinno być. Na tę jakże ważną okoliczność postanowiłam
Dzieje kuchennej WiewiórySezon jagodowy trwa.Dziś będą pyszne jagodzianki,jedne z lukrem drugie z cukrem pudrem. Jagodzianki: 4 szklanki mąki pszennej typ 500 Kłos Pol 5
Różowa kuchniaPo dwóch weekendach ze znikomą ilością słodkości zaszalałam! Wczoraj powstały dwa pyszne ciasta, dzisiaj ciasteczka i bułeczki. Przepis na bułki podpatrzyłam tradycyjnie już u
Dzieje kuchennej WiewióryWy wiecie, że ja już tak mam, że kocham skandynawskie wypieki i uwielbiam blog Pistachio prawda??? Nie umiem zrezygnować z upieczenia bułeczek jeśli tylko
Dzieje kuchennej Wiewiórylokalowe zamówienie”, a nie mogliśmy się ich nachwalić. W końcu zgodnie stwierdziliśmy, że robimy je w domu…. problem jedynie stanowiło pieczywo…. Na czym je zrobić, na chlebie tostowym, w bagietce? Lokal, w którym zamówiliśmy te „kanapki” serwował je w cieście, które kształtem przypominało nieco pitę, a smakiem… pizzę;) Jakieś takie skojarzenia mieliśmy. Nijak tego(...)pizzy) 2,5 g soli 3/4 łyżeczki oliwy z oliwek pół łyżeczki mleka 70 ml wody 1 g suchych drożdży Ciasto: 600 g mąki pszennej chlebowej (dałam typ 00, do pizzy) 7 g suchych drożdży 400 ml wody 20 ml oliwy z oliwek 20 ml mleka 15 g soli Dodatkowo: kilka listków sałaty karbowanej lub rzymskiej pomidory
Smaki Na Talerzumąki chlebowej -300 ml wody -płaska łyżka soli -2 łyżeczki drożdży instant ciasto: -700 g mąki chlebowej -120g mąki żytniej razowej -120g mąki pszennej razowej -650ml wody -2 płaskie łyżki soli -7 g drożdży instant garść żurawiny 2 łyżki ziaren słonecznika Robimy! Szykujemy zaczyn Łączymy drożdże z wodą, dodajemy mąkę oraz sól i mieszamy(...)deski coś między drzwiczki piekarnika). I już! Chlebek jest tak chrupiący i tak pyszny, że nie pożałujesz swego czasu! Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Chleb rustykalny first appeared on Latosiowy
LatosiowydomClebek naan Naan to rodzaj płaskiego chleba popularnego zarówno w Afganistanie, Arabii Saudyjskiej i innych krajach Zatoki Perskiej jak i w Indiach i Chinach. Często podawany jest do curry i innych dań z sosami. Naan jest najlepszy, kiedy jest świeży, więc lepiej nie robić zapasów. Składniki 2 szklanki maki pszennej (najlepiej chlebowej typu 850) lub mąki tortowej 3/4 szklanki(...)naturalnego 2 łyżki masła klarowanego (masło ghee), można je zastąpić dwoma łyżkami oleju. ewentualnie odrobina wody mleka jeśli ciasto jest zbyt twarde ewentualnie do posypania: nasiona czarnuszki Przygotowanie Drożdże rozpuścić w ciepłej, ale nie gorącej wodzie i odstawić na ok. 10 minut, żeby sfermentowały. Mąkę dokładnie wymieszać z sodą i solą, a następnie stopniowo dodawać jogurt i olej.i
Kulinaria - potrawy z różnych stron światainnych tłuszczów. Focaccia powinna być nie grubsza niż palec. Pierwszego dnia, zaraz po upieczeniu, musi być miękka i sprężysta, drugiego wyschnięta i popękana, czyli chrupiąca 😉. Pamiętaj Focaccia to nie chleb, tylko jego odległy krewny 😉 Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, życzę Ci smacznego i zapraszam na Focaccie Pecorino Romano z cebulowym dżemem 😉 Dane Techniczne Focaccii Ilość Porcji – 8 kawałków(...)porcję – 296 Białko – 11.5 Węglowodany – 45 Tłuszcze – 38.5 Przede wszystkim musimy przygotować składniki Mąka 00 – 500 gram ➕ kilka łyżek Woda letnia – 350 ml Drożdże suche – 7 gram Cukier – 1 łyżeczka Sól – 2 łyżeczki Oregano suszone też z Domu Oliwnego – 2 łyżki Pecorino Romano – 100 gram Oliwa z oliwek
RafalCookbyć ciepłe. wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 min w ciepłe miejsce. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, sól i drożdże, Wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy ostudzone masło. Wyrobione ciasto ma dość lużną konsystencję. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośni ecia(...)ciasta. Smażymy z obu stron. Usmażony racuch wyjmujemy i odkładamy na papierowy ręczniczek. Podajemy z cukrem pudrem. Artykuł Puszyste racuchy drożdżowe – najlepszy przepis pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkupizza we Włoszech, knedle w Czechach lub tortilla w Hiszpanii. Chaczapuri to tzw. "potrawa bieda" czyli przygotowanie dania z tanich i łatwo dostępnych składników. Chaczapuri to po prostu chleb z twarogiem. Kiedyś przygotowywanego go z masą twarogową a nie z dojrzałego sera. W dzisiejszych czasach przygotowuje się chaczapuri z sera jaki jest pod ręką. Ja przygotowuje chaczapuri z ciasta(...)CHLEBKI 500 g mąki 2 łyżeczki suszonych drożdży 200 ml mleka 100 ml wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka ulubionych ziół 2 kiełbasy FARSZ 250 g sera capri 1 kulki mozarella lub kawałek sera feta (wg uznania) świeża bazylia DEKORACJA dip czosnkowy pomidorki Mąkę mieszamy z drożdżami i serem. Do mąki dolewamy letnie mleko, oliwę
Kuchnia w oparachMyślałem, że to dziś będzie ten dzień, w którym pierwszy raz zrobię swój chleb żytni na własnym zakwasie żytnim. Niestety, zakwas musi jeszcze troszkę poleżeć i cała sprawa musi poczekać do jutra. Chlebak jednak jest pusty, więc wymyśliłem, że zrobię podobne do Focaccia - Fougasse - według mojej zmienionej receptury z dodatkiem mąki kukurydzianej i delikatną nutą(...)bazylii. Czego użyłem? -300 gram mąki pszennej TYP550 -200 gram mąki kukurydzianej -350 ml ciepłej wody, temperatura około 39 stopni -20 gram świeżych drożdży -płaska łyżka soli -łyżeczka cukru Mąki z solą przesiewamy. Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem i z w/w ilości wody zabieramy kilka łyżek rozpuszczając drożdże, tym samym tworząc zaczyn. Odstawiamy go na kilka minut
BaRepasczas samej coś od siebie dodać. Bałam się, czy nie wyjdzie z mojej kulinarnej twórczości jeden wielki zakalec.. ale efekt końcowy przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Wspaniały pachnący chleb o zwartej strukturze i chrupiącej skórce, to jest dokładnie to o co chodziło :-) Z podanych składników wychodzą dwa średniej wielkości bochenki. Składniki: 820 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki miodu(...)ugotowanych ziemniaków 300 ml ciepłej wody 180 ml maślanki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziaren kminku 3 listki świeżej bazylii 1 łyżeczka prażonej cebulki 9 g suszonych drożdży Dodatkowo do posmarowania: 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka ziarna do posypania Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę ( ja przetarłam przez sitko ). Listki bazylii drobno posiekać
Na słodko lub wytrawnieułożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut aż nabiorą złotego koloru. Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „ Na zakwasie i na drożdżach ” – w lipcu prowadzony przez Fabrykę Kulinarnych Inspiracji W tym miesiącu piekliśmy z: Arnikowa kuchnia Bajkorada By było przyjemniej Fabryka kulinarnych inspiracji Forks’N’Canvas Każdy ma jakiegoś(...)Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Magia w kuchni Moje małe czarowanie Moje domowe kucharzenie Nieład malutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Para w kuchni Poradniczanka Smakowity chleb Zacisze kuchenne Zakalce mego życia Post Bajgle cynamonowe z rodzynkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plowsiane (domowe) Bułki pszenne z sezamem Bułki pszenne z otrębami Były już idealne rustykalne bagietki jak z paryskiej piekarni Polecam również przepis na rustykalne bagietki pszenno-żytnie. - Przepis na chleb z garnka - bułka paryska - rustykalne bagietki pszenne Bułki domowe wielozbożowe wraz z wyrastaniem i pieczeniem były gotowe w ciągu godziny, czyli takie expresowe bułki. Bułki i wielozbożowe są gotowe(...)mąki pszennej pełnoziarnistej Lubella - 100 g mąki żytniej typ 720 - 7 g suszonych drożdży - 350 ml wody - 2 czubate łyżki oliwy do ciasta + - oliwa do posmarowania miski - 2 płaskie łyżeczki soli - 2 płaskie łyżeczki cukru W misie robota mieszamy wszystkie gatunki mąki z suszonymi drożdżami. W rondelku podgrzewamy wodę z oliwą, wsypujemy cukier, sól i zostawiamy do rozpuszczenia składników
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis Składniki -150 g aktywnego zakwasu żytniego razowego -150 g mąki gryczanej -350 g mąki pszennej -15 g soli -15 g siemienia lnianego -20 g sezamu
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Bagietki czosnkowo-ziołowe Cieplutkie, chrupiące oraz pachnące czosnkiem i ziołami domowe bułeczki. Świetne zarówno na śniadanie, jak i na kolację oraz jako imprezowy dodatek do sałatek
Blog z ApetytemBułki z serem i parówką Zapraszam na pyszne domowe hot dogi. Paróweczki zapiekane w cieście z serem i ketchupem, z pewnością podbiją serca zarówno dzieci jak
Blog z ApetytemDziś podzielę się na niemal ekspresowe bułeczki cynamonowe. Są puszyste, delikatne, w miarę słodkie i bardzo smaczne- idealne do kawy czy ciepłego mleka. Spróbujcie koniecznie Składniki
Smaki Arminechleb jest niesamowicie pyszny! podbił serca całej mojej rodziny. Córcia dzięki temu chlebkowi pokochała rodzynki a Małżon nie wyobraża sobie kolacji bez pajdy chlebka tureckiego z masłem i solą. Ja uwielbiam go formie opieczonych w tosterze grzanek :) Przepis miałam od dawna w swoim kajecie ale dopiero listopadowa pora przyszła czas na wypróbowanie go. Chlebek turecki(...)maki pszennej (w tym 50 g pełnoziarnistej) 14 g drożdży 330 ml mleka 50 g masła 1 łyżeczka soli 1/3 szkl. miodu 1 łyżeczka cukru muscavado 4 czubate łyżeczki kawy zbożowej typu inka 10 g rodzynek (opcjonalnie po 1/4 łyżeczki kminku, mielonej kolendry i anyżku) jajko do posmarowania Drożdże mieszamy z mąką i cukrem, kawą i solą. Mleko podgrzewamy
Dzieje kuchennej WiewióryNa śniadanie zrobiłam paluchy drożdżowe, pulchne, smakowe i szybko znikające. Świeżo pieczywo na śniadanie to coś co smakuje każdemu, małemu i dużemu. Dlatego warto pokusić się
Moje Małe Czarowaniepizza we Włoszech, knedle w Czechach lub tortilla w Hiszpanii. Chaczapuri to tzw. "potrawa bieda" czyli przygotowanie dania z tanich i łatwo dostępnych składników. Chaczapuri to po prostu chleb z twarogiem. Kiedyś przygotowywanego go z masą twarogową a nie z dojrzałego sera. W dzisiejszych czasach przygotowuje się chaczapuri z sera jaki jest pod ręką. Ja przygotowuje chaczapuri z ciasta(...)chaczapuri. Składniki: CHLEBKI 500 g mąki 2 łyżeczki suszonych drożdży 200 ml mleka 100 ml wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka ulubionych ziół FARSZ 250 g sera capri pół opakowania sera feta z ziołami świeża bazylia DEKORACJA rukola pomidorki sos ziołowy Winiary Mąkę mieszamy z drożdżami i serem. Do mąki dolewamy letnie mleko, oliwę
Kuchnia w oparachTłusty Czwartek w tym roku zapowiada się pracowicie. I nie będę piekła ani smażyła pączków tego dnia! o nie! będę warsztatować :) Dlatego też weekend
Dzieje kuchennej WiewióryWypieki . :) Chlebek pita: 3 szklanki mąki pszennej chlebowej (ja użyłam zwykłej) 1 i 1/4 szklanki letniej wody 1 łyżeczka soli 10 g suchych drożdży Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami . Dodać wszystkie składniki i wyrobić gładkie ciasto, następnie uformować kulę i umieścić ją w naczyniu. Przykryć folią spożywczą i zostawić w cieple na około(...)należy uderzyć pięścią. Podzielić na 10 równych części i zrobić z nich kule. Każdą rozwałkować na placki o średnicy około 15 (im cieńsze placki, tym cieńszy i bardziej chrupiący chleb). Odłożyć na oprószoną mąką stolnicę, by podwoiły swoją objętość i przykryć ściereczką na około 30 minut. Gdy robicie ciasto, zacznijcie rozgrzewać piekarnik wraz z blachą w środku do temperatury 220ºC
Cooking Monsterdomowego makowca kojarzą mi się z tym w ciastach z cukierni. Ale rum nie zaszkodzi – przy okazji lekko znosi słodkość masy. Strucla drożdżowa wymaga – tak jak bułki czy chleb – podwójnego czasu wyrastania. Ta nie. Ona podrasta tylko raz, po czym wkładamy ją do piekarnika. Ciasto jest też inne w konsystencji – chrupkie z wierzchu i puszyste w środku. Ta strucla(...)wersja. Jeśli tak upieczony makowiec zostawicie nienapoczęty i nie posmarowany lukrem – przechowywany w chłodnym suchym miejscu wytrzyma od wigilijnej kolacji do sylwestra. CIASTO Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, dodajemy drożdże instant, startą skórkę cytryny i dokładnie to wszystko razem mieszamy. Dodajemy do mąki masło pokrojone w kostkę i razem siekamy, jak do kruchego ciasta. Dodajemy całe jajko
Karo in the KitchenOstatnio rzadko kupuję KUKBUKA. Jakoś zraziłam się do tej gazety ale we wrześniu zrobiłam wyjątek. Niestety znowu nie zachwycił ale i znalazłam też coś dla siebie
Dzieje kuchennej WiewióryPolecam , szczególnie że są fajną odmianą od makaronów , ziemniaków itp zapychaczy Składniki ; 0,5 kg mąki 3 łyżki masła 2 jajka pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru torebka suszonych drożdży gulasz : 8-10 średnich pieczarek 1 mała cebulka 1/2 małej cukinii 100 ml słodkiej śmietanki 1 łyżka mąki 2 szklanki wody 1 łyżka masła szczypta mielonej gałki muszkatołowej 1 ząbek(...)pierwszej kolejności zajmiemy się pampuchami , do miski wrzucamy wszystkie składniki na pampuchy i wyrabiamy na gładką masę , która sama odchodzi od rąk . Najefektywniej użyć do wyrobienia ciasta, automatu do chleba lub robota . Wyjmujemy ciasto , rozciągamy w wałek i dzielimy na około dziesięć porcji . Każdą z porcji formujemy w kulkę i odkładamy do wyrośnięcia , najlepiej na papier do pieczenia wtedy się
Ogrodnik w podróżyDawno nie było rogalików więc zrobiłam . Wiadomo coś co jest rzadziej lepiej smakuje :) Składniki : 650 g mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol ksylitol 150
Różowa kuchniaDzisiaj upiekłam przepyszne bułeczki z żółtym serem, zachęcam was do upieczenia ponieważ wyszły przepyszne i znikają w mgnieniu oka! Składniki (mi wyszło 14 bułeczek): - 200g mąki
Tanio szybko zdrowo, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem.Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i wymieszać. Następnie wlać rozczyn drożdży i wymieszać łyżką. Dodawać stopniowo jajka mieszając składniki drewnianą łyżką. Następnie wyrabiać ręką przez około 10 minut lub przez 7 minut za pomocą haka miksera (na 4 poziomie). Następnie(...)wyrabiając rękami (około 10 minut) lub miksując hakiem (około 7 minut). Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto znacznie się napuszy). [ ja wyręczyłam się automatem do chleba]. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę (nie będzie sztywna), wyłożyć na blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące
Moje domowe kucharzenie